- Art Gallery -

 

.

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (αγγλ. Harry Potter and the Deathly Hallows) είναι το έβδομο και τελευταίο βιβλίο της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα το νεαρό μάγο Χάρι Πότερ.

Η αγγλική έκδοση του βιβλίου εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου του 2007, τελειώνοντας έτσι τη σειρά που άρχισε 10 χρόνια πριν, το 1997, με την έκδοση του Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Το βιβλίο εξιστορεί τα γεγονότα που ακολουθούν αμέσως μετά το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ (2005), καταλήγοντας με την πολυαναμενόμενη τελική αναμέτρηση ανάμεσα στον Χάρι Πότερ και των φίλων του, και στον πιο δυνατό από ποτέ Λόρδο Βόλντεμορτ και των συμμάχων του, των Θανατοφάγων.

Η αγγλική έκδοση Harry Potter and the Deathly Hallows εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Bloomsbury Publishing Plc, στις ΗΠΑ από την Scholastic Press και στον Καναδά από την Raincoast Books. Εκδόθηκε παγκοσμίως σε 93 χώρες. Το βιβλίο έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, πουλώντας περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα τις πρώτες 24 ώρες από την έκδοσή του. Το προηγούμενο ρεκόρ, 9 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη μέρα, κατείχε το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ.

Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας του την 1η Φεβρουαρίου 2007, το βιβλίο έφτασε στο υψηλότερο σημείο πωλήσεων στις λίστες best-seller ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων όπως το Amazon.com, το Barnes & Noble και το Borders, τα οποία ανακοίνωσαν ότι έλαβαν περισσότερες παραγγελίες για το συγκεκριμένο βιβλίο από οποιοδήποτε άλλο μέχρι εκείνη τη μέρα, με το Amazon.com να έχει καταγράψει ότι οι αρχικές παραγγελίες για το βιβλίο έφτασαν τα 2.2 εκατομμύρια παγκοσμίως, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε έως τώρα το προηγούμενο βιβλίο της σειράς (1.5 εκατομμύρια παγκοσμίως).

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου, 2007, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Πλοκή

Το Τελευταίο Καλοκαίρι

Καθώς η προστασία του Χάρι στο σπίτι των Ντάρσλι λήγει όταν γίνεται 17 ετών (ενήλικος στον κόσμο των μάγων) ο ίδιος πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη κατοικία. Ενώ τα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα συνοδεύουν τον Χάρι σε ένα ασφαλές σπίτι, δέχονται επίθεση καθ' οδόν από τους Θανατοφάγους. Ο Χάρι γλιτώνει παρά τρίχα, αλλά η Χέντβιχ και ο Τρελομάτης Μούντι δολοφονούνται καθώς ο Τζόρτζ τραυματίζεται απο τον Σέβερους Σνέιπ,χάνοντας το αυτί του. Ο Χάρι μένει στο Μπάροου και ενώ βοηθά στις προετοιμασίες του γάμου του Μπιλ και της Φλέρ, μαζι με τον Ρον και την Ερμιόνη προετοιμάζονται για την αναζήτηση των Πεμπτουσιωτών. Στο Μπάροου αναγκάζεται να αντιμετωπίσει και τα ερωτικά συναισθήματα που νιώθει απέναντι στη Τζίνι, που όμως δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν εξαιτίας της παρουσίας του Ρον και της αποστολής που έχει αναλάβει για την εξόντωση του Βόλντερμορτ. Στο πάρτυ ενηλικίωσής του, ο Υπουργός Μαγείας Ρούφους Σκρίμτζεουρ επισκέπτεται το Μπάροου για να δώσει στον Χάρι, τον Ρον και την Ερμιόνη αυτά που κληρονόμησαν απ' τη διαθήκη του Άλμπους Ντάμπλντορ: Ο Ρον κληρονόμησε τον Αποφωτιστή του Ντάμπλντορ,ενώ η Ερμιόνη ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο: "Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου". Ο Χάρι κληρονομεί το σπαθί του Γκόντρικ Γκρίφιντορ και την Χρυσή Μπάλα που έπιασε στο πρώτο του παιχνίδι Κουίντιτς, αν και ο Σκρίμτζεουρ κρατάει το σπαθί. Αργότερα, η Χρυσή Μπάλα αποκαλύπτει ένα σημείωμα με τον γραφικό χαρακτήρα του Ντάμπλντορ: "Ανοίγω στο κλείσιμο". Οι τρεις φίλοι, σκεπτικοί, υποθέτουν οτι τα τρία αυτα αντικείμενα θα τους βοηθήσουν στην αναζήτηση των Πεμπτουσιωτών.

Η Έρευνα Αρχίζει

Στο γάμο του Μπιλ και της Φλερ, καταφθάνει ο λύγκας Προστάτης του Κίνγσλι Σάκλμπολτ ειδοποιώντας τους ότι ο Σκρίμτζεουρ είναι νεκρός και ότι το Υπουργείο έχει καταληφθεί από τον Βόλντεμορτ. Καθώς οι Θανατοφάγοι επιτίθενται, ο Χάρυ ο Ρον και η Ερμιόνη διακτινίζοται στην Γκρίμολντ Πλέις, αριθμός 12. Εκεί, ο Χάρι ανακαλύπτει ότι ο μικρός αδελφός του Σείριου, Ρέγκουλους, ήταν ο Ρ.Α.Μπ. που μετακίνησε το μενταγιόν-Πεμπτουσιώτη από την σπηλιά. Η Ερμιόνη θυμάται ότι είχε δει ένα μενταγιόν στην κατοχή του Κρίτσερ, του σπιτικού ξωτικού. Ο Κρίτσερ αποκαλύπτει ότι ο Βόλντεμορτ τον χρησιμοποιήσε για να βαλει το μενταγιόν στη σπηλιά και ότι ο Ρέγκουλους πέθανε αφού το πήρε πίσω. Ο Πεμπτουσιωτής τώρα είναι στην κατοχή της Ντολόρες Άμπριτζ. Οι τρεις φίλοι, διεισδύουν στο Υπουργείο υπό την επήρεια του Πολυχημικού φίλτρου. Τελικά, καταφέρνουν να πάρουν το μενταγιόν, όμως το καταφύγιό τους (δηλαδή το σπίτι στη Γκρίμολντ Πλέις, 12) έχει αποκαλυφθεί και αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν. Αρχίζουν να κατασκηνώνουν σε απομονωμένα δάση προσπαθώντας να βρούν τρόπο να ανακαλύψουν τους επόμενους Πεμπτουσιωτές καθώς και να καταστρέψουν το μενταγιόν-Πεμπτουσιωτή. Στη πορεία, οι τρεις φίλοι, μαθαίνουν ότι το σπαθί του Γκρίφιντορ που έχει το υπουργείο είναι ένα απλό αντίγραφο. Ο Χάρι θέλει να βρει το πραγματικό γιατί μαθαίνει οτι μ'αυτό μπορεί να καταστρέψει πεμπτουσιώτες, όμως ο Ρον, απογοητευμένος από την έλλειψη πραγματικού σχεδίου του Χάρι και κάτω απο την αρνητική επήρεια του μενταγιόν-Πεμπτουσιωτή, εγκαταλείπει την παρέα. Ο Χάρι και η Ερμιόνη επισκέπτονται το χωριό Γκόντρικς Χόλλοου όπου ζούσαν οι γονείς του Χάρι, για να ψάξουν για το σπαθί εκεί, αλλά παγιδεύονται απ' την Ναγκίνι και τον Βόλντεμορτ. Ενώ διαφεύγουν, η Ερμιόνη κατά λάθος σπάει το ραβδί του Χάρι. Μετά τη διαφυγή και ενώ κατασκηνώνουν στο Δάσος του Κοσμήτορα, ένας Προστάτης με τη μορφή ελαφίνας, οδηγεί τον Χάρι σε μία παγωμένη λίμνη που περιέχει το σπαθί του Γκρίφιντορ. Ενώ ο Χάρι βουτάει στη λίμνη προσπαθώντας να πάρει το σπαθί, το μενταγιόν-Πεμπτουσιώτης αρχίζει να τον στραγγαλίζει. Σώζεται από τον Ρον, που επιστρέφει μετανιωμένος χρησιμοποιώντας τον Αποφωτιστή. Αφού αναγκάζεται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τους φόβους και την ερωτική ζήλια που νιώθει για την Ερμιόνη και τον Χάρι, ο Ρον καταστρέφει στο τέλος το μενταγιόν με το σπαθί. Επανασυνδεδεμένος με τους φίλους του, τους προειδοποιεί ότι το όνομα του Βόλντεμορτ είναι Στιγματισμένο - όποιος το προφέρει, αποκαλύπτει τη τοποθεσία του σε κυνηγούς επικηρυγμένων.

Οι Κλήροι του Θανάτου

Μέσα στο βιβλίο των Ιστοριών του Μπιντλ του Βάρδου η Ερμιόνη ανακαλύπτει ένα ασυνήθιστο σύμβολο, ζωγραφισμένο στο χέρι, το οποίο φορούσε ο Ξενοφίλιος Λάβγκουντ, ο πατέρας της Λούνας, σαν κόσμημα στο γάμο του Μπιλ και της Φλερ. Αποφασισμένοι να μάθουν τη σημασία του, οι τρείς φίλοι επισκέπτονται τον Κύριο Λάβγκουντ, όπου και μαθαίνουν ότι το μυστηριώδες σύμβολο αντιπροσωπεύει τους τρεις Κλήρους του Θανάτου: το ραβδί απο κουφοξυλιά, την πέτρα της ανάστασης και τον αόρατο μανδύα. Όταν ερωτάται σχετικά με την απουσία της Λούνας, ο κύριος Λάβγκουντ παραδέχεται ότι οι Θανατοφάγοι απήγαγαν την κόρη του για να τον τιμωρήσουν επειδή υποστήριξε τον Χάρι στην εφημερίδα του, Ο Σοφιστής. Φοβούμενος για την ασφάλεια της Λούνας, ειδοποιεί το Υπουργείο ότι το τρίο είναι εκεί, αλλά οι τρεις φίλοι καταφέρουν να ξέφυγουν....
Ο Χάρι είναι πεπεισμένος ότι ο Βόλντεμορτ ψάχνει το ραβδί από κουφοξυλιά. Όταν ακούσια προφέρει το όνομα του Βόλντεμορτ, αμέσως συλλαμβάνονται από τους κυνηγούς επικηρυγμένων και φυλακίζονται στην οικία των Μαλφόι μαζί με την Λούνα, τον Ντιν, τον Ολιβάντερ και τον Γκρίπχουκ. Αφού βρίσκουν το σπαθί του Γκρίφιντορ στην κατοχή του τρίο, η Μπελατρίξ Λεστρέιντζ πανικοβάλλεται ότι έχουνε διαρρήξει τη θυρίδα της στη τράπεζα Γκρίνγκοτς, και βασανίζει την Ερμιόνη για να της αποκαλύψει την αλήθεια. Τότε, ο Ντόμπι εμφανίζεται στο κελί τους και σώζει την Λούνα, τον Ολιβάντερ και τον Ντιν, αναγκάζοντας τον Πίτερ Πέτιγκριου να ερευνήσει τον θόρυβο. Με την ανακάλυψη οτι οι μισοί κρατούμενοι λείπουν αρχίζει να στραγγαλίζει τον Χάρι, αλλά όταν αυτός του υπενθυμίζει ότι του χρωστάει την ζωή του, ο Πέτιγκριου απο τύψεις χαλαρώνει την λαβή του, προκαλώντας το ίδιο του το ασημένιο χέρι να τον αυτοστραγγαλίσει μέχρι θανάτου για τιμωρία. Ο Χάρι και ο Ρον εισβάλουν στο πάνω δωμάτιο και σώζουν την Ερμιόνη. Ο Ρον αφοπλίζει την Μπελατρίξ ενώ ο Χάρι παίρνει το ραβδί του Ντράκο. Ο Ντόμπι επανεμφανίζεται και διακτινίζονται στην οικία του Μπιλ και της Φλερ. Ενώ δραπετεύουν, η Μπελατρίξ πετάει ένα μαχαίρι που σκοτώνει τον Ντόμπι.
Στην οικία του Μπιλ και της Φλερ, ο Ολιβάντερ επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ραβδιού απο κουφοξυλιά και λέει ότι ένα ραβδί μπορεί να αλλάξει πίστη προς το αφέντη του αν ο προηγούμενος κάτοχός του αφοπλιστεί ή δολοφονηθεί. Ο πανικός της Μπελατρίξ για την διάρρηξη της κρύπτης της στην Γκρίνγκοτς, πείθει το τρίο ότι ένας άλλος Πεμπτουσιώτης βρίσκεται στη κρύπτη των Λεστρέιντζ. Με την βοήθεια του Γκρίπχουκ, διεισδύουν στην Γκρίνγκοτς και παίρνουν το τέταρτο Πεμπτουσιωτή, το κύπελλο της Χαφλπάφ ενώ διαφεύγουν με τη βοήθεια ενός δράκου.
Ο Βόλντεμορτ, εντωμεταξύ, μαθαίνει ότι ο τελευταίος κάτοχος του ραβδιού από κουφοξυλιά ήταν ο Ντάμπλντορ, και έτσι επισκέπτεται το Χόγκουαρτς όπου ανοίγει τον τάφο του Ντάμπλντορ και κλέβει το ραβδί. Ο Ντάμπλντορ το πήρε όταν νίκησε τον κακό μάγο Γκρίντελβαλτ, το προηγούμενο κάτοχο του Ραβδιού, σε μια μονομαχία το 1945. Ο Βόλντεμορτ νομίζει ότι είναι το μόνο ραβδί αρκετά ισχυρό ώστε να νικήσει τον Χάρι. Όμως, μετά την ανακάλυψη της διάρρηξης της Γκρίνγκοτς ο Βόλντεμορτ συνειδητοποιεί ότι οι Πεμπτουσιώτες του καταστρέφονται. Η σύνδεση του μυαλού του με του Χάρι, κατά λάθος, αποκαλύπτει στο Χάρι ότι ο άλλος Πεμπτουσιώτης βρίσκεται στο Χόγκουαρτς.

Η μάχη του Χόγκουαρτς

Το τρίο ταξιδεύει στο Χόγκσμιντ, όπου ο Άμπερφορθ Ντάμπλντορ τους περνάει κρυφά στο Χόγκουαρτς. Ο Χάρι προειδοποιεί το προσωπικό για την επικείμενη εισβολή του Βόλντεμορτ, καθώς οι σύμμαχοι του Χόγκουαρτς φθάνουν για την μάχη. Ενώ ο Χάρι μαθαίνει για το διάδημα -Πεμπτουσιώτη της Ροβένας Ράβενκλοου και ψάχνει για αυτήν, η Ερμιόνη και ο Ρον πάνε στη Κάμαρα με τα Μυστικά οπου και η Ερμιόνη καταστρέφει το κύπελλο-Πεμπτουσιώτη με ένα δόντι βασιλίσκου. Η Ερμιόνη ενθουσιασμένη από την ώριμη παρουσία και σκέψη του Ρον, τον φιλάει, και εκείνος ανταποκρίνεται θερμά, σφραγίζοντας έτσι την έλξη που ένιωθαν τόσα χρόνια ο ένας για τον άλλον. Ο Χάρι θυμάται ότι είχε δει το διάδημα κρυμμένη στο Δωμάτιο των Ευχών και πάει μαζί με το Ρον και την Ερμιόνη για να τη καταστρέψει. Εκεί το τρίο δέχεται επίθεση από τον Ντράκο, τον Κράμπε και τον Γκόιλ. Ο Κράμπε κακομεταχειρίζεται το πανίσχυρο ξόρκι της αιώνιας φωτιάς, σκοτώνοντας τον εαυτό του και καταστρέφοντας τον Πεμπτουσιώτη, ενώ οι άλλοι ξεφεύγουν.

Ενώ η μάχη συνεχίζεται, οι τρεις φίλοι γίνονται μάρτυρες του θανάτου του Φρεντ, και αποφασίζοντας να δώσουν ένα τέλος, ο Χάρι διεισδύει στο μυαλό του Βόλντεμορτ για να τον εντοπίσει, και οδηγούνται στην Καλύβα που Ουρλιάζει. Μέσα βλέπουν τον Βόλντεμορτ να δολοφονεί τον Σνέιπ με την Ναγκίνι, νομίζοντας πως έτσι θα του δοθεί η πίστη του ραβδιού από κουφοξυλιά, το οποίο δεν τον υπηρετούσε ως τοτε πιστά οπως θα έπρεπε. Ενώ ο Σνέιπ πεθαίνει, δίνει στον Χάρι τις αναμνήσεις του που αποδεικνύουν την πίστη του στον Ντάμπλντορ, παρακινημένος από την μακροχρόνια αγάπη του στην μητέρα του Χάρι, Λίλη. Ο Χάρι, βλέποντας τις αναμνήσεις του Σνειπ, μαθαίνει συνταρακτικές αλήθειες: Αφού τραυματίστηκε θανάσιμα από το καταραμένο δαχτυλίδι του Γκαντ-Πεμπτουσιώτη, ο Ντάμπλντορ πρόσταξε τον Σνέιπ να τον δολοφονήσει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ήταν ο Σνέιπ που έστειλε τον Προστάτη με την μορφή ελαφίνας. Οι αναμνήσεις επίσης αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ο Χάρι είναι Πεμπτουσιώτης - πρέπει να πεθάνει για να καταστραφεί ο Βόλντερμορτ.

Αποδεχόμενος την ιδέα του θανάτου, ο Χάρι πλησιάζει το στρατόπεδο του Βόλντεμορτ στο Απαγορευμένο Δάσος για να αυτοθυσιαστεί. Στον δρόμο, ο Χάρι συνειδητοποιώντας οτι βρίσκεται 'Στο κλείσιμο', ανοίγει τη Χρυσή μπάλα και βρίσκει μέσα την πέτρα ανάστασης την οποία και χρησιμοποιεί για να καλέσει τους γονείς του, τον Σείριο Μπλακ και τον πρόσφατα δολοφονημένο, Ρέμους Λούπιν, που τον παρηγορούν και τον αφήνουν να περάσει ανάμεσα από εκατοντάδες Παράφρονες. Τότε ο Βόλντεμορτ τον χτυπά με την φονική κατάρα Αβάντα Κεντάβρα και τον σκοτώνει.

Ξυπνώντας σε ένα υποσυνείδητο αιθέριο μέρος, ο Χάρι δεν είναι σίγουρος αν είναι ζωντανός ή νεκρός. Ο Ντάμπλντορ εμφανίζεται και εξηγεί πως ο Πεμπτουσιώτης μέσα στον Χάρι έχει καταστραφεί. Του λέει πως όπως ο Βόλντεμορτ δεν μπορεί να πεθάνει όσο τα μέλη της ψυχής του παραμένουν ακέραια, συχρόνως όμως ο Χάρι παραμένει ζωντανός αφού είναι επίσης προστατευμένος από τον θάνατο γιατί το αίμα του χρησιμοποιήθηκε στην αναγέννηση του Βόλντεμορτ. Όσο ζει ο Βολντερμορτ, μέσω του αίματος του συνεχίζει να ζεί και η ανάμνηση της αυτοθυσίας της μητέρας του Χάρι, που τον κρατά ζωντανό.

Ο Χάρι ανακτά τις αισθήσεις του, αλλά προσποιείται ότι είναι νεκρός. Ο Βόλντεμορτ βάζει τον Χάγκριντ να κουβαλήσει το σώμα του Χάρι στο κάστρο ως τρόπαιο στους μαχητές. Όταν ο Νέβιλ Λόνγκμποτομ αντιστέκεται στον Βόλντεμορτ, αυτός τοποθετεί σαν τιμωρία το φλεγόμενο Καπέλο της Επιλογής στο κεφάλι του Νέβιλ και όταν ο Νέβιλ το βγάζει, τραβάει το σπαθί του Γκρίφιντορ από μέσα και αποκεφαλίζει την Ναγκίνι, καταστρέφοντας τον τελευταίο Πεμπτουσιώτη. Ενώ η μάχη συνεχίζεται, οι μαχητές στρέφονται εναντίον των Θανατοφάγων. Όμως κανείς δεν επηρεάζεται από τα ξόρκια του Βόλντεμορτ αφού ο Χάρι θυσιάστηκε για αυτούς. Ο Χάρι προκαλεί τον Βόλντεμορτ, γνωρίζοντας την πραγματική πίστη του ραβδιού από κουφοξυλιά: Όταν ο Ντράκο αφόπλισε τον Ντάμπλντορ στον πύργο της Αστρονομίας, του αποδόθηκε η πίστη του Ραβδιού χωρίς να το ξέρει. Όμως στη συνέχεια ο Χάρι πήρε την πίστη του Ραβδιού όταν αφόπλισε τον Ντράκο στην οικία του. Εξοργισμένος, ο Βόλντεμορτ χρησιμοποιεί την φονική κατάρα εναντίον του Χάρι, ενώ ο Χάρι χρησιμοποιεί το αφοπλιστικό ξόρκι, αλλά το ραβδί από κουφοξυλιά, υποστηρίζοντας την πίστη του στον Χάρι, επιστρέφει την κατάρα του Βόλντεμορτ πίσω δολοφονώντας τον. Ανάμεσα στα θύματα της μάχης είναι ο Φρεντ Ουέσλι, ο Ρέμους Λούπιν, η Νυμφαδώρα Τονκς, ο Κόλιν Κρίβι και η Μπελατρίξ Λεστρέιντζ. Μετά την μάχη ο Χάρι, επισκέπτεται το πορτρέτο του Ντάμπλντορ και του λέει την αποφασή του για τους Κλήρους του Θανάτου: ότι θα κρατήσει τον αόρατο μανδύα, θα αφήσει την πέτρα ανάστασης χαμένη στο δάσος και θα επιστρέψει το ραβδί απο κουφοξυλιά στο τάφο του Ντάμπλντορ, του οποίου και η δύναμή θα χαθεί όταν ο Χάρι πεθάνει από τα γεράματα. Ο Ντάμπλντορ συμφωνεί. Πριν επιστρέψει το ραβδί από κουφοξυλιά, ο Χάρι, επιδιορθώνει το δικό του.

Επίλογος

19 χρόνια αργότερα, ο Χάρι έχει παντρευτεί την Τζίνι Ουέσλι και έχουν τρία παιδιά: τον Τζέιμς - Σείριο, μαθητή του Χόγκουαρτς, τον εντεκάχρονο 'Αλμπους-Σέβερους και την εννιάχρονη Λίλη-Λούνα. Ο Ρον και η Ερμιόνη είναι επίσης παντρεμένοι και έχουν δύο παιδιά, την εντεκάχρονη Ρόουζ και τον μικρό Χιούγκο. Οι δύο οικογένειες συναντιούνται στο σταθμό Κινγκ'ς Κρος, όπου ο ανήσυχος Άλμπους και η Ρόουζ αποχωρούν για το πρώτο τους χρόνο στο Χόγκουαρτς. Εκεί βρίσκεται και ο δεκαεννιάχρονος βαφτισιμιός του Χάρι, ο Τέντι Λούπιν, ο οποίος ξεπροβοδίζει φιλώντας την Βικτουάρ Ουέσλι, κόρη του Μπιλ και της Φλερ. Ο Χάρι και ο Ρον βλέπουν επίσης τον Ντράκο Μαλφόι και την γυναίκα του, Αστόρια (ή Αστέρια) Γκρίνγκρας, μαζί με το μικρό τους γιο, τον Σκορπιό. Ο Μαλφόι τους γνέφει με ένα σύντομο χαιρετισμό και φεύγει, ενώ ο Ρον συμβουλεύει τη κόρη του Ρόουζ να μην έχει πολλές παρτίδες με τον Σκορπιό. Ο Νέβιλ Λονγκμπότομ είναι πλέον Καθηγητής στο Χόγκουαρτς στο μάθημα της βοτανολογίας. Πριν φύγει το τρένο, ο ανήσυχος Άλμπους εμπιστεύεται στο Χάρι τη φοβία του, μήπως το Καπέλο της Επιλογής τον τοποθετήσει στο κοιτώνα του Σλίθεριν, ο Χάρι όμως τον ηρεμεί, λέγοντάς του ότι το όνομα του το πήρε από τον πιο σπουδαίο διευθυντή του Χόγκουαρτς. Προσθέτει επίσης ότι το Καπέλο της Επιλογής λαμβάνει υπ' όψη την επιλογή του καθενός και έτσι εκείνος ανακουφίζεται. Το βιβλίο λήγει με τη φράση: "Το σημάδι του Χάρι ειχε να τον πονέσει δεκαεννέα χρόνια. Όλα ήταν καλά".

Γεγονότα πριν την κυκλοφορία

Επιλογή Τίτλου

Λίγο καιρό πριν αποκαλυφθεί ο τίτλος του βιβλίου, η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ αποκάλυψε ότι σκεφτόταν τρεις διαφορετικούς τίτλους για το τελευταίο βιβλίο. Ο τελικός τίτλος , Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου αποκαλύφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, 2006 μέσω μιας κρεμάλας-σπαζοκεφαλιάς στην ιστοσελίδα της Ρόουλινγκ, που επιβεβαιώθηκε από την συγγραφέα. Όταν ρωτήθηκε μέσω συζήτησης στο διαδίκτυο για τους άλλους δύο τίτλους που σκεφτόταν, η Ρόουλινγκ ανέφερε τους Ο Χάρι Πότερ και το Ραβδί από Κουφοξυλιά και Ο Χάρι Πότερ και ο Άθλος των Πέβερελ.

Σχόλια και Συμπληρώματα της Ρόουλινγκ

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου η Ρόουλινγκ αποκάλυψε μέσω της ιστοσελίδας της και μεσω διαφορων συνεντεύξεων διάφορα στοιχεία όπου δεν αναφέρονταν στον επίλογο του βιβλίου σε σχέση με την σειρα:

* Ο Χάρι μόλις τελειώνει το σχολείο γίνεται Χρυσούχος στο Υπουργείο Μαγείας, όπου αργότερα προάγεται σε Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρυσούχων. Κρατάει την μοτοσικλέτα του Σείριου, που ο Άρθουρ Ουέσλι επισκεύασε γι' αυτόν, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει Ερπετικά πια, αφού το τμήμα της ψυχής του Βόλντεμορτ δεν υπάρχει πια μέσα του.

* Η Τζίνι Ουέσλι παίζει στην ομάδα Κουίντιτς Αγιοκέφαλες Άρπιες για κάποιο διάστημα, αλλά εγκαταλείπει την καριέρα της για να κάνει οικογένεια με τον Χάρι, ενώ αργότερα γίνεται η αθλητική αρχισυντάκτρια για το Κουίντιτς στον Ημερήσιο Προφήτη.

* Ο Ρον ενσωματώνεται αρχικά στο Υπουργείο Μαγείας ως Χρυσούχος μαζί με το Χάρι, και βοηθάει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο Υπουργείο, ενώ αργότερα συνεργάζεται με τον Τζορτζ στην επιχείρηση των διδύμων, Μαγικά Τρικ Ουέσλι που την οδηγούν στο να γίνει τρομερά κερδοφόρα.

* Η Ερμιόνη βρίσκει τους γονείς της στην Αυστραλία και διαγράφει το ξόρκι μνήμης που τους έκανε. Αρχικά δουλεύει στο Υπουργείο Μαγείας στο Τμήμα Ελέγχου Μαγικών Πλασμάτων, βελτιώνοντας σταδιακά την ζωή των σπιτικών ξωτικών. Αργότερα δουλεύει στο Τμήμα Επιβολής του Μαγικού Νόμου όπου συμβάλλει στην διαγραφή των νόμων υπέρ των καθαρόαιμων.

* Ο Τζορτζ Ουέσλι συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά του με το μαγαζί του Μαγικά Τρικ Ουέσλι ενώ παντρεύται την Αντζελίνα Τζόνσον, πρώην κοπέλα του αδερφού του Φρεντ, και αποκτά μαζί της δύο παιδιά: εναν γιο, τον Φρεντ, στην μνήμη του αδελφού του και μία κόρη, την Ρωξάνη.

* Η Λούνα Λάβγκουντ ψάχνει τον κόσμο για σπάνια και μοναδικά πλάσματα. Παντρεύεται τον Ρολφ, τον εγγονό του διάσημου μάγου-φυσιοδύφη Νιουτ Σκαμάντερ. Μαζί αποκτούν πολύ αργότερα δύο δίδυμους γιους, τον Λόρκαν και τον Λυσάντερ. Η εφημερίδα του πατέρα της Ο Σοφιστής επέστρεψε στην κανονική του μορφή τής ανανεωμένης τρέλας και φημίζεται για το χιούμορ του.

* Ο Φιρέντσε επιστρέφει στην φυλή του, οι οποίοι τελικά αναγνωρίζουν την αρετή των υπέρ-ανθρώπινων κλίσεών του.

* Η Ντολόρες Άμπριτζ πιάστηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για εγκλήματα εναντίον Μαγκλογεννημένων.

* Η Τσο Τσανγκ παντρεύτηκε έναν Μαγκλ.

* Ο Νέβιλ Λονγκμπότομ παντρεύτηκε την Χάνα Άμποτ όπου συζούν σε ένα διαμέρισμα πάνω απ' το Ραγισμένο Τσουκάλι.

* Ο πυρήνας του ραβδιού από κουφοξυλιά περιέχει μία τρίχα από ουρά ενός Θέστραλ.

* Στο μέρος όπου εμφανίστηκε ο Χάρι όταν πέθανε, το πλάσμα όπου είχε την μορφή ενός μικρού γυμνού παιδιού, ήταν το τελευταίο θραύσμα της ψυχής του Βόλντεμορτ.

* Ο Χέρπο ο Παράνομος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατασκεύασε έναν Πεμπτουσιωτή από την ψυχή του.

* Η Ερμιόνη γύρισε στο Χόγκουαρτς για να τελειώσει τις ΕΔΕΜ, αλλά ο Χάρι και ο Ρον δεν γύρισαν.

* Ο Ντράκο Μαλφόι παντρεύτηκε την Αστόρια Γκρίνγκρας, ή οποία ήταν η μικρότερη αδερφή της Δάφνης Γκρίνγκρας, συμμαθήτρια και κολλητή της Πάνσυ Πάρκινσον απ'το Σλίθεριν.

* Ο Μπιλ και η Φλέρ αποκτούν εκτός απο την Βικτουαρ (η οποία γεννηθηκε στην πρώτη επέτειο της μαχης του Χογκουαρτς στις 2 Μαΐου το 2000) αλλα δυο παιδιά: την Ντομινίκ και τον Λουίς.

* Ο Τσαρλι Ουέσλι δεν παντρεύτηκε ποτε, και αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των δράκων.

* Ο Πέρσυ παντρεύτηκε μια γυναίκα με το όνομα Όντρει, και απέκτησε μαζί της δύο κόρες: Τη πρωτότοκη Μόλι, και τη Λούσυ.

* Σύμφωνα με την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μέσα στην αίθουσα της Αγάπης στο Τμήμα Μυστηρίων η οποία είναι πάντα κλειδωμένη, υπάρχει μια δεξαμενή με το πιο ισχυρό ερωτικό φίλτρο, την Αρμοτενσία.

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License