- Art Gallery -

 

.

Ο Λόρδος Βόλντεμορτ είναι φανταστικός χαρακτήρας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και ο μεγαλύτερος εχθρός του Χάρι Πότερ. Ο Λόρδος Βόλντεμορτ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος.Γνωστός και ως Άντον Μόρβολ Χέρτ , εμφανίστηκε σε όλα τα βιβλία της σειράς, εκτός από το τρίτο, Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν. Ο Βόλντεμορτ εμφανίστηκε επίσης και σε όλες τις αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες μέχρι σήμερα, εκτός από την τρίτη.

Η κοινότητα των μάγων τον φοβάται τόσο πολύ ώστε αρνούνται να προφέρουν το όνομα του, αποκαλώντας τον "ο Ξέρεις Ποιος" ή "ο Ακατονόμαστος". Ακόμη και οι οπαδοί του τον αποκαλούν "Άρχοντα του Σκότους". Είναι εκείνος που σκότωσε τον Μαγκλ πατέρα του, τον Τομ Ριντλ πρεσβύτερο, όταν ήταν 16 ετών, ενώ η μητέρα του Μερόπη Γκοντ, πέθανε στη γέννα του. Δεν είναι άλλος από τον παλαιό τότε μαθητή του Χόγκουαρτς Τομ Μάρβολο Ριντλ, τον τελευταίο απόγονο του Σαλαζάρ Σλίθεριν από την πλευρά της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του ήταν Μαγκλ. Ήταν αυτός που άνοιξε για πρώτη φορά την Κάμαρα με τα Μυστικά και απελευθέρωσε το βασιλίσκο. Έχει μοιράσει την ψυχή του σε 6 πεμπτουσιωτές για να γίνει αθάνατος.

Εμφανίσεις

Στα Βιβλία

Βιβλία 1-3

Ο Λόρδος Βόλντεμορτ κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο βιβλίο ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος.Σε αυτή την ιστορία η Ρόουλινγκ τον παρουσιάζει ως τον Άρχοντα του Σκότους ο οποίος έχει δολοφονήσει τους γονείς του πρωταγωνιστή Χάρι Πότερ και προσπαθεί χωρίς επιτυχία να ανακτήσει το διαλυμένο του σώμα κλέβοντας την επονομαζόμενη Φιλοσοφική Λίθο. Γράφοντας το βιβλίο αυτό, η Ρόουλινγκ έθεσε ως βάση ότι οι γονείς του Χάρι Πότερ έχουν δολοφονηθεί από τον πανίσχυρο σκοτείνο μάγο Λόρδο Βόλντεμορτ, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο μικρός Χάρι επιζεί όταν ο Βόλντεμορτ προσπαθεί να τον σκοτώσει με την φονική κατάρα. Ο Βόλντεμορτ χάνει το σώμα του και ο Χάρι από τότε έχει ένα μυστήριο σημάδι στο μέτωπο του

Στο δεύτερο βιβλίο, ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά, η Ρόουλινγκ εισάγει τον Άντον Μόρβολ Χέρτ (στα Αγγλικά Tom Marvolo Riddle), μια μορφή του Βόλντεμορτ που ζει μέσα σε ένα μαγικό ημερολόγιο που βρίσκει η Τζίνι Ουέσλι. Η Τζίνι είναι ένα ντροπαλό κορίτσι που είναι ερωτευμένη με τον Χάρι.Επειδή ένιωθε μοναξιά , αρχίζει να γράφει στο ημερολόγιο και μοιράζεται τους βαθύτερους φόβους της με τον συμπονετικό Άντον.Ωστόσο, καθώς κλιμακώνεται η ιστορία, αποκαλύπτεται ότι ο Άντον Μόρβολ Χέρτ είναι ένας αναγραμματισμός της φράσης "ΑΡΧΩΝ ΒΟΛΝΤΕΜΟΡΤ" και ο Άντον είναι μία μορφή του Λόρδου Βόλντεμορτ.Ο Άντον γινόταν όλο και πιο ισχυρός καθώς η Τζίνι φανέρωνε τα συναισθήματα της στο ημερολόγιο και τελικά μπήκε μέσα της και την κατέλαβε. Έπειτα την χρησιμοποίησε σαν μαριονέτα για να ανοίξει την Κάμαρα με τα Μυστικά και να ελευθερώσει το Βασιλίσκο ο οποίος μαρμάρωσε πολλούς μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.Ο Χάρι στο τέλος καταφέρνει να εξοντώσει τον Χέρτ από το ημερολόγιο και το Βασιλίσκο και να αποτρέψει το κλείσιμο της Σχολής.Στο βιβλίο,ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, ο Ντάμπλοντορ αποκαλύπτει στο Χάρι ότι το μαγικό ημερολόγιο ήταν ένας από τους Πεμπτουσιώτες του Βόλντεμορτ (ένα αντικείμενο δηλαδή που περιέχει ένα κομμάτι της ψυχής του Βόλντεμορτ)

Στο τρίτο βιβλίο, ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, ο Βόλντεμορτ δεν εμφανίζεται ούτε με πραγματική υπόσταση αλλά ούτε και με κάποια μαγική μορφή.Ο Χάρι, ωστόσο,ακούει τη φωνή του όταν λιποθυμάει από τις επιδράσεις Παραφρόνων.Η καθηγήτρια της Μαντικής, Σίββυλα Τρελόνι ,κάνει μία αληθινή προφητεία "Ο Άρχοντας του Σκότους είναι μόνος, χωρίς φίλους ,εγκαταλειμμένος από τους οπαδούς του.Ο δούλος του έμεινε αλυσοδεμένος δώδεκα χρόνια.Απόψε, πριν από τα μεσάνυχτα ,ο δούλος του θα ελευθερωθεί και θα σμίξει ξανά με τον αφέντη του.Ο Άρχοντας του Σκότους θα ανακτήσει τη δύναμη του και θα επανέλθει πιο ισχυρός και πιο τρομερός από κάθε άλλη φορά. Απόψε ... πριν από τα μεσάνυχτα ... ο δούλος ... θα σμίξει ξανά με τον αφέντη του ...".Προς το τέλος του βιβλίου αποκαλύπτεται ότι ο δούλος είναι ο Πίτερ Πέτιγκριου, ο οποίος μετά την πτώση του Βόλντεμορτ παρέμεινε κρυμμένος και μεταμορφώθηκε σε ποντίκι, το οποίο πήρε ο Ρόν Ουέσλι σαν κατοικίδιο, με το όνομα Σκάμπερς.

Βιβλία 4-6

Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς , ο Βόλντεμορτ εμφανίζεται στην αρχή και κατά τη κλιμάκωση της πλοκής.Τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ιστορίας αποτελούν τα κομμάτια ενός παζλ που θα συμπληρωθεί μόνο στο τέλος όπου αποκαλύπτεται ότι ο υπηρέτης του Βόλντεμορτ Μπάρτι Κράουτς ο Νεώτερος μεταμφιεσμένος ως ο καθηγητής του Χογκουαρτς Τρελομάτης Μούντι κατεύθυνε τα γεγονότα στο Τρίαθλο Μαγείας προς ώφελος του Χάρι. Ο στόχος του Βόλντεμορτ ήταν να μεταφέρει το Χάρι κάτω από την προστασία του Ντάμπλοντορ στο νεκροταφείο του Λίτλ Χάνγκλετον όπου ήταν ο Οικογενειακός τάφος των Χέρτ. Ο Χάρι φτάνουν μαζί με το Σέντρικ Ντιγκορί στο Κύπελλο και μεταφέρονται στο νεκροταφείο όπου ο Πέτικγριου σκοτώνει το Σέντρικ και αιχμαλωτίζει το Χάρι. Ο Πέτιγκριου χρησιμοποιεί το αίμα του Χάρι για να εκπληρώσει ένα αρχαίο τελετουργικό μαύρης μαγείας με αποτέλεσμα ο Βόλντεμορτ να ανακτήσει το σώμα του και όλες του τις μαγικές δυνάμεις. Αποκαλύπτεται τελικά ότι ενώ ήταν στην Αλβανία, ο Πέτιγκριου αιχμαλωτίζει την υπάλληλο του Υπουργείου Μαγείας Μπέρθα Τζόκινς και τη βασανίζει μέχρι θανάτου υπό τις οδηγίες του Βόλντεμορτ για πληροφορίες σχετικά με το υπουργείο.Από αυτήν μαθαίνουν ότι ο Μπάρτι Κράουτς ο Νεώτερος, ένας πιστός Θανατοφάγος, είχε φυγαδευτεί από το Αζκαμπάν και ήταν κρυφά σε κατόικον περιορισμό υπό τον έλεγχο του πατέρα του. Με τη βοήθεια του Πετιγκριού ο Bόλντεμορτ αποκτά ένα μικρό στοιχειώδες σώμα και ταξιδεύει στην Αγγλία βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο του να ανακτήσει το σώμα του με την αιχμαλώτιση του Χάρι Πότερ.Ένας κηπουρός, ο Φράνκ Μπράις, κρυφακούει ένα μέρος του σχεδίου και δολοφονείται από το Βόλντεμορτ.Μετά την επιτυχία του σχεδίου του καλεί τους Θανατοφάγους κοντά του να παρακολουθήσουν το θάνατο του Χάρι τον οποίο προκαλεί σε μονομαχία.Ωστόσο κατά τη διάρκεια της μονομαχίας τα ραβδιά τους συνδέονται μαγικά λόγω του δίδυμου πυρήνα από φτερό Φοίνικα που περιέχουν. Εξαιτίας ενός φαινομένου-Priori Incantatem(Αντίστροφα Ξόρκια)- τα τελευταία θύματα του Βόλντεμορτ(συμπεριλαμβανομένων των γονιών του Χάρι) εμφανίζονται από το ραβδί του σαν φαντάσματα, αποσπούν την προσοχή του Βόλντεμορτ, δίνοντας στο Χάρι τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο να πάρει το σώμα του Ντιγκορί,να αποδράσει μέσω του Κυπέλλου-Πύλη και να επιστρέψει στο Χόγκουαρτς.

Χαρακτήρας

Ο Βόλντεμορτ θεωρείται άκρως απάνθρωπος και σαδιστής ακόμη και στους δικούς του οπαδούς που τον υπηρετούν από ένα μείγμα φόβου και σεβασμού. Η Ρόουλινγκ τον χαρακτηρίζει ως "τον πιο μοχθηρό μαγο εδώ και εκατομμύρια χρόνια"[1]. Επίσης τον περιγράφει ως έναν "ψυχοπαθή, που στερείται των φυσιολογικών ανθρώπινων αντιδράσεων στα βάσανα των άλλων ανθρώπων" και που έλκει δειλούς, αλλά κακόβουλους ανθρώπους, οι οποίοι από ανανδρία στέκονται στη σκιά δυνατότερων ανθρώπων, όπως ο Ποντικοουράς[2]. Είναι μεγαλομανής και πιστεύει ότι είναι ανώτερος όλων σε τέτοιο βαθμό που συχνά αναφέρεται στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο, αποκαλώντας τον "Λόρδο Βόλντεμορτ". Η Ρόουλινγκ επισημαίνει ότι ο Βόλντεμορτ είναι διψασμένος για εξουσία, ρατσιστής και έχει την ανθρώπινη ζωή σε πλήρη απαξίωση[3]. Η Ρόουλινγκ αναφέρει ακόμη ότι αν ο Βόλντεμορτ κοίταζε στον καθρέπτη του Έριζεντ (ο καθρέπτης που δείχνει την πιο βαθιά επιθυμία ενός ανθρώπου) θα έβλεπε τον "Εαυτό του παντοδύναμο και αθάνατο. Αυτή είναι η επιθυμία του".[3]

Η Ρόουλινγκ επίσης αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο Βόλντεμορτ γεννήθηκε εξαιτίας της επίδρασης του ερωτικού φίλτρου έχει σχέση με την ανικανότητα του να καταλαβει την πραγματική σημασία της αγάπης και ότι "είναι ένας συμβολικός τρόπος για να δείξει ότι ο Βόλντεμορτ προήλθε από μία ένωση ανθρώπων από όπου έλλειπε η αγάπη-αλλά φυσικά όλα θα ήταν διαφορετικά εάν η Μερόπη ζούσε, μεγάλωνε το γιό της και έδειχνε αγάπη και στοργή.Το μάγευμα με το οποίο ο Άντον Χέρτ έγινε πατέρας του Βόλντεμορτ είναι σημαντικό γιατί δείχνει εξαναγκασμό και δεν υπάρχει πιο επιζήμιος τρόπος για να έρθεις στον κόσμο από το αποτέλεσμα μιας ανάλογης ένωσης"[4]

Η Ρόουλινγκ επίσης τονίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του Βόλντεμορτ είναι ο ατιμωτικός θάνατος και ότι το μπόγκαρτ του θα ήταν το δικό του πτώμα.Χαρακτηριστηκά ανέφερε ότι "Ο φόβος του Βόλντεμορτ είναι ο θάνατος, ο ατιμωτικός θάνατος.Εννοώ ότι ο ίδιος θεωρεί το θάνατο ατιμωτικό.Πιστεύει ότι είναι μία αισχρή ανθρώπινη αδυναμία.Ο χειρότερος φόβος του είναι ο θάνατος."[5]Σύμφωνα με την Ρόουλινγκ η διαφορά μεταξύ του Χάρι και του Βόλντεμορτ είναι το γεγονός ότι ο Χάρι αποδέχεται τη θνητότητα και για αυτό τον λόγο ο Χάρι είναι στο τέλος ισχυρότερος από τον αντίπαλό του:"Ο πραγματικός κυρίαρχος του Θανάτου (δηλαδή κάποιος σαν τον Χάρι) αποδέχεται ότι πρέπει να πεθάνει και συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το Θάνατο στον κόσμο των ζωντανών".[4]

Εξωτερική Εμφάνιση

Μετά την ανάκτηση του σώματος του στο τέταρτο βιβλίο(ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς) η Rowling περιγράφει το Βόλντεμορτ με όψη λευκότερη και από νεκροκεφαλή, με πλατιά και ζωηρά κόκκινα μάτια που έχουν κόρες λεπτές και κάθετες σαν της γάτας, μύτη πλακουτσωτή σαν του φιδιού με σχισμές αντί για ρουθούνια και λεπτά χέρια σαν χλομές λεπτές αράχνες με αφύσικα μακριά δάκτυλα. Ακόμη όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο του έβδομου βιβλίου(ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου) ο Βόλντεμορτ δεν έχει χείλια.

Πηγές

1. ↑ "J.K. Rowling on The Diane Rehm Show, WAMU Radio Washington, D.C., October 20, 1999" (ανακτήθηκε 2007-08-15 )
2. ↑ "Jensen, Jeff. "'Fire' Storm," Entertainment Weekly, September 7, 2000" (ανακτήθηκε 2007-08-15 )
3. ↑ 3,0 3,1 "Grossman, Lev. "J.K. Rowling Hogwarts And All," Time Magazine, 17 July, 2005" (ανακτήθηκε 2007-08-15 )
4. ↑ 4,0 4,1 "'J.K. Rowling Web Chat Transcript" (ανακτήθηκε 2007-08-15 )
5. ↑ "Anelli, Melissa and Emerson Spartz. "The Leaky Cauldron and MuggleNet interview Joanne Kathleen Rowling: Part Two," The Leaky Cauldron, 16 July 2005"

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License