ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Μετά από πραξικόπημα, ο συνταγματάρχης Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
4 Ιανουαρίου - Λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Άνω Βόλτα (αργότερα Μπουρκίνα Φάσο), διαλύοντας το εθνικό κοινοβούλιο και οδηγώντας σε ένα νέο εθνικό σύνταγμα.
4 Ιανουαρίου - Σε μισό και πλέον εκατομμύριο ανέρχονται οι μετανάστες της περιόδου 1959-1965, ανακοινώνει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
13 Ιανουαρίου - Ο Ρόμπερτ Ουίβερ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ορίζεται υπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης.
15 Ιανουαρίου - Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία ανατρέπει την κυβέρνηση του Ταφάουα Μπαλέουα.
17 Ιανουαρίου - Συντριβή Β-52 στο Παλομάρες: ένα βομβαρδιστικό B-52 συγκρούεται με ένα αεροσκάφος ΚC-135 ανεφοδιασμού καυσίμων πάνω από την Ισπανία, σκοτώνοντας επτά αεροπόρους και ρίχνοντας τρεις πυρηνικές βόμβες 70 κιλοτόνων κοντά στην πόλη Παλομάρες και άλλη μία στη θάλασσα.
26 Ιανουαρίου - Ψηφίζεται το νομοσχέδιο περί αποφυλάκισης των εγκλείστων κομμουνιστών, εν μέσω αντεγκλήσεων της Ένωσης Κέντρου και της ΕΡΕ για την πατρότητά του. Στους 93 ευεργετούμενους περιλαμβάνονται οι Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Στ. Παπαγιάννης, Αύρα Παρτσαλίδη και η σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ρούλα Κουκούλου.
31 Ιανουαρίου - Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Λουνά 9 ως μέρος του προγράμματος Λουνά.

Φεβρουάριος

3 Φεβρουαρίου - Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημικό σκάφος Λούνα 9 κάνει την πρώτη ελεγχόμενη, με τη βοήθεια πυραύλων, προσεδάφιση στη Σελήνη.
3 Φεβρουαρίου - Την οριστική απέλαση και των τελευταίων από τους 12.000 Έλληνες υπηκόους, κατοίκους Κωνσταντινούπολης, ως το τέλος Απριλίου, εξαγγέλλει η τουρκική κυβέρνηση μετά την κοινή δήλωση Αθηνών-Λευκωσίας περί προσήλωσης στον κοινό στόχο της ένωσης Ελλάδας-Κύπρου.
4 Φεβρουαρίου - Αεροσκάφος της All Nippon Airways συντρίβεται στον κόλπο του Τόκιο, σκοτώνοντας 133 άτομα.
5 Φεβρουαρίου - Ένα άτομο χάνει τη ζωή του, πενήντα τραυματίζονται και περισσότερα από πέντε χιλιάδες μένουν άστεγα από ισχυρότατο σεισμό που πλήττει την Ευρυτανία ισοπεδώνοντας δεκαπέντε χωριά. Η περιοχή κηρύσσεται "εις κατάστασιν τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως".
23 Φεβρουαρίου - Στη Συρία, ο Σαλάχ Τζαντίντ, μέλος του κόμματος Μπάαθ, ηγείται ενός εσωκομματικού στρατιωτικού πραξικοπήματος που αντικαθιστά την προηγούμενη κυβέρνηση του στρατηγού Αλ Χαφέζ, επίσης μέλος του κόμματος Μπάαθ.
23 Φεβρουαρίου - Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Ε.Ι.Ρ. με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίων, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεως.
26 Φεβρουαρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: εκτοξεύεται η αποστολή AS-201, η πρώτη πτήση του πυραύλου Saturn IB.

Μάρτιος

1 Μαρτίου - Το σοβιετικό ρομποτικό διαστημόπλοιο Βενέρα 3 προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που προσεδαφίζεται στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
2 Μαρτίου - Εκτεταμένα επεισόδια ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ απεργών οδηγών αστικών συγκοινωνιών και αστυνομίας, όταν 2.000 απεργοί επιτίθενται κατά λεωφορείων που οδηγούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.
5 Μαρτίου - Αεροσκάφος της BOAC συντρίβεται στο όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 124 άτομα.
8 Μαρτίου - Βόμβα τοποθετημένη από αγωνιστές του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού καταστρέφει τη στήλη του Νέλσωνα στο Δουβλίνο.
13 Μαρτίου - Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η ηγεσία της Ένωσης Κέντρου παρίστανται για πρώτη φορά στο ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της αγροτικής εξέγερσης του Κιλελέρ.
16 Μαρτίου - Εκτοξεύεται το Τζέμινι 8, η 12η επανδρωμένη αμερικανική διαστημική πτήση και η πρώτη που συνδέεται στο διάστημα με άλλο όχημα, το σκάφος-στόχο Ατζίνα.
17 Μαρτίου - Αμερικανικό υποβρύχιο βρίσκει μία χαμένη αμερικανική βόμβα υδρογόνου στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
17 Μαρτίου - Θριαμβεύοντας με 75-45 επί της Ερυθράς Σημαίας της Σόφιας, η ομάδα καλαθοσφαίρισης της Α.Ε.Κ. γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται στην τελική φάση ευρωπαϊκής αθλητικής διοργάνωσης.
18 Μαρτίου - Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού επιδίδει στην Αθήνα προτάσεις του Μακάριου για την αλλαγή του καθεστώτος των ελληνικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Κύπρο. Όπως αποκαλύπτεται, ο Μακάριος απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του Γεώργιου Γρίβα, την αντικατάστασή του στην ηγεσία των ελληνοκυπριακών δυνάμεων από τον απόστρατο στρατηγό Γεννηματά και την πλήρη υπαγωγή των δυνάμεων αυτών στην κυπριακή κυβέρνηση.

Απρίλιος

26 Απριλίου - Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό 8 νεκρούς.
26 Απριλίου - Με ψήφους 151 έναντι 147, η Βουλή απορρίπτει πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α., σε μία συνεδρίαση που σημαδεύεται από τη μεταφορά μέχρι και με φορείο κατάκοιτων βουλευτών αλλά και από πέντε διακοπές, καθώς "εσημειώθησαν συμπλοκαί και εγένετο ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων" μεταξύ βουλευτών.

Μάιος

6 Μαΐου - Η Μάιρα Χίντλεϊ και ο Γιαν Μπρέιντι καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες στους βάλτους της Αγγλίας.
6 Μαΐου - Έντονη αντίδραση των Ηπειρωτών βουλευτών, με πρώτο τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις Αθηνών-Τιράνων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας. Οι βουλευτές προειδοποιούν ότι θα ζητήσουν έκτακτη σύγκληση της Βουλής για να εξετασθεί το ζήτημα και απαιτούν να παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου.
16 Μαΐου - Έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα.

Ιούνιος

2 Ιουνίου - Πρόγραμμα Surveyor: Το Surveyor 1 προσεδαφίζεται στον Ωκεανό των Καταιγίδων στη Σελήνη.
7 Ιουνίου - Εγκαινιάζεται το Τεχνικό Κέντρο ή Ευγενίδειο Πλανητάριο κοντά στο Φαληρικό Δέλτα.
8 Ιουνίου - Η Τοπίκα στο Κάνσας καταστρέφεται από τυφώνα που καταγράφεται ως F5 στην κλίμακα Φουτζίτα. Πρόκειται για τον πρώτο τυφώνα που ξεπέρασε σε ζημιές τα 100 εκατομμύρια $. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 543 τραυματίστηκαν και χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Ιούλιος

18 Ιουλίου - Εκτοξεύεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι το Τζέμινι 10 σε μία αποστολή 70 ωρών που περιλαμβάνει τη σύνδεσή του με το μη επανδρωμένο Ατζίνα.

Αύγουστος

1 Αυγούστου - Ο Τσαρλς Γουίτμαν σκοτώνει τη σύζυγό του και τη μητέρα του και στη συνέχεια άλλα 14 άτομα στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, πριν σκοτωθεί από την αστυνομία.
4 Αυγούστου - Οι Τούρκοι εντείνουν τους διωγμούς εις βάρος των ομογενών και η Ελλάδα απειλεί να απελάσει ισάριθμους με τους Έλληνες Τούρκους υπηκόους. Η απειλή της εφαρμόζεται στην πράξη, με επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Όταν, όμως, η Άγκυρα υπαναχωρεί, αναστέλλονται οι απελάσεις Τούρκων από τα νησιά.

Σεπτέμβριος

6 Σεπτεμβρίου - Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, πρωθυπουργός Χέντρικ Φέρβερντ, μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.
8 Σεπτεμβρίου - Προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ.
12 Σεπτεμβρίου - Εκτοξεύεται το Τζέμινι 11, η προτελευταία αποστολή του προγράμματος Gemini της NASA.
29 Σεπτεμβρίου - Διαρρέει στον Τύπο το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Παραπέμπονται 28 από τους 30 προφυλακισμένους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων οι συνταγματάρχες Αλέξανδρος Παπατέρπος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Δημήτριος Χονδροκούκης, οι λοχαγοί Τάκης Παπαγεωργόπουλος, Αριστείδης Μπουλούκος κ.α. Από τα πολιτικά πρόσωπα, οι κατηγορίες στρέφονται κυρίως εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και, κατά δεύτερο λόγο, εναντίον των Παύλου Βαρδινογιάννη, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Στυλιανού Χούτα.
30 Σεπτεμβρίου - Το βρετανικό προτεκτοράτο της Μποτσουαναλάνδης ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του και γίνεται η Δημοκρατία της Μποτσουάνας. Ο Σερέτσε Χάμα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως ο πρώτος πρόεδρος.

Οκτώβριος

3 Οκτωβρίου - Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
4 Οκτωβρίου - Η Μπασουτολάνδη ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Λεσότο.
11 Οκτωβρίου - Εισαγγελική δίωξη κατά πολιτικών και ιδιωτών για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ με ανακριτή τον πρωτοδίκη Σωκράτη Σωκρατίδη. Το παραπεμπτικό βούλευμα διατυπώνει κατηγορίες εναντίον των πρώην υπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, Παύλου Βαρδινογιάννη και Στυλιανού Χούτα, ενώ από τους ιδιώτες διώκεται, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, Γεώργιος Κατσιφάρας.
21 Οκτωβρίου - Ένας σωρός καρβουνόσκονης καταρρέει στο χωριό Αμπερφάν της Ουαλίας, σκοτώνοντας 144 άτομα, κυρίως μαθητές.
29 Οκτωβρίου - Καταστρεπτικός σεισμός χτυπά την περιοχή Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, με απολογισμό 1 νεκρό, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγους.

Νοέμβριος

6 Νοεμβρίου - Ο ποταμός Άρνος πλημμυρίζει τη Φλωρεντία στην Ιταλία, σε μέγιστο ύψος 6,7 μ., αφήνοντας χιλιάδες άστεγους και καταστρέφοντας εκατομμύρια αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία. Επίσης, την ίδια μέρα η Βενετία πλημμυρίζει σε ύψος 1,94 μ. που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών.
8 Νοεμβρίου - Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης Έντουαρντ Μπρουκ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέγεται στη Γερουσία των Η.Π.Α. από την εποχή της Ανασυγκρότησης.
11 Νοεμβρίου - Η NASA εκτοξεύει το Τζέμινι 12.
15 Νοεμβρίου - Πρόγραμμα Gemini: Το Τζέμινι 12 ολοκληρώνει την τελευταία αποστολή του προγράμματος, όταν προσθαλασσώνεται με ασφάλεια στον Ατλαντικό Ωκεανό.
15 Νοεμβρίου - Boeing 727 της Pan Am συντρίβεται κοντά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας και τους τρεις επιβαίνοντες.
19 Νοεμβρίου - Η ίδρυση του πρώτου οπαδικού κινήματος στην Ελλάδα, γνωστή ως Θύρα 13 ήταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.
24 Νοεμβρίου - Η πτήση 101 της βουλγαρικής TABSO συντρίβεται κοντά στη Μπρατισλάβα, Τσεχοσλοβακία, σκοτώνοντας όλους τους 82 επιβαίνοντες.
24 Νοεμβρίου - Κυβερνητική κρίση λόγω της διαφωνίας της Ε.Ρ.Ε. για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.
30 Νοεμβρίου - Τα Μπαρμπάντος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
30 Νοεμβρίου - Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεκέμβριος

8 Δεκεμβρίου - Το ελληνικό πλοίο Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) βυθίζεται στο Αιγαίο Πέλαγος, με απολογισμό πάνω από 200 νεκρούς.
18 Δεκεμβρίου - Ανακαλύπτεται ο δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, Επιμηθέας.
20 Δεκεμβρίου - Καταρρέει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου καθώς ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανακοινώνει την άρση της υποστήριξής της από την πλευρά της Ε.Ρ.Ε.
22 Δεκεμβρίου - Ύστερα από διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Τη νέα κυβέρνηση στηρίζουν, με δηλώσεις τους, οι αρχηγοί της Ε.Ρ.Ε., Παναγιώτης Κανελλόπουλος, και της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ η Ε.Δ.Α. κατηγορεί τον τελευταίο για συνθηκολόγηση με το παλάτι και τη Δεξιά.
24 Δεκεμβρίου - Ένα Canadair CL-44 ναυλωμένο από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συντρίβεται σ' ένα μικρό χωριό στο Νότιο Βιετνάμ, σκοτώνοντας τους 4 επιβαίνοντες και 107 άτομα στο έδαφος.
29 Δεκεμβρίου - Έπειτα από 12ωρη σύσκεψη, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους: καταδικάζονται οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1966

1 Ιανουαρίου - Ίβιτσα Ντάσιτς, Σέρβος πολιτικός
1 Ιανουαρίου - Τίχομιρ Ορεσκόβιτς, Κροάτης επιχειρηματίας και πολιτικός
4 Ιανουαρίου - Κρίστιαν Κερν, Αυστριακός πολιτικός
5 Ιανουαρίου - Δημήτρης Βασιλειάδης, Έλληνας αθλητής
20 Ιανουαρίου - Μανώλης Καραντίνης, Έλληνας μουσικός
29 Ιανουαρίου - Ρομάριο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1 Φεβρουαρίου - Βασίλης Δημητριάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2 Φεβρουαρίου - Μάικλ Μίσικ, πρωθυπουργός των νησιών Τερκς και Κέικος
3 Φεβρουαρίου - Κώστας Παταβούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
5 Φεβρουαρίου - Σονέρ Αριτσά, Τούρκος τραγουδιστής
8 Φεβρουαρίου - Χρίστο Στόιτσκοφ, Βούλγαρος ποδοσφαιριστής
17 Φεβρουαρίου - Γιάννης Καλιτζάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
17 Φεβρουαρίου - Quorthon, Σουηδός μουσικός
20 Φεβρουαρίου - Σίντι Κρόφορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο
21 Φεβρουαρίου - Ντέγιαν Μπρντζόβιτς, Σέρβος πετοσφαιριστής
29 Μαρτίου - Κράσιμιρ Μπάλακοφ, Βούλγαρος ποδοσφαιριστής
29 Μαρτίου - Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολλανδός πολιτικός
2 Απριλίου - Τέντι Σέριγχαμ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
8 Απριλίου - Ρόμπιν Ράιτ, Αμερικανίδα ηθοποιός
8 Απριλίου - Ευριπίδης Στυλιανίδης, Έλληνας πολιτικός
13 Απριλίου - Μαντώ, Ελληνίδα τραγουδίστρια
22 Απριλίου - Τσαρλς Σάκλεφορντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
25 Απριλίου - Έρικ Πάππας, Αμερικανός αθλητής του μπέιζμπολ
5 Μαΐου - Σεργκέι Στάνισεφ, Βούλγαρος πολιτικός
10 Μαΐου - Ηλίας Δημητρέλος, Έλληνας αγιογράφος
10 Μαΐου - Τζόναθαν Έντουαρντς, Άγγλος αθλητής
16 Μαΐου - Τζάνετ Τζάκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
24 Μαΐου - Ερίκ Καντονά, Γάλλος ποδοσφαιριστής
26 Μαΐου - Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αγγλίδα ηθοποιός
29 Μαΐου - Μελίνα Κανά, Ελληνίδα τραγουδίστρια
4 Ιουνίου - Τσετσίλια Μπάρτολι, Ιταλίδα μεσόφωνος
6 Ιουνίου - Φωρ Γκνασινγκμπέ, Τογκολέζος πολιτικός
13 Ιουνίου - Γκριγκόρι Πέρελμαν, Ρώσος μαθηματικός
16 Ιουνίου - Γιαν Ζελέζνι, Τσέχος ακοντιστής
27 Ιουνίου - Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, Αμερικανός σκηνοθέτης
27 Ιουνίου - Άιγκαρς Καλβίτις, Λετονός πολιτικός
30 Ιουνίου - Μάικ Τάισον, Αμερικανός πυγμάχος
4 Ιουλίου - Μηνάς Χατζίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
5 Ιουλίου - Τζανφράνκο Τζόλα, Ιταλός ποδοσφαιριστής
9 Ιουλίου - Αμελί Νοτόμπ, Βελγίδα συγγραφέας
14 Ιουλίου - Μάθιου Φοξ, Αμερικανός ηθοποιός
20 Ιουλίου - Ενρίκε Πένια Νιέτο, Μεξικανός πολιτικός
2 Αυγούστου - Λευτέρης Μίλος, Αλβανός ποδοσφαιριστής
3 Αυγούστου - Χρήστος Χωμενίδης, Έλληνας συγγραφέας
7 Αυγούστου - Τζίμι Γουέιλς, Αμερικανός συνιδρυτής της Βικιπαίδειας
14 Αυγούστου - Χάλι Μπέρι, Αμερικανίδα ηθοποιός
15 Αυγούστου - Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
20 Αυγούστου - Ενρίκο Λέτα, Ιταλός πολιτικός
2 Σεπτεμβρίου - Σάλμα Χάγιεκ, Μεξικανή ηθοποιός
8 Σεπτεμβρίου - Καρόλα, Σουηδέζα τραγουδίστρια
9 Σεπτεμβρίου - Άνταμ Σάντλερ, Αμερικανός ηθοποιός
12 Σεπτεμβρίου - Ανουσέχ Ανσαρί, Ιρανή επιχειρηματίας
21 Σεπτεμβρίου - Νετσερβάν Μπαρζανί, Κούρδος πολιτικός
26 Σεπτεμβρίου - Χρήστος Δάντης, Έλληνας τραγουδοποιός
1 Οκτωβρίου - Τζορτζ Γουεά, Λιβεριανός ποδοσφαιριστής και πολιτικός
2 Οκτωβρίου - Γιοκοζούνα, Αμερικανός παλαιστής
6 Οκτωβρίου - Σινιχίρο Αρακάου, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας
9 Οκτωβρίου - Ντέιβιντ Κάμερον, Άγγλος πολιτικός
10 Οκτωβρίου - Τόνι Άνταμς, Άγγλος ποδοσφαιριστής
19 Οκτωβρίου - Δημήτρης Λυάκος, Έλληνας συγγραφέας
30 Οκτωβρίου - Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, Ιορδανός τρομοκράτης
30 Οκτωβρίου - Ζόραν Μιλάνοβιτς, Κροάτης πολιτικός
30 Οκτωβρίου - Κρίστοφ Μπρόιχ, Γερμανός σχεδιαστής μόδας
17 Νοεμβρίου - Σοφί Μαρσό, Γαλλίδα ηθοποιός
21 Νοεμβρίου - Θανάσης Κολιτσιδάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
23 Νοεμβρίου - Βενσάν Κασέλ, Γάλλος ηθοποιός
29 Νοεμβρίου - Τζον Λέιφιλντ, Αμερικανός παλαιστής
5 Δεκεμβρίου - Πατρίσια Κάας, Γαλλίδα τραγουδίστρια
8 Δεκεμβρίου - Σινέντ Ο' Κόνορ, Ιρλανδή τραγουδίστρια
14 Δεκεμβρίου - Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, Δανή πολιτικός
18 Δεκεμβρίου - Μάριος Φραγκούλης, Έλληνας τενόρος
21 Δεκεμβρίου - Κίφερ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός
27 Δεκεμβρίου - Μπιλ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός παλαιστής
30 Δεκεμβρίου - Μπένετ Μίλερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
Ζέιν Ουλντ Ζεϊντάν, Μαυριτανός πολιτικός
Ηλίας Πολατίδης, Έλληνας πολιτικός
Soloup, Έλληνας δημιουργός κόμικς
Αλέξανδρος Ψυχούλης, Έλληνας καλλιτέχνης

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1966

11 Ιανουαρίου - Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Ελβετός γλύπτης
14 Ιανουαρίου - Σεργκέι Κορολιόφ, Ρώσος επιστήμονας
22 Ιανουαρίου - Χέρμπερτ Μάρσαλ, Άγγλος ηθοποιός
1 Φεβρουαρίου - Μπάστερ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
18 Φεβρουαρίου - Ρόμπερτ Ρόσσεν, Αμερικανός σκηνοθέτης
5 Μαρτίου - Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια
5 Μαρτίου - Κωνσταντίνος Σπετσιώτης, Έλληνας αθλητής
10 Μαρτίου - Φριτς Φρέντερικ Ζερνίκε, Ολλανδός φυσικός
15 Μαρτίου - Σπύρος Περιστέρης, Έλληνας συνθέτης
20 Μαρτίου - Δημήτριος Γαλάνης, Έλληνας χαράκτης
29 Μαρτίου - Στυλιανός Γονατάς, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
2 Απριλίου - Σπύρος Μελάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος
3 Απριλίου - Μπαττίστα Πινινφαρίνα, Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων
13 Απριλίου - Κάρλο Καρά, Ιταλός ζωγράφος
13 Απριλίου - Αμπντούλ Σαλάμ Αρίφ, Ιρακινός στρατιωτικός και πολιτικός
15 Μαΐου - Μαξιμιλιάνο Ερνάντες Μαρτίνες, πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ
7 Ιουνίου - Ζαν Αρπ, Γερμανός γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής
19 Ιουνίου - Εντ Γουίν, Αμερικανός ηθοποιός
20 Ιουνίου - Ζωρζ Λεμαίτρ, Βέλγος ιερέας και αστροφυσικός
23 Ιουλίου - Μοντγκόμερι Κλιφτ, Αμερικανός ηθοποιός
6 Σεπτεμβρίου - Χέντρικ Φέρβερντ, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
14 Σεπτεμβρίου - Τζεμάλ Γκιουρσέλ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
21 Σεπτεμβρίου - Πωλ Ρεϊνώ, Γάλλος πολιτικός
24 Σεπτεμβρίου - Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης, Έλληνας πολιτικός
27 Σεπτεμβρίου - Σωκράτης Κουγέας, Έλληνας συγγραφέας
28 Σεπτεμβρίου - Αντρέ Μπρετόν, Γάλλος ποιητής
30 Οκτωβρίου - Γιώργος Θεοτοκάς, Έλληνας συγγραφέας
15 Δεκεμβρίου - Ουώλτ Ντίσνεϋ, Αμερικανός σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικός παραγωγός
22 Δεκεμβρίου - Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός
25 Δεκεμβρίου - Νίκος Δάνδολος, Έλληνας χαρτοπαίκτης
29 Δεκεμβρίου - Γιώργος Μόσχος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Έλληνας χαράκτης και ζωγράφος
Δημήτριος Φωκάς, Έλληνας αντιναύαρχος

Διαστημικές αποστολές το 1966

1966 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | 1968 | 1969 | 1970 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License