Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ


Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (αγγλικά: Harry Potter and the Half-Blood Prince) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2009. Βασίζεται στο έκτο ομώνυμο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι η έκτη κατά σειρά ταινία που μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Στη σκηνοθετική καρέκλα επιστρέφει ο Ντέιβιντ Γέιτς, που σκηνοθέτησε το Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα ενώ το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλοβς, σεναριογράφος της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ταινίας.

Η ταινία ακολούθεί το Χάρι Πότερ στην αρχή της έκτης χρονιάς στο Χόγκουαρτς, καθώς ο Βόλντεμορτ έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του και κινείται πλέον φανερά. Τότε ο Χάρι έχει να αντιμετωπίσει καινούριους κινδύνους. Μαζί με τον Ντάμπλντορ θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν το χαρακτήρα του Βόλντεμορτ, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Ντάμπλντορ, θα βοηθήσει το Χάρι να φέρει σε πέρας την αποστολή του ως εκλεκτός. Στην ταινία πρωταγωνιστούν για μία ακόμη φορά οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρόμπι Κολτρέιν, Μάγκι Σμιθ, Άλαν Ρίκμαν, Μάικλ Γκαμπόν και Ρέιφ Φάινς επαναλαμβάνοντας τους ρόλους τους ενώ στο καστ προστίθεται ο Τζιμ Μπρόαντμπεντ.

Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ άνοιξε με θερμά σχόλια και έγινε στιγμιαία, τεράστια εμπορική επιτυχία ενώ προτάθηκε και για Όσκαρ.


Πλοκή

Ο Λόρδος Βόλντεμορτ έχει βάλει στόχο να κατακτήσει τον κόσμο μαγείας και των μαγκλ, στέλνει Θανατοφάγους να τρομοκρατήσουν το Λονδίνο και έχει επιλέξει τον Ντρέικο Μαλφόι για μία αποστολή. Ο Σνέιπ δέχεται την πρόκληση της Μπελατρίξ Λεστρέιντζ να πάρει έναν ιερό ορκο με τη μητέρα του Ντρέικο, Ναρκίσα, ώστε να προστατεύσει τον Ντρέικο και να φέρει εις πέρας την αποστολή σε περίπτωση που αυτός αποτύχει.

Εν τω μεταξύ ο Χάρι Πότερ και ο Ντάμπλντορ επισκέπτονται τον πρώην καθηγητή φίλτρων Οράτιο Σλάγκχορν, ο οποίος κρύβεται. Ο Σλάγκχορν δέχεται να επιστρέψει στο Χόγκουαρτς και ο Ντάμπλντορ λέει στο Χάρι, ότι η επιστροφή του Οράτιου στο Χόγκουαρτς είναι πολύ σημαντική.

Φεύγοντας από το μαγαζί των Φρεντ και Τζορτζ, οι Χάρι, Ρον και η Ερμιόνη παρατηρούν τον Ντρέικο και τη Ναρκίσα Μαλφόι να μιλάνε με τους Θανατοφάγους, Μπελατρίξ Λεστρέιντζ και Φενρίρ Γκρέιμπακ στο Μπόργκιν και Μπερκς. Ο Χάρι πιστεύει ότι ο Βόλντεμορτ έχει κάνει τον Ντρέικο Θανατοφάγο. Στο τραίνο για το Χόγκουαρτς, ο Χάρι κατασκοπεύει τον Μαλφόι. Ο Ντρέικο τον ανακαλύπτει και τον πετρώνει. Λίγο αργότερα σώζεται από τη Λούνα.

Στο Χόγκουαρτς, οι Χάρι και Ρον παρακολουθούν το μάθημα φίλτρων του Σλάγκχορν, χωρίς να έχουν πάρει τα βιβλία τους. Δανείζονται λοιπόν ο καθένας από ένα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του βιβλίου του Χάρι, είναι ο "Ημίαιμος Πρίγκιψ", ο οποίος έχει προσθέσει στο βιβλίο σημειώσεις που επιτρέπουν στο Χάρι να προοδεύσει στο μάθημα.

Ο Χάρι περνάει τα Χριστούγεννα με τους Ουέσλι και έρχεται πιο κοντά με την Τζίνι. Την παραμονή πρωτοχρονιάς οι Μπελατρίξ και Φενρίρ, με σκοπό να πιάσουν το Χάρι, επιτίθενται και καίνε το σπίτι των Ουέσλι.

Ο Χάρι υποπτευόμενος ότι ο Μαλφόι είναι υπεύθυνος για δύο απόπειρες δολοφονίες προς τον Ντάμπλντορ, μία εκ των οποίων σχεδόν κόντεψε να σκοτώσει το Ρον, θα αντιμετωπίσει τον Ντρέικο και θα τον τραυματίσει με μια κατάρα που έμαθε από το βιβλίο του Ημίαιμου Πρίγκιπα.

Ο Ντάμπλντορ δείχνει στο Χάρι αναμνήσεις του νέου Τομ Ριντλ και αποκαλύπτει ότι ο Σλάγκχορν κρατάει μια ανάμνηση πολύ σημαντική για την ήττα του Βόλντεμορτ. Ο Χάρι καταφέρνει να πάρει αυτήν την ανάμνηση και μαθαίνει ότι ο Βόλντεμορτ ζήταγε πληροφορίες για να δημιουργίσει Πεμπτουσιωτές. Ο πεμπτουσιωτής φυλάει ένα φίλτρο με την ψυχή του δημιουργού του, δίνοντάς του αθανασία, εκτός και αν οι πεμπτουσιωτές καταστραφούν. Ήδη δύο πεμπτουσιωτές του Βόλντεμορτ έχουν καταστραφεί: το βιβλίο του Τομ Ριντλ (που εμφανίστηκε στην ταινία Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά), το οποίο κατέστρεψε ο Χάρι και το δαχτυλίδι της μητέρας του. Αφού εντοπίζει μια πιθανή τοποθεσία ενός άλλου πεμπτουσιωτή, ο Ντάμπλντορ ζητά τη βοήθεια του Χάρι ώστε να τον ανακτήσει. Ταξιδεύουν σε μια σπηλιά και βρίσκουν τον πεμπτουσιωτή μετά από μια σειρά από δοκιμασίες. Εν τω μεταξύ στο Χόγκουαρτς έχουν εισβάλλει οι Θανατοφάγοι με τη βοήθεια του Ντρέικο.

Ο Ντάμπλντορ, αποδυναμομένος, φτάνει στο κάστρο και λέει στο Χάρι να φωνάξει τον Σνέιπ για βοήθεια, αλλά αμέσως μετά του λέει να κρυφτεί γιατί άκουσε βήματα να πλησιάζουν. Ο Ντρέικο αποκαλύπτει ότι επιλέχτηκε από τον Βόλντεμορτ να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ, αλλά δεν μπορεί να το κάνει. Τότε έρχεται ο Σνέιπ και ρίχει τη Θανατική Κατάρα, σκοτώνει τον Ντάμπλντορ και δραπετεύει μαζί με τους άλλους Θανατοφάγους. Ο Χάρι προσπαθεί να τους σταματήσει αλλά ο Σνέιπ τον αφοπλίζει. Ο Χάρι επιστρέφει στο κάστρο και βρίσκει μαθητές και καθηγητές να θρηνούν το χαμό του Ντάμπλντορ.

Αργότερα, ο Χάρι αποκαλύπτει στους Ρον και Ερμιόνη ότι ο πεμπτουσιωτής είναι ψεύτικος. Ο πεμπτουσιωτής περιέχει ένα μήνυμα από κάποιον "Ρ.Α.Μ." προς τον Βόλντεμορτ, δηλώνοντας ότι έχει κλέψει τον αληθινό με σκοπό να τον καταστρέψει. Οι τρεις τους αποφασίζουν, αντί να επιστρέψουν στο Χόγκουαρτς για την τελευταία χρονιά, να ψάξουν να βρουν ποιος είναι αυτός ο "Ρ.Α.Μ." και να ανακαλύψουν τους εναπομείναντες πεμπτουσιωτές.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

* Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Χάρι Πότερ
* Ρούπερτ Γκριντ στο ρόλο του Ρον Ουέσλι
* Έμμα Γουάτσον στο ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ
* Ρόμπι Κολτρέιν στο ρόλο του Ρούμπεους Χάγκριντ
* Μάικλ Γκαμπόν στο ρόλου του Άλμπους Ντάμπλντορ
* Μάγκι Σμιθ στο ρόλο της Μινέρβα Μαγκόναγκαλ
* Άλαν Ρίκμαν στο ρόλο του Σέβερους Σνέιπ
* Ρέιφ Φάινς στο ρόλο του Λόρδου Βόλντεμορτ
* Τζιμ Μπρόαντμπεντ στο ρόλο του Οράτιου Σλάγκχορν
* Ντέιβιντ Θιούλις στο ρόλο του Ρέιμους Λούπιν
* Ελένα Μπόναμ Κάρτερ στο ρόλο της Μπελατρίξ Λεστρέιντζ
* Τομ Φέλτον στο ρόλο του Ντρέικο Μαλφόι
* Έλεν Μακρόρι στο ρόλο της Ναρκίσα Μαλφόι
* Όλιβερ και Τζέιμς Φελπς στους ρόλους των Τζορτζ και Φρεντ Ουέσλι
* Τζούλι Γουόλτερς στο ρόλο της Μόλυ Ουέσλι
* Μαρκ Γουίλιαμς στο ρόλο του Άρθουρ Ουέσλι
* Μπόνι Ράιτ στο ρόλο της Τζίνι Oυέσλι
* Εβάνα Λιντς στο ρόλο της Λούνα Λάβγκουντ
* Μάθιου Λιούις στο ρόλο του Νέβιλ Λόνγκμποτομ
* Τζέσικα Κέιβ στο ρόλο της Λάβεντερ Μπράουν
* Νατάλια Τένα στο ρόλα της Νυμφαδώρα Τονκς
* Τίμοθυ Σπολ στο ρόλο του Πίτερ Πέτιγκρου
* Ίρο Φάινς-Τίφφιν στο ρόλο του Τομ Ριντλ (11 ετών)
* Φρανκ Ντιλέιν στο ρόλο του Τομ Ριντλ (16 ετών)
* Γουόργουικ Ντέιβις στο ρόλο του Φίλιους Φλίτγουικ
* Ντέιβιντ Μπράντλει στο ρόλο του Φλιτς


Παραγωγή

Ανάπτυξη

Πριν ο Ντέβιντς Γέιτς αναλάβει για δεύτερη φορά τη σκηνοθεσία, ο Αλφόνσο Κουαρόν, σκηνοθέτης της τρίτης ταινίας, δήλωσε ενδιαφέρον να επιστρέψει[1], ενώ προσεγγίστηκε και ο Τέρι Γκίλιαμ. Ο Γκίλιαμ, που ήταν η επιλογή της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για το Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, όταν ρωτήθηκε αν θα σκηνοθετούσε κάποιο φιλμ στην πορεία είπε ότι η Warner είχε την ευκαιρία και την έχασε[2].

Η Έμμα Γουάτσον δεν ήθελε να επιστρέψει στην ταινία αρχικά, αλλά αποφάσισε ότι δε θα μπορούσε να δει άλλη ηθοποιό να ερμηνεύει την Ερμιόνη[3].

Ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί της ταινίας αποκάλυψαν ότι τα γεγονότα στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου επηρέασαν το σενάριο του Ημίαιμου Πρίγκιπα[4]. Το φινάλε του έκτου βιβλίου άλλαξε, με την μάχη στο κάστρο και την κηδεία του Ντάμπλντορ να μην περιέχονται στο φιλμ. Τη μάχη την αφαίρεσαν για να αποφύγουν τυχόν επανάληψη με την επερχόμενη μάχη στους Κλήρους του Θανάτου, ενώ την κηδεία γιατί θεώρησαν ότι δεν ταίριαζε με το υπόλοιπο φιλμ[5].

Γυρίσματα

Οι Ντάνιελ Ράντικλιφ, Μάικλ Γκαμπόν και Τζιμ Μπρόαντμπεντ ξεκίνησαν γυρίσματα τέλη Σεπτεμβρίου 2007, ενώ άλλοι ηθοποιοί ξεκίνησαν πολύ αργότερα. Ο Ρούπερτ Γκριντ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007, η Έμμα Γουάτσον το Δεκέμβριο, ο Άλαν Ρίκμαν τον Ιανουάριο του 2008 και η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ το Φεβρουάριο[6][7].

Box Office

Με τον προϋπολογισμό της ταινίας να φτάνει τα 250.000.000 δολάρια, το Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ γίνεται η ακριβότερη ταινία της σειράς. Το φιλμ έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 78 εκ. δολάρια ενώ οι συνολικές εισπράξεις στην Αμερική έφτασαν τα 302 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως η ταινία απέφερε πάνω από 933 εκ. δολάρια[8]. Μέχρι σήμερα ο Ημίαιμος Πρίγκιπας παραμένει η 11η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και 3η ανάμεσα στις ταινίες της σειράς, πίσω από τα Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος και Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα.

Βραβεία & Υποψηφιότητες
Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Φωτογραφία Μπρούνο Ντελμπονέλ υποψηφιότητα

Παραλειπόμενα

* Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο αρνήθηκε για δεύτερη φορά να σκηνοθετήσει ταινία της σειράς. Αυτή τη φορά γιατί ήθελε να δουλέψει στο "Hellboy II".
* Καθώς η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ διάβαζε το σενάριο, βρήκε μια φράση όπου ο Ντάμπλντορ αναφέρει μια κοπέλα την οποία ερωτεύτηκε όταν ήταν νέος. Αφού το διάβασε, ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι ο Ντάμπλντορ είναι γκέι.
* Η Τζέσικα Κέιβ νίκησε πάνω από 7.000 υποψήφιες για το ρόλο της Λάβεντερ Μπράουν.
* Ο Ίρο Φάινς-Τίφιν που ενσαρκώνει τον Τομ Ριντλ στην ηλικία των 11, είναι ο ανιψιός του Ρέιφ Φάινς που ερμηνεύει τον Βόλντεμορτ (πρώην Τομ Ριντλ).
* Ο Ντέιβιντ Γέιτς, είπε, ότι προσέλαβε τον Ίρο Φάινς-Τίφιν να παίξει το Βόλντεμορτ σε μικρή ηλικία λόγω της ομοιότητάς του με τον θείο του και όχι λόγω της συγγένειάς του. Στον Γέιτς άρεσε η σκοτεινή και στοιχειωμένη ποιότητα που έβγαζε το πρόσωπό του.
* Το πρωτάθλημα Κουίντιτς κάνει την επιστροφή του μετά την πλήρη απουσία του στην πέμπτη ταινία.
* Ο νεαρός ηθοποιός Ρόμπερτ Νοξ, που παίζει τον Μάρκους Μπέλμπυ, μαχαιρώθηκε θανάσιμα στις 24 Μαίου 2008, λίγες μέρες αφού τέλειωσε τα γυρίσματα.
* Ο Κρίστιαν Κούλσον, που έπαιξε τον Τομ Ριντλ στο Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά, εξέφρασε ενδιαφέρον να επιστρέψει, αλλά ο Γέιτς τον θεώρησε πολύ μεγάλο για το ρόλο.
* Η Μάγκι Σμιθ, γύρισε τις σκηνές της στην ταινία, ενώ ταυτόχρονα έκανε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού.
* Είναι η δεύτερη ταινία, μετά το Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς, στην οποία δεν εμφανίζονται οι Ντάρλσεϊ.
* Ο Μπομπ Χόσκινς ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Οράτιου Σλάγκχορν[9].


Παραπομπές

1. ↑ Alfonso Cuaron To Return To Harry Potter?. JewReview.net (18 November 2006) (αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο 14 December 2007) (ανακτήθηκε 26 Νοεμβρίου 2010 )
2. ↑ Carroll, Larry (16 October 2006). Terry Gilliam On Depp, Potter And The Film He Panhandled To Promote. MTV (ανακτήθηκε 26 Νοεμβρίου 2010 )
3. ↑ "Hermione Gets Cold Feet". IGN. 26 September 2006. http://uk.movies.ign.com/articles/735/735556p1.html. Ανακτήθηκε την 26 Νοεμβρίου 2010.
4. ↑ Newgen, Heather (10 July 2007). "Yates and Heyman on Harry Potter 6". Comingsoon.net. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=21818. Ανακτήθηκε την 26 Νοεμβρίου 2010.
5. ↑ Exclusive: David Heyman talks Dumbledore's funeral, Hogwarts battle & more. SnitchSeeker (19 September 2008) (ανακτήθηκε 26 Νοεμβρίου 2010 )Πρότυπο:Dubious
6. ↑ ""Half-Blood Prince" Filming Updates with Emma Watson, Alan Rickman News". The Leaky Cauldron. 28 November 2007. http://www.the-leaky-cauldron.org/2007/11/28/half-blood-prince-filming-updates-with-emma-watson-alan-rickman-news. Ανακτήθηκε την 26 Νοεμβρίου 2010. Πρότυπο:Dubious
7. ↑ "Interviews: Depp, Burton, Carter and Rickman Slash Through Sweeney Todd!". 26 November 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο on 9 February 2008. http://web.archive.org/web/20080209022646/http://www.iesb.net/index.php?option=com_content&task=view&id=3786&Itemid=99. Ανακτήθηκε την 26 Νοεμβρίου 2010.
8. ↑ Harry Potter and the Half-Blood Prince at Box Office Mojo (ανακτήθηκε 26-11-2010 )
9. ↑ Harry Potter and the Half-Blood Prince at Internet Movie Database (ανακτήθηκε 26-11-2010 )

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Από τη Livepedia.gr + ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License