ART

EVENTS

.

ΕλλάδαΕλλάδα

Νομαρχία Αθηνών

O Άλιμος (γνωστός και ως Καλαμάκι), βρίσκεται στο Νότιο Τομέα του λεκανοπεδίου Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής. Συνορεύει με το Ελληνικό στο νότο, με το Φάληρο στα βορειοδυτικά, με τον Άγιο Δημήτριο στα βορειοανατολικά και με την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη στα ανατολικά. Περικλείεται δυτικά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και ανατολικά από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, νοτιοδυτικά του όρους Υμηττού. Ο Δήμος, προϊόν συνένωσης των κοινοτήτων Καλαμάκι και Ευωνύμεια (σήμερα Κάτω και Άνω Καλαμάκι, αντίστοιχα) το 1968, έχει έκταση περίπου 7,5 τετρ. χιλιομέτρων, και πληθυσμό περίπου 41.720 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011[1].


View Larger Map

Χαρακτηριστικά

Η περιοχή αρχικά καταλαμβανόταν από βοσκοτόπια: από τη δεκαετία του '40 μέχρι το '70, σημειώθηκε οικιστική ανάπτυξη, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι έχτιζαν τα εξοχικά τους στην παραλία, ενώ αργότερα δημιουργήθηκαν και ορισμένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα νότια της περιοχής, κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ο Άλιμος συμπεριλαμβάνεται στους ακριβούς, με βάση τις εμπορικές τιμές, δήμους της Αττικής. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κυμαίνονται μεταξύ €1500/m² και €2850/m² [2]. Η προνομιακή θέση του (δίπλα στη θάλασσα) και το επιφανές του όνομα, τον καθιστούν αγαπημένο προορισμό για αρκετούς Αθηναίους παραθεριστές καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Άλιμος διαθέτει οργανωμένες παραλίες σχεδόν σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του. Συγκεκριμένα οι ελεύθερες παραλίες του είναι η Πλαζ και τα Λουτρά Αλίμου, ενώ η κατά πολύ μεγαλύτερη οργανωμένη Ακτή του Ήλιου έχει είσοδο επί πληρωμή, ωστόσο, οι δημότες με την επίδειξη της Κάρτας Δημότη εισέρχονται δωρεάν. Στο χώρο του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ δραστηριοποειται πολύ δυναμικά ο Α.Σ Γαία, ένα σωματείο απο τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα με πρωταθλητές Ελλάδας και διακρίσεις Πανευρωπαϊκού και Παγκόσμιου επίπεδου, που στελεχώνει κάθε χρόνο την Εθνική Ομάδα με αθλητές. Ο Δήμος Αλίμου διαθέτει επίσης μεγάλη ομώνυμη μαρίνα, με 1000 θέσεις για σκάφη αναψυχής. Σήμερα ο δήμος Αλίμου, περιλαμβάνει και τους συνοικισμούς: Γκρώμαν (Συμμαχικό νεκροταφείο), Αμπελακίων, Εκτελωνιστών, Ευωνυμείας (Άνω Καλαμάκι), Καλαμακίου, Εφοριακών, Αναπήρων και Κυθηρίων.
Προέλευση του ονόματος

Το όνομα Άλιμος προέρχεται ετυμολογικά από την Ομηρική λέξη αλς που σημαίνει θάλασσα στην αρχαία ελληνική γλώσσα ή κόκκο αλατιού ή αρμυρήθρα ή από τη λέξη λιμός και το στερητικό «α» που σημαίνει αυτός που διώχνει την πείνα. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία η ονομασία προέρχεται από το θαμνώδες φυτό άλιμος (αλιμιά ή αρμυρήθρα) άλιμος (αρμυρήθρα), το οποίο ανήκει στο γένος των χηνοποδιιδών (chenopodiaceae) και φυτρώνει στα παραλιακά υφάλμυρα εδάφη.


Ιστορία [3]

Κύριο λήμμα: Αλιμούς

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο (περίπου στο 5000 π.Χ.) και χαρακτηρίζεται ως παραθαλάσσιος πρωτοελλαδικός οικισμός. Στην αρχαιότητα, ο Άλιμος ήταν γνωστός ως Δήμος Αλιμούντος της Λεοντίδος φυλής, και αποτελούσε παραλιακό δήμο στα περίχωρα των Αθηνών (το κλεινό άστυ απείχε περίπου 35 στάδια, δηλαδη περίπου 6.600 μέτρα), ενώ εντύπωση προκαλούν τα ερείπια ενός αμφιθεάτρου (Θέατρο Ευωνύμου) με τετράγωνη ορχήστρα στη θέση Ευωνύμεια στο εσωτερικό του Αλίμου, όπου τοποθετείται η αρχαία ομώνυμη περιοχή. Ωστόσο, ο Δήμος Αλιμούντος είναι γνωστός ως πατρίδα του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδου. Σύμφωνα με τον συμβουλευτικό ρήτορα της εποχής Δημοσθένη οι πολίτες του Αλίμου συμμετείχαν στις ψηφοφορίες της εποχής του. Η σημερινή άκρα "Άγιος Κοσμάς" λέγονταν παλαιότερα "Άκρα Κωλιάς". Το 1830, μετά την επανάσταση των Ελλήνων, ο Άλιμος ήταν από τις πρώτες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας που εντάχθηκαν στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Ο Άλιμος το 1927 αναγνωρίσθηκε ως κοινότητα Καλαμακίου. Με το πέρας του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου χτίστηκε στην περιοχή της Μαρίνας Αλίμου στα σύνορα με το Παλαιό Φάληρο το Συμμαχικό Νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί 2067 Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί, Νοτιοαφρικανοί και Αυστραλοί στρατιώτες. Αν και φέρει επισήμως το όνομα Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φαλήρου, βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Αλίμου. Σήμερα συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, ενώ στο χώρο βρίσκονται και οι στάχτες 74 Ινδών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα.


Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης στον Άλιμο

Το 1968, στη περίοδο της Χούντας, ανακηρύχθηκε σε Δήμο. Κυριότερες συνοικίες του Δήμου Αλίμου είναι τα Αμπελάκια, (περιοχή) Αναπήρων, Καλαμάκι (όνομα προερχόμενο από παλαιό μεγάλο καλαμιώνα), Εκτελωνιστών, Εφοριακών, Κεφαλλήνων, Κυθηρίων (Τσιριγώτικα), ο λόφος Πανός (από τον αρχαίο θεό Πάνα), στη κορυφή του οποίου υπήρχε μεγάλο πυροβολείο προστασίας του αεροδρομίου, και τα Ευωνύμεια ή Τράχωνες ή Άνω Καλαμάκι προς τη περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, βραχώδης περιοχή που ήταν η θέση του αρχαίου δήμου του Ευωνύμου.

Πρώτα ευρήματα [4]

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η περιοχή μάλλον κατοικείται από την Νεολιθική περίοδο, ωστόσο τα πρώτα καθαρά δείγματα αρχαιολογικής σκαπάνης που δείχνουν ύπαρξη οικισμού χρονολογούνται περίπου στο 2.300 π.Χ. Συγκεκριμένα, στην περιοχή "Κωλιάς Άκρα" (σημερινός Άγιος Κοσμάς) βρέθηκε οικισμός Κυκλαδιτών από τη Μήλο, χρονολογούμενος από την εποχή του Χαλκού. Οι πρώτες οικίες είχαν τέσσερις πλευρές με δυο δωμάτια και αυλή, ενώ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα όπως φιάλες, υδρίες, εργαλεία, ασκοί και άλλα που μαζί με άλλα κυκλαδίτικα εδώλια από τους οικογενειακούς κτιστούς τάφους στην νεκρόπολη αποκαλύπτουν την ύπαρξη εμπορείου από τους αποίκους. Στον Άγιο Κοσμά συνεπώς διέμεναν Κυκλαδίτες, ενώ στην περιοχή της σημερινής Ζωοδόχου Πηγής στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης ζούσαν αγρότες.

Η περιοχή αυτή καταστράφηκε μάλλον από Ίωνες και Πελασγούς το 2000 π.Χ. και κατοικήθηκε εκ νέου από φορείς του μυκηναικού πολιτισμού το 1500-1400 π.Χ. Κατοικούσαν σε μεγαροειδής κατασκευές και ασχολούνταν με την αλιεία και την κατεργασία υλικών για βαφή βασιλικών ρούχων. Η κάθοδος των Δωριέων εξάλειψε αυτόν τον οικισμό, ο οποίος εγκαταλείφθηκε το 1100 π.Χ.

Γεωμετρικά Χρόνια

Κατά τους γεωμετρικούς χρόνους, δηλαδή γύρω στον 8ο αιώνα πΧ, η περιοχή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα, καθώς βάσει της αρχαιολογικής σκαπάνης, υπήρχαν εργαστήρια κεραμικής και άθικτοι τάφοι. Η ακμή της περιοχής συνεχίστηκε και κατά την επόμενη περίοδο.

Αρχαϊκοί και Κλασικοί Χρόνοι

Την περίοδο 700-480 π.Χ., ο Δήμος Αλιμούντος βρέθηκε στο απόγειο της ακμής του, βρισκόμενος σε ταχεία οικονομική, πληθυσμιακή και καλλιτεχνική ανάπτυξη, συμβάλλοντας αντίστοιχα στην ανάπτυξη και της Αθήνας, εν γένει. Το ίδιο συνέβαινε και κατά τον Χρυσό Αιώνα (5ος αιώνας), οπότε οι πολίτες του Δήμου, όντας ισότιμοι με τους υπόλοιπους Αθηναίους πολίτες, είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πολιτικές συνελεύσεις της πόλης των Αθηνών, εκπροσωπούνταν στη Βουλή και στην Εκκλησία του Δήμου. Η δημιουργικότητα της εποχής εκφράζεται μέσα από αγγεία, στήλες σε ταφικά μνημεία, νεκρικά και γαμήλια δώρα, καθώς και όπλα. Η ακμή αυτή διήρκησε ως και την ελληνιστική εποχή, οπότε η περιοχή παρήκμασε ακολουθώντας ολόκληρο τον εν Ελλάδι πολιτισμό. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
Ο Υμηττός όπως φαίνεται από τους Τράχωνες.

Στον λόφο «Αγία Άννα», ο οποίος ονομάζεται και «Μικρό Πανί», βρέθηκαν, το 1929, υπολείμματα μικρού ναού του 6ου π.Χ. αιώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το λατρευτικό χώρο και τη λαξευτή βάση του βωμού που υπήρχε εκεί. Σε αυτό λοιπόν το χώρο οι Αθηναίες τιμούσαν τη θεά Δήμητρα και την κόρη της προσφέροντας δώρα. Οι τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις ονομάζονταν Θεσμοφόρια των Αλιμουσίων, τα οποία απετέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Αριστοφάνη, ο οποίος έγραψε την κωμωδία «Θεσμοφοριάζουσαι».

Πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού υπήρχε βυζαντινός ναός με κρύπτη που, ωστόσο, καταστραφηκε κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι λειτουργούσε ως οχύρωμα για τους Γερμανούς κατακτητές.

Αρχαίο Θέατρο ορθογωνικού σχήματος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 3ου π.Χ. αιώνα, που αποτελείτο από σφενδόνα, ορχήστρα και προσκήνιο και σώζεται μέχρι σήμερα, βρέθηκε επίσης στην περιοχή της βιομηχανίας ROC, το 1975. Ακόμα, βρέθηκαν δυο ακέφαλα διονυσιακά αγάλματα. Στο μέρος αυτό λατρεύονταν ο Διόνυσος πριν από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Λατρευτικός χώρος υπήρχεκ και για τον αρχαίο θεό Πάνα στον σημερινό λόφο Πανί, από τον οποίο έχει λάβει και το όνομα του. Λατρευόταν ιδίως μετά τη μάχη του Μαραθώνα.

Βυζάντιο και Τουρκοκρατία

Κατά το 10ο αιώνα δημιουργείται ο οικισμός των Τραχώνων, μικρό αγροτικό χωριό, ο οποίος στην αρχαιότητα ανήκε στον Ευώνυμον, έναν από τους αρχαίους δήμους της Αττικής. Η ονομασία προήλθε από το "τράχων" που σημαίνει τραχύς, λόγω της μορφολογία του εδάφους. Η ανάπτυξη της περιοχής υπήρξε μάλλον ασήμαντη χωρίς αξιόλογα ευρήματα.

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα της εποχής αυτής εντοπίζονται στην εποχή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Το πρώτο αφορά την ύπαρξη της μικρής εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κτήμα Τράχωνες, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χρονολογείται τον 11ο μ. Χ. αιώνα και εντοπίζεται στη Μ. Ασία, τρεις αιώνες νωρίτερα, ως παρόμοιος τύπος ναού. Στη νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει και περίβολος της μυκηναϊκής εποχής.

Στην Τουρκοκρατία, αλλά και μετά την απελευθέρωση, όλος ο Άλιμος ήταν ένα απέραντο κτήμα. Η περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του γεωργικού χωριού, ανήκε στον Μπραχάμ πασά και στον Χασάν πασά. Όλο αυτό το κτήμα, διαιρέθηκε σε αγροτεμάχια τα οποία ο δήμος της Αθήνας, στον οποίο και ανήκε, δώρισε ή πούλησε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφοροι οικισμοί.
Το συμμαχικό νεκροταφείο προς τιμήν των θυμάτων των συμμάχων της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άλιμος στη νεότερη και σύγχρονη εποχή [5]

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Καλαμάκι αποτελούσε παραθεριστικό προορισμό για εύπορους Αθηναίους, οι οποίοι απολάμβαναν τη θάλασσα. Η ονομασία "Καλαμάκι", σύμφωνα με την παράδοση, προήλθε από ένα τρίκλωνο ή τετράκλωνο κλωνάρι που βρισκόταν σε κεντρικό σταυρόδρομι του οικισμού στην περιοχή της σημερινής παραλιακής οδού.

Σε αντίθεση με το Μπραχάμι (σημερινός Άγιος Δημήτριος) αλλά και την περιοχή του Παλιού Αλίμου, το Καλαμάκι δεν ήταν ιδιαίτερα εύφορο και η συγκομιδή που απέδιδε σε σιτάρι, βρώμη και κριθάρι δεν θεωρείτο επαρκής. Άλλωστε στον Άλιμο υπήρχαν ήδη από τα χρόνια μετά την επανάσταση μεγάλες εκτάσεις γης, εκ των οποίων μια αρκετά εκτενής ανήκε στον στρατηγό Μακρυγιάννη, ενώ στους Τράχωνες το γνωστό στους κατοίκους ως κτήμα Γερουλάνου πέρασε από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτικών στον εφοπλιστή Μαρίνο Γερουλάνο στα πλαίσια δημοπρασίας.

Η 9η Νοεμβρίου 1927 είναι η γενέθλιος μέρα της Κοινότητας Καλαμακίου, καθώς εκείνη τη μέρα δημοσιεύθηκε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη και τον Υπουργό Ανδρέα Ζαΐμη, με το οποίο συστάθηκε η Κοινότητα Καλαμακίου με πρώτο Πρόεδρο τον Νίκο Μαλτέζο, ενώ το πρώτο σχέδιο πόλης εκπονήθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Αντώνη Πιζάνη.

Το 1942 η Κοινότητα Παλαιού Φαλήρου αναγνωρίστηκε ως Δήμος και ενσωμάτωσε την Κοινότητα Καλαμακίου. Δυο δεκαετίες αργότερα, στην διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 1968 ιδρύεται ο Δήμος Αλίμου με την συνένωση των Κοινοτήτων Καλαμακίου και Ελληνικού. Δήμαρχος διορίζεται από το καθεστώς ο Ανδρέας Μάγειρος, ενώ το 1974 η Κοινότητα Ελληνικού αποσπάται για να γίνει αργότερα Δήμος. Μέχρι τη διενέργεια Δημοτικών Εκλογών χρέη δημάρχου θα ασκήσουν οι δικαστικοί Γιώργος Γιαμαλής και Κωνσταντίνος Τρίγκας.


Συγκοινωνίες

Ο Άλιμος εξυπηρετείται από 15 λεωφορειακές γραμμές, 2 γραμμές του Τραμ Αθήνας και την κόκκινη γραμμή (Γραμμή 2 (Μετρό Αθήνας)) συνολικά που τον συνδέουν με γειτονικούς Δήμους, το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος [6].


Μαρίνα Αλίμου

Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδας, με περισσότερες από χίλιες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, η οποία κατασκευάστηκε επί χούντας[7]. Πενήντα θέσεις αφορούν τον ελλιμενισμό θαλαμηγών με μήκος άνω των 25 μέτρων. Παρέχονται υπηρεσίες διαχείμασης, επισκευών, διαχείρισης και συντήρησης σε έναν χερσαίο χώρο συνολικής έκτασης 171.030 τ.μ., με θαλάσσια έκταση 250.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ.. Δίπλα στη μαρίνα και επί της λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται το κολυμβητήριο της πόλης, ενώ μέσα στο χώρο της μαρίνας βρίσκεται εγκατεστημένος μικρός αριθμός χώρων εστίασης [8]. Το μέγιστο βάθος της Μαρίνας είναι 6.5 μέτρα.

Οι διαθέσιμες υπηρεσίες [9] στην Μαρίνα περιλαμβάνουν:

Φώτα στην είσοδο για ασφαλή πορεία
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Παροχή νερού
Ανεφοδιασμό με καύσιμα
Θέσεις στάθμευσης
Δύο εστιατόρια Bar
VHF επικοινωνία (Channel 71)
Σταθμό Πρώτων Βοηθειών
Security
PIR αυτόματα φώτα

Οι συντεταγμένες εισόδου της Μαρίνας είναι [10] :

Ανατολικά : 23º 42' 03
Βόρεια : 37º 54' 68

Δημοτικές Εκλογές 2014

Δήμαρχος Αλίμου, 18 Μαΐου 2014 και 25 Μαΐου 2014 [11]

Δήμαρχος Αλίμου, 18 Μαΐου 2014 και 25 Μαΐου 2014 [11]
Υποψήφιος - Συνδυασμός (κόμμα) %
1ου γύρου
Ψήφοι
1ου γύρου
%
2ου γύρου
Ψήφοι
2ου γύρου
Σύνολο εδρών
Κονδύλης Ανδρέας / Αγαπώ τον Άλιμο (Ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από Δράση/ΔΗΜΑΡ) 26,92 5.298 57,78 10.763
20 / 33
Ορφανός Αθανάσιος / Άλιμος Εδώ Ζούμε (Ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) 24,93 4.906 42,22 7.864
5 / 33
Τσαμπαρλής Νικόλαος / Άλιμος Όλοι Μαζί (Ανεξάρτητος προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία) 20,33 4.001
3 / 33
Μπελιά Ελένη / Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι-Δημοτική Κίνηση Αλίμου (ΣΥΡΙΖΑ) 15,56 3.061
3 / 33
Καμαρινού Κυριακή / Λαϊκή Συσπείρωση Αλίμου (ΚΚΕ) 6,84 1.346
1 / 33
Μέξας Χαρίλαος / Ελληνική Αυγή για τον Άλιμο (Χρυσή Αυγή) 5,42 1.066
1 / 33


Δήμαρχοι του Αλίμου

Παύλος Τζιβανίδης (1975 - 1982)
Βασίλης Ξένος – Γαβριέλης (1983 – 1994)
Αργύρης Αργυρίου (1995 – 1998)
Αλέξανδρος Αλούκος (1999 – 2002)
Κωνσταντίνος Ματζουράνης (2003 – 2006)
Θάνος Ορφανός (2007 – 2014)
Ανδρέας Κονδύλης (2014- )

Πρόγραμμα Καλλικράτης στον Άλιμο

Με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011 καμία μεταβολή δεν επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β.
Το 2013 άνοιξε ο σταθμός της γραμμής 2 του μετρό

Ο Άλιμος τις δεκαετίες 1930-1960

Παραπομπές

«Απογραφή Πληθυσμού-Kατοικιών 2011». www.statistics.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-07-18.
Prices per m² for the Athens Metropolitan Area for 2007 by the Ministry of Economy (pages 90-92) [νεκρός σύνδεσμος]
«Η ιστορία του Αλίμου».
«Η ιστορία του Αλίμου από το Μουσικό Σχολείο».
«Ο Άλιμος στα Νεότερα Χρόνια».
«Γραμμές ΟΑΣΑ στον Άλιμο».
[1]
«Η Μαρίνα Αλίμου».
«Υπηρεσίες της Μαρίνας Αλίμου».
«Τοποθεσία Μαρίνας Αλίμου».
"page":"level","params":{"level":"dhm_d","id":9195 «Αποτελέσματα 1ου και 2ου γύρου Δημοτικών Εκλογών 2014 στον Άλιμο με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών».}}

---

Καλαμάκι Αττικής
Καλαμάκι Άνδρου
Καλαμάκι Αργολίδας
Καλαμάκι Αχαΐας
Καλαμάκι Άρμπουνα Αχαΐας
Καλαμάκι Ωλένιας Αχαΐας
Καλαμάκι Βοιωτίας
Καλαμάκι Ζακύνθου
Καλαμάκι Ηρακλείου
Καλαμάκι Ιεράπετρας
Καλαμάκι Μαγνησίας
Καλαμάκι Μεσσηνίας
Καλαμάκι Φθιώτιδας


Πολεοδομικό Συγκρότήμα Αθηνών : Δήμος, Κοινότητα

Νομαρχία Αθηνών: Αθήνα | Αγία Βαρβάρα | Αγία Παρασκευή | Άγιοι Ανάργυροι | Άγιος Δημήτριος | Αιγάλεω | Άλιμος | Αμαρούσιο | Βριλήσσια | Βύρωνας | Γαλάτσι | Γλυφάδα | Δάφνη | Ελληνικό | Ζωγράφου | Ηλιούπολη | Ηράκλειο | Ίλιον | Καισαριανή | Καλλιθέα | Καματερό | Κηφισιά | Λυκόβρυση | Μελίσσια | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ερυθραία | Νέα Ιωνία | Νέα Σμύρνη | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Περιστέρι | Πετρούπολη | Πεύκη | Ταύρος | Υμηττός | Φιλοθέη | Χαϊδάρι | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό
Εκάλη | Νέα Πεντέλη | Πεντέλη

Νομαρχία Πειραιώς: Πειραιάς | Άγιος Ιωάννης Ρέντης | Δραπετσώνα | Κερατσίνι | Κορυδαλλός | Νίκαια | Πέραμα

 -----

Καλαμάκι Αττικής
Καλαμάκι Άνδρου
Καλαμάκι Αργολίδας
Καλαμάκι Αχαΐας
Καλαμάκι Άρμπουνα Αχαΐας
Καλαμάκι Ωλένιας Αχαΐας
Καλαμάκι Βοιωτίας
Καλαμάκι Ζακύνθου
Καλαμάκι Ηρακλείου
Καλαμάκι Ιεράπετρας
Καλαμάκι Μαγνησίας
Καλαμάκι Μεσσηνίας
Καλαμάκι Φθιώτιδας

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License