- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

ΕλλάδαΕλλάδα

Περιφέρεια : Δυτικής Ελλάδας
Νομός : Αιτωλοακαρνανίας

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

-- Δήμος Οινιάδων --

Το Νεοχώρι είναι κωμόπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ακριβέστερα Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης και τη νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδος, το Νεοχώρι υπάγεται στον Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


View Larger Map

Σύνοψη

Στο παρελθόν αποτελούσε την έδρα του Δήμου Οινιάδων. Ο πληθυσμός του είναι 2.827 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011. Το δημοτικό διαμέρισμα του Νεοχωρίου περιλαμβάνει τον οικισμό Μαγούλα και τον οικισμό Μάρμαρα με πληθυσμό 422 και 205 κατοίκους αντίστοιχα. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο Δημοτικό διαμέρισμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Τοποθεσία

Η κωμόπολη του Νεοχωρίου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Αχελώου βορειοδυτικά του Μεσολογγίου σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Tο χαμηλότερο ηπειρωτικό σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στην περιοχή με αρνητικό υψόμετρο στα -7.98 μέτρα.[1]
Παραλία Λούρου

Ο Λούρος, με μήκος 16 - 17 χιλιομέτρων, αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες παραλίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου. Είναι η μεγαλύτερη παραλία στην Ελλάδα .

Η αμμώδης παραλία προστατεύεται από το 1974 από τη Σύμβαση RAMSAR,[2] γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξία του τόπου ως βιότοπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει δάφνες, κέδρους, κρίνα της άμμου και αρμυρίκια. Είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα με αμμοθίνες. Η επίσης πλούσια πανίδα του βιότοπου περιλαμβάνει πλήθος πουλιών, όπως πελεκάνων, πελαργών, αγριόχηνων, καρδερίνων, κοτσυφιών, αηδονιών. Επίσης περιλαμβάνει άγρια άλογα που ζουν στον υγρότοπο της ευρύτερης περιοχής του Λούρου.
Αχελώος Ποταμός
O ποταμός Αχελώος

Ο Αχελώος διασχίζει το Νεοχώρι στην βορειοδυτική πλευρά του και στην ουσία το χωρίζει από τη γειτονική Κατοχή. Παλαιότερα τα δύο χωριά επικοινωνούσαν με την περαταριά, ένα είδος μικρής βάρκας. Το χειμώνα τα ορμητικά νερά του Αχελώου έκαναν δύσκολη την επικοινωνία. Το 1958 κατασκευάστηκε μια γέφυρα 200 περίπου μέτρων που έλυσε το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωριών.
Οικονομία[3]

Σύμφωνα με στοιχεία το Νεοχώρι τη δεκαετία το '80 και του '90 αποτελούσε ένα από τα πιο πλούσια μέρη σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η γεωργία στο Νεοχώρι

Καλλιεργούμενη έκταση 82.300 στρέμματα.
Η κτηνοτροφία στο Νεοχώρι

Αριθμός ζώων: Πρόβατα: 11.900

Αίγες: 1.450

Βοοειδή: 1.750

Χοίροι: 500

Κουνέλια: 2.500

Όρνιθες: 8.000

Πάπιες-Χήνες: 700

Ίπποι: 25

Περιστέρια: 1.000

Μελίσσια: 50
Γεωργικά Μηχανήματα

Γεωργικοί Ελκυστήρες(τρακτέρ): 920

Θεριζοαλωνιστικές Μηχανές: 8

Βαμβακοσυλλεκτικές: 18
H Αλιεία στο Νεοχώρι
H Λιμνοθάλασσα

Από τα οκτώ ιχθυοτροφεία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού ο Παλιοπόταμος, που ανήκει στη νιχωρίτικη περιοχή, παράγει το 15% περίπου της συνολικής παραγωγής των ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας, σε κεφάλους, λαυράκια, τσιπούρες, μυξινάρια, σπάρους, χοβιούς, χέλια, λίγδες, γλώσσες και χανίδια. Το 1972, ο Παλιοπόταμος παρήγαγε 22.500 χιλιόγραμμα και μέχρι το 1996 η παραγωγή διπλασιάστηκε.

(Πηγή βιβλίο "Η Αιτωλική Παραχελωίτιδα ΜΕΡΟΣ 2ο Σελ. 323)
Ιστορία

Σύμφωνα με στοιχεία το Νεοχώρι φαίνεται να ιδρύεται στα μέσα του 17ου αιώνα λίγο πριν ή λίγο μετά από το 1650.[4]


Τέως Δήμος Οινιαδών
O πρώην Δήμος Οινιαδών

Ο Δήμος Οινιάδων ήταν δήμος της Αιτωλοακαρνανίας και αριθμεί 10.227 κατοίκους (2001). Η έδρα του δήμου ήταν το Νεοχώρι. Το όνομά του οφειλόταν στην αρχαία πόλη των Οινιάδων που βρισκόταν μέσα στα όρια του δήμου. Το 2010 με εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης καταργήθηκε και εντάχθηκε στον νέο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Διαίρεση

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί: Δ.δ. Νεοχωρίου Μεσολογγίου [3.733] το Νεοχώρι [3.208] η Μαγούλα [390] τα Μάρμαρα [135] Δ.δ. Γουριάς—η Γουριά [1.071] Δ.δ. Κατοχής—η Κατοχή [2.890] Δ.δ. Λεσινίου—το Λεσίνι [913] Δ.δ. Μάστρου [630] το Μάστρο [469] τα Πλατάνια [161] Δ.δ. Πενταλόφου—το Πεντάλοφο [990]


Δήμαρχοι

Ο πρώτος δήμαρχος στην ιστορία του δήμου ήταν ο Γεράσιμος Μ. Νεστοράτος, ο οποίος ήταν δήμαρχος για τα έτη 1998-2002 (1η τετραετία) και 2002-2006 (2η τετραετία). Την τετραετία 2006-2010 δήμαρχος Οινιαδών ήταν ο Αντ. Ι. Αλετράς που αποτέλεσε και τον τελευταίο στη ιστορία του Δήμου.


Ο Δήμος Παραχελωίτιδος

Σύμφωνα με τον νέο καταστατικό χάρτη του 1864 ιδρύεται ο Δήμος Παραχελωίτιδος. Έδρα του νέου Δήμου είναι το Νιχώρι και τον συμπληρώνουν άλλα τρία χωριά, η Μαγούλα, η Μάστρου και η Γουριά. Με τις εκλογές που έγιναν το Μάρτιο του 1866 Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Απ. Καρατζογιάννης. Ο Δήμος θα κλείσει το κεφάλαιο της ζωής του το Φεβρουάριο του 1912 σύμφωνα με το Νόμο ΔΝΖ'. Ο Νόμος όριζε ότι ως δήμοι αναγνωρίζονται μόνο οι πρωτεύουσες των νομών και όσες πόλεις είχαν τουλάχιστον 10.000 κατοίκους.[5]


Κοινότητα Νεοχωρίου

Μετά την κατάργηση του Δήμου Παραχελωίτιδας ιδρύεται η Κοινότητα Νεοχωρίου. Μαζί με το Νιχώρι τη νέα κοινότητα συμπλήρωσαν η Μαγούλα και η Μάστρου. Με τις εκλογές του 1914 πρώτος πρόεδρος της νέας κοινότητας εκλέγεται ο Αντώνιος Αν. Αλετράς(1874-1944).[6]


Υπόθεση "Πετροχημικά"

Το 1979 μπήκε ξαφνικά στη ζωή των κατοίκων της Παραχελωίτιδας η υπόθεση "Πετροχημικά", μια υπόθεση που θα κρατήσει σε αναταραχή την τοπική κοινωνία επί δύο χρόνια περίπου.

Η κυβέρνηση ανήγγειλε την ίδρυση μονάδας πετροχημικών στην περιοχή Μπούκα. Οι κάτοικοι της Παραχελωίτιδας χωρίς να έχουν σοβαρή και ανοιχτή ενημέρωση για τα υπέρ και τα κατά, προσπαθούσαν να μαντέψουν τι σήμαινε η εγκατάσταση ενός πετροχημικού συγκροτήματος στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι, ανήσυχοι, ζητούσαν ανοιχτές, σοβαρές κατ' αντιμωλίαν συζητήσεις, προκειμένου να διαφωτιστούν για ένα θέμα που τους έκαιγε. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1981 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα.Το θερμόμετρο ανέβηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του διαλόγου.Οι κάτοικοι δεν πείσθηκαν ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει ρύπανση και έτσι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις. Είκοσι πέντε μέρες αργότερα στις 8 Απριλίου του 1981 προχώρησαν στην πρώτη δυναμική αντίδραση. Ξήλωσαν και έκαψαν τα γεωτρύπανα τα οποία είχε εγκαταστήσει στην Μπούκα η Εταιρεία.

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, έδειχνε αποφασισμένη να προχωρήσει. Στις 15 Ιουνίου του 1981 η Κοινότητα Νεοχωρίου κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί το έργο.

Τέσσερις μήνες περίπου μετά η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ανήγγειλε ότι τα πετροχημικά δεν θα γίνουν στην Μπούκα. Στις 7 Μαΐου του επόμενου χρόνου ανακλήθηκε η πράξη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

Έτσι θα κλείσει οριστικά για την Παραχελωίτιδα ο φάκελος "Πετροχημικά".[7]


Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία και η αμέσως μετά της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ιστορικότερη ναυμαχία. Αποτελεί δε ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική καθώς και στη ναυπηγική.

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης και Σικελίας και του Πάπα αφενός και του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου παρά την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η δε ονομασία της προήλθε όχι από την πόλη της Ναυπάκτου αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου".


Πληθυσμιακή διακύμανση[8]
Έτος 1835 1851 1879 1889 1920 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001 2011
Πληθυσμός 502 767 1.275 1.594 2.241 2.424 2.721 3.191 3.296 3.725 3.874 3.733


Κλίμα

Το κλίμα στο Νεοχώρι είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ένα χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη υγρασία που επικρατεί όλο το χρόνο.

Συχνά τα καλοκαίρια ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Άυγουστο οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 °C ενώ το χειμώνα πολύ σπάνια πέφτει κάτω από τους 0 °C.


Απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας

Το Φεβρουάριο του 2004 η θερμοκρασία είχε κατέβει στους -5 °C ενώ τον Ιούλιο του 2007 και για αρκετές μέρες η θερμοκρασιά ξεπέρασε τους 45 °C.


Πολιτιστικά

Στο Νεοχώρι έχουν την έδρα τους αρκετοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι ενώ λειτουργεί και δημοτική βιβλιοθήκη. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται εκδηλώσεις με συχνότερες τις χορευτικές.
Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής

Είναι Εθνικο-θρησκευτική γιορτή η οποία γίνεται κάθε χρόνο το διήμερο 26-27 Ιουλίου και γιορτάζεται η χάρη της Αγίας Παρασκευής. Στο πανηγύρι συμμετέχουν από το 1900, παρέες αρματωμένων καθώς και καβαλαραίων. Την πρώτη μέρα οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Το ξωκκλήσι βρίσκεται ανατολικά του βουνού του Σκοπά στη θέση "Πόρτες" και σε μια απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Νεοχώρι. Τη δεύτερη μέρα οι παρέες των αρματωμένων μεταφέρονται στις κεντρικές πλατείες του χωριού και μαζί με τους κατοίκους γλεντούν μέχρι πρωίας. Ως πρώτοι αρματωμένοι αναφέρονται οι Σπύρος Τίγκας, Απόστολος Αλέτράς και Νικόλαος Καρατζογιάννης. Η μουσική κατά την διάρκεια των εορτασμών παίζεται από ρόμ και είναι παραδοσιακή με κύρια όργανα το νταούλι και το ζουρνά.
Στέγη Πολιτισμού (ΣΤΕ.ΠΟ)

Ιδρύθηκε το 1986. Το σωματείο δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής και του αθλητισμού και συντηρεί Μουσική σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος.Παλαιότερα είχε επίσης τμήματα μπάσκετ και στίβου.
Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1988. Ο Σύλλογος, στα 24 χρόνια ζωής του, έχει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο έργο.[9]
Μουσικό συγκρότημα Σατράπς (Shot Raps)

Το Νεοχώρι είναι και γενέτειρα των Σατραπς που ιδρύθηκαν το 2015 και διαμένουν προσωρινά στα Ιωάννινα[10]


Αθλητισμός
Αθλητικοί σύλλογοι

Όμηρος Νεοχωρίου (ποδόσφαιρο)
Α.Ε.Οινιαδών (ποδόσφαιρο)
Αχελώος Νεοχωρίου (ποδόσφαιρο)
Αίας Οινιαδών (μπάσκετ)

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Δημοτικό Γήπεδο Νεοχωρίου,με χωρητικότητα 2.000 θέσεις (500 καθίσματα) και τεχνητό τάπητα. Έτος κατασκευής 1978 (Ανακατασκευή 2010)

Δημοτικό Στάδιο Νεοχωρίου (γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβος 350μ (χώμα), ανοικτό γήπεδο μπάσκετ,ανοικτό γήπεδο βόλεϊ. Έτος κατασκευής 1973

Γήπεδο 5Χ5 (τεχνητό τάπητα). Έτος κατασκευής 2002

Εκπαίδευση

Δημοτικός Παιδικός Σταθμός
1ο Νηπιαγωγείο
2ο Νηπιαγωγείο
3ο Νηπιαγωγειο
4ο Νηπιαγωγείο (Μαγούλας)
1ο Δημοτικό Σχολείο
2ο Δημοτικό Σχολείο
Γυμνάσιο Νεοχωρίου
Γενικό Λύκειο Νεοχωριου

Υπηρεσίες

Στο Νεοχώρι λειτουργούν οι εξής υπηρεσίες:

Ταχυδρομείο
Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ)
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζα Πειραιώς
Αγροτικό Ιατρείο
Φαρμακεία (3)
Υποθηκοφυλακείο
Ειρηνοδικείο
ΤΟΕΒ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Μεσολογγίου-Νεοχωρίου

Συγκοινωνίες
Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ

Το Νεοχώρι συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα με δρομολόγια του Κ.Τ.Ε.Λ.
Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ

Mε το αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσολογγίου το Νεοχώρι συνδέεται καθημερινά με το Μεσολόγγι το Αιτωλικό και τα χωριά Κατοχή και Λεσίνι.
Εκκλησίες, Μοναστήρια και Εξωκκλήσια
Εκκλησίες

Ίερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Πολιούχος)
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Ιερός Ναός Αγίου Συμεών (Μαγούλα)

Εξωκκλήσια

Αγία Παρασκευή
Άγιος Νικόλαος
Μονή Ταξιαρχών
Άγιος Αιμιλιανός

T.δ. Νεοχωρίου Μεσολογγίου [3.733]

το Νεοχώριον [3.208]
η Μαγούλα [390]
τα Μάρμαρα [135]

---

Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας
Νεοχώρι Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας
Νεοχώρι Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας
Νεοχώρι Κορυθίου Αρκαδίας
Νεοχώρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας
Νεοχώρι Τροπαίων Αρκαδίας
Νεοχώρι Φαλαισίας Αρκαδίας
Νεοχώρι Αργολίδας
Νεοχώρι Άρτας
Νεοχώρι Καλαβρύτων Αχαΐας
Νεοχώρι Φαρρών Αχαΐας
Νεοχώρι Ωλενίας Αχαΐας
Νεοχώρι Βοιωτίας
Νεοχώρι Γρεβενών
Νεοχώρι Έβρου
Νεοχώρι Αυλώνος Ευβοίας
Νεοχώρι Ιστιαίας Ευβοίας
Νεοχώρι Κονιστρών Ευβοίας
Νεοχώρι Ευρυτανίας
Νεοχώρι Ημαθίας
Νεοχώρι Θεσπρωτίας
Νεοχώρι Ιωαννίνων
Νεοχώρι Κτισμάτων Ιωαννίνων
Νεοχώρι Καρδίτσας
Νεοχώρι Κέρκυρας
Νεοχώρι Λακωνίας
Νεοχώρι Λάρισας
Νεοχώρι Λέσβου
Νεοχώρι Μαγνησίας
Νεοχώρι Ξάνθης
Νεοχώρι Πέλλας
Νεοχώρι Πρέβεζας
Νεοχώρι Σάμου
Νεοχώρι Σερρών
Νεοχώρι Σιντικής Σερρών
Νεοχώρι Τρικάλων
Νεοχώρι Φθιώτιδας
Νεοχώρι Υπάτης Φθιώτιδας
Νεοχώρι Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Νεοχώρι Χαλκιδικής
Νεοχώρι Χίου

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Δήμος

Αγγελοκάστρου | Αγρινίου | Αιτωλικού | Αλυζίας | Αμφιλοχίας | Ανακτορίου | Αντιρρίου | Αποδοτίας | Αρακύνθου | Αστακού | Θέρμου | Θεστιέων | Ινάχου | Κεκροπίας | Μακρυνείας | Μεδεώνος | Μενιδίου | Μεσολογγίου | Ναυπάκτου | Νεάπολης | Οινιάδων | Παναιτωλικού | Παραβόλας | Παρακαμπυλίων | Πλατάνου | Πυλλήνης | Στράτου | Φυτειών | Χάλκειας

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης : Διοικητική διαίρεση νομού Αιτωλοακαρνανίας

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License