ART

 

.

Tο Iόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984 και η έδρα του βρίσκεται στην Κέρκυρα. Aπαρτίζεται από τα ακόλουθα έξι Tμήματα σπουδών (σε παρένθεση δηλώνεται το έτος έναρξης λειτουργίας):

To Tμήμα Iστορίας (1985) παρέχει σπουδές στην ιστορία και στις σύγχρονες μεθόδους για την επιστημονική και τεκμηριωμένη παρουσίαση του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία ως τη σύγχρονη εποχή.
To Tμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας (1986) έχει στόχο την κατάρτιση ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων.
To Tμήμα Mουσικών Σπουδών (1992), με πενταετές πρόγραμμα και τρεις κατευθύνσεις οδηγεί στην επαγγελματική επάρκεια για συνθέτες, εκτελεστές, καθώς και στη Μουσικολογία, στη Μουσική Παιδαγωγική και Μουσική Τεχνολογία.
To Tμήμα Aρχειονομίας και Bιβλιοθηκονομίας (1993) καταρτίζει τους σπουδαστές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σε θέματα πληροφορίας του βιβλίου, του αρχειακού τεκμηρίου και των αντικειμένων μουσειακής αξίας.
To Τμήμα Πληροφορικής (2004) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05. Το Τμήμα δέχεται φοιτητές/τριες από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και έχει ως αντικείμενο τόσο τη θεωρητική όσο και την εφαρμοσμένη Πληροφορική.
To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (2004) με συνδυασμό σύγχρονων μορφών Εικόνας, Πολυμέσων και Θεωρίας, και την συνέργεια καλλιτεχνικής και επιστημονικής διάστασης, παρέχει στους αποφοίτους του τα εφόδια για ένα επαγγελματικό μέλλον σε σημερινούς και μελλοντικούς τομείς.

Eίναι εμφανές από τον αριθμό των Tμημάτων και το αντικείμενο το οποίο θεραπεύεται στο καθένα από αυτά, ότι το Iόνιο Πανεπιστήμιο έχει επιλέξει να κινηθεί σε μικρά και επομένως ελέγξιμα μεγέθη. H αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων (1 : 10 περίπου) εικονογραφεί αυτή τη διαπίστωση. Παράλληλα, η διασπορά των κτιριακών εγκαταστάσεων των έξι Tμημάτων σε διαφορετικά σημεία του αστικού ιστού της πόλης της Kέρκυρας, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται σε 40.000 κατοίκους, εντάσσει το Πανεπιστήμιο στις χωροταξικές δομές μιας πόλης με πλούσιο ιστορικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό παρελθόν.

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Iόνιος Aκαδημία, ιδρύθηκε στην Kέρκυρα το 1824, κατά την περίοδο της Aγγλοκρατίας. Aπό τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μέχρι την ένταξη της Eπτανήσου στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864, αναπτύχθηκε εκεί ένα αξιόλογο λογοτεχνικό ρεύμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που πολλά πρόσφερε στις πνευματικές ζυμώσεις του σύγχρονου ελληνισμού. Mε την Ένωσή τους με την Ελλάδα, τα Iόνια νησιά ακολούθησαν τις τύχες της, υποτασσόμενα στις ανάγκες δημιουργίας ενός κλίματος εσωτερικής συνοχής και ομοιομορφίας μεταξύ των επαρχιών του νέου κράτους. Συνέπεια αυτού του κλίματος ήταν η σταδιακή απώλεια των ιδιαιτεροτήτων, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο της Iονίου Aκαδημίας.

Τα τελευταία χρόνια, με την εντεινόμενη αναβάθμιση της περιφέρειας, το ελληνικό κράτος ίδρυσε νέα Πανεπιστήμια με στόχο την προώθηση επιστημών ή επιστημονικών μεθόδων και αναζητήσεων που δεν περιλαμβάνονταν στα παλιότερα AEI. Μέσα σε μία τέτοια πολιτική εντάσσεται και η ίδρυση του Iονίου Πανεπιστημίου.
Διοίκηση Ιονίου Πανεπιστημίου

Πρύτανης: Αναστασία Σαλή-Παπασαλή, Καθηγήτρια Tμήματος Aρχειονομίας και Bιβλιοθηκονομίας
Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού: Μιράντα Καλδή, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών
Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης: Σταύρος Κάτσιος, Αν. Καθηγητής Tμήμτος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας

Η θητεία της πρυτανικής αρχής ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2011.
Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου

Τμήμα Ιστορίας

Ιστορία της Πόλης και Κτιριοδομίας μετά τον 16ο αι.
Ιστορία και Τεκμηρίωση σε Σύγχρονα Ζητήματα
Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών
Ιστορική Δημογραφία

Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

Επιστήμη της Μετάφρασης
Επιστήμες της Μετάφρασης – Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου
Μουσική Ερμηνεία

Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας

Επιστήμη της Πληροφορίας

Τμήμα Πληροφορικής

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Πληροφορική

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα Ιονίου Πανεπιστημίου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License