- Art Gallery -

 

.

Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ είναι το έκτο από τα εφτά βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα το νεαρό μάγο Χάρι Πότερ.
Σύνοψη

Πριν Ξεκινήσει το Σχολείο

Καθώς ο Βόλντεμορτ και οι Θανατοφάγοι του δημιουργούν απροκάλυπτα χάος και πανικό σ'όλη τη Βρετανία, ο Υπουργός Μαγείας Κορνήλιος Φατζ αναγκάζεται να παραιτηθεί εξαίτιας της δημόσιας κραυγής αγανάκτησης ως προς το λάθος τρόπο που αντιμετώπισε τη κατάσταση. Τον διαδέχεται ο Ρουφους Σκρίμτζεουρ. Εντωμεταξύ, ο Σέβερους Σνειπ δέχεται στο σπίτι του επίσκεψη απο τη μητέρα του Ντράκο Μαλφόι, Ναρκίσσα και την αδερφή της Μπελατρίξ Λεστρέιντζ, η οποία του δείχνει ξεκάθαρα οτι δεν τον εμπιστεύται διόλου. Εκεί, ο Σνέιπ ορκίζεται μέσω του Απαραβίαστου Όρκου να προστατέψει τον Ντράκο καθως αυτός θα προσπαθεί να εκπληρώσει την αποστολή που του ανάθεσε ο Βόλντερμορτ, και να την αποτελειώσει αν ο Ντράκο αποτύχει.

Κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Άλμπους Νταμπλντορ στρατολογεί τον Χαρι για να τον βοηθήσει να πείσει τον συνταξιοδοτημένο πλεον καθηγητή Οράτιο Σλάγκχορν να επιστρέψει στη παλιά του θέση στο Χογκουαρτς. Ο Χαρι περνάει τις υπόλοιπες διακοπές του στο Μπαροου μαζι με τους Ουεσλοι και την Ερμιόνη. Ο Μπιλ Ουέσλι εχει αρραβωνιαστεί την Φλερ Ντελακουρ, προς μεγαλη απογοήτευση των γυναικών της οικογένειας, ενώ ο Χάρι αρχίζει να αναπτύσει ερωτικά συναισθήματα για τη Τζίνι. Εντωμεταξύ φτάνουν και τα αποτελέσματα των ΚΔΜ των τριων φίλων. Για να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να γίνουν χρυσούχοι ο Χαρι και ο Ρον πρέπει να παρακολουθήσουν ως προαπαιτούμενο το μάθημα των φίλτρων, αλλά οι βαθμοί τους στα ΚΔΜ των φίλτρων είναι πολύ χαμηλοί για την ΕΔΕΜ τάξη των φίλτρων του Σνέιπ, αναγκάζοντας τους να ξεχάσουν αυτή την επιλογή για καριέρα. Ενώ το τρίο επισκέπτεται τη Διαγώνια Αλέα μαζί με τους Ουέσλις για να αγοράσουν τις προμήθειες για το σχολείο, εντοπίζουν τον Ντράκο Μαλφόι και τον ακολουθούν στην Αδιέξοδο Αλέα, οπού και επισκέπτεται το Mπόρκινς & Μπερκς,ενα μαγαζί σκοτεινών τεχνών. Εκεί ο Μαλφόι απαιτεί να μάθει απο τον Κυριο Μποργκιν το τρόπο για να διορθώσει ένα αντικείμενο, ενώ συχρόνως τον απειλεί να κρατήσει κάτι άλλο ασφαλές. Υποψιαζόμενος οτι ο Ντράκο έχει γίνει Θανατοφάγος, ο Χάρι αποφασίζει να τον παρακολουθεί στενά.

Στο Χογκουαρτς

Με τό ξεκίνημα του σχολικού έτους ο Σνέιπ ανακηρύσσεται απροσδόκητα ως ο νέος καθηγητής της Άμυνας ενάντια των Σκοτεινών Τεχνών, ενώ ο Καθηγητής Σλάγκχορν τον αντικαθιστά ώς ο νέος καθηγητής των Φίλτρων. Καθώς ο Σλάγκχορν απαιτεί για τη παρακολούθηση της ΕΔΕΜ-επιπέδου τάξης των Φίλτρων τον ελάχιστο βαθμό του Πολύ Καλά, ο Χάρι και ο Ρον μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν, όμως επειδή δεν είχαν αγοράσει τα απαραίτητα βιβλία και συστατικά απο πρίν, ο Σλαγκχορν τους δανείζει κάποια παλιά σχολικά βιβλία μέχρι να αγοράσουν τα δικά τους. Το βιβλίο που δίνει στο Χαρί ειναι υπογεγραμμένο ως απόκτήμα του "Ημίαιμου Πρίγκηψ", και περιέχει πολλές διορθώσεις και σημειώσεις του προηγούμενου ταλαντούχου κατόχου σ' όλες τις συνταγές των φίλτρων. Ακολουθώντας τις ο Χαρι αριστεύει στη τάξη, και ο Σλαγκχορν του δίνει σαν βραβείο μία μικρή φιάλη με ένα φίλτρο που φέρνει τύχη. Ο Σλαγκχορν αποφασίζει να διοργανώσει ένα χριστουγεννιάτικο χορό για μια ομάδα εκλεκτών, και η Ερμιόνη ζητάει απο τον Ρον να τη συνοδέψει. Μετά την αποκάλυψη όμως οτι η Ερμιόνη είχε φιλήσει το Βικτορ Κραμ πριν δυο χρόνια, η ζήλεια του Ρον τον οδηγεί να τα φτιάξει με την Λαβάντερ Μπράουν, οδηγώντας σε μία μεγάλη ρηξη στη σχέση τους. Εντωμεταξύ ο Χάρι, βρισκόμενος μεταξύ δυο πυρών, συνειδητοποιεί τα πραγματικά του αισθήματα για τη Τζίνι, χωρίς όμως να έχει αντίκρυσμα αφού εκείνη πλέον ειναι μαζί με τον Ντιν Τομας.

Οι επιθέσεις των Θανατοφάγων συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και το τρίο υποψιάζεται οτι συνδέονται με γεγονότα που συμβαίνουν στο Χογκουαρτς. Το πρώτο σαββατοκύριακο που επισκέπτονται το Χογκσμιντ μια μαθήτρια του Γκριφιντορ, η Κειτι Μπελ, τραυματίζεται σοβαρά όταν αγγίζει ενα καταραμένο κολίε υπο την επήρεια της εξουσιαστικής κατάρας. Σ'ενα άλλο ατύχημα ο Ρον δηλητηριάζεται όταν πίνει κατα λάθος ένα δηλητηριασμένο κρασί που προοριζόνταν για τον Νταμπλντορ - σώζεται ευτυχώς τη τελευταία στιγμή απο τη γρήρορη αντίδραση του Χάρι. Η Ερμιόνη, συντετριμμένη απο αυτό το γεγονός, τα ξαναβρίσκει με τον Ρον, ενω αυτος σύντομα τελείωνει τη σχέση του με την Λαβάντερ. Η Τζίνι χωρίζει επίσης με τον Ντιν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του Χάρι.

Πεμπτουσιωτές

Ο Ντάμπλντορ δίνει ιδιαίτερα μαθήματα στον Χάρι σχετικά με το παρελθόν του Βόλντερμορτ χρησιμοποιώντας τη Κιβωτό των Στοχασμών. Ο Νταμπλντορ υποθέτει οτι ο Βολντερμορτ έχει διασπάσει τη ψυχή του σε 7 μέρη, τα οποία ονομάζονται Πεμπτουσιωτές, με σκοπό να κατακτήσει την αθανασία, ενώ διατηρεί το έβδομο μερος της ψυχής του μέσα στο σώμα του. Δύο απο τους Πεμπτουσιωτές έχουν ήδη καταστραφεί (Το ημερολόγιο του Άντον Χερτ απο τον Χάρι στο δεύτερο βιβλίο, και το δαχτυλίδι των Γκάουντ απο τον Νταμπλντορ).

Όταν ο Χάρι βρίσκει τυχαία τον Μαλφόι να κλαίει μέσα στο μπάνιο της Μυρτιάς που κλαίει, οι δυο τους μονομαχούν, και ο Χάρι ρίχνει ένα ξόρκι του Ημιαιμου Πριγκηψ στον Μαλφοι που του προκαλεί μεγάλες μαχαιριές στο σώμα. Ο Σνειπ καταφθάνει και αφου σώζει τον Μαλφοι, ζητά απο τον Χάρι να του παραδώσει το βιβλίο των ΕΔΕΜ φίλτρων του, αλλα ο Χάρι ξεφεύγει δίνωντας του το βιβλίο του Ρον. Ο Χαρι αναγκάζεται να τιμωρηθεί, και έτσι χάνει το τελευταίο ματς του τελικού Κουίντιτς. Παρά την απουσία του όμως, η ομάδα του Γκρίφιντορ κερδίζει το κύπελλο, και κατα την διάρκεια των εορτασμών τα καταπιεσμένα ερωτικά συναισθήματα του Χάρι αποκαλύπτονται όταν ενθουσιασμένος μπροστά σ'όλους φιλάει τη Τζίνι, ξεκινώντας τη σχέση τους.

Ο Χάρι αναφέρει την ύποπτη συμπεριφορά του Μαλφόι σε εναν φαινομενικά αδιάφορο Νταμπλντορ, ο οποίος όμως ζητάει απο τον Σνέιπ να αρχίσει τις έρευνες. Μετά απο λίγο καιρό ο Χάρι μαθαίνει απο τη Καθηγήτρια Τρελόνι οτι ο Σνέιπ ηταν αυτός που αποκάλυψε το περιεχόμενο της Προφητείας στον Βολντερμορτ, το οποίο τελικά οδήγησε στους θανάτους του Τζέιμς και της Λίλη Ποτερ. Εξαγριωμένος, ο Χάρι ζητάει εξηγήσεις απο τον Νταμπλντορ, ο οποίος όμως διαβεβαιώνει για την καλή πίστη του Σνέιπ. Εντωμεταξύ, ο Νταμπλντορ έχει ανακαλύψει το μέρος οπου πιθανώς να βρίσκεται ένας Πεμπτουσιωτής και ζητά απο τον Χάρι να τον συνοδεύσει να τον εξουδετερώσουν. Συνεχίζοντας να μην εμπιστεύεται τον Μαλφοι και τον Σνειπ, ο Χάρι λέει στον Ρον, την Ερμιόνη, τη Λουνα, τον Νεβιλ και την Τζίνη να παρακολουθούν τις κινήσεις τους ενώ αυτος θα φύγει με τον Νταμπλντορ, και τους δίνει το υπόλοιπο του βραβείου του απο το φίλτρο της τύχης, Φελίξ Φελίσις. Ο Χάρι και ο Νταμπλντορ διακτινίζονται σε μία απόμακρη σπηλιά, και βρίσκουν τον Πεμπτουσιωτή (το μενταγιόν του Σλίθεριν), αλλα ο Νταμπλντορ δηλητηριάζεται αφου πίνει απο το φίλτρο που κάλυπτε το μενταγιόν στη κρυψώνα του.

Μαχη του Χογκουαρτς

Γυρνώντας στο Χογκσμιντ, ο Χάρι και ο Ντάμπλντορ βλέπουν το Σημάδι του Βόλντεμορτ να βρίσκεται πάνω απο το Χόγκουαρτς. Αμέσως πετούν προς τον Πύργο της Αστρονομίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Ντράκο Μαλφόι. Ο Νταμπλντορ προλαβαίνει να ακινητοποιήσει το Χαρι, ο οποίος είναι κρυμμένος κατω απο τον Αόρατο Μανδύα του, ακριβώς πριν ο Ντράκο αφοπλίσει τον Νταμπλντορ. Ο Ντράκο παραδέχεται οτι αυτός ευθύνοταν για όλες τις επιθέσεις που συνέβησαν στο σχολείο, και ότι έχει επιτυχώς καταφέρει να οδηγήσει τους Θανατοφάγους να εισβάλλουν στο Χόγκουαρτς, παρ'ολο που ο Νταμπλντορ πιστεύει οτι το φοβισμένο αγόρι δρά απειλούμενο απο το Βολντεμορτ.

Καθώς τα μέλη του Τάγματος του Φοίνικα, οι καθηγητές και οι μαθητές πολεμούν τους οπαδούς του Βόλντεμορτ μέσα στο κάστρο, κάποιοι Θανατοφάγοι ξεφεύγουν και εμφανίζονται στο πύργο και παρακινούν το Ντρακο να ολοκληρώσει τη αποστολή του - να σκοτώσει τον Νταμπλντορ - αλλα ο Ντράκο διστάζει. Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει ο Σνέιπ και ο εξαντλημένος Νταμπλντορ τον παρακαλεί. Ο Σνέιπ σκοτώνει τον Νταμπλντορ με τη θανατηφόρα κατάρα, και το πτώμα του πετιέται πανω απο το Πύργο της Αστρονομίας. Με το θάνατο του Ντάμπλντορ ο Χάρι απελευθερώνεται απο το ξόρκι που τον ακινητοποίησε, και αμέσως αρχίζει να καταδυώκει τον Σνέιπ, ο οποίος αποκαλύπτει στον Χάρι οτι αυτός είναι ο Ημιαιμος Πρίγκηψ ενώ μονομαχούν, και παραδώξως τον συμβουλεύει πως να μονομαχεί σωστά. Ο Σνέιπ ξεφεύγει με τον Μαλφόι, και ο Χάρι ανακαλύπτοντας το πτώμα του Νταμπλντορ παίρνει απο τη τσέπη του το μενταγιόν του Σλίθεριν, συνειδητοποιώντας οτι είναι πλαστό. Μέσα στο μενταγιόν βρίσκει ενα σημείωμα απο κάποιον με τα αρχικά Ρ.Α.Μπ, που έχει κλέψει τον αληθινό Πεμπτουσιωτή.

Η σχολική χρονιά τελείωνει απότομα με τη κηδεία του Νταμπλντορ. Η Καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ τοποθετείται στη διεύθυνση του Σχολείου και ο Καθηγητής Σλάγκχορν αντικαθιστά τον Σνέιπ ως υπεύθυνος του κοιτώνα του Σλίθεριν, αν και υπονοείται οτι το Χογκουαρτς ενδέχεται να μην ξανανοίξει. Ο Χάρι αποφασίζει να παρατήσει το σχολείο για να άναζητήσει τους υπόλοιπους Πεμπτουσιωτές. Ο Ρον και η Ερμιόνη υπόσχονται να τον ακολουθήσουν, ενώ ο Χάρι τελειώνει παρά τη θέληση του τη σχέση του με τη Τζίνι για να τη προστατεύσει απο το Βολντεμορτ. Το βιβλίο τελειώνει σε αναμονή του γάμου του Μπιλ και της Φλερ, οπου ο Χάρι νιώθει οτι: "...υπάρχει μια ακόμη χρυσή μέρα ηρεμίας στον ορίζοντα για να γλεντήσει με τον Ρον και την Ερμιόνη."

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License