Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά


Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (αγγλικά: Harry Potter and the Chamber of Secrets) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2002. Βασίζεται στο δεύτερο ομώνυμο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ, γραμμένη από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Την σκηνοθεσία και το σενάριο της δεύτερης ταινίας ανέλαβαν και πάλι ο Κρις Κολόμπους και ο Στιβ Κλοβς αντίστοιχα. Όλοι οι ηθοποιοί από την πρώτη ταινία Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριντ, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν και Άλαν Ρίκμαν επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ενώ στο καστ προστίθενται οι Κένεθ Μπράνα και Τζέισον Άιζακς.


Πλοκή

Ο Χάρι περνάει το καλοκαίρι στο σπίτι των θείων του, όταν θα τον επισκεφτεί ο Ντόμπυ, ένα ξωτικό και θα τον προειδοποιήσει να μην επιστρέψει στο Χόγκουαρτς. Ο Χάρι αρνείται. Αργότερα έρχεται ο Ρον με τα δίδυμα αδέρφια του Τζορτζ και Φρεντ, με το ιπτάμενο αμάξι του πατέρα τους να τον πάρουν μαζί τους. Όλοι μαζί πηγαίνουν στο σπίτι των Ουέσλι. Εκεί ο Χάρι θα συναντήσει την αδερφή του Ρον, την Τζίνι, η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαθήματα στη Σχολή Μάγων. Επίσης γνωρίζει τον πατέρα του Ρον, τον Άρθουρ. Λίγο αργότερα ο Χάρι με τους Ουέσλι θα πάνε στην Διαγώνιος Αλέα. Κατά λάθος ο Χάρι θα βρεθεί στην Αδιέξοδος Αλέα. Ευτυχώς, θα βρει εκεί τον Χάγκριντ που θα τον πάει να βρει τους Ουέσλι και την Ερμιόνη. Καθώς ψωνίζουν, ο Χάρι γνωρίζει το Γκίλντροϊ Λόκχαρτ, ένα διάσημο μάγο και συγγραφέα και αργότερα συναντά το Ντρέικο Μαλφόι με τον πατέρα του Λούσιους, που θαυμάζει τον Βόλντεμορτ και απεχθάνεται το Χάρι, την Ερμιόνη και τους Ουέσλι.

Στο σταθμό του τραίνου, ενώ όλοι επιβιβάζονται, ο Χάρι και ο Ρον δυσκολεύονται και έτσι χάνουν το τραίνο. Οι δυο τους καταφέρνουν να φτάσουν στο Χόγκουαρτς με το ιπτάμενο αμάξι. Όταν μπαίνουν μέσα στη σχολή, ο επιστάτης Φλιτς τους λέει ότι θα αποβληθούν αλλά οι καθηγητές Μαγκόναγκαλ και Ντάμπλντορ τους λένε ότι θα τιμωρηθούν αντί να αποβληθούν.

Λίγο μετά αφού άρχισαν τα μαθήματα, ο Χάρι αρχίζει να ακούει μια απειλητική φωνή που κανένας άλλος δεν ακούει. Τότε οι Χάρι, Ρον και Ερμιόνη βρίσκουν το μήνυμα "Η Κάμαρα των Μυστικών έχει ανοίξει. Εχθροί του διαδόχου, έχετε το νου σας", γραμμένα με αίμα στον τοίχο του κάστρου και ανακαλύπτουν την γάτα του επιστάτη Φλιτς να έχει μαρμαρώσει. Ο θρύλος λέει ότι η Κάμαρα με τα Μυστικά μπορεί να ανοιχτεί μόνο από το διάδοχο του Σλίθεριν. Ο Χάρι υποψιάζεται το Μαλφόι. Για να μάθουν τι κρύβει, οι τρεις τους θα πιουν πολυχημικό φίλτρο και θα μεταμφιεστούν στους φίλους του Ντρέικο, Κραμπ και Γκόιλ. Μαθαίνουν ότι ο Μαλφόι δεν είναι ο διάδοχος και ότι δεν ξέρει ποιος είναι.

Ο Γκίλντροϊ Λόκχαρτ, προσλαμβάνεται να διδάξει στη σχολή ως καθηγητής άμυνας κατά των σκοτεινών δυνάμεων. Στο μάθημά του, ο Ντρέικο καλεί ένα φίδι, με το οποίο ο Χάρι μπορεί να μιλήσει. Η Ερμιόνη εξηγεί ότι μίλησε ερπετικά, κάτι που κάνει όλο το σχολείο να πιστεύει ότι ο Χάρι είναι ο διάδοχος.

Στο μπάνιο, ο Χάρι βρίσκει ένα βιβλίο με άδειες σελίδες που κάποτε ανήκε σε κάποιον με το όνομα Τομ Μάρβολο Ριντλ. Μέσα από το βιβλίο, ο Χάρι βλέπει τι έγινε πριν 50 χρόνια, όταν ο Τομ ήταν μαθητής. Οι αναμνήσεις του Τομ ενοχοποιούν το Χάγκριντ ως το διάδοχο.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και άλλοι μαθητές βρίσκονται μαρμαρωμένοι, ανάμεσά του και η Ερμιόνη, και το βιβλίο του Τομ Ριντλ χάνεται. Ο Χάρι και ο Ρον ανακαλύπτουν από ένα χαρτί στο πετρωμένο χέρι της Ερμιόνης, ότι το τέρας που είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις είναι ο Βασιλίσκος. Στην πορεία βρίσκουν και άλλο μήνυμα από το διάδοχο και οι καθηγητές λένε ότι η Τζίνι βρίσκεται στην Κάμαρα. Στέλνουν τον Λόκχαρτ να βρει και να σώσει την Τζίνι, αλλά αντιθέτως αυτός προσπαθεί να δραπετεύσει όταν ο Χάρι και ο Ρον τον πιάνουν. Ανακαλύπτουν ότι ο Λόκχαρτ είναι απάτη. Χρησιμοποιούσε το ξόρκι σβησίματος μνήμης πάνω σε μάγους και έπαιρνε αυτός τα εύσημα των κατορθωμάτων τους.

Οι τρεις τους βρίσκουν την είσοδο της Κάμαρας στο μπάνιο της Κλαίουσας Μυρτιάς και μπαίνουν μέσα και βρίσκουν ένα τεράστιο δέρμα φιδιού. Ο Λόκχαρτ προσπαθεί να σταματήσει τους Χάρι και Ρον χρησιμποιώντας το ξόρκι μνήμης. Το ξόρκι όμως πηγαίνει πάνω του και έτσι χάνεται η δική του μνήμη. Τότε ένα μέρος της Κάμαρας καταρρέει και χωρίζει το Χάρι από τους άλλους. Τότε συνεχίζει μόνος του και βρίσκει την Τζίνι. Ξαφνικά εμφανίζεται ο Τομ Ριντλ, εξηγώντας ότι είναι μια μνήμη που διατηρείται στο βιβλίο για πενήντα χρόνια. Συνεχίζει λέγοντας ότι θα πάρει την ψυχή της Τζίνι ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ο Χάρι μαθαίνει ότι ο Τομ είναι ο διάδοχος του Σλίθεριν και στην πραγματικότητα είναι ο Λορδος Βόλντεμορτ στην εφηβική ηλικία. Ο Ριντλ στέλνει το Βασιλίσκο να σκοτώσει το Χάρι. Τότε έρχεται ο Φωκς, ο φοίνικας του Νταμπλντορ, και δίνει στο Χάρι το Καπέλο, το οποίο μέσα κρύβει το Ξίφος του Γκόντρικ Γκρίφιντορ. Μετά από μια τρομακτική μάχη, ο Χάρι σκοτώνει τον Βασιλίσκο, μαχαιρώνοντάς τον στο στόμα. Δυστυχώς όμως ένα δόντι του τρυπάει το χέρι του Χάρι.

Καθώς πεθαίνει από το δηλητήριο του Βασιλίσκου, ο Χάρι καταστρέφει τον Τομ Ριντλ, τρυπώντας το βιβλίο του με το δόντι. Τότε η Τζίνι ανακτά τις αισθήσεις της και βρίσκει το Χάρι πληγωμένο, αλλά ο Φωκς τον γιατρεύει με τα δάκρυά του. Αργότερα όταν ο Χάρι ομολογεί στο Ντάμπλντορ τη φοβία του ότι είναι κακός, ο Νταμπλντορ τον καθησυχάζει λέγοντάς ότι του μόνο ένα γνήσιο μέλος του Γκρίφιντορ θα μπορούσε να επικαλεστεί του Ξίφους.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

* Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Χάρι Πότερ
* Ρούπερτ Γκριντ στο ρόλο του Ρον Ουέσλι
* Έμμα Γουάτσον στο ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ
* Ρόμπι Κολτρέιν στο ρόλο του Ρούμπεους Χάγκριντ
* Ρίτσαρντ Χάρις στο ρόλου του Άλμπους Ντάμπλντορ
* Μάγκι Σμιθ στο ρόλο της Μινέρβα Μαγκόναγκαλ
* Άλαν Ρίκμαν στο ρόλο του Σέβερους Σνέιπ
* Τζέισον Άιζακς στο ρόλο του Λούσιους Μαλφόι
* Κένεθ Μπράνα στο ρόλο του Γκίλντροϊ Λόκχαρτ
* Τομ Φέλτον στο ρόλο του Ντρέικο Μαλφόι
* Μάθιου Λιούις στο ρόλο του Νέβιλ Λόνγκμποτομ
* Ντέιβιντ Μπράντλει στο ρόλο του Φλιτς
* Ρόμπερτ Χάρντυ στο ρόλο του Κορνήλιου Φατζ
* Σίρλεϊ Χέντερσσον στο ρόλη της Κλαίουσας Μυρτιάς
* Γουόργουικ Ντέιβις στο ρόλο του Φίλιους Φλίτγουικ
* Τζον Κλιζ στο ρόλο του Σχεδόν Ακέφαλου Νικ
* Κρίστιαν Κούλσον στο ρόλο του Τομ Ριντλ/Λόρδος Βόλντεμορτ
* Τζούλι Γουόλτερς στο ρόλο της Μόλυ Ουέσλι
* Μαρκ Γουίλιαμς στο ρόλο του Άρθουρ Ουέσλι
* Μπόνι Ράιτ στο ρόλο της Τζίνι Oυέσλι
* Ρίτσαρντ Γκρίφιθς στο ρόλο του Βέρνον Ντάρσλεϊ
* Φιόνα Σο στο ρόλο της Πετούνια Ντάρσελϊ
* Χάρι Μέλινγκ στο ρόλο του Ντάντλεϊ Ντάρσλεϊ


Παραγωγή

Η παραγωγή της ταινίας ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 2001, μόλις τρεις μέρες μετά την προβολή της πρώτης ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Αγγλία και η παραγωγή της τελείωσε το καλοκαίρι του 2002.

Η γρήγορη παραγωγή της ταινίας έκανε τους φανατικούς να πιστεύουν πως κάθε ταινία θα έβγαινε με διαφορά ενός έτους από την προηγούμενη (παραδίδοντας το τέλος της σειράς Χάρι Πότερ στο κοινό το 2007). Ωστόσο δε συνέβη το ίδιο και με την τρίτη ταινία που βγήκε στις αίθουσες έναν χρόνο και οχτώ μήνες αργότερα από τη δεύτερη.

Κατά την παραγωγή της ταινίας αποκαλύφθηκε πως είναι η τελευταία ταινία Χάρι Πότερ που θα σκηνοθετήσει ο Κρις Κολόμπους, ενώ αποτελεί και την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Ρίτσαρντ Χάρις στο ρόλο του Άλμπους Ντάμπλντορ, ο οποίος πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2002, λίγες εβδομάδας πριν την κυκλοφορία της ταινίας.

Box Office

Με προϋπολογισμό 100.000.000, 25 εκ. δολάρια λιγότερα από την πρώτη ταινία, το Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 88 εκατομμύρια δολάρα. Στην Αμερική απέφερε συνολικά 262 εκατομμύρια. Παγκοσμίως οι συνολικές εισπράξεις αγγίζουν τα 878 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία αν και εισπρακτικός θρίαμβος, απέδωσε λιγότερο από την πρώτη ταινία[1].

Παραλειπόμενα

* Η Κάμαρα με τα Μυστικά αποτελεί το αγαπημένο βιβλίο του Ντάνιελ Ράντκλιφ.
* Ο Χιου Γκραντ είχε αρχικά πάρει το ρόλο του Γκίλντροϊ Λόκχαρτ, αλλά λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων αποχώρησε.
* Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, νοσοκόμες κλήθηκαν στην παραγωγή για να αντιμετωπίσουν επιδημία ψείρας.
* Η αμοιβή που δόθηκε στον Ντάνιελ Ράντκλιφ ήταν 182.000 δολάρια. Τότε παρενέβη το σωματείο ηθοποιών και διαπραγματεύτηκε την αμοιβή του σε 3 εκατομμύρια δολάρια[2].

Παραπομπές

1. ↑ Harry Potter and the Chamber of Secrets at Box Office Mojo (ανακτήθηκε 25-11-2010 )
2. ↑ Harry Potter and the Chamber of Secrets at Internet Movie Database (ανακτήθηκε 25-11-2010 )

Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Βιβλία
Φιλοσοφική Λίθος · Κάμαρα με τα Μυστικά · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν · Κύπελλο της Φωτιάς · Τάγμα του Φοίνικα · Ημίαιμος Πρίγκιψ · Κλήροι του Θανάτου
Ταινίες
Φιλοσοφική Λίθος (2001) · Κάμαρα με τα Μυστικά (2002) · Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004) · Κύπελλο της Φωτιάς (2005) · Τάγμα του Φοίνικα (2007) · Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) · Κλήροι του Θανάτου (2010-11)
Χαρακτήρες
Χάρι Πότερ · Ρον Oυέσλι · Ερμιόνη Γκρέιντζερ · Λόρδος Βόλντεμορτ · Άλμπους Ντάμπλντορ · Σέβερους Σνέιπ · Ρούμπεους Χάγκριντ · Θανατοφάγοι · Σείριος Μπλακ · Τζίνι Oυέσλι · Λούνα Λάβγκουντ · Παράφρονες
Κόσμος του Χάρι Πότερ
Τοποθεσίες · Μαγκλ · Διάσημοι μάγοι και μάγισσες

Από τη Livepedia.gr + ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License