ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

5 Ιανουαρίου - Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ αναλαμβάνει την εξουσία στην Τσεχοσλοβακία. Αρχίζει η "Άνοιξη της Πράγας".
7 Ιανουαρίου - Πρόγραμμα Surveyor: το Surveyor 7, το τελευταίο διαστημικό σκάφος της σειράς Surveyor, απογειώνεται από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 36 του Κέιπ Κανάβεραλ.
8 Ιανουαρίου - Το ελληνικό φορτηγό πλοίο Πελταστής βυθίζεται αύτανδρο, με πλήρωμα οκτώ ανδρών, στη βόρεια Αδριατική θάλασσα.
13 Ιανουαρίου - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Ο υδράργυρος κατεβαίνει στους -24 βαθμούς στο Κάτω Νευροκόπι και στους -22 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό Εύελπις, με 16μελές πλήρωμα.
15 Ιανουαρίου - Σεισμός στη Σικελία σκοτώνει 410 άτομα και τραυματίζει 1.100.
15 Ιανουαρίου - Έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις, η χούντα χορηγεί στον Ανδρέα Παπανδρέου διαβατήριο για να αναχωρήσει στο εξωτερικό. Την επόμενη ημέρα, ο Έλληνας πολιτικός φτάνει στο αεροδρόμιο του Ορλί, στο Παρίσι, με την οικογένειά του, ως πολιτικός εξόριστος.
21 Ιανουαρίου - Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συντρίβεται κοντά στη Θούλη, στη Γροιλανδία, μολύνοντας την περιοχή με το πυρηνικό του φορτίο. Μία από τις τέσσερις βόμβες παραμένει αγνοούμενη αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού.
22 Ιανουαρίου - Απογειώνεται η αποστολή Απόλλων 5 μεταφέροντας την πρώτη σεληνάκατο στο διάστημα.
30 Ιανουαρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ και του στρατού του Βορείου Βιετνάμ εξαπολύουν ευρύτατη αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον θέσεων του Νοτίου Βιετνάμ, των Αμερικανών και των συμμάχων τους.
31 Ιανουαρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Τις πρώτες πρωινές ώρες, αντάρτες Βιετκόνγκ επιτίθενται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαϊγκόν.
31 Ιανουαρίου - Το Ναουρού αποκτά την ανεξαρτησία του.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Το Καναδικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Καναδικός Στρατός Ξηράς και η Καναδική Πολεμική Αεροπορία ενοποιούνται στις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις.
16 Φεβρουαρίου - Εκτελείται στην Εξοχή Θεσσαλονίκης ο Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός σαν δράκος του Σέιχ Σου. "Μανούλα μου, είμαι αθώος" ήταν τα τελευταία του λόγια.
19 Φεβρουαρίου - Μαυροφορεμένες γυναίκες και εξαγριωμένοι συγγενείς των θυμάτων από το ναυάγιο του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) απειλούν να λιντσάρουν μάρτυρες και κατηγορούμενους στην πρώτη ημέρα της δίκης για τον επιμερισμό των ευθυνών, στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Η αυλαία της δίκης συμπίπτει με ένα άλλο τραγικό ναυάγιο, καθώς τα ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία Δήμος και Κάπτεν Φράγκος συγκρούονται στον Ελλήσποντο, με συνέπεια να βυθιστεί ταχύτατα το δεύτερο από αυτά και να χάσουν τη ζωή τους 14 ναυτικοί.
20 Φεβρουαρίου - Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.
24 Φεβρουαρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Νοτιοβιετναμέζοι ανακαταλαμβάνουν το Χουέ.

Μάρτιος

6 Μαρτίου - Τρεις αντάρτες εκτελούνται στη Ροδεσία. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ροδεσίας, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.
16 Μαρτίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: 347 έως 504 Βιετναμέζοι χωρικοί (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σκοτώνονται από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σφαγή του Μι Λάι.
21 Μαρτίου - Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίθεση στην Ιορδανία όπου αντιμετωπίζουν τις συνδυασμένες ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
21 Μαρτίου - Σε ποινές φυλάκισης 5 έως 7 χρόνων τιμωρούνται από το δικαστήριο ο ιδιοκτήτης του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) Χαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρίας Παναγιώτης Κόκκινος και αξιωματικοί του μοιραίου φέρι μποτ.

Απρίλιος

4 Απριλίου - Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται από τον Τζέημς Ερλ Ρέυ σε ένα μοτέλ στο Μέμφις (Τενεσσί).
4 Απριλίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή Απόλλων 6.
4 Απριλίου - Η Α.Ε.Κ. κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση νικώντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό, ο οποίος διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώπιον 60.000 θεατών.
7 Απριλίου - Ο νεαρός πρωταθλητής άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στην κατηγορία των 75 κιλών σηκώνοντας 140 κιλά.
11 Απριλίου - Ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον υπογράφει το νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις στην πώληση, ενοικίαση και χρηματοδότηση της στέγασης.

Μάιος

9 Μαΐου - Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στην Λεπτοκαρυά Πιερίας ο πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδίδεται σε έμφραγμα.
22 Μαΐου - Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Σκορπιός βυθίζεται με πλήρωμα 99 ανδρών, 400 μίλια νοτιοδυτικά των Αζορών.
30 Μαΐου - Ο Σαρλ ντε Γκωλ επανεμφανίζεται δημόσια μετά την πτήση του προς το Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και με ραδιοφωνικό του διάγγελμα ανακοινώνει τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αμέσως μετά, λιγότερο από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του βαδίζουν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Αυτό είναι το σημείο καμπής των γεγονότων του Μάη του '68 στη Γαλλία.

Ιούνιος

5 Ιουνίου - Ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.
6 Ιουνίου - Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι: Ο Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη και αδελφός του 35ου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υποκύπτει στα τραύματά του από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε στις 5 Ιουνίου.
14 Ιουνίου -Το δεξαμενόπλοιο Παγκόσμιος Δόξα, συμφερόντων Σταύρου Νιάρχου, κόβεται στα δύο και βυθίζεται ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάνονται 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του, όλοι Έλληνες.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Εξήντα δύο χώρες υπογράφουν στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
8 Ιουλίου - Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει 8 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Δημοκρατικής Άμυνας, σε ποινές από 2 έως 10 χρόνια φυλάκισης.
9 Ιουλίου - Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σε 22χρονο στρατιώτη. Επικεφαλής των ιατρών είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τούντας.
17 Ιουλίου - Ανατρέπεται ο Αμπντούλ Ραχμάν Αρίφ και εγκαθίσταται το Κόμμα Μπάαθ ως η κυρίαρχη δύναμη στο Ιράκ με τον Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ ως νέο πρόεδρο της χώρας.
18 Ιουλίου - Ιδρύεται στην Καλιφόρνια η Intel Corporation.
23 Ιουλίου - Ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο Κλίβελαντ, μεταξύ μίας μαχητικής οργάνωσης μαύρων και της αστυνομίας του Κλίβελαντ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών, αρχίζουν ταραχές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.

Αύγουστος

13 Αυγούστου - Ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στη Βάρκιζα Αττικής.
20 Αυγούστου - Ψυχρός Πόλεμος: Τα στρατεύματα του ελεγχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, συντρίβοντας την Άνοιξη της Πράγας. Μόνο η Αλβανία και η Ρουμανία αρνούνται να συμμετάσχουν.
21 Αυγούστου - Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτης της κομμουνιστικής Ρουμανίας, καταδικάζει δημοσίως την εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, ενθαρρύνοντας τον ρουμανικό πληθυσμό να οπλιστεί ενάντια σε πιθανά σοβιετικά αντίποινα.
22 Αυγούστου - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ φτάνει στην Μπογκοτά, Κολομβία. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στη Λατινική Αμερική.
28 Αυγούστου - Ταραχές λαμβάνουν χώρα στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, προκαλώντας βίαιη αστυνομική καταστολή.

Σεπτέμβριος

6 Σεπτεμβρίου - Η Σουαζιλάνδη γίνεται ανεξάρτητη χώρα.
13 Σεπτεμβρίου - Η Αλβανία αποχωρεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
15 Σεπτεμβρίου - Το Πολιτικό Γραφείο του Κ.Κ.Ε. αποφασίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.), ενώ ετοιμάζεται και η πρώτη παράνομη έκδοση του δημοσιογραφικού της οργάνου, του Οδηγητή.
23 Σεπτεμβρίου - Αφήνονται ελεύθεροι οι πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ι. Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος και Στυλιανός Αλλαμανής.
29 Σεπτεμβρίου - Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας για το σχέδιο Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψηφίζει "ναι", ενώ μόνο το 7,79% ψηφίζει "όχι".
30 Σεπτεμβρίου - Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το Boeing 747.

Οκτώβριος

2 Οκτωβρίου - Σφαγή του Τλατελόλκο: Στο Μεξικό, στρατιώτες καταστέλλουν διαδήλωση άοπλων φοιτητών, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968.
5 Οκτωβρίου - Η αστυνομία χτυπά με γκλομπς διαδηλωτές πολιτικών δικαιωμάτων στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Το γεγονός θεωρείται ότι σηματοδοτεί την έναρξη των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.
11 Οκτωβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύεται το Απόλλων 7, η πρώτη επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή Απόλλων, με τους αστροναύτες Ουόλτερ Σίρα, Ντον Αϊζέλ και Ουόλτερ Κάνιγχαμ.
12 Οκτωβρίου - Η Ισημερινή Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
20 Οκτωβρίου - Η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ζακλίν Κένεντι παντρεύεται τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.
22 Οκτωβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 7 πέφτει με ασφάλεια στον Ατλαντικό Ωκεανό, αφού πραγματοποίησε 163 περιστροφές γύρω από τη Γη.
25 Οκτωβρίου - Αποτεφρώνονται από τεράστια πυρκαγιά το βορειοανατολικό τμήμα και ορισμένες πτέρυγες της μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.

Νοέμβριος

5 Νοεμβρίου - Ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με μικρή διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ. Αντιπρόεδρός του ο Σπύρο Άγκνιου από τους Γαργαλιάνους.
8 Νοεμβρίου - Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων με προορισμό την Αθήνα. Οι δύο Ιταλοί δράστες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν με λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους επιβάτες.
12 Νοεμβρίου - Σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 16,5 έως 5,5 χρόνια καταδικάζει το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης τους έξι της Δημοκρατικής Άμυνας Στέλιο Νέστορα, Παύλο Ζάννα, Γιώργο Σιπητάνο, Σωτήρη Δέδε, Αργύρη Μαλτσίδη και Κωνσταντίνο Γιώργα.
13 Νοεμβρίου - Μεγάλη πυρκαγιά στην υψικάμινο της Χαλυβουργικής γίνεται αιτία να χάσουν τη ζωή τους δύο εργάτες.
15 Νοεμβρίου - Τίθεται σε ισχύ το διαβόητο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου.
17 Νοεμβρίου - Δις εις θάνατον καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας τον Αλέξανδρο Παναγούλη, κρίνοντάς τον ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Σε ισόβια καταδικάζεται ο Λευτέρης Βερυβάκης και σε ποινές κάθειρξης δυόμισι μέχρι 24 ετών άλλοι 8 κατηγορούμενοι.
20 Νοεμβρίου - Αρχίζει στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 φοιτητών, που κατηγορούνται για "απείθεια, αντεθνική και αντικαθεστωτική δράση". Μεταξύ αυτών και ο φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Νίκος Κιάος. Το ίδιο στρατοδικείο καταδικάζει σε τριετή φυλάκιση το δημοσιογράφο Γιώργο Μπέρτσο, τον οποίο κρίνει ένοχο υπεξαγωγής απόρρητων δημοσίων εγγράφων.
20 Νοεμβρίου - 78 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται σε έκρηξη ορυχείου στη Δυτική Βιρτζίνια.
22 Νοεμβρίου - Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο The Beatles (γνωστό ευρέως ως The White Album).
25 Νοεμβρίου - Έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ με ημερομηνία 28 Απριλίου 1945, στην οποία αποκαλύπτει ότι ο Ιωσήφ Στάλιν συναίνεσε εν λευκώ στη βρετανική επέμβαση κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.

Δεκέμβριος

1 Δεκεμβρίου - Χάος για άλλη μια φορά στην Αθήνα και τα προάστια από πολύωρη νεροποντή, πρωτοφανούς έντασης. Τετραμελής οικογένεια Καναδών πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητό της, που παρασύρεται από το χείμαρρο Καρίβαλη στον Κοκκιναρά. Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία.
9 Δεκεμβρίου - Επτά νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου. Η έκρηξη οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για το χειρισμό εκρηκτικών.
11 Δεκεμβρίου - The Rolling Stones Rock and Roll Circus: Οι Rolling Stones πραγματοποιούν στο Λονδίνο συναυλία με τη συμμετοχή των Jethro Tull, The Who, Γιόκο Όνο κ.ά., η οποία μαγνητοσκοπείται και ηχογραφείται.
20 Δεκεμβρίου - Ο Ζόντιακ σκοτώνει δύο άτομα στο Βαλέχο της Καλιφόρνιας.
21 Δεκεμβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Εκτοξεύεται το Απόλλων 8 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, θέτοντας το πλήρωμά του σε σεληνιακή τροχιά στην πρώτη επίσκεψη ανθρώπων σε άλλο ουράνιο σώμα.
23 Δεκεμβρίου - Οι 82 ναύτες του αμερικανικού πλοίου Pueblo απελευθερώνονται μετά από έντεκα μήνες εγκλεισμού στη Βόρεια Κορέα.
24 Δεκεμβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Το πλήρωμα του Απόλλων 8 γίνεται το πρώτο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Εκτέλεσε δέκα σεληνιακές τροχιές και μετέδωσε ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες.
26 Δεκεμβρίου - Επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματο πυροβόλο όπλο εναντίον αεροσκάφους των ισραηλινών αερογραμμών El Al εξαπολύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού δύο νεαροί κομάντος της οργάνωσης Φατάχ, που προέρχονται από τη Βηρυτό. Σκοτώνεται ένας επιβάτης, τραυματίζεται μία αεροσυνοδός και οι δύο Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται.
27 Δεκεμβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 8 προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ολοκληρώνοντας την πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.
28 Δεκεμβρίου - Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών κομάντος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε αντίποινα για την επίθεση της Φατάχ εναντίον αεροσκάφους της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Σε μισή ώρα καταστρέφουν όλα τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου. Η Αίγυπτος απειλεί με διακοπή της κατάπαυσης του πυρός. Δύο ημέρες αργότερα οι Άραβες βομβαρδίζουν έξι πόλεις των κατεχόμενων εδαφών.
31 Δεκεμβρίου - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Tupolev Tu-144, του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού μεταφορικού μέσου.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1968

1 Ιανουαρίου - Νταβόρ Σούκερ, Κροάτης ποδοσφαιριστής
2 Ιανουαρίου - Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Αμερικανός ηθοποιός
5 Ιανουαρίου - DJ BoBo, Ελβετός τραγουδιστής
9 Ιανουαρίου- Γιώργος Θεοφάνους, Κύπριος τραγουδοποιός
14 Ιανουαρίου - LL Cool J, Αμερικανός ράπερ
14 Ιανουαρίου - Ευθύμης Μπακατσιάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
17 Ιανουαρίου - Σβετλάνα Μαστέρκοβα, Ρωσίδα αθλήτρια
24 Ιανουαρίου - Μίκαελ Κίσκε, Γερμανός τραγουδιστής
30 Ιανουαρίου - Φίλιππος ΣΤ', βασιλιάς της Ισπανίας
3 Φεβρουαρίου - Βλάντε Ντίβατς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής
5 Φεβρουαρίου - Μάρκους Γκρόνχολμ, Φινλανδός οδηγός αγώνων
6 Φεβρουαρίου - Αδόλφο Βαλένσια, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
25 Φεβρουαρίου - Ευρυδίκη, Κύπρια τραγουδίστρια
2 Μαρτίου - Ντάνιελ Κρεγκ, Άγγλος ηθοποιός
4 Μαρτίου - Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός
5 Μαρτίου - Γκόρντον Μπάιναϊ, Ούγγρος πολιτικός
8 Μαρτίου - Μπάμπης Στόκας, Έλληνας τραγουδιστής
18 Μαρτίου - Τιμούρ Κετσπάγια, Γεωργιανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
22 Μαρτίου - Euronymous, Νορβηγός κιθαρίστας
29 Μαρτίου - Λούσυ Λόουλες, Νεοζηλανδή ηθοποιός
30 Μαρτίου - Σελίν Ντιόν, Καναδή τραγουδίστρια
8 Απριλίου - Πατρίσια Αρκέτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
19 Απριλίου - Μσουάτι Γ΄, βασιλιάς της Σουαζιλάνδης
4 Μαΐου - Σοφία Αρβανίτη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
7 Μαΐου - Τρέισι Λορντς, Αμερικανίδα ηθοποιός
10 Μαΐου - Γουίλιαμ Ρίγκαλ, Άγγλος παλαιστής
26 Μαΐου - Πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας
28 Μαΐου - Κάιλι Μινόγκ, Αυστραλέζα τραγουδίστρια
20 Ιουνίου - Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, Αμερικανός σκηνοθέτης
25 Ιουνίου - Βάιος Καραγιάννης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
25 Ιουνίου - Κλάουντιο Κολντεμπέλα, Ιταλός καλαθοσφαιριστής
26 Ιουνίου - Πάολο Μαλντίνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
30 Ιουνίου - Φιλ Άνσελμο, Αμερικανός μουσικός
7 Ιουλίου - Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός
8 Ιουλίου - Μπίλι Κράνταπ, Αμερικανός ηθοποιός
9 Ιουλίου - Πάολο Ντι Κάνιο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
9 Ιουλίου - Εδουάρδο Σανταμαρίνα, Μεξικανός ηθοποιός
27 Ιουλίου - Κλιφ Κέρτις, Νεοζηλανδός ηθοποιός
27 Ιουλίου - Τζούλιαν ΜακΜάχον, Αυστραλός ηθοποιός
5 Αυγούστου - Μαρίν Λε Πεν, Γαλλίδα πολιτικός
5 Αυγούστου - Κόλιν Μακ Ρέι, Σκωτσέζος οδηγός αγώνων
6 Αυγούστου - Μίνως Μάτσας, Έλληνας συνθέτης
9 Αυγούστου - Έρικ Μπάνα, Αυστραλός ηθοποιός
18 Αυγούστου - Ντανιέλε Σιλβέστρι, Ιταλός τραγουδιστής
19 Αυγούστου - Νίκος Κακλαμανάκης, Έλληνας ιστιοπλόος
4 Σεπτεμβρίου - Τζον Ντιμάτζιο, Αμερικανός ηθοποιός
10 Σεπτεμβρίου - Γκάι Ρίτσι, Άγγλος σκηνοθέτης
17 Σεπτεμβρίου - Αναστέιζια, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
17 Σεπτεμβρίου - Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου
17 Σεπτεμβρίου - Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, πριγκίπισσα της Ελλάδας
18 Σεπτεμβρίου - Τόνι Κούκοτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
25 Σεπτεμβρίου - Γουίλ Σμιθ, Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός
26 Σεπτεμβρίου - Τζιμ Καβίζελ, Αμερικανός ηθοποιός
28 Σεπτεμβρίου - Ναόμι Γουότς, Αγγλίδα ηθοποιός
29 Σεπτεμβρίου - Άλεξ Σκόλνικ, Αμερικανός κιθαρίστας
2 Οκτωβρίου - Γιάνα Νοβότνα, Τσέχα αντισφαιρίστρια
8 Οκτωβρίου - Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Κροάτης ποδοσφαιριστής
12 Οκτωβρίου - Χιου Τζάκμαν, Αυστραλός ηθοποιός
15 Οκτωβρίου - Ντιντιέ Ντεσάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
21 Οκτωβρίου - Αλέξης Αλεξανδρής, Έλληνας ποδοσφαιριστής
28 Οκτωβρίου - Αντρές Γκίμπερτ, Κουβανός καλαθοσφαιριστής
28 Οκτωβρίου - Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, πρόεδρος της Ονδούρας
18 Νοεμβρίου - Όουεν Γουίλσον, Αμερικανός ηθοποιός
8 Δεκεμβρίου - Μάικλ Κόουλ, Αμερικανός αθλητικός σχολιαστής
9 Δεκεμβρίου - Κερτ Ανγκλ, Αμερικανός παλαιστής
12 Δεκεμβρίου - Αντριάν Μπαρμπολούτσι, Αλβανός ποδοσφαιριστής
18 Δεκεμβρίου - Αλεχάντρο Σανθ, Ισπανός τραγουδιστής
24 Δεκεμβρίου - Μανώλης Φάμελλος, Έλληνας τραγουδοποιός
Γιώργος Πολ. Παπαδάκης, Έλληνας συγγραφέας

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1968

16 Ιανουαρίου - Παναγιώτης Πουλίτσας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός
4 Φεβρουαρίου - Νιλ Κάσαντι, Αμερικανός συγγραφέας
16 Φεβρουαρίου - Αριστείδης Παγκρατίδης, Έλληνας θανατοποινίτης
19 Φεβρουαρίου - Χάμιλτον Λάσκε, Αμερικανός σκηνοθέτης
15 Μαρτίου - Ιωάννης Πασαλίδης, Έλληνας πολιτικός
27 Μαρτίου - Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης
1 Απριλίου - Λεβ Λαντάου, Σοβιετικός φυσικός
4 Απριλίου - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής
16 Απριλίου - Φέι Μπέιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
23 Απριλίου - Αντώνιος-Γρηγόριος Βουτσίνος, Έλληνας καθολικός αρχιεπίσκοπος
3 Μαΐου - Απόστολος Παγκούτσος, Έλληνας πολιτικός
9 Μαΐου - Γιώργος Τσαρουχάς, Έλληνας πολιτικός
25 Μαΐου - Γκέοργκ φον Κύχλερ, Γερμανός στρατάρχης
1 Ιουνίου - Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
6 Ιουνίου - Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός
9 Ιουνίου - Χρυσόστομος Β', Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
14 Ιουνίου -Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, Ιταλός συγγραφέας
7 Ιουλίου - Ούγκο Φριγκέριο, Ιταλός αθλητής
13 Ιουλίου - Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός
28 Ιουλίου - Ότο Χαν, Γερμανός χημικός
4 Αυγούστου - Θεώνη Δρακοπούλου, Ελληνίδα ποιήτρια
19 Αυγούστου - Τζορτζ Γκάμοφ, Ουκρανός φυσικός
27 Αυγούστου - Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας
28 Αυγούστου - Δημήτρης Πικιώνης, Έλληνας αρχιτέκτονας
Σεπτέμβριος - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Έλληνας ζωγράφος
2 Οκτωβρίου - Μαρσέλ Ντυσάν, Γάλλος καλλιτέχνης
27 Οκτωβρίου - Λίζε Μάιτνερ, Αυστριακή φυσικός
27 Οκτωβρίου - Φίλιππος Μανουηλίδης, Έλληνας πολιτικός
1 Νοεμβρίου - Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός
25 Νοεμβρίου - Άπτον Σίνκλερ, Αμερικανός συγγραφέας
28 Νοεμβρίου - Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας
4 Δεκεμβρίου - Άρτσι Μάγιο, Αμερικανός σκηνοθέτης
6 Δεκεμβρίου - Άρτεμις Κυπαρίσση, Ελληνίδα υψίφωνος
10 Δεκεμβρίου - Καρλ Μπαρτ, Ελβετός θεολόγος
20 Δεκεμβρίου - Μαξ Μπροντ, Τσέχος συγγραφέας
20 Δεκεμβρίου - Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας
21 Δεκεμβρίου - Βιττόριο Πότσο, Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής
Αντώνης Γιαννίδης, Έλληνας ηθοποιός

Μουσική

Hey Jude, The Beatles
Sympathy for the Devil, The Rolling Stones
The Weight, The Band (1968)
Waterloo Sunset, The Kinks
All Along the Watchtower, Jimi Hendrix
Sunshine of Your Love, Cream
Voodoo Child (Slight Return), Jimi Hendrix
Jumpin' Jack Flash, The Rolling Stones
Born to Be Wild, Steppenwolf
While My Guitar Gently Weeps, The Beatles
Everyday People, Sly and the Family Stone
Proud Mary, Creedence Clearwater Revival
Folsom Prison Blues, Johnny Cash
Wichita Lineman, Glen Campbell
Dance to the Music, Sly and the Family Stone
Tighten Up, Archie Bell and the Drells
Street Fighting Man, The Rolling Stones

--

1968 Ρενέ Κασέν  Γαλλία

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικαστήρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1968
Graphic27

Γασουνάρι Καβαμπάτα

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 

 Ιαπωνία

Επιστήμη

1968 Ρόμπερτ Γ. Χόλι
Χαρ Γκομπίντ Χοράνα
Μάρσαλ Γ. Νίρενμπεργκ
ΗΠΑ
Ινδία, 1966: ΗΠΑ
ΗΠΑ

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για την ερμηνεία του γενετικού κώδικα και του ρόλου του στη σύνθεση των πρωτεϊνών"

1968 Graphic55

Λούις Αλβαρέζ

Η.Π.Α.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τη συμβολή του στη Σωματιδιακή Φυσική, ειδικότερα για την ανακάλυψη ενός μεγάλου αριθμού καταστάσεων συντονισμού»

1968 Λαρς Ονσάγκερ

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για την ανακάλυψη των σχέσεων οι οποίες φέρουν το όνομά του"

Διαστημικές αποστολές το 1968

1968 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | 1968 | 1969 | 1970 | 1971 | 1972 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License