Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (ταινία)


Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (αγγλικά: Harry Potter and the Goblet of Fire) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2005. Βασίζεται στο τέταρτο ομώνυμο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι η τέταρτη ταινία της σειράς, που τη σκηνοθέτησε ο Μάικ Νιούελ και το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλοβς, σεναριογράφος των τριών προηγούμενων τανιών.

Η ιστορία ακολουθεί το Χάρι Πότερ, στην τέταρτη χρονιά του στο Χόγκουαρτς, όπου και επιλέγεται από το Κύπελλο της Φωτιάς να πάρει μέρος στο Τρίαθλο Μαγείας, έναν πολύ επικίνδυνο διαγωνισμό. Στην ταινία όπως και στις προηγούμενες πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν, Άλαν Ρίκμαν και Μάικλ Γκαμπόν και πλαισιώνονται από τους Ρέιφ Φάινς, Μπρένταν Γκλίζον, Ρόμπερτ Πάτινσον και Μιράντα Ρίτσαρντσον.

Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς θεωρείται από τους περισσότερους κριτικούς ως η καλύτερη μεταφορά των συγκεκριμένων βιβλίων στον κινηματογράφο. Ο Στιβ Κλοβς παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία στο να περιοριστεί στη διάρκεια της ταινίας χωρίς να αφαιρέσει κεφάλαια του βιβλίου τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Για να γίνει η ταινία κατανοητή και να κρατηθούν όλα όσα χρειάζονται βοήθησε σημαντικά και η συγγραφέας του βιβλίου Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι η πρώτη ταινία της σειράς που χαρακτηρίζεται κατάλληλη για ανήλικους άνω των δεκατριών, όχι μόνο στις Η.Π.Α. (PG-13) αλλά και στην Ελλάδα (K-13).


Πλοκή

Ο Χάρι Πότερ βλέπει ένα όνειρο για ένα συμβάν το οποίο συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Βλέπει τον Βόλντεμορτ να κάνει σχέδια μαζί με τον Πίτερ Πέτιγκρου και με έναν άνδρα που δεν αναγνωρίζει. Ο Ρον και η Ερμιόνη εκφράζουν ανησυχία για τα όνειρα του Χάρι. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουίντιτς, επιτρέπει στο Χάρι να ξεχαστεί. Όμως, οι ακόλουθοι του Βόλντεμορτ, γνωστοί ως Θανατοφάγοι, εμφανίζονται και τρομοκρατούν τους θεατές και κατασκηνωτές του αγώνα.

Στο Χόγκουαρτς, ο διευθυντής Άλμπους Ντάμπλντορ, συστήνει τον Άλαστορ "Τρελομάτη" Μούντι ως το νέο καθηγητή άμυνας κατά των σκοτεινών δυνάμεων. Επίσης ανακοινώνει ότι το σχολείο θα φιλοξενήσει το Τρίαθλο Μαγείας, στο οποίο ένα μάγος από τις τρεις σχολές μαγείας διαγωνίζεται σε τρεις διαφορετικούς άθλους. Οι συμμετέχοντες επιλέγονται από το Κύπελλο της Φωτιάς. Ο Σέντρικ Ντίγκορι επιλέγεται να εκπροσωπήσει το Χόγκουαρτς, ο πρωταθλητής του Κουίντιτς Βίκτορ Κραμ το Ινστιτούτο Ντάρμστρανγκ και η Φλερ Ντελακούρ την Ακαδημία Μαγείας Μπομπατόν. Το Κύπελλο όμως απρόσμενα, επιλέγει και έναν τέταρτο, το Χάρι. Ο Χάρι όμως είναι ανήλικος και γι' αυτό δεν μπορεί να συμμετέχει. Τότε οι καθηγητές του Χόγκουαρτς μαζί με τους μαθητές μοιάζουν καχύποπτοι.

Στο πρώτο τους μάθημα ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις, οι μαθητές μαθαίνουν τις τρεις Ασυγχώρητες Κατάρες. Την Ανώτατη Κατάρα που αφαιρεί την ελεύθερη βούληση, τη Βασανιστική Κατάρα που βασανίζει και τέλος τη Θανατική Κατάρα που προκαλεί θάνατο.

Στον πρώτο άθλο, κάθε ένας από τους πρωταθλητές, παίρνουν οδηγίες να πάρουν το χρυσό αυγό που φυλάει ένας δράκος. Όλοι οι συμμετέχοντες επιτυγχάνουν. Με το χρυσό αυγό, ο Χάρι έμαθε ποιος είναι ο επόμενος άθλος. Θα πρέπει να πάρει κάτι πολύτιμο πίσω, το οποίο κρύβεται μέσα στη λίμνη. Και σε αυτόν τον άθλο όλοι επιτυγχάνουν.

Καθώς ο Χάρι περιμένει στο γραφείο του Ντάμπλντορ, η περιέργειά του τον οδηγεί στο συντριβάνι, που του επιτρέπει να επισκεφτεί μία ανάμνηση του Ντάμπλντορ. Τότε γίνεται μάρτυρας μιας δίκης στην οποία ανακρίνεται ο Θανατοφάγος Ίβαν Κιρκόροφ που αναφέρει την ταυτότητα κάποιων Θανατοφάγων, συμπεριλαμβανομένων του Σέβερους Σνέιπ και του Μπάρτυ Κράουτς Τζούνιορ. Ο Ντάμπλντορ αναφέρει την ακεραιότητα του Σνέιπ και ο Μπάρτυ Κράουτς ο Γηραιότερος στέλνει το γιο του στο Αζκαμπάν. Καθώς επιστρέφει στην πραγματικότητα, ο Ντάμπλντορ λέει στο Χάρι ότι ψάχνει τις αναμνήσεις του για ένα στοιχείο που να εξηγούν την κατάσταση στο Χόγκουαρτς, απ' όταν ξεκίνησε το Τρίαθλο Μαγείας. Καθώς ο Χάρι, προχωρά στο κάστρο, ο Σνέιπ τον κατηγορεί ότι έκλεψε συστατικά για να φτιάξει πολυχημικό φίλτρο, με το οποίο κάποιος μπορεί να μετατραπεί σε όποιον θέλει.

Στον τελευταίο άθλο, οι τέσσερις συμμετέχοντες τοποθετούνται μέσα σε ένα τεράστιο λαβύρινθο, με στόχο να φτάσουν στο κύπελλο. Ο Κραμ κάτω από την επιρροή Κατάρας, αφοπλίζει την Φλερ και προσπαθεί να κάνει το ίδιο στον Σέντρικ. Ο Χάρι σώζει το Σέντρικ και οι δύο τρέχουν προς το κύπελλο.

Μόλις ακουμπάνε το κύπελλο, μεταφέρονται σε ένα νεκροταφείο όπου ο Πίτερ Πέτιγκρου και ο Βόλντεμορτ περιμένουν το Χάρι. Ο Πέτιγκρου σκοτώνει το Σέντρικ και παγιδεύει το Χάρι. Συνεχίζει κάνοντας ένα τελετουργικό που αναζωγονεί τον Βόλντεμορτ. Μόλις ο Βόλντεμορτ αποκτήσει πλήρως την ανθρώπινη μορφή του, καλεί τους Θανατοφάγους ώστε να δουν τη μονομαχία αυτού και του Χάρι. Καθώς ο Χάρι απωθεί τη Θανατική Κατάρα του Βόλντεμορτ, μια σύνδεση που ονομάζεται Τα Προηγούμενα Ξόρκια συμβαίνει ανάμεσα στα ραβδιά τους. Το ραβδί του Χάρι αναγκάζει εκείνο του Βόλντεμορτ να αναστήσει όλους όσους είχε πρόσφατα σκοτώσει, συμπεριλαμβανομένων του Σέντρικ και τον γονιών του Χάρι. Ο Χάρι για λίγο προστατεύεται από τα πνεύματα και καταφέρνει να αποδράσει μαζί με το σώμα του Σέντρικ χρησιμοποιώντας το κύπελλο.

Καθώς επιστρέφει, λέει στο Ντάμπλντορ και στον Υπουργό Μαγείας Κορνήλιο Φατζ ότι ο Βόλντεμορτ επέστρεψε και είναι υπεύθυνος για το θάνατο του Σέντρικ. Ο Μούντυ παίρνει το Χάρι πίσω στο κάστρο, όπου οι ερωτήσεις του κάνουν το Χάρι καχύποπτο. Όταν φτάνουν οι Ντάμπλντορ, Σνέιπ και Μαγκόναγκαλ το πολυχημικό φίλτρο τελειώνει και ο Άλαστρο "Τρελομάτης" Μούντυ μετατρέπεται στον Μπάρτυ Κράουτς Τζούνιορ. Ο πραγματικός Μούντυ είναι φυλακισμένος μέσα σε ένα σεντούκι.

Καθώς οι μαθητές από τις άλλες σχολές αποχωρούν, ο Ντάμπλντορ τους λέει να σταθούν μαζί ενωμένοι εναντίων του Βόλντεμορτ.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

* Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Χάρι Πότερ
* Ρούπερτ Γκριντ στο ρόλο του Ρον Ουέσλι
* Έμμα Γουάτσον στο ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ
* Ρόμπι Κολτρέιν στο ρόλο του Ρούμπεους Χάγκριντ
* Μάικλ Γκαμπόν στο ρόλου του Άλμπους Ντάμπλντορ
* Μάγκι Σμιθ στο ρόλο της Μινέρβα Μαγκόναγκαλ
* Άλαν Ρίκμαν στο ρόλο του Σέβερους Σνέιπ
* Ρέιφ Φάινς στο ρόλο του Λόρδου Βόλντεμορτ
* Γκάρι Όλντμαν στο ρόλο του Σείριος Μπλακ
* Μπρένταν Γκλίζον στο ρόλο του Άλαστορ "Τρελομάτη" Μούντυ
* Μιράντα Ρίτσαρντσον στο ρόλο της Ρίτα Σκίτερ
* Όλιβερ και Τζέιμς Φελπς στους ρόλους των Τζορτζ και Φρεντ Ουέσλι
* Τζούλι Γουόλτερς στο ρόλο της Μόλυ Ουέσλι
* Μαρκ Γουίλιαμς στο ρόλο του Άρθουρ Ουέσλι
* Μπόνι Ράιτ στο ρόλο της Τζίνι Oυέσλι
* Ρόμπερτ Πάτινσον στο ρόλο του Σέντρικ Ντίγκορι
* Φράνσις Ντε Λα Τουρ στο ρόλο της Μαντάμ Μαξίμ
* Τζέισον Άιζακς στο ρόλο του Λούσιους Μαλφόι
* Τομ Φέλτον στο ρόλο του Ντρέικο Μαλφόι
* Στάνισλαβ Ιανέβσκι στο ρόλο του Βίκτορ Κραμ
* Τίμοθυ Σπολ στο ρόλο του Πίτερ Πέτιγκρου
* Ρόμπερτ Χάρντυ στο ρόλο του Κορνήλιου Φατζ
* Κέιτι Λενγκ στο ρόλο της Τσο Τσανγκ
* Μάθιου Λιούις στο ρόλο του Νέβιλ Λόνγκμποτομ
* Κλεμάνς Ποεσύ στο ρόλο της Φλερ Ντελακούρ
* Σίρλεϊ Χέντερσον στο ρόλο της Κλαίουσας Μυρτιάς
* Γουόργουικ Ντέιβις στο ρόλο του Φίλιους Φλίτγουικ
* Ντέιβιντ Μπράντλει στο ρόλο του Φλιτς


Box Office

Με τον προϋπολογισμό των 150.000.000 δολαρίων να ξεπερνά όλους τους προηγούμενους των ταινιών Χάρι Πότερ, Το Κύπελλο της Φωτιάς έκανε το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα της σειράς στην 1η θέση με 102 εκατομμύρια δολάρια. Στην Αμερική οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 290.000.000 δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε πάνω από 895 εκατομμύρια δολάρια[1]. Η ταινία ανέκαμψε την φθίνουσα εισπρακτική πορεία των δύο προηγούμενων ταινιών. Μέχρι σήμερα Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς παραμένει η 16η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και η 4η ανάμεσα στις ταινίες της σειράς, πίσω από τις Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος , Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα και Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ.

Στην Ελλάδα η ταινία έκοψε πάνω από 450.000 εισιτήρια.

Βραβεία & Υποψηφιότητες
Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλλιτεχνική Διεύθυνση Στούαρτ Κρεγκ & Στέφανι Μακμίλαν υποψηφιότητα

Παραλειπόμενα

* Στον Αλφόνσο Κουαρόν, σκηνοθέτη της τρίτης ταινίας, προτάθηκε να σκηνοθέτησει αλλά αρνήθηκε.
* Ενώ η Warner ήθελε να χωρίσει το βιβλίο σε δύο ταινίες, ο Μάικ Νιούελ ήταν αντίθετος σε αυτήν την ιδέα.
* Για να αναλάβει το Κύπελλο της Φωτιάς, ο Νιούελ απέρριψε να σκηνοθετήσει την ταινία "Ο Επίμονος Κηπουρός", στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς.
* Πάνω από 3.000 κορίτσια έκαναν δοκιμαστικό για το ρόλο της Τσο Τσανγκ.
* Ο Νιούελ είναι ο πρώτος Βρετανός σκηνοθέτης της σειράς ταινιών.
* Η αμοιβή του Νιούελ ήταν 1.000.000 δολάρια ενώ ο Κρις Κολόμπους για να σκηνοθετήσει το Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος ελάβε το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων συν ποσοστά από τις εισπράξεις.
* Ο Ρέι Γουίνστον και ο Μπίλι Κόνολλι προτάθηκαν για το ρόλο του Άλαστορ "Τρελομάτη" Μούντυ.
* Η πρώτη επιλογή για το ρόλο της δημοσιογράφου Ρίτα Σκίτερ ήταν η Ρόζαμαουντ Πάικ αλλά τον απέρριψε.
* Για το ρόλο της Μαντάμ Μαξίμ, ο Μάικ Νιούελ ήθελε τη Κάρολ Μπουκέ αλλά αρνήθηκε γιατί το Studio Canal δεν της έδωσε άδεια. Οι Κατρίν Ντενέβ, Οντρέ Τοτού και Εμανουέλ Σενιέ προτάθηκαν για το ρόλο.
* Ο Ρέιφ Φάινς για το ρόλο του Βόλντεμορτ αναγκάστηκε να ξυρίσει το κεφάλι του.
* Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ έπαθε δύο μολύνσεις στο αυτί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μέσα στο νερό.
* Ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν "Το Τρίαθλο Μαγείας".
* Ο Τζον Γουίλιαμς, συνθέτης των προηγούμενων ταινιών της σειράς, αρνήθηκε να γράψει μουσική για το Κύπελλο της Φωτιάς, ώστε να ασχοληθεί με την ταινία "Αναμνήσεις μιας Γκέισας".
* Τα γυρίσματα της σκηνής του Βόλντεμορτ κράτησαν δύο μέρες.
* Τα ονόματα των γονιών του Τομ Ριντλ - Τόμας και Μαίρη, που βλέπουμε στην ταφόπλακα, δεν αναφέρονται σε κανένα βιβλίο, αλλά προέρχονται από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
* Η σκηνή του τρίτου άθλου με το ζωντανό λαβύρινθο είναι βασισμένη σε ιδέα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για την ταινία Η Λάμψη που ποτέ δεν υλοποίησε.
* Είναι η πρώτη ταινία που δεν εμφανίζονται οι Ντάρσλεϊ[2].


Παραπομπές

1. ↑ Harry Potter and the Goblet of Fire at Box Office Mojo (ανακτήθηκε 25-11-2010 )
2. ↑ Harry Potter and the Goblet of Fire at Internet Movie Database (ανακτήθηκε 25-11-2010 )

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Από τη Livepedia.gr + ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License