- Art Gallery -

 

.

Ο Σέβερους Σνέιπ (Severus Snape) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας στη σειρά των βιβλίων Χάρι Πότερ, που συγγράφτηκαν από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Στο πρώτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, είναι ένας από τους αρχικούς αντιπάλους. Ενώ προχωρά η σειρά, το κίνητρο του Σνέιπ είναι μπερδεμένο και η Ρόουλινγκ δεν αποκαλύπτει την πραγματική του πίστη μέχρι το τελευταίο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου. Ο Σνέιπ αναφέρεται σε όλα τα βιβλία της σειράς.
Στην αρχή της σειράς, ο Σνέιπ φαίνεται ως ένας κακόβουλος και αντιστασιακός καθηγητής που τημωρεί άδικα τον Χάρι και όλους τους μαθητές που αντιπαθεί (ενώ επαινεί τον κοιτώνα του Σλύθεριν).

Εξέλιξη του Χαρακτήρα

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε σε μία συνέντευξη ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Σνέιπ από έναν μισητό καθηγητή που είχε στα παιδικά της χρόνια. Το επίθετο του Σνέιπ η Ρόουλινγκ το δανείστηκε από το χωριό Σνέιπ στην Αγγλία.
Πολλές φορές η Ρόουλινγκ έδωσε στον Σνέιπ σημαντικό ρόλο, τονίζοντας ότι ο κόσμος έπρεπε να 'προσέχει τον Σνέιπ'. Όμως, επειδή η αληθινή του πίστη δεν αποκαλύφθηκε μέχρι το τελευταίο βιβλίο, ήταν πολύ λιγότερο αποκαλυπτική σε σχέση με άλλους χαρακτήρες της σειράς.
Το 1999 η Ρόουλινγκ ρωτήθηκε ποιος είναι ο αγαπημένος της χαρακτήρας, και εκείνη απάντησε "Είναι διασκεδαστικό να γράφεις για τον Σέβερους Σνέιπ, γιατί είναι ένα βαθιά φρικτό άτομο".

Μαγικές Ικανότητες

Όλα τα βιβλία της σειράς παρουσιάζουν τον Σνέιπ ως έναν πολύ ισχυρό μάγο, και ως ταλαντούχο μαθητή στην σχολική του ζωή. Είναι ειδικός στην παρασκευή μαγικών φίλτρων και έχει ταλέντο και πάθος προς τις Σκοτεινές Τέχνες. Όσο ήταν μαθητής στο Χόγκουαρτς, παρουσιάζεται σαν να έχει χάρισμα στην επινόηση καινούργιων ξορκιών, όπως το Σεκτουμσέμπρα και τα μη λεκτικά Ανυψώσιους και Χαμηλώσιους. Δεξιότατος στην τέχνη της Διεισδυτικής και Σφραγισματικής, ο Σνέιπ μπορεί να εισχωρήσει στα μυαλά των άλλων και να προστατέψει το δικό του. Έτσι, μπορεί να κρύψει την προδοσία του προς τον Βόλντεμορτ, έναν πολύ ισχυρό Διεισδυτή. Ο Σνέιπ είναι ο μόνος Θανατοφάγος που μπορεί να παράγει έναν Προστάτη. Επίσης, παρουσιάζεται και ως ένας εξαιρετικός μονομάχος, ικανός να αντισταθεί μόνος του εναντίων τριών καθηγητών του Χόγκουαρτς, συμπεριλαμβάνοντας τον πρωταθλητή μαγικής μονομαχίας, Φίλιους Φλίτγουικ. ΠΤΗΣΗ:Ο Σνεϊπ μπορούσε να πετάξει χωρίς να χρησιμοποιεί σκουπόξυλο.Ο μοναδικός άλλλος μάγος που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο Λόρδος Βόλντεμορτ. ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ:Ο Σνεϊπ είχε επίσης ένα ταλέντο στο να θεραπέυει ή τουλάχιστον στο να καταργεί κατάρες,όπως όταν γιάτρεψε την Κέιτη Μπελ όταν αυτή άγγιξε ένα καταραμένο κολιέ.Επίσης γιάτρεψε πολύ εύκολα με το Vulnera Sanatour τον Ντράκο Μαλφόι όταν ο Χάρι τον χτύπησε με το Σεκτουμσέμπρα,μιας και ήταν αυτός που εφείυρε το ξόρκι.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ Ο Σνεϊπ ήταν ένας λεπτός άντρας με γαμψή μύτη και λαδωμένα γριζόμαυρα μαλλιά.Οπως και η καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ μπορούσε να κάνει τους μαθητές να σωπάσουν χωρίς ούτε καν να μιλήσει.Προτιμούσε τους μακρυούς μαύρους μανδύες οι οποίοι καθώς περπατούσε ανέμιζαν,δινοντάς του πολλές φορές την όψη νυχτερίδας.

ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ:Ο Σνεϊπ ήταν γιός της μαγισσας Αϊλιν Πρίνς{μεταφραση:πρίγκιπα}και του Μάγκλ Τόμπια Σνεϊπ ηταν δηλαδή ημίαιμος.

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License