ART

 

EVENTS

 

.

ΕλλάδαΕλλάδα

Νομαρχία Αθηνών

Το Ίλιον είναι προάστιο των Αθηνών και βρίσκεται Βορειανατολικά της Αθήνας. Μέχρι το 1994 ονομαζόταν Νέα Λιόσια. Έχει πληθυσμό 80.859 κατοίκους (2001).

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1, § 5.1.Β αυτού.

Ο Δήμος Ιλίου συνορεύει με τους παρακάτω Δήμους:

* Βόρεια και Ανατολικά με το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού.
* Νότια με το Περιστέρι.
* Δυτικά με την Πετρούπολη.

Έχει συνολική έκταση 9.250 στρέμματα και χωρίζεται οικιστικά σε 7 συνοικίες και 19 γειτονιές.


Ιστορία της πόλης

Η σύγχρονη ιστορία της πόλης του Ιλίου ξεκινά με την ίδρυση του οικισμού Ίλιον Τρωάς, το Μάρτιο του 1858, όπου αρχικά κατοικούσαν οι οικογένειες των εργατών του κτήματος Επταλόφου (γνωστότερο και ως Πύργος Βασιλίσσης), Βαυαροί αξιωματικοί, αυλικοί και εύποροι Αθηναίοι ευνοούμενοι της Βασιλικής Αυλής. Ο πληθυσμός του μικρού οικισμού ήταν μόλις 227 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 1861.

Στα επόμενα χρόνια - μετά την έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα - το ενδιαφέρον για την περιοχή των χωρικών των Λιοσίων (Άνω Λιοσίων), της Φυλή και του Μενιδίου, καθώς και πλούσιων Αθηναϊκών οικογενειών έκανε πολλούς από αυτούς να εγκατασταθούν στον οικισμό και άλλους να αγοράσουν κτήματα. Έτσι, ο οικισμός μετονομάστηκε αρχικά Κάτω Λιόσια -για να ξεχωρίζει από τα Λιόσια (Παλαιά)- και αργότερα, κατά το τέλος του αιώνα, πήρε το όνομα Νέα Λιόσια, το οποίο έφερε μέχρι και το 1994. Φ.Ε.Κ. 159/29-9-1994 Τα πρώτα χρόνια της κοινότητας ήταν δύσκολα. Η πλήρης αναδιοργάνωση, η αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της περιοχής, η υλοποίηση και η επέκταση μεγάλων έργων υποδομής ήταν οι κυριότερες από τις προτεραιότητες των διοικούντων, αλλά τα πενιχρά οικονομικά της κοινότητας δεν βοηθούσαν.
Στην αυγή της κρίσιμης δεκαετίας του 1930 σχεδόν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής δεν είχε ακόμα επιλυθεί και η αδυναμία της Κοινοτικής Αρχής να τα αντιμετωπίσει ήταν πια προφανής, με αποτέλεσμα οι απογοητευμένοι κάτοικοι να καταφύγουν σε διαμαρτυρίες.
Τη δεκαετία 1951 - 1961 η πληθυσμιακή έκρηξη, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα Νέα Λιόσια, αλλά και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, ήταν η αιτία της σχεδόν πλήρους οικοπεδοποίησης των εναπομεινασών εκτάσεων της κοινότητας. Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο η οικιστική ανάπτυξη συρρίκνωσε σταδιακά τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ την ίδια εποχή άρχισε και η συρρίκνωση του κτήματος του Πύργου Βασιλίσσης. Τον Απρίλιο του 1963, με το Βασιλικό Διάταγμα 212 η Κοινότητα Νέων Λιοσίων έγινε Δήμος. Σήμερα στο Δήμο Ιλίου έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές υποδομές, εκσυγχρονίστηκαν οι θεσμοί παροχής υπηρεσιών, υλοποιήθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση, δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου και αναψυχής, οργανώθηκε δίκτυο κοινωνικής προστασίας και πραγματοποιήθηκε έργο ορατό στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της παιδείας. Δήμαρχος από το 2006 είναι ο Νίκος Ζενέτος ο οποίος στις Δημοτικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 έλαβε ποσοστό 52%.

Υποδομές

Ο Δήμος Ιλίου με ολοκληρωμένες υποδομές στους τομείς της καθαριότητας , του πράσινου , του περιβάλλοντος , καθώς επίσης και στους τομείς του Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κοινωνικής Μέριμνας αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο Δήμο της Δυτικής Αθήνας. Στο Δήμο Ιλίου εδρεύουν το Διαδημοτικό Κέντρο Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών - "Φαέθων" των Δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων – Καματερού , Πετρούπολης καθώς και ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας της Ι.Μ. Ιλίου – Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ,

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ,


Η πόλη του Ιλίου διαθέτει 327 οργανωμένους χώρους πρασίνου και περισσότερα από 10.000 δέντρα σε συνολική έκταση 175 στρεμμάτων . Η αρμόδια υπηρεσία φροντίζει :71 πλατείες, 57 τρίγωνα, 14 νησίδες, 60 προαύλειους χώρους σχολείων, 32 παιδικές χαρές, 66 πεζόδρομους, 27 χώρους που διαθέτουν εστίες πρασίνου (δημόσια κτήρια, ιεροί ναοί κλπ.) Όπως οι περισσότερες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και το Ίλιον, διαθέτει πλέον, ποδηλατόδρομο ο οποίος σε συνδυασμό με τα μεγάλα πεζοδρόμια και τα δεκάδες δένδρα δημιουργούν πράσινη διαδρομή , για να την χαίρονται όλοι, πεζοί και ποδηλάτες. Ο Δήμος Ιλίου έχει ολοκληρωμένες δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως προγράμματα ανακύκλωσης:

* Γυαλιού , χαρτιού , πλαστικού, μετάλλου.
* Συσκευών ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
* Οικιακής κομποστοποίησης.


Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου απευθύνεται σε όλους τους δημότες που αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν στήριξη, για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων, και σε ομάδες δημοτών που θέλουν μια άλλη μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ συνεργάζεται και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών που παρουσιάζονται.


Στο Δήμο Ιλίου λειτουργούν 10 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και 9 Κ.Α.Π.Η. τα οποία μαζί με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Γραφείο Υποστήριξης Ανέργων, το πρόγραμμα Διατροφής Απόρων, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών και το κέντρο Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για όλους τους Δημότες.

*


Οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου περιλαμβάνουν επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις με θέμα την παράδοση, διαλέξεις επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος και ημερίδες με ποικίλα αντικείμενα. Η συμμετοχή και η προσέλευση σε όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι δωρεάν και για τα σχολεία του δήμου, αλλά και για όλους τους δημότες, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να βρουν δημιουργική διέξοδο για τα ενδιαφέροντά τους και να αξιοποήσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η Πολιτιστική δραστηριότητα στο Δήμο Ιλίου ενισχύεται με 2 βιβλιοθήκες, Δημοτικό Ωδείο και Φιλαρμονική και 25 επιμορφωτικά τμήματα όπως Μαθήματα Πληροφορικής, Αγιογραφίας, Παραδοσιακών Χορών και άλλα.

Σημαντικό τομέα δράσης αποτελεί στο Δήμο μας ο αθλητισμός.
Με 21 αθλητικές εγκαταστάσεις και 25 προγράμματα μαζικού Αθλητισμού που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους συνεχίζεται η μακρόχρονη πορεία που έχει διαγράψει ο αθλητισμός στην πόλη μας. Παράλληλα καταβάλλονται αδιάκοπες προσπάθειες για την επέκταση και βελτίωση των αθλητικών υποδομών , έτσι ώστε να είναι ασφαλείς και λειτουργικές.

Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου

Η δημιουργία του Μουσείου ικανοποιεί ένα όραμα γενεών. Εκφράζει όλους εκείνους που έζησαν στην πόλη μας και εμπιστεύτηκαν τα προσωπικά τους κειμήλια για να εμπλουτίσουν τη μεγάλη συλλογή του Λαογραφικού μας Μουσείου. Στους τοίχους της εισόδου του μουσείου, δεσπόζει ένα παζλ από εικόνες της παλιάς πόλης, που συνθέτουν το αστικό τοπίο στο κέντρο της, ένας παλιός χάρτης των Λιοσίων, ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και οι παλιές κατοικίες της περιοχής, τα αρχοντικά των ντόπιων μεγαλονοικοκυραίων και οι μικρές κατοικίες των χωρικών. Στο χώρο του λαογραφικού Μουσείου Ιλίου εκτίθενται μοναδικά κομμάτια καθημερινής χρήσης , παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα , οικιακά σκεύη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις οικογένειες των γηγενών και σημαντικών προσώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την πόλη, όψεις της κοινωνικής ζωής και εικόνες ραστώνης στα στέκια της πόλης.

Παρουσίαση - ξενάγηση του Λαογραφικού Μουσείου Ιλίου.

Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει έκταση 1.150.στρέμ. (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο) και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αττικής, ιδιαίτερα κατά τα Σαββατοκύριακα. Oι 3 μεγάλοι χώροι στάθμευσης που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει σχετικά εύκολη πρόσβαση του Πάρκου από την Αττική Οδό, από την Εθνική Οδό και με τακτική αστική συγκοινωνία συνδέεται μέσω του ΜΕΤΡΟ , του ΗΣΑΠ και της ΕΘΕΛ. Στον Πάρκο επίσης δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής . Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», σήμερα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου, το οποίο βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και συνορεύει με το Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού , περιλαμβάνει έξι ειδυλλιακές τεχνητές λίμνες, οι οποίες αγκαλιάζονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργιες που σφύζουν από ζωή, ιδιαίτερα κατά τη μετανάστευση των πουλιών, οπωροφόρα, φυλλοβόλα, κωνοφόρα δένδρα και θάμνους. Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων γίνεται με βιολογική μέθοδο. Σημαντική για την παρουσία των πουλιών είναι και η ποικιλομορφία στη βλάστηση. Στο οικοσύστημα αυτό φωλιάζουν 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Οι δεντροστοιχίες από κυπαρίσσια, οι συστάδες ευκαλύπτων, ακακιών και ψευδακακιών καθώς και οι ωραιότεροι κήποι από πλήθος φυτικών ειδών. Δραστηριότητες που μπορούν να επιδοθούν οι επισκέπτες είναι: Πεζοπορία, πικ νικ ,ποδηλασία, παρακολούθηση πτηνών, υπαίθρια θέατρα , μπορούν ακόμη να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα από τα καταστήματα που υπάρχουν στο χώρο του Πάρκου.


Αδελφοποιημένες πόλεις

Το Ίλιον είναι αδελφοποιημένο με τις παρακάτω πόλεις:

* Κοριλιάνο Ντ'Οτράντο (Corigliano d' Otranto), Ιταλία

* Τουλσέα, Ρουμανία

Εξωτερικές συνδέσεις

* Επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ιλίου

 

Πολεοδομικό Συγκρότήμα Αθηνών : Δήμος, Κοινότητα

Νομαρχία Αθηνών: Αθήνα | Αγία Βαρβάρα | Αγία Παρασκευή | Άγιοι Ανάργυροι | Άγιος Δημήτριος | Αιγάλεω | Άλιμος | Αμαρούσιο | Βριλήσσια | Βύρωνας | Γαλάτσι | Γλυφάδα | Δάφνη | Ελληνικό | Ζωγράφου | Ηλιούπολη | Ηράκλειο | Ίλιον | Καισαριανή | Καλλιθέα | Καματερό | Κηφισιά | Λυκόβρυση | Μελίσσια | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ερυθραία | Νέα Ιωνία | Νέα Σμύρνη | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Περιστέρι | Πετρούπολη | Πεύκη | Ταύρος | Υμηττός | Φιλοθέη | Χαϊδάρι | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό
Εκάλη | Νέα Πεντέλη | Πεντέλη

Νομαρχία Πειραιώς: Πειραιάς | Άγιος Ιωάννης Ρέντης | Δραπετσώνα | Κερατσίνι | Κορυδαλλός | Νίκαια | Πέραμα

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License