ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - 2.500.000 Έλληνες υποδέχονται το νέο έτος πάσχοντας από την ασιατική γρίπη. 85 άτομα χάνουν τελικά τη ζωή τους λόγω της επιδημίας, η οποία πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, τον θάνατο 2.500 ατόμων μέσα στην πρώτη εβδομάδα του έτους.
5 Ιανουαρίου - Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει την επαρχία Γιουνάν της Κίνας, με απολογισμό 15.621 νεκρούς και 32.431 τραυματίες.
9 Ιανουαρίου - Φθάνει στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρέσβης Χένρι Τάσκα.
11 Ιανουαρίου - Ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί άλλο προς τα τουρκικά παράλια.
12 Ιανουαρίου - Μεταγωγικό αεροσκάφος Ντακότα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσκρούει στις πλαγιές του Κιθαιρώνα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 27 επιβαίνοντες σε αυτό, μέλη, οι περισσότεροι, επίλεκτης μονάδας αλεξιπτωτιστών.
12 Ιανουαρίου - Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας διατάζει το κλείσιμο των γραφείων και άλλων οργανώσεων που διατηρεί στη χώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Εσωτερικού, του Δημήτρη Παρτσαλίδη, το οποίο κατηγορεί για την ενέργεια αυτή την αντίπαλη ομάδα του Κώστα Κολιγιάννη.
14 Ιανουαρίου - Η Νταϊάνα Ρος πραγματοποιεί στο Λας Βέγκας την τελευταία της συναυλία με τις Supremes.
14 Ιανουαρίου - Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάζεται ερήμην ο Αντώνης Αμπατιέλος, στέλεχος του Κ.Κ.Ε., από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών για "αντεθνικήν δράσιν εις το εξωτερικόν".
15 Ιανουαρίου - Μετά από αγώνα 32 μηνών για την ανεξαρτησία της από τη Νιγηρία, η Μπιάφρα παραδίνεται.
18 Ιανουαρίου - Πολύωρες συνομιλίες έχουν στη Ρώμη ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας.
22 Ιανουαρίου - Το Boeing 747, το πρώτο "τζάμπο τζετ" στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση με την Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου.

Φεβρουάριος

1 Φεβρουαρίου - Το "Κόρφου Γκολφ" θεμελιώνεται στο Λιβάδι του Ρόπα στην Κέρκυρα από τον γενικό γραμματέα του Ε.Ο.Τ. Μιχαήλ Μπαλόπουλο.
1 Φεβρουαρίου - 236 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό ατύχημα κοντά στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.
3 Φεβρουαρίου - Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα αποφασίζει την επ' αόριστον διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι αυτές δεν θα επαναληφθούν "εφ' όσον δεν αποκαθίσταται η δημοκρατία στη χώρα".
5 Φεβρουαρίου - Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο τιμάριθμο από όλα τα κράτη-μέλη του, καθώς οι τιμές παρουσίασαν μεταξύ 1967 και 1969 αύξηση μόλις 2%, ενώ το υπουργείο Συντονισμού ανακοινώνει ότι στο ίδιο διάστημα οι αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 22%.
8 Φεβρουαρίου - Η προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Άροου του ομίλου Ωνάση στις καναδικές ακτές προκαλεί στον Καναδά φόβους για περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και αίσθηση στην Ελλάδα, καθώς είναι το 15ο ναυάγιο ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου μέσα σε μόλις τρεις μήνες, με συνολικό απολογισμό θυμάτων 105 νεκρούς.
10 Φεβρουαρίου - Χιονοστιβάδα στο Βαλ-ντ'Ιζέρ της Γαλλίας σκοτώνει 39 τουρίστες.
17 Φεβρουαρίου - Παρεμβαίνοντας αιφνιδιαστικά στο Κυπριακό, η Μόσχα καταγγέλλει δια του πρακτορείου Τας ότι με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Εθνικό Μέτωπο και σειρά άλλων κινήσεων, μεθοδεύεται η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και ως εκ τούτου πλαγία ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
20 Φεβρουαρίου - Ξεκινά η κατασκευή της Γέφυρας του Βοσπόρου που διασχίζει τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη.
22 Φεβρουαρίου - Ο γερουσιαστής Ευγένιος Μακάρθι και ο πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας Ουίλιαμ Φουλμπράιτ κατηγορούν δημοσίως τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον ότι υποστηρίζει την ελληνική χούντα.
28 Φεβρουαρίου - Με απόφαση της χούντας καθιερώνεται για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης ο βαθμός του στρατηγού και οι αντίστοιχοι του ναυάρχου και πτεράρχου. Όπως ανακοινώνεται, στρατηγοί θα γίνουν αμέσως ο αντιβασιλιάς Γεώργιος Ζωιτάκης και ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, Οδυσσέας Αγγελής.

Μάρτιος

2 Μαρτίου - Ανακοινώνεται ότι εξετάζεται η προσθήκη φθορίου στο νερό της Λίμνης του Μαραθώνα ώστε να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή των Αθηναίων.
4 Μαρτίου - Το γαλλικό υποβρύχιο Ευρυδίκη εκρήγνυται μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την απώλεια ολόκληρου του 57μελούς πληρώματος.
5 Μαρτίου - Η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων τίθεται σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από 43 κράτη.
7 Μαρτίου - Υπογράφεται συμφωνία του Δημοσίου με τους Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο για την πραγματοποίηση από αυτούς επενδύσεων στην Ελλάδα ύψους 600 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Προβλέπει τη δημιουργία τρίτου διυλιστηρίου και άλλων βιομηχανικών μονάδων.
18 Μαρτίου - Ο Λον Νολ ανατρέπει τον πρίγκιπα Νορόντομ Σιχανούκ της Καμπότζης.
19 Μαρτίου - Υπέρ της κατάργησης του ράσου, του γάμου των ιερέων μετά την χειροτονία τους και της κοινής Θείας Κοινωνίας ορθοδόξων-καθολικών τάσσεται ανοικτά σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Έθνος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος χαρακτηρίζει επίσης το "πρωτείο" και το "αλάθητο" του Πάπα απλά εκκλησιαστικά έθιμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Τον Πατριάρχη αποδοκιμάζουν στη συνέχεια οι μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης.
21 Μαρτίου - Εορτάζεται για πρώτη φορά η Ημέρα της Γης.
21 Μαρτίου - Το All Kinds of Everything, που τραγούδησε η Ντάνα, κερδίζει το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1970 για την Ιρλανδία.
24 Μαρτίου - Οι εκδότες του Έθνους Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής συλλαμβάνονται κατόπιν της πρωτοσέλιδης δημοσίευσης δηλώσεων του Ιωάννη Ζίγδη για το Κυπριακό, στις οποίες ο πρώην υπουργός ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δύο ημέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Ιωάννης Ζίγδης και την επομένη παρουσιάζεται αυθορμήτως ο επίσης καταζητούμενος Αχ. Κυριαζής.
27 Μαρτίου - Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη των 35 "δυναμιτιστών", μελών της οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, με επικεφαλής τον φερόμενο ως ηγέτη της στρατηγό Γεώργιο Ιορδανίδη, καθώς και τους Σάκη Καράγιωργα, Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Χρήστο Ροκόφυλλο. Ως στελέχη της Δ.Α. που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, κατονομάζονται άλλα είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Σημίτης, Γεώργιος Κουβελάκης, Αστέρης Στάγκος και Ζυλ Ντασέν, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται ως "Αμερικανοεβραίος αγνώστων λοιπών στοιχείων".
28 Μαρτίου - Ισχυρός σεισμός χτυπά τη δυτική Τουρκία κατά τις 23:05 τοπική ώρα, σκοτώνοντας 1.086 άτομα και τραυματίζοντας 1.260.
28 Μαρτίου - Ο εξόριστος κομμουνιστής Πολύδωρος Δανιηλίδης ιδρύει μαοϊκή ομάδα στη Ρουμανία μετά τη δημοσίευση άρθρου του Νίκου Ζαχαριάδη στην εφημερίδα Επανάσταση της Τασκένδης, με το οποίο τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης στη διαμάχη της με την Κίνα.

Απρίλιος

3 Απριλίου - Την έκτη θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει ο ελληνικός στόλος δεξαμενοπλοίων, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.
4 Απριλίου - Την αναστολή της έκδοσής της αναγγέλλει η εφημερίδα Έθνος, μετά την καταδίκη του διευθυντικού της επιτελείου από το Στρατοδικείο Αθηνών.
8 Απριλίου - Ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν αιγυπτιακό σχολείο στην περιοχή Μπαχρ ελ Μπάκαρ. Σκοτώνονται 30 παιδιά.
8 Απριλίου - Τεράστια έκρηξη αερίου σε εργοτάξιο του μετρό στην Οσάκα της Ιαπωνίας σκοτώνει 79 άτομα και τραυματίζει 420.
10 Απριλίου - Ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους Beatles για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.
11 Απριλίου - Εκτοξεύεται το Απόλλων 13.
12 Απριλίου - Σοβιετικό υποβρύχιο, που μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές τορπίλες, βυθίζεται στον Βισκαϊκό κόλπο τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.
12 Απριλίου - Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Σάκης Καράγιωργας, ενώ ο βασιλικός επίτροπος είχε ζητήσει τη θανατική ποινή. Καταδικάζονται επίσης σε κάθειρξη 18 χρόνων ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, οκτώ χρόνων ο αντιστράτηγος Γεώργιος Ιορδανίδης, ο φοιτητής της Νομικής Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο επιμελητής της Παντείου Ι. Βασιλείου.
13 Απριλίου - Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο Απόλλων 13, βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.
13 Απριλίου - Ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς, στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ των Παρισίων. Την αποχώρηση του Έλληνα συνθέτη από την Ελλάδα οργάνωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ.
14 Απριλίου - Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, επειδή έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.
17 Απριλίου - Πρόγραμμα Απόλλων: το άτυχο διαστημικό σκάφος Απόλλων 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
18 Απριλίου - Αποφασίζεται η εκτόπιση στα Κύθηρα, τη Σαμοθράκη και τη Μακρακώμη 32 πρώην αξιωματικών και ιδιωτών, που κρατούνται χωρίς ένταλμα σύλληψης σε ξενοδοχεία της Βαρυπόμπης και της Δροσιάς. Μεταξύ αυτών που εκτοπίζονται στα Κύθηρα είναι οι Σπύρος Μουστακλής, Παντ. Καλαμάκης, συνταγματάρχης, Αντώνης Δροσογιάννης, αντισυνταγματάρχης, Γιάννης Αμανατίδης, δημοσιογράφος, Ιπποκράτης Σαββούρας, κτηνίατρος.
23 Απριλίου - Εκατόν εβδομήντα τραυματίες σε συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας, με αφορμή διάλεξη και δεξίωση για την επέτειο της 21ης Απριλίου, με την ευκαιρία της Ελληνικής Ημέρας στη Διεθνή Εμπορική Έκθεση των Βρυξελλών.
24 Απριλίου - Η Γκάμπια γίνεται δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών, με τον Ντάουντα Τζαγουάρα ως τον πρώτο της πρόεδρο.
24 Απριλίου - Η Κίνα εκτοξεύει σε τροχιά τον πρώτο της δορυφόρο.
29 Απριλίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι αμερικανικές και οι νοτιοβιετναμέζικες δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.

Μάιος

1 Μαΐου - Διαδήλωση γίνεται έξω από το προξενείο της Ελλάδας στη Ζυρίχη, από χιλιάδες αριστερούς που διαμαρτύρονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4 Μαΐου - Πυροβολισμοί στο Κεντ Στέιτ: Η εθνοφρουρά του Οχάιο, που στάλθηκε στο πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ μετά από ταραχές στην πόλη του Κεντ το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ανοίγει πυρ σκοτώνοντας τέσσερις άοπλους φοιτητές και τραυματίζοντας εννέα άλλους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Νότιου Βιετνάμ στην Καμπότζη.
6 Μαΐου - ΕΕγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο πρώτος δορυφορικός σταθμός εδάφους του Ο.Τ.Ε. Ο σταθμός, ο οποίος στοίχισε 146.000.000 δραχμές, θα μειώσει τα τέλη επικοινωνίας με το εξωτερικό.
6 Μαΐου - Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για την μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
6 Μαΐου - Η Φέγενορντ κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης νικώντας με 2-1 τη Σέλτικ Γλασκώβης.
7 Μαΐου - Κηδεύεται στον οικογενειακό τάφο των Νιάρχων στη Σπετσοπούλα η Ευγενία Λιβανού, σύζυγος του κροίσου Σταύρου Νιάρχου. Τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου της 42χρονης γυναίκας αποδίδονται στη χρήση μεγάλης ποσότητας υπνωτικών και ηρεμιστικών. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται, ενώ έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του συζύγου της.
7 Μαΐου - Δεν δίνεται διαβατήριο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη και στη σύζυγό του, ώστε να παραστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει ιταλικό πανεπιστήμιο, προς τιμήν του Έλληνα νομπελίστα.
8 Μαΐου - Οι Beatles κυκλοφορούν το 12ο και τελευταίο τους δίσκο, Let It Be.
11 Μαΐου - Ανακοινώνεται η σύλληψη τριών στελεχών του Κ.Κ.Ε.: του Νίκου Καλούδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου, του Ζήνωνα Ζορζοβίλη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, και του Γιάννη Γιάνναρη.
14 Μαΐου - Η Ουλρίκε Μάινχοφ και άλλοι απελευθερώνουν από τη φυλακή τον Αντρέας Μπάαντερ, γεγονός που αποτελεί καίρια στιγμή στο σχηματισμό της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός.
14 Μαΐου - Εγκαινιάζονται οι δύο πρώτες αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης. Το συνολικό έργο θα παραδοθεί σε 2 1/2 χρόνια.
15 Μαΐου - Δύο φοιτητές σκοτώνονται από την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Τζάκσον Στέιτ κατά τη διάρκεια φοιτητικών διαδηλώσεων.
17 Μαΐου - Ο Θορ Χέιερνταλ σαλπάρει από το Μαρόκο με τη βάρκα Ρα II από πάπυρο, για να πλεύσει στον Ατλαντικό Ωκεανό.
17 Μαΐου - Ο Μίκης Θεοδωράκης από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη τονίζει ότι δεν θεωρεί απαραίτητο τον ένοπλο αγώνα και ότι υπάρχουν και άλλα μέσα για την ανατροπή της χούντας.
21 Μαΐου - Διορία μίας εβδομάδας δίνει η κυβέρνηση στους χίπις που έχουν στήσει κοινότητα στα Μάταλα Ηρακλείου για να αποχωρήσουν, με το επιχείρημα ότι η περιοχή έχει αρχαιολογική αξία.
22 Μαΐου - Επίθεση του Λαϊκού μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε Ισραηλινό λεωφορείο έχει απολογισμό 10 νεκρούς και 22 τραυματίες.
23 Μαΐου - Ο πρώην υπουργός Παύλος Βαρδινογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω Πάτρας, αλλά συλλαμβάνεται αμέσως αφού είχε καταδικαστεί ερήμην σε 15μηνη φυλάκιση. Λίγο αργότερα, αφήνεται ελεύθερος με παραγραφή.
27 Μαΐου - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Κ.Κ. Ιταλίας στη Ρώμη εναντίον της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ομιλητής είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με αντιπροσώπους από την Ισπανία, το Βιετνάμ και την Ανγκόλα.
28 Μαΐου - Η χούντα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα της Αμαλίας Φλέμινγκ, χήρας του σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η Αμαλία Φλέμινγκ ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Δημοκρατικής Άμυνας.
29 Μαΐου - Μετά την πραγματοποίηση και της δεύτερης συνάντησης μεταξύ Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Πιπινέλη στη Ρώμη, ο Στυλιανός Παττακός δηλώνει πως ο βασιλιάς θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, εκτός εάν τον καλέσει νωρίτερα η κυβέρνηση.
31 Μαΐου - Σεισμός στις Περουβιανές Άλπεις , κατολίσθηση που ακολουθεί , με ταχύτητα 400 χμ την ώρα, εξαφανίζει από τον χάρτη το τουριστικό θέρετρο Γιουνγκάι του Περού κι ισοπεδώνει πολλά χωριά με 70.000 νεκρούς.
31 Μαΐου - Ξεκινά στο Μεξικό το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Στον τελικό της 21ης Ιουνίου η Βραζιλία νικά με 4-1 την Ιταλία.

Ιούνιος

1 Ιουνίου - Εκτοξεύεται στο Διάστημα το διαστημόπλοιο Σογιούζ 9.
1 Ιουνίου - Μεγάλος σεισμός στο Περού και πτώση χιονοστιβάδας λόγω της σεισμικής δόνησης με πάνω από 30.000 νεκρούς.
1 Ιουνίου - Η Δυτική Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
2 Ιουνίου - Με νομοθετικό διάταγμα όλα τα βασιλικά ιδρύματα μετονομάζονται σε "εθνικά" και περνούν κάτω από κρατικό έλεγχο. Τρία από αυτά καταργούνται: "Η Φανέλλα του Στρατιώτου", η "Πρόνοια Συμμοριοπλήκτων" και η "Επιτροπή Προικοδοτήσεως Απόρων Κορασίδων".
3 Ιουνίου - Δίνεται τελικά διαβατήριο στην Αμαλία Φλέμινγκ, ύστερα από έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.
4 Ιουνίου - Τα νησιά Τόνγκα αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
5 Ιουνίου - Αφήνεται ελεύθερος ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ε.Δ.Α., Ηλίας Ηλιού, ο οποίος ήταν υπό εκτόπιση στη Λέρο, αλλά νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των φυλακών Αβέρωφ.
8 Ιουνίου - Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή ανατρέπει τον πρόεδρο Χουάν Κάρλος Ογκάνια που επίσης είχε πραγματοποιήσει στρατιωτικό πραξικόπημα. Στις 18 Ιουνίου πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ρομπέρτο Λέβινγκστον.
13 Ιουνίου -Το The Long and Winding Road γίνεται το τελευταίο Νο 1 τραγούδι των Beatles στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
16 Ιουνίου -Στη Τουρκία κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε δυο επαρχίες για να αντιμετωπιστούν οι εργατικές κοινοποιήσεις.
16 Ιουνίου -Στη Βραζιλία αφήνεται ελεύθερος ο Γερμανός πρέσβης που κρατούνταν όμηρος από αντάρτες.
18 Ιουνίου - Διεξάγονται εκλογές στη Βρετανία, με νίκη των Συντηρητικών. Ο Έντουαρντ Χιθ γίνεται πρωθυπουργός.
19 Ιουνίου - Επιστρέφει στη Γη το διαστημόπλοιο Σογιούζ 9.
21 Ιουνίου - Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Μεξικό, η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1.
22 Ιουνίου - Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στο Εκουαδόρ.
23 Ιουνίου - Κάνει πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η ταινία Ήρωες Με Βρώμικα Χέρια.
23 Ιουνίου - Στρατόπεδο αλλοδαπών γυμνιστών δημιουργήθηκε στη Μύκονο καταγγέλλει η Ιερά Σύνοδος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αυτό οδηγεί στην υπονόμευση των "ελληνοχριστιανικών" ηθών και στη διαφθορά της νεολαίας.
25 Ιουνίου - Συλλαμβάνεται στο Παρίσι ο Αλέν Γκισμάρ, ένας από τους ηγέτες του Μάη του 68.
26 Ιουνίου - Καταδίκη και φυλάκιση της Βόρειο-Ιρλανδής βουλευτή Μπεραντέτ Ντέβλιν επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των καθολικών. Ακολουθεί μεγάλη διαδήλωση καθολικών στο Μπέλφαστ και δημιουργούνται σοβαρά επεισόδια με 8 νεκρούς και 200 τραυματίες.
28 Ιουνίου - Ο αμερικανικός στρατός αποχωρεί από την Καμπότζη.
30 Ιουνίου - Ξεκινούν στο Λουξεμβούργο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης με τέσσερις υποψήφιες χώρες , την Δανία, Ιρλανδία, Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.
2 Ιουλίου - ΕΣΣΔ και Κίνα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις που είχαν διακοπεί από το 1966.
3 Ιουλίου - Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία: Ξεσπούν ταραχές στο Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία.
3 Ιουλίου - Πτώση βρετανικού αεροπλάνου στη Βαρκελώνη. Από τους 112 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς.
5 Ιουλίου - Έπειτα από σύγκρουση με γερμανικό σκάφος στη Μάγχη βυθίζεται μέσα σε τρία λεπτά το ελληνικό φορτηγό Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 16 Έλληνες ναυτικοί και ένας αλλοδαπός.
6 Ιουλίου - Από πυρκαγιά σε αεροσκάφος της Air Canada έπειτα από την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Τορόντο βρίσκουν το θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 109 άτομα.
8 Ιουλίου - Σε ισόβια δεσμά καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Ποινές κάθειρξης 14 και 10 χρόνων αντιστοίχως επιβάλλονται στους Ν. Νικολόπουλο και Ι. Ζωιόπουλο που φέρονται επικεφαλής του Αγροτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Υπαίθρου.
10 Ιουλίου - Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει για την υπόθεση της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος τους Ιωάννη Καούνη, Χαράλαμπο Κοβάνη, Χαράλαμπο Γεωργούλα και Μαρία Αγγελάκη σε ποινές από 4 ετών φυλάκιση έως και 12 ετών κάθειρξη. Σε άλλη δίκη καταδικάζονται για αντιδικτατορικές ενέργειες οι Θ. Ψαραδέλης, Δ. Μαστροδήμος και Μ. Πανταχός.
11 Ιουλίου - Καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οι Χ. Θεοδωρίδης, Φώφη Λαζάρου, Στ. Χατζηανδρέου, Νίκος Πανώριος και Νίκος Γεωργακόπουλος σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνων για συμμετοχή στον παράνομο εργατικό μηχανισμό του Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
11 Ιουλίου - Δεκαοκτώ φημισμένοι Έλληνες λογοτέχνηες, ανάμεσά τους και ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, εκδίδουν έναν τόμο με νέα κείμενά τους για πρώτη φορά από τη στιγμή που επεβλήθη η χούντα. Το βιβλίο αυτό, που τιτλοφορείται Δεκαοχτώ κείμενα, δεν περιλαμβάνει κείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίον του καθεστώτος, αλλά πολλά έχουν μεταφορική αντι-χουντική σημασία.
15 Ιουλίου - Γίνεται τοποθέτηση βηματοδότη στη Αγγλία σε καρδιοπαθή ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία.
21 Ιουλίου - Εργατικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία με τρεις νεκρούς.
21 Ιουλίου - Στη Λιβύη δημεύονται οι περιουσίες 25.000 Ιταλών σαν πολεμική αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα κατά την Ιταλική κατοχή στον Β παγκόσμιο πόλεμο.
21 Ιουλίου - Ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράγματος Ασουάν στην Αίγυπτο.
22 Ιουλίου - Αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού-Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους κομάντος που ζητούν την απελευθέρωση εφτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι εφτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.
23 Ιουλίου - Ανατρέπεται σε βασιλικό πραξικόπημα ο Σουλτάνος του Μασκάτ και του Ομάν, Σαΐντ μπιν Ταϊμούρ. Νέος Σουλτάνος γίνεται ο Καμπούς.
26 Ιουλίου - Διαδηλώσεις μαύρων και συγκρούσεις με την αστυνομία γίνονται στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Καρλ Χάμπτον.
28 Ιουλίου - Ένα ελικόπτερο γεμάτο με δώρα και την υπόσχεση για την απόκτηση της πιο όμορφης θαλαμηγού του κόσμου, η οποία έχει ήδη παραγγελθεί στην Ιαπωνία, προσφέρει ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη σύζυγό του, Τζάκι, για τα 41α γενέθλιά της.
29 Ιουλίου - Με νόμο της τουρκικής κυβέρνησης η Ίμβρος μετονομάζεται σε Γκιοκτσέαντα και όλα τα ελληνικά τοπωνύμια σε τούρκικα.

Αύγουστος

1 Αυγούστου - Συνομιλίες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρότζερ Ντέιβις έχουν στην Αθήνα ο Στυλιανός Παττακός και ο Νικόλαος Μακαρέζος.
4 Αυγούστου - Πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν απολογισμό 300 νεκρούς.
5 Αυγούστου - Σύμβαση με την Τεξάκο για τη διεξαγωγή ερευνών προς αναζήτηση πετρελαίου με τρεις τουλάχιστον γεωτρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο υπογράφει το ελληνικό δημόσιο.
7 Αυγούστου - Ανεπιτυχή απόδραση πραγματοποιούν ένοπλοι στη διάρκεια δίκης στη Καλιφόρνια.
10 Αυγούστου - Από συντριβή αεροπλάνου στο Περού σκοτώνονται 98 άνθρωποι.
11 Αυγούστου - Η επιδημία χολέρας που μαστίζει την Ινδία και έχει κάνει την εμφάνισή της στην Αίγυπτο με τη μορφή χολεροειδούς γαστρεντερίτιδας εξαπλώνεται και στη Σοβιετική Ένωση, ενώ κρούσματα αναφέρονται στη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Μέτρα λαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ σοβιετικές πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Βόλγα μπαίνουν σε καραντίνα.
12 Αυγούστου - Οι ελληνικές αρχές απελευθερώνουν επτά Παλαιστίνιους κομάντος, που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Προορισμός τους το Κάιρο.
13 Αυγούστου - Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Άγιο Όρος, όπου απειλείται η Μονή Σταυρονικήτα, στον Ψηλορείτη, στον Πύργο της Ηλείας, όπου η φωτιά κατακαίει εδώ και έξι μέρες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, και στο Καπανδρίτι.
17 Αυγούστου - Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύτεται το Βενέρα 7. Στη συνέχεια θα γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα μεταδώσει επιτυχώς δεδομένα από την επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη (Αφροδίτη).
18 Αυγούστου - Κάτω από διεθνή κατακραυγή οι ΗΠΑ καταποντίζουν στα ανοιχτά της Φλόριντα πλοίο γεμάτο χημικά.
22 Αυγούστου - Εισάγεται στην Ελλάδα ο θεσμός των "αμοιβαίων κεφαλαίων" με νόμο για τη σύσταση Εταιριών Επενδύσεων-Χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων.
22 Αυγούστου - Η Χριστίνα Ωνάση αρραβωνιάζεται τον Πέτρο Γουλανδρή στη Σκιάθο. Παρόντες είναι μόνο ο αδελφός της Αλέξανδρος και άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος.
24 Αυγούστου - Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη κατασκευή βάσης στη Λιβύη.
25 Αυγούστου - Χορηγείται διαβατήριο σε όλους τους πρώην βουλευτές, εκτός αυτών της Ε.Δ.Α., με απόφαση την οποία υπογράφει ο Στυλιανός Παττακός.
27 Αυγούστου - Έρευνα διατάσσει η τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης απέκτησε παρανόμως αρχαιοελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς προερχόμενους από τουρκικό έδαφος και κυρίως κοσμήματα από το "θησαυρό του Κροίσου".
28 Αυγούστου - Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απευθύνει ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον με την ευκαιρία της συμμετοχής των Η.Π.Α. στην 35η Δ.Ε.Θ. Στο μήνυμα τονίζεται η ανάγκη κοινής προσπάθειας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο Ελλάδας-Αμερικής.
28 Αυγούστου - Συγκρούσεις Παλαιστινίων και του Ιορδανικού στρατού ξεσπούν στην Ιορδανία.

Σεπτέμβριος

1 Σεπτεμβρίου - Απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν από Παλαιστίνιους αντάρτες, που επιτίθενται στην αυτοκινητοπομπή του.
1 Σεπτεμβρίου - Αεροπλάνο, τύπου Ντακότα, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέφτει στο όρος Μιτσικέλι, κοντά στα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 7 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό.
2 Σεπτεμβρίου - Η NASA ανακοινώνει την ακύρωση δύο αποστολών Απόλλων στη Σελήνη: του Απόλλων 15 (η ονομασία επαναχρησιμοποιήθηκε από μεταγενέστερη αποστολή) και του Απόλλων 19.
2 Σεπτεμβρίου - Τραγικό θάνατο βρίσκουν ο κυπριακής καταγωγής Γ. Τσικουρής και η Ιταλίδα Μ. Αντελόνι όταν τα εκρηκτικά που προόριζαν για την ανατίναξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα εκρήγνυνται μέσα στο αυτοκίνητό τους μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας.
4 Σεπτεμβρίου - Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε εκλέγεται πρόεδρος της Χιλής.
4 Σεπτεμβρίου - Ιάπωνες επιστήμονες ανακοινώνουν την ανακάλυψη της οπτικής ίνας.
5 Σεπτεμβρίου - Ο οδηγός της Φόρμουλα 1 Γιόχεν Ριντ σκοτώνεται στα δοκιμαστικά για το ιταλικό Γκραν Πρι. Θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, ο πρώτος που κερδίζει τον τίτλο μετά θάνατον.
6 Σεπτεμβρίου - Παλαιστίνιοι τρομοκράτες, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πραγματοποιούν αεροπειρατεία ταυτόχρονα σε δύο επιβατικά αεροσκάφη από την Ευρώπη προς τη Νέα Υόρκη και τα μεταφέρουν στην Ιορδανία.
7 Σεπτεμβρίου - Συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου και Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι με αντικείμενο τον συντονισμό του αντιδικτατορικού αγώνα.
9 Σεπτεμβρίου - Η Γουινέα αναγνωρίζει την Ανατολική Γερμανία.
9 Σεπτεμβρίου - Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πραγματοποιεί αεροπειρατία σε βρετανικό αεροσκάφος, το οποίο και κατευθύνει στην Ιορδανία.
10 Σεπτεμβρίου - Τελειώνει στην Λουζάκα της Ζάμπιας η Διάσκεψη των Αδεσμεύτων.
12 Σεπτεμβρίου - Παλαιστίνιοι τρομοκράτες ανατινάζουν τρία αεροπλάνα στην Ιορδανία, συνεχίζοντας να κρατούν τους επιβάτες ομήρους σε διάφορες μη ανακοινωμένες θέσεις στο Αμμάν.
12 Σεπτεμβρίου - Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ συναντιέται με τον βασιλιά Κωνσταντίνο στο σπίτι του τελευταίου στη Ρώμη και έχουν πολύωρη συζήτηση για το Κυπριακό και άλλα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Μακάριος συστήνει στον Κωνσταντίνο επιστροφή στην Ελλάδα για λόγους εθνικής ενότητας.
13 Σεπτεμβρίου - Αρχίζει ο πρώτος μαραθώνιος της Νέας Υόρκης.
14 Σεπτεμβρίου - Σύμφωνα με το νόμο που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η επιλογή των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων θα γίνεται απ' ευθείας από τον υπουργό Παιδείας.
16 Σεπτεμβρίου - Μποϊκοτάζ εναντίον των ελληνικών πλοίων ξεκινούν οι λιμενεργάτες του Νιουκάσλ της Αυστραλίας, απαιτώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων ναυτεργατών και συνδικαλιστών.
18 Σεπτεμβρίου - Η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τον τίτλο της πρωτεύουσας της επαρχίας από την πόλη Ρέτζιο ξεσηκώνει τους κατοίκους. Σε συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς σκοτώνονται 2 διαδηλωτές, ενώ άλλη ομάδα διαδηλωτών λεηλατεί οπλοπωλεία και οχυρώνεται στην μητρόπολη του Ρέτζιο.
19 Σεπτεμβρίου - Ο Κώστας Γεωργάκης, Έλληνας φοιτητής γεωλογίας, αυτοπυρπολείται στην πλατεία Ματεότι στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
21 Σεπτεμβρίου - Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάνλιο Μπρόζιο, διαψεύδει την ύπαρξη κειμένου της συμμαχίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για επέμβαση του ΝΑΤΟ σε κάποια χώρα-μέλος. Πρόκειται στην ουσία για απάντηση σε πρόσφατη σχετική καταγγελία του Ανδρέα Παπανδρέου, που συνοδεύτηκε με παρουσίαση και σχετικού εγγράφου του ΝΑΤΟ.
22 Σεπτεμβρίου - Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων, που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Σε ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο μεσανατολικό και με την αναγκαία ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
22 Σεπτεμβρίου - Ιδρύεται ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (IHO).
28 Σεπτεμβρίου - Πεθαίνει στο Κάιρο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Τον διαδέχεται ο Ανουάρ Σαντάτ.

Οκτώβριος

1 Οκτωβρίου - Κηδεύεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ, στην νεκρική πομπή του οποίου παρίστανται 4 εκατομμύρια Αιγύπτιοι , ενώ λόγω του συνωστισμού σκοτώνονται 46 άνθρωποι.
3 Οκτωβρίου - Αυτοσχέδια βόμβα εκρήγνυται σε απόσταση 50 μέτρων από το γραφείο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Μέλβιν Λερντ. Συλλαμβάνεται ως δράστης ο 54χρονος δικηγόρος Ι. Κορωναίος.
5 Οκτωβρίου - Ο Βρετανός εμπορικός ακόλουθος Τζέιμς Κρος απαγάγεται από μέλη της οργάνωσης Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, προκαλώντας την Κρίση του Οκτωβρίου στον Καναδά.
7 Οκτωβρίου - Αποτυχημένο πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Βολιβία , το 181ο από την ανεξαρτησία της , από τον δεξιό στρατηγό Ροχέλιο Μιράντα. Εξουσίες προέδρου δίνονται στον αριστερό στρατηγό Χουάν Τόρες.
8 Οκτωβρίου - Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Σοβιετικό Αλεξάντερ Σολτζενίτσιν.
9 Οκτωβρίου - Η Ιταλική Γερουσία ψηφίζει το νομοσχέδιο για το διαζύγιο παρά τις αντιδράσεις του Βατικανού .
9 Οκτωβρίου - Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία των Χμερ στην Καμπότζη.
10 Οκτωβρίου - Τα Φίτζι γίνονται ανεξάρτητα.
10 Οκτωβρίου - Εθνική κρίση ξεσπά στον Καναδά όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κεμπέκ και υπουργός Εργασίας Πιερ Λαπόρτ γίνεται ο δεύτερος πολιτικός που απαγάγεται από μέλη του Μετώπου Απελευθέρωσης του Κεμπέκ.
12 Οκτωβρίου - Είκοσι Αθηναίοι καταθέτουν αίτηση ίδρυσης "Σωματείου ταλαιπωρημένων συζύγων" στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
13 Οκτωβρίου - Ο Παντελής Γκίνης, καπετάνιος καλυμνιώτικου σπογγαλιευτικού, καταθέτει στην Εισαγγελία αίτηση κατάσχεσης δίσκου της εταιρίας Λύρα που περιέχει την πασίγνωστη επιτυχία του νεαρού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου Ντιρλαντά, διεκδικώντας την πατρότητα της σύνθεσης.
14 Οκτωβρίου - Συλλαμβάνεται από το FBI η Αφροαμερικανίδα Άντζελα Ντέιβις , στέλεχος του κινήματος των νέγρων, καταζητούμενη για τρομοκρατική επίθεση.
15 Οκτωβρίου - 35 εργάτες σκοτώνονται όταν καταρρέει ένα τμήμα της νέας γέφυρας Ουέστ Γκέιτ στη Μελβούρνη.
15 Οκτωβρίου - Σε δημοψήφισμα στην Αίγυπτο, ο λαός τάσσεται υπέρ της παραμονής του Σαντάτ στο προεδρικό αξίωμα, με ποσοστό 90,04%.
16 Οκτωβρίου - Κρίση του Οκτωβρίου: Ως απάντηση στις τρομοκρατικές απαγωγές, ο πρωθυπουργός του Καναδά Πιερ Ελλιό Τρυντώ ενεργοποιεί τον νόμο περί πολεμικών μέτρων.
16 Οκτωβρίου - Η χούντα καθορίζει την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα "εκλογής των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής". Οι εγκάθετες διοικήσεις δήμων, συνδικάτων και επιστημονικών οργανώσεων θα "εκλέξουν" 92 αντιπροσώπους, από τους οποίους ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος θα επιλέξει τους 46, διατηρώντας την ευχέρεια να διορίσει "αριστίνδην" άλλα 10 μέλη της προσωπικής του επιλογής.
18 Οκτωβρίου - Βρίσκεται νεκρός από την Καναδική αστυνομία ο απαχθείς Καναδός υπουργός Πιέρ Λαπόρτ.
19 Οκτωβρίου - αραντίνα επιβάλλεται στον Πειραιά προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος της επιδημίας χολέρας, που πλήττει τη γειτονική Τουρκία με πάνω από 2.000 θύματα και 150 νεκρούς έως τώρα. Δύο μέρες αργότερα, κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία και επιβάλλεται γενικός αντιχολερικός εμβολιασμός στον Έβρο και τα νησιά.
21 Οκτωβρίου - Αφήνεται ελεύθερη από το βρετανικό καθεστώς και έπειτα από τετράμηνη φυλάκιση η Βορειο-Ιρλανδή βουλευτής Μπερναντέτ Ντέβλιν.
22 Οκτωβρίου - Δολοφονείται στο Σαντιάγο της Χιλής ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ρενέ Σνάιντερ.
24 Οκτωβρίου - Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας 5 μ. και 49 εκ. στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης..
25 Οκτωβρίου - Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο επισκέπτεται την Τζούτ Ζαχαραφόνα που φημολογούνταν ότι κυοφορούσε επί 19 μήνες τον Ινδονήσιο μεσσία . Ο Σουχάρτο ισχυρίζεται ότι μίλησε με το έμβρυο στα αραβικά και του απήγγειλε εδάφια του Κορανίου. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν κασετόφωνο κρυμμένο στην κοιλιά της Ζαχαραφόνα.
27 Οκτωβρίου - Ο εισαγγελέας δίνει τέλος στη διένεξη Διονύση Σαββόπουλου - Παντελή Γκίνη αποφαινόμενος ότι το διαφιλονικούμενο Ντιρλαντά είναι δημοτικό άσμα. Διατάσσεται η κατάσχεση του δίσκου που κυκλοφορεί με την εκτέλεση του Σαββόπουλου.
29 Οκτωβρίου - Διαδηλωτές πετούν πέτρες και αυγά στον Αμερικάνο πρόεδρο Νίξον κατά την επίσκεψη του στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας .

Νοέμβριος

1 Νοεμβρίου - Φωτιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Σεν-Λοράν-ντυ-Πον στη Γαλλία σκοτώνει 146 νέους..
2 Νοεμβρίου - Αυτοτραυματίζεται στο φάρυγγα με περίστροφο, προσπαθώντας να αυτοκτονήσει, ο πρεσβευτής της Τσεχοσλοβακίας στην Αθήνα Πάβελ Μάζλινγκ. Η απόπειρα έγινε μέσα στο κτίριο της τσεχοσλοβακικής πρεσβείας. Ο Μάζλινγκ ανήκει στην ομάδα των "σκληρών" φιλοσοβιετικών, που κατηγορούν τον ηγέτη της χώρας Γκούσταβ Χούζακ για ήπια αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστών της "Άνοιξης της Πράγας".
3 Νοεμβρίου - Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Νίξον ηττάται στις βουλευτικές εκλογές, καθώς οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
3 Νοεμβρίου - Γενική απεργία γίνεται στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
9 Νοεμβρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών με ψήφους 6-3 ψηφίζει κατά της ακρόασης μίας υπόθεσης που θα επέτρεπε στη Μασαχουσέτη να θέσει σε ισχύ νόμο που θα παρείχε στους κατοίκους της το δικαίωμα να αρνηθούν τη στρατιωτική θητεία σε ακήρυχτο πόλεμο.
10 Νοεμβρίου - Ο Δήμος Αθηναίων προωθεί δημοπρασία για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ αυτοκινήτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
12 Νοεμβρίου - Κηδεύεται ο Σαρλ Ντε Γκωλ σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Κολομπέ λε ντεζ Εγκλίζ, ενώ την ίδια ώρα στο Παρίσι έγινε σιωπηρή πορεία χιλιάδων διαδηλωτών προς τιμήν του.
13 Νοεμβρίου - Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Συρία από τον υπουργό άμυνας πτέραρχο Χαφέζ Αλ Ασάντ, ο οποίος αναλαμβάνει και την εξουσία.
13 Νοεμβρίου - Κυκλώνας, με το όνομα Μπόλα και μεγάλα παλιρροϊκά κύματα πλήττουν το Ανατολικό Πακιστάν , με ολόκληρα χωριά να εξαφανίζονται από τον χάρτη , ενώ τουλάχιστον πεντακόσιες χιλιάδες είναι οι νεκροί και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι. Πρόκειται για τον χειρότερο κυκλώνα του 20ού αιώνα.
14 Νοεμβρίου - Η Σοβιετική Ένωση εισέρχεται στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, καθιστώντας τα ρώσικα την τέταρτη επίσημη γλώσσα του οργανισμού.
14 Νοεμβρίου - Η πτήση 932 της Southern Airways συντρίβεται στη Δυτική Βιρτζίνια, σκοτώνοντας 75 άτομα.
14 Νοεμβρίου - Γίνεται 36ωρη γενική απεργία στην Αργεντινή με μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
14 Νοεμβρίου - Από συντριβή αεροσκάφους της "Southern Airlines" στην Δυτική Βιρτζίνια σκοτώνονται και οι 75 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων οι 37 παίκτες και οι 5 προπονητές της πανεπιστημιακής ομάδας του Μάρσαλ.
14 Νοεμβρίου - Πολιτικά κόμματα "νέου τύπου" θα δημιουργηθούν στην πορεία προς τον "κοινοβουλευτισμό", όπως προβλέπει νομοσχέδιο της χούντας που δίνεται στη δημοσιότητα.
17 Νοεμβρίου - Πρόγραμμα Λούνα: Η Σοβιετική Ένωση προσεδαφίζει το Λουνοχόντ 1 στη Θάλασσα των Βροχών στη Σελήνη. Πρόκειται για το πρώτο περιπλανώμενο τηλεχειριζόμενο ρομπότ που προσεδαφίζεται σε άλλον κόσμο. Απελευθερώθηκε από το εν τροχιά διαστημικό σκάφος Λούνα 17.
18 Νοεμβρίου - Καταθέσεις Αμερικανών στρατιωτών στην δίκη για την σφαγή στο Βιετναμέζικο χωριό Μι λάι.
19 Νοεμβρίου - Καταδικάζονται σε 14 χρόνια κάθειρξη ο καθένας οι κατηγορούμενοι για την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου.
24 Νοεμβρίου - Η Βολιβία ανακοίνωσε την απελευθέρωση των συντρόφων του Τσε Γκεβάρα.
25 Νοεμβρίου - Στην Ιαπωνία, ο συγγραφέας Γιούκιο Μισίμα και ένας συμπατριώτης του πραγματοποιούν τελετουργικό χαρακίρι μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
26 Νοεμβρίου - Έκρηξη βόμβας στο άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, στην Αθήνα, ενώ δύο άλλες βόμβες, στους ραδιοθαλάμους του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στο Ζάππειο, εξουδετερώνονται πριν εκραγούν. Οι βόμβες αποδίδονται στις αντιστασιακές οργανώσεις Δημοκρατική Άμυνα και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), ενώ το καθεστώς απαντά με κύμα συλλήψεων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Αναστάσιος Τάλμποτ Κεφαλληνός, Βασίλης Ιντζές, Τάκης Παπαγεωργόπουλος, Θεόδωρος και Νικόλαος Βγενόπουλος, Δημήτρης Ραυτόπουλος κ.ά.
27 Νοεμβρίου - Εκδηλώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα κατά την επίσκεψη του στις Φιλιππίνες, από τον Βολιβιανό καλλιτέχνη Μπένχαμιν Μεντόσα.
29 Νοεμβρίου - Πανδαιμόνιο δημιουργείται στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της πρώτης προβολής της ταινίας Γούντστοκ στον κινηματογράφο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου. Πάνω από 3.000 νεαροί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο, ενώ σκηνές υστερίας εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της προβολής, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ακολουθεί επέμβαση της αστυνομίας με 13 συλλήψεις.

Δεκέμβριος

1η Δεκεμβρίου - Στην Ισπανία ,απάγεται ο πρόξενος της Δυτ. Γερμανίας στον Σαν Σεμπαστιάν, Όιγκεν Μπάιλ από Βάσκους αυτονομιστές. Οι αυτονομιστές ζητούν για την απελευθέρωση του προξένου να αποφυλακιστούν 26 στελέχη της ΕΤΑ που θα δικάζονταν σε 2 μέρες και ήταν κατηγορούμενοι για τον φόνο του αρχηγού της αστυνομίας του Ιρούν.
2 Δεκεμβρίου - Συνεχίζεται η δίκη για την σφαγή στο Βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι. Ο ένας κατηγορούμενος, ο Αμερικανός λοχαγός Κάλεϊ, ομολογεί ότι εκτέλεσε με πολυβόλο 102 κατοίκους.
3 Δεκεμβρίου - Απελευθερώνεται στον Καναδά ο Βρετανός διπλωμάτης Τζέιμς Κρος ο οποίος είχε απαχθεί από το Αυτονομιστικό μέτωπο απελευθέρωσης του Κεμπέκ, ενώ οι απαγωγείς του διέφυγαν στην Κούβα.
7 Δεκεμβρίου - Γίνεται απαγωγή του Ελβετού πρέσβη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Τζιοβάνι Ενρίκο Μπούχερ από αντάρτες πόλεων στη Βραζιλία. Οι απαγωγείς ζήτησαν την απελευθέρωση 70 συντρόφων τους , το αίτημα τους ικανοποιήθηκε και ο Μπούχερ απελευθερώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1971.
9 Δεκεμβρίου - Αίτηση διαζυγίου καταθέτουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η σύζυγός του Αμαλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του πρώην πρωθυπουργού. Το ζεύγος παντρεύτηκε το 1951.
10 Δεκεμβρίου - Αποκαλύφθηκε από το Γερμανικό περιοδικό Στερν η παρακολούθηση των γραφείων του προέδρου Βίλι Μπραντ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών και υπουργείων.
12 Δεκεμβρίου - Διαδηλώσεις φοιτητών γίνονται στην Ιταλία και συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό δύο νεκρούς φοιτητές στο Μιλάνο.
12 Δεκεμβρίου - Από κατολισθήσεις στην Κολομβία σκοτώνονται 200 άνθρωποι.
14 Δεκεμβρίου - Βυθίζεται νοτιοκορεάτικο οχηματαγωγό στην Θάλασσα της Κίνας, με απολογισμό 308 νεκρούς.
15 Δεκεμβρίου - Το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Βενέρα 7 προσεδαφίζεται με επιτυχία στην Αφροδίτη. Είναι η πρώτη επιτυχημένη ομαλή προσεδάφιση σε άλλον πλανήτη.
15 Δεκεμβρίου - Ιδρύεται με νομοθετικό διάταγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που αποτελείται από Φιλοσοφική και Φυσικομαθηματική Σχολή.
17 Δεκεμβρίου - Διαδηλώσεις στην Πολωνία: Στην Γκντίνια, στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον εργαζομένων που εξέρχονταν από τα τρένα, σκοτώνοντας δεκάδες άτομα.
19 Δεκεμβρίου - "Ουδεμία αλλαγή το 1971 εις την υφιστάμενην συνταγματική τάξιν", δηλώνει στο λόγο του προς το έθνος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. "Εγώ θα κρίνω, ως εντολοδόχος του λαού, πότε θα είναι επωφελής διά το Έθνος η πλήρης λειτουργία του κοινοβουλευτισμού", καταλήγει.
20 Δεκεμβρίου - Παραιτείται ο Βλαντισλάβ Γκομούλκα, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας. Τον διαδέχεται ο Έντουαρντ Γκιέρεκ.
21 Δεκεμβρίου - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του μαχητικού αεροσκάφους Grumman F-14 Tomcat.
22 Δεκεμβρίου - Καταδικάζεται σε ισόβια ο Φρανς Πάουλ Στανγκλ γνωστός σαν ο "Δήμιος της Τρεμπλίνκα".
23 Δεκεμβρίου - Ο Βόρειος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης φτάνει σε ύψος τα 417 μέτρα και γίνεται το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
25 Δεκεμβρίου - Απελευθερώνεται από τους Βάσκους αυτονομιστές ο Δυτικογερμανός πρόξενος, Όιγκεν Μπάιλ.
28 Δεκεμβρίου - Συλλαμβάνονται οι δολοφόνοι του Καναδού υπουργού Πιερ Λαπόρτ.
29 Δεκεμβρίου - Επίθεση από ενόπλους κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Την ίδια μέρα σκοτώνεται από αστυνομικούς φοιτητής, κλείνει το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα ενάμισι εκατομμύριο εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία.
30 Δεκεμβρίου - Η Μαρία Κάλλας καταθέτει αίτηση διαζυγίου από τον Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση από το 1959.

Χωρίς ημερομηνία

Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1970

13 Ιανουαρίου - Νταν Έγκεν, Νορβηγός ποδοσφαιριστής
14 Ιανουαρίου - Φαζέλ Σάι, Τούρκος πιανίστας και συνθέτης
23 Ιανουαρίου - Άριαν Κόμαζετς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
26 Ιανουαρίου - Ελένη Πέτα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
14 Φεβρουαρίου - Σάιμον Πεγκ, Άγγλος ηθοποιός
15 Φεβρουαρίου - Μέγκαν Ντοντς, Αμερικανίδα ηθοποιός
5 Μαρτίου - Τζον Φρουσιάντε, Αμερικανός μουσικός
7 Μαρτίου - Ρέιτσελ Βάις, Αγγλίδα ηθοποιός
8 Μαρτίου - Αρτούρ Μικαελιάν, Αρμένιος πυγμάχος
8 Μαρτίου - Βαλέριου Στρέλετς, Μολδαβός πολιτικός
24 Μαρτίου - Κρίστοφερ Ντάνιελς, Αμερικανός παλαιστής
27 Μαρτίου - Μαράια Κάρεϊ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
31 Μαρτίου - Αλένκα Μπράτουσεκ, Σλοβένα πολιτικός
4 Απριλίου - Γιώργος Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
13 Απριλίου - Εδουάρδο Καπετίγιο, Μεξικανός ηθοποιός και τραγουδιστής
16 Απριλίου - Γκαμπριέλ, Αγγλίδα τραγουδίστρια
18 Απριλίου - Τατιάνα Στεφανίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος
18 Απριλίου - Σαάντ Χαρίρι, Λιβανέζος πολιτικός
25 Απριλίου - Αννίτα Πάνια, Ελληνίδα δημοσιογράφος
27 Απριλίου - Μίοντραγκ Μένταν, Βόσνιος ποδοσφαιριστής
29 Απριλίου - Αντρέ Αγκάσι, Αμερικανός αντισφαιριστής
29 Απριλίου - Ούμα Θέρμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
30 Απριλίου - Χαλίτ Εργκέντς, Τούρκος ηθοποιός
2 Μαΐου - Γιώργος Γαλίτης, Έλληνας ηθοποιός
8 Μαΐου - Λουίς Ενρίκε, Ισπανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
8 Μαΐου - Ναόμι Κλάιν, Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια
18 Μαΐου - Τίνα Φέι, Αμερικανίδα ηθοποιός
21 Μαΐου - Καρλ Βιρτ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
27 Μαΐου - Τζόζεφ Φάινς, Άγγλος ηθοποιός
4 Ιουνίου - Ιζαμπέλα Σκορούπκο, Πολωνή ηθοποιός
7 Ιουνίου - Καφού, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
8 Ιουνίου - Γκάμπριελ Γκίφορντς, Αμερικανίδα ηθοποιός
19 Ιουνίου - Αντώνης Ρέμος, Έλληνας τραγουδιστής
23 Ιουνίου - Γιαν Τιρσέν, Γάλλος συνθέτης
24 Ιουνίου - Γκλεν Μεντέιρος, Αμερικανός τραγουδιστής
26 Ιουνίου - Κρις Ο' Ντόνελ, Αμερικανός ηθοποιός
1 Ιουλίου - Νίκος Σαμαράς, Έλληνας πετοσφαιριστής
19 Ιουλίου - Νίκολα Στέρτζιον, Σκωτσέζα πολιτικός
24 Ιουλίου - Έλλη Κοκκίνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
24 Ιουλίου - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Έλληνας ηθοποιός
30 Ιουλίου - Κρίστοφερ Νόλαν, Άγγλος σκηνοθέτης
7 Αυγούστου - Έρικ Νέιμσνικ, Αμερικανός κολυμβητής
12 Αυγούστου - Χουσεΐν Τσάλαγιαν, Τούρκος σχεδιαστής μόδας
13 Αυγούστου - Λι Μπιόνγκ-χον, Νοτιοκορεάτης ηθοποιός
13 Αυγούστου - Άλαν Σίρερ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
20 Αυγούστου - Φρεντ Ντερστ, Αμερικανός τραγουδιστής (Limp Bizkit)
23 Αυγούστου - Ρίβερ Φίνιξ, Αμερικανός ηθοποιός
25 Αυγούστου - Κλάουντια Σίφερ, Γερμανίδα μοντέλο
30 Αυγούστου - Πάρις Ζουμπούλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
30 Αυγούστου - Πάολο Σόουζα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής
31 Αυγούστου - Λεωνίδας Βόκολος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
31 Αυγούστου - Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
31 Αυγούστου - Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
23 Σεπτεμβρίου - Γιώργος Κολτσίδας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
28 Σεπτεμβρίου - Ρόι Βάσμπεργκ, Νορβηγός ποδοσφαιριστής
30 Σεπτεμβρίου - Νίκος Σακελλαρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
4 Οκτωβρίου - Μάρτιν Βάνιακ, Τσέχος ποδοσφαιριστής
8 Οκτωβρίου - Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός
8 Οκτωβρίου - Σαντίκ Χαν, Άγγλος πολιτικός
14 Οκτωβρίου - Παρ Ζέτερμπεργκ, Σουηδός ποδοσφαιριστής
14 Οκτωβρίου - Ρένος Χαραλαμπίδης, Έλληνας ηθοποιός
24 Οκτωβρίου - Νατάσα Θεοδωρίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
26 Οκτωβρίου - Μιχάλης Μαρίνος, Κύπριος ηθοποιός
29 Οκτωβρίου - Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
30 Οκτωβρίου - Κατερίνα Βόγγολη, Ελληνίδα δισκοβόλος
30 Οκτωβρίου - Ζίε Ζουν, Κινέζα σκακίστρια
3 Νοεμβρίου - Αντρέι Γιουσκόβιακ, Πολωνός ποδοσφαιριστής
3 Νοεμβρίου - Μάρω Λύτρα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
6 Νοεμβρίου - Ήθαν Χοκ, Αμερικανός ηθοποιός
8 Νοεμβρίου - Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
9 Νοεμβρίου - Κρις Τζέρικο, Αμερικανός παλαιστής
11 Νοεμβρίου - Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
26 Νοεμβρίου - Τζον Αμίτσι, Άγγλος καλαθοσφαιριστής
3 Δεκεμβρίου - Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
5 Δεκεμβρίου - Τιμ Χεθέρινγκτον, Άγγλος φωτορεπόρτερ
12 Δεκεμβρίου - Τζένιφερ Κόνελι, Αμερικανίδα ηθοποιός
13 Δεκεμβρίου - Ντράγκαν Βούλεβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής
14 Δεκεμβρίου - Άννα Μαρία Γιόπεκ, Πολωνή τραγουδίστρια
15 Δεκεμβρίου - Λόρενς Φάντερμπερκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
18 Δεκεμβρίου - Ρομπ Βαν Νταμ, Αμερικανός παλαιστής
18 Δεκεμβρίου - DMX, Αμερικανός ράπερ
18 Δεκεμβρίου - Γιάννης Πλούταρχος, Έλληνας τραγουδιστής
22 Δεκεμβρίου - Τεντ Κρουζ, Αμερικανός πολιτικός
31 Δεκεμβρίου - Γκάρι Χέιλοκ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
Αλέξης Αγραφιώτης, Έλληνας συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας
Σολωμός Σολωμού, Κύπριος ακτιβιστής

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1970

5 Ιανουαρίου - Μαξ Μπορν, Γερμανός φυσικός
8 Ιανουαρίου - Γιάννης Χρήστου, Έλληνας συνθέτης
10 Ιανουαρίου - Πάβελ Μπελυάγιεφ, Σοβιετικός κοσμοναύτης
2 Φεβρουαρίου - Μπέρτραντ Ράσελ, Άγγλος φιλόσοφος
9 Φεβρουαρίου - Θεμιστοκλής Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός
14 Φεβρουαρίου - Άρθουρ Έντισον, Αμερικανός κινηματογραφιστής
15 Φεβρουαρίου - Χιου Ντάουντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός
16 Φεβρουαρίου - Φράνσις Ρους, Αμερικανός παθολόγος
17 Φεβρουαρίου - Σαμουήλ Ιωσήφ Άγκνον, Ισραηλινός συγγραφέας
19 Φεβρουαρίου - Χριστόφορος Νέζερ, Έλληνας ηθοποιός
25 Φεβρουαρίου - Μαρκ Ρόθκο, Λετονός ζωγράφος
10 Μαρτίου - Βασίλης Αυλωνίτης, ΄Έλληνας ηθοποιός
10 Μαρτίου - Κωνσταντίνος Βοβολίνης, Έλληνας πολιτικός
15 Μαρτίου - Άρθουρ Αντάμοβ, Ρώσος θεατρικός συγγραφέας
15 Μαρτίου - Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Κύπριος πολιτικός
16 Μαρτίου - Σαΐντ Μοχάμετ Σεΐχ, κυβερνήτης των Κομορών
21 Μαρτίου - Μανώλης Χιώτης, Έλληνας μουσικός και τραγουδοποιός
29 Μαρτίου - Βέρα Μπρίτεν, Αγγλίδα συγγραφέας
30 Μαρτίου - Χάινριχ Μπρύνινγκ, Γερμανός πολιτικός
31 Μαρτίου - Σεμιόν Τιμοσένκο, Σοβιετικός στρατιωτικός
8 Απριλίου - Φελίξ, πρίγκιπας της Πάρμας
16 Απριλίου - Ρίτσαρντ Τζόζεφ Νόιτρα, Αυστριακός αρχιτέκτονας
27 Απριλίου - Ιλμάρι Κιάντο, Φινλανδός συγγραφέας
4 Μαΐου - Ευγενία Λιβανού, Ελληνίδα κοσμική
12 Μαΐου - Νέλλυ Ζαχς, Γερμανίδα συγγραφέας
16 Μαΐου - Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Έλληνας στιχουργός
25 Μαΐου - Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας συγγραφέας
30 Μαΐου - Έντουιν Τζόνσον, Αμερικανός γερουσιαστής
1 Ιουνίου - Τζουζέπε Ουνγκαρέτι, Ιταλός ποιητής
2 Ιουνίου - Μπρους Μακλάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων
3 Ιουνίου - Χιάλμαρ Σαχτ, Γερμανός πολιτικός
7 Ιουνίου - Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ, Άγγλος συγγραφέας
8 Ιουνίου - Αβραάμ Μάσλοου, Αμερικανός ψυχολόγος
11 Ιουνίου - Αλέξανδρος Κερένσκι, Ρώσος πολιτικός
14 Ιουνίου -Ουίλιαμ Ντάνιελς, Αμερικανός κινηματογραφιστής
21 Ιουνίου - Σουκάρνο, Ινδονήσιος πολιτικός
30 Ιουνίου - Δημήτριος Παττίλης, Έλληνας πολιτικός
11 Ιουλίου - Αντρέ Λυρσά, Γάλλος αρχιτέκτονας
11 Ιουλίου - Ανδρέας Μαλανδρίνος, Έλληνας ηθοποιός
19 Ιουλίου - Παναγιώτης Πιπινέλης, Έλληνας πολιτικός
27 Ιουλίου - Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, Πορτογάλος πολιτικός
2 Αυγούστου - Γιάννης Ντεσσές, Έλληνας σχεδιαστής μόδας
6 Αυγούστου - Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας συγγραφέας
1 Σεπτεμβρίου - Φρανσουά Μωριάκ Γάλλος συγγραφέας
5 Σεπτεμβρίου - Γιόχεν Ριντ, Αυστριακός οδηγός αγώνων
11 Σεπτεμβρίου - Ερνστ Μάυ, Γερμανός αρχιτέκτονας
18 Σεπτεμβρίου - Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός μουσικός
19 Σεπτεμβρίου - Κώστας Γεωργάκης, Έλληνας αγωνιστής
20 Σεπτεμβρίου - Αλέξανδρος Οθωναίος, Έλληνας στρατιωτικός
23 Σεπτεμβρίου - Μπουρβίλ, Γάλλος ηθοποιός
25 Σεπτεμβρίου - Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Γερμανός συγγραφέας
28 Σεπτεμβρίου - Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, Αιγύπτιος πολιτικός
4 Οκτωβρίου - Τζάνις Τζόπλιν, Αμερικανός τραγουδίστρια
10 Οκτωβρίου - Εντουάρ Νταλαντιέ, Γάλλος πολιτικός
21 Οκτωβρίου - Έρνεστ Χάλερ, Αμερικανός κινηματογραφιστής
3 Νοεμβρίου - Πέτρος Β', βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας
9 Νοεμβρίου - Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός
15 Νοεμβρίου - Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Έλληνας πολιτικός
21 Νοεμβρίου - Τσαντρασεκάρα Ράμαν, Ινδός φυσικός
25 Νοεμβρίου - Γιούκιο Μισίμα, Ιάπωνας συγγραφέας
26 Δεκεμβρίου - Λίλιαν Μπόουρντ, Βρετανή αθλήτρια

Μουσική

Let It Be, The Beatles
Layla, Derek and the Dominos
Bridge Over Troubled Water, Simon and Garfunkel
Your Song, Elton John
The Thrill Is Gone, B.B. King
Who'll Stop the Rain,Creedence Clearwater Revival
Moondance, Van Morrison
Fire and Rain, James Taylor
Paranoid, Black Sabbath
Iron Man, Black Sabbath
Heartbreaker, Led Zeppelin

----

1970 Νόρμαν Μπόρλογκ Ηνωμένες Πολιτείες

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

«για την έρευνα που διεξήγε στο διεθνές κέντρο βελτίωσης καλαμποκιού και σιταριού »

1970 Graphic34

Aλεξάντρ Iσάεβιτς Σολζενίτσιν (Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын)

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  

ΕΣΣΔ

Επιστήμη

1970

Σερ Μπέρναρντ Κατς
Ουλφ φον Όιλερ
Τζούλιους Άξελροντ

Γερμανία, 1941: Ηνωμένο Βασίλειο
Σουηδία
ΗΠΑ
Graphic14

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη φυσιολογία των νευρικών ιστών"

1970 Graphic58

Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν

Σουηδία

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις του στη Μαγνητοϋδροδυναμική, με ποικίλες εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία της Φυσικής Πλάσματος»

Graphic57

Λουί Ευγένιος Φέλιξ Νέελ

Γαλλία «για τη θεμελιώδη εργασία του και τις ανακαλύψεις σχετικά με τον σιδηρομαγνητισμό και τον παραμαγνητισμό, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές εφαρμογές στη Φυσική στερεάς κατάστασης»
1970 Λουί Φ. Λελουάρ

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για την ανακάλυψη των γλυκονουκλεοτιδίων και του ρόλου τους στη βιοσύνθεση των υδατανθράκων."

Διαστημικές αποστολές το 1970

1970 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1966 | 1967 | 1968 | 1969 | 1970 | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License