ART

 

.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) είναι ένα από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ιστορία
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε επιστολικό δελτάριο του 1900.

Το 1836 δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».

Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Μετά το σύνταγμα του 1844 το σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:

των βιομηχανικών τεχνών και
των καλών τεχνών.

Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του Ε.Μ.Π. αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος.

Το 1873 μετεγκαταστάθηκε στα νεοανεργεθέντα τότε κτίρια του συγκροτήματος της οδού Πατησίων· λόγω δε των ευεργετών του οι οποίοι είχαν ως τόπο καταγωγής το χωριό Μέτσοβο της Ηπείρου (Γεώργιος Αβέρωφ, Νικόλαος Στουρνάρης, Μιχαήλ Τοσίτσας), ονομάστηκε τιμής ένεκεν Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το 1887 προήχθη σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το 1914 το ίδρυμα μετονομάστηκε σε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελείται από 4 σχολές:

πολιτικών μηχανικών,
μηχανολόγων,
ηλεκτρολόγων και
τηλεγραφομηχανικών.

Το 1917 καταργήθηκε η σχολή τηλεγραφομηχανικών και ιδρύθηκαν οι σχολές αρχιτεκτόνων, χημικών μηχανικών και τοπογράφων-αγρονόμων μηχανικών, ενώ ενοποιήθηκαν οι σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων. Αρκετά αργότερα ιδρύθηκε και η σχολή ναυπηγών μηχανικών.

Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη του 1973, οπότε αποτέλεσε επίκεντρο των διαδηλώσεων των φοιτητών εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Γενικά

Το Ε.Μ.Π. σήμερα φιλοξενεί περίπου 13.000 φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) καθώς και 1.200 περίπου στελέχη (καθηγητές όλων των βαθμίδων, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) κατατάσσοντάς το ως ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά - ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας (τρίτο μετά τα Πανεπιστήμια Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Στο ιστορικό συγκρότημα της οδού Πατησίων φιλοξενούνται σήμερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών καθώς και τμήμα της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (στο κτίριο Γκίνη), αλλά και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι κύριες δραστηριότητες ωστόσο του Ε.Μ.Π. πραγματοποιούνται στο συγκρότημα του Δήμου Ζωγράφου (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου).
Διοικητική οργάνωση

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι ίδρυμα αυτοδιοικούμενο και βρίσκεται κάτω από την ανώτατη εποπτεία του κράτους που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας. Τη διοίκηση του ιδρύματος ασκούν η σύγκλητος και ο πρύτανης του ιδρύματος. Ο πρύτανης εκπροσωπεί το ίδρυμα και προεδρεύει στη σύγκλητο. Η σύγκλητος εποπτεύει τη λειτουργία του ιδρύματος, δηλ. των σχολών, των εργαστηρίων κ.ά.

Άλλες αρχές του ιδρύματος είναι το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, το πειθαρχικό συμβούλιο και η διαχειριστική επιτροπή.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από τακτικούς καθηγητές, καθηγητές με σύμβαση, έκτακτους καθηγητές, υφηγητές, επιμελητές ή επιστημονικούς συνεργάτες και βοηθούς των εδρών. Σχετικά με τους υποψήφιους φοιτητές του Πολυτεχνείου, αυτοί πρέπει να είναι απόφοιτοι λυκείου και εισάγονται σ' αυτό μετά από πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο αριθμός των εισαγόμενων κάθε χρόνο καθορίζεται με απόφαση της συγκλήτου και απ' τις Σχολές. Εξαιτίας του μικρού αριθμού των εισαγόμενων, για την επιτυχία του υποψήφιου απαιτείται συστηματική μελέτη.
Εκπαίδευση - Έρευνα

Το Ε.Μ.Π. δραστηριοποιείται στους τομείς εκπαίδευσης και έρευνας που αφορούν τεχνολογίες αιχμής των γνωστικών αντικειμένων των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Οι 600 δάσκαλοι-ερευνητές (μέλη Δ.Ε.Π.) μαζί με 300 μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού και τους 3.000 περίπου μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι το ανθρώπινο δυναμικό που παρέχουν την εκπαίδευση στους 10.000 περίπου φοιτητές καθώς και την εκτέλεση της προχωρημένης έρευνας. 400 περίπου διοικητικοί υπάλληλοι παρέχουν υποστήριξη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σχολές

Το Ε.Μ.Π. διαθέτει 9 σχολές που διδάσκουν ισάριθμα γνωστικά αντικείμενα μηχανικών.

Σχολή Χημικών Μηχανικών
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.)
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Σ.Η.Μ.Μ.Υ.)
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών
Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (Σ.Α.Τ.Μ.)

Η κατάληψη του 1973

Κύριο λήμμα: Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973, έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο αγώνα ενάντια στην εξουσία και συνάμα αποτέλεσε ένα απ' τα κύρια κτυπήματα εναντίον της δικτατορίας κι έγινε μια απ' τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.

Λόγω των συμβάντων της 17ης Νοεμβρίου του 1973, περίπου 28 φοιτητές αγνοούνται, και θεωρούνται νεκροί (μερικοί από αυτούς επιβεβαιώνεται πως είναι) από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, στα επεισόδια που ακολούθησαν την κορύφωση της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές.
Εξωτερικός σύνδεσμος


Ο δικτυακός τόπος του Ε.Μ.Π.

Τα 24 ελληνικά πανεπιστήμια
Αττική
Μακεδονία - Θράκη
Πελοπόννησος
Κεντρική Ελλάδα
Νησιωτική Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License