ART

 

EVENTS

 

.

ΕλλάδαΕλλάδα

Περιφέρεια : Πελοποννήσου
Νομός : Μεσσηνίας

Grafik9


View Larger Map

Grafik1

Καλαμάτα είναι πόλη της νότιας Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενώ διαθέτει και λιμάνι αλλά και αεροδρόμιο με τακτική αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 49.154 κατοίκους και βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου.


Οικονομία

Η Καλαμάτα είναι σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, περιλαμβάνει βιομηχανίες ζυμαρικών, επεξεργασίας σταφίδας, ελαιουργίες, καπνοβιομηχανίες, μεταξουργίες κτλ. Από το λιμάνι της εξάγονται λάδι, σύκα, σταφίδες κ.α.


Ιστορία


Grafik4Grafik5


Η ιστρία της Καλαμάτας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινάει από τον Όμηρο, όπου αναφέρει τις Φαρές, αρχαία πόλη χτισμένη περίπου εκεί που βρίσκεται σήμερα το φράγικο κάστρο της πόλης. Η Καλαμάτα έχει περιορισμένη σημασία κατά την αρχαία περίοδο καθώς βρίσκεται κάτω από λακωνική κυριαρχία από τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. Η Καλαμάτα αποκτά αίγλη μετά την τέταρτη σταυροφορία (1204 μ.Χ., οπότε περνάει στα χέρια των φράγκων. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος χτίζει το κάστρο και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης. Το 1459 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι και εναλάσσονται στην ηγεμονία της πόλης με τους Ενετούς μέχρι το 1715 όπου την καταλαμβάνουν οριστικά, μέχρι το 1821 που απελευθερώθηκε. Το σημαντικότερο γεγονός της μακρόχρονης ισορίας της πόλης είναι η απελευθέρωσή της από τους τούρκους στισ 23 Μαρτίου του 1821. Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι μπήκαν μέσα στην πόλη ως απελευθερωτές. Συμμετείχαν στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγιών Αποστόλων (μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα που σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί σύμβολο της πόλης). Στους Αγίους Αποστόλους ευλογείται η επαναστατική σημαία και από εδώ ξεκινάει η Επανάσταση του 1821. Από την Καλαμάτα η Μεσσηνιακή Γερουσία συντάσσει δύο σπουδαία κείμενα την "Προειδοποίση προς τας ευρωπαικάς αυλάς" και την "προκύρηξη" με αποδέκτες τους αμερικανούς.

Grafik11

Καλαμάτα, 1896

Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα, και η πόλη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και ακμή. Μασαλλία του Μωριά τη χαρακτήριζαν. Η πόλη έρχεται σε επαφήμε τη δύση και την κουλτούρα της, δημιουργείται μια αστική τάξη που διαμορφώνει μια σημαντική πολιτιστική βάση και κληρονομιά. Από το 1920 και μετά όμως αρχίζει μια μακρά περίοδος οικονομικής ύφεσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το Σεπτέμριο του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από δύισχυρούς σεισμούς που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και δυστυχώς και θύματα. Παρ' όλα αυτά η πόλη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα από τη μεγάλη αυτή καταστροφή και άφησε πίσω της για πάντα τισ πληγές εκείνης της περιόδου. Σήμερα η Καλαμάτα ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον φιλοδοξώντας να γίνεται όλο και καλύτερη.


H πόλη σήμερα

Grafik6

Σήμερα η Καλαμάτα είναι μια πόλη 54065 κατοίκων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα. Είναι σημαντικό αστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και διοικητικό κέντρο του νομού Μεσσηνίας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή χειμώνα και καλοκαίρι, μέσα σε ένα σκηνικό που διαμορφώνεται από πολλά και ποικίλα νυχτερινά μαγαζιά. Το χειμώνα σε διάφορα κουτούκια και bars στο ιστορικό κέντρο, ενώ το καλοκαίρι σε clubs και beach bars δίπλα στη θάλασσα. Επίσης καταστήματα κάθε είδους μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Είναι μια πόλη που συνδυάζει άψογα το βουνό με τη θάλασσα. Μέσα στην πόλη υπάρχει παραλλία τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα μπάνια του το καλοκαίρι. Ακριβώς δίπλα στην πόλη υψώνεται επιβλητικός ο Ταύγετος, ένα πανέμορφο βουνό του οποίου τις υπέροχες ορεινές διαδρομές μπρείτε να απολαύσετε κάνοντας μόνο μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η πόλη αυτή έχει κοντά της πανέμορφα μέρη με κυριότερο τη Μάνη όπου μπορεί κανείς να αποδράσει από την καθημερινότητα διανύοντας μικρές αποστάσεις. Στην Καλαμάτα εδρεύει ΤΕΙ και σχολές του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για τον κάθε φίλο του αθλητισμού επίσης η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου μπορεί καθενας να αθληθεί. Τέλος διαθέτει νέο σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο παρέχει καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.


Πολιτισμός

Grafik8

Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας


Η επαφή της πόλης με το δυτικό πολιτισμό δημιούργησε μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά στην Καλαμάτα. Μια παράδοση που ξεκινάει με τις μαντολινάτες παλαιότερων εποχών και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου η πόλη έχει μια έντονη πολιτιστική ζωή με φορέα της τη ΔΕΠΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας) το ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας) τη Δημοτική Φιλαρμονική και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Το Δημοτικό Ωδείο, η Σχολή Χορού και το Εικαστικό Σχολείο είναι οι τρεις σχολές της ΔΕΑΠΚ που προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη και παράγουν έργο αναγνωρισμένο και πολλάκις βραβευμένο. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς και άλλα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα, κάνουν έντονη την παρουσία τους στην πόλη, όπου έχουν διαμορφώσει στο σύνολό τους μια σοβαρή θεατρική δραστηριότητα στην πόλη. Άλλοι σημαντικοί φορείς είναι η Δημοτική Φιλαρμονική που με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις της δίνει ένα σημαντικό παρόν στα δρώμενα της πόλης καθώς και το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας μια σημαντική σχολή παραδοσιακών χορών της πόλης που έχει επιδείξει σπουδαίο έργο και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ. Όλο το χρόνο το καλαματιανό κοινό μπορεί να απολαύσει τους καρπούς όλης αυτής τησ δημιουργίας που συντελείται στην πόλη του. Η πολιτιστική κίνηση της πόλης συμπληρώνεται με διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής που γίνονται στη δημοτική πινακοθήκη με σεμινάρια ιστορίας φιλοσοφίας και άλλα που διοργανώνουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς της πόλης. Επίσης σημαντική είναι η παρουσία στην πόλη σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών που κάνουν εκδηλώσεις χειμώνα και καλοκαίρι. Σημαντικά είναι επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Βιντεοδημιουργίας Μηδέν.

Grafik2

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί κορυφαία δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού της πόλης. Ιδρύθηκε την άνοιξη του 1995 με αντικείμενο την προώθηση της χορευτικής τέχνης και με άξονες την έρευνα, την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική δράση και παραγωγή. Στα δώδεκα χρόνια παρουσίας του στα ελληνικά χορευτικά πράγματα και χάρη στην υποστήριξη της τοπικής αρχής κατάφερε να κερδίσει την δική του ξεχωριστή θέση και αναγνώριση στη γεωγραφία των φεστιβάλ του μεσογειακού νότου, στήνοντας γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία. Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας είτε μέσα από την ανάθεση χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, είτε μέσα από την στήριξη της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων. Αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στις παράλληλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις και οι παραγωγές video dance. Η πολυμορφία τάσεων που διαπερνά τον σύγχρονο χορό αλλά και η διεύρυνση του κοινού που προσεγγίζει και αγαπά αυτή την τέχνη αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή βασικό μέλημα της πολιτικής προγραμματισμού του. Σήμερα στα δώδεκα χρόνια της πορείας του, ένα πολύχρωμο κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό κάθε καλοκαίρι στο κάλεσμα του Φεστιβάλ. Η Καλαμάτα, πόλη του χορού, υποδέχεται την 12η κατά σειρά διοργάνωση από 14 έως 23 Ιουλίου 2006. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Καλαμάτας.


Αξιοθέατα

Grafik3

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που μπορεί κάποιος να θαυμάσει αρκετά και σημαντικά αξιοθέατα. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων το σύμβολο της πόλης είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα μ.Χ. Το Φράγκικο κάστρο είναι επίσης ένα αξιοθέατο από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει μια πανοραμική θέα της πόλης και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του μεσσηνιακού κόλπου. Το πάρκο σιδηροδρόμων βρίσκεται στα νότια του κέντρου της πόλης και είναι ένα σημαντικό υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βραβευμένο από την ευρωπαική επιτροπή. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε παλιά τραίνα και να μεταφερθείτε σε άλλες παλιότερες εποχές. Στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης φυλάσσονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας τα οποία χρονολογικά είναι από την εποχή του χαλκού μέχρι και τους ρωμαικούς χρόνους. Το στρατιωτικό μουσείο της Καλαμάτας είναι ένα μουσείο που φυλάσσει διάφορα όπλα και στρατιωτικές στολές των ελλήνων σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Το Λαογραφικό μουσείο της πόλης στεγάζει ευρήματα που έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, με παλαιά χρηστικά και μη αντικείμενα και εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές. Αξίζει επίσης να επισκευθεί κανείς τον όμορφο και επιβλητικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος κάτω από το Κάστρο της πόλης, ο οποίος είναι και ο μητροπολιτικός ναός. Η ιερά Μονή Καλογραίων είναι άλλο ένα αξιοθέατο όπου μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα μεταξωτά υφαντά και τα περίφημα καλαματιανά μαντήλια που εκτίθενται εκεί καθώς και τους αργαλειούς με τους οποίους υφαίνονται.Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Τ.Ε.Ι και Πανεπιστήμιο Καλαμάτας


Grafik7

ΤΕΙ Καλαμάτας αποτελείται από 2 βασικούς κλάδους, τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ). Κάθε κλάδος αποτελείται απο 3 τμήματα: η ΣΔΟ περιλαμβάνει το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Δ.Μ.Υ.Π.), το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δ.Μ.Τ.Α.) και το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής (ΧRHM.E), ενώ η Σ.ΤΕ.Γ τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής (Φ.Π.), Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΘΕ.ΚΑ.) και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων. Στην πόλη λειτουργούν και τμήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα οποία είναι τα τμήματα:Ιστορίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών και το τμήμα Φιλολογίας

Προσωπικότητες της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας

Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας): ήρωας του 1821, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος: πρωθυπουργός της Ελλάδας το 19ο αιώνα, Μαρία Πολυδούρη: ποιήτρια, Νικόλαος Πολίτης: λαογράφος, Γιώργος Γεννηματάς: πολιτικός, Θοδωρής Ξυδιάς: συνθέτης, Γιάννης Πουλόπουλος: τραγουδιστής, Βασίλης Κωνσταντακόπουλος: εφοπλιστής-ευεργέτης, Γιώργος Καλογερόπουλος (Μαρία Κάλας): ντίβα της όπερας, σοπράνο, Κρίστη Στασινοπούλου: τραγουδίστρια, Γιούλικα Σκαφιδά: ηθοποιός, Προκόπης Παυλόπουλος:πολιτικός, Α. Τάσσος: χαράκτης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δημοτική Κοινότητα Βέργας
Αγριόματα, η
Άνω Βέργα, η
Κάτω Βέργα, η
Μούσγα, η
Πάνω Γαλάρι - Καμπινάρι, το
Παραλία Βέργας, η
Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
Άγιοι Πάντες, οι
Άγιος Φανούριος, ο
Γιανιτσάνικα Μεσσηνίας, τα - Σκουπιδότοπος, ο
Καλαμάτα, η
Καλλιθέα - Κούρτη Ράχη, η
Κοκκινόραχη, η
Κουταλά, τα
Μενινά, τα
Μονή Βελανιδιάς, η
Μονή Προφήτη Ιωήλ, η
Μπουρνιάς, ο
Προφήτης Ηλίας, ο
Φιλοθέη, η
Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας
Αλαγονία, η
Μαχαλάς, ο
Τοπική Κοινότητα Αντικαλάμου
Αντικάλαμος, ο
Γουλίσματα, τα
Τοπική Κοινότητα Αρτεμισίας
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, ο
Αρτεμισία, η
Θεοτόκος, η
Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος
Ακοβίτικα, τα
Ασπρόχωμα, το
Καγκαρέικα, τα
Καλάμι, το
Κατσίκοβον, το
Λαγκάδα, η - Δημητρακοπουλέικα, τα
Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου
Αράχοβα, η
Δενδρά, τα
Διάσελλα, τα
Ελαιοχώρι, το
Μονή Διμιόβης, η
Περιβολάκια, τα
Τοπική Κοινότητα Καρβελίου
Αγία Τριάς, η
Εμιαλοί, οι
Καρβέλι, το
Κάτω Καρβέλι, το
Τοπική Κοινότητα Λαδά
Αγία Μαρίνα, η
Άγιος Βασίλειος, ο
Λαδάς, ο
Σιλίμποβες Μεσσηνίας, οι - Άγιος Βασίλης, ο
Τοπική Κοινότητα Λαιίκων
Κατσαραίικα, τα
Λαίικα, τα
Ξεροκάμπι, το
Σπιτάκια, τα
Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντινείας
Αλιμονέικα, τα
Ζουζουλέικα, τα
Μικρά Μαντίνεια, η
Τοπική Κοινότητα Νεδούσης
Νέδουσα, η
Τοπική Κοινότητα Πηγών
Πηγές, οι
Σκουρόλακκος, ο
Τοπική Κοινότητα Σπερχογείας
Σπερχόγεια, η

Νομός Μεσσηνίας : Δήμος, Κοινότητα

Καλαμάτας | Αβίας | Αετού | Αιπείας | Ανδανίας | Ανδρούσας | Άριος | Αριστομένους | Αρφαρών | Αυλώνα | Βουφράδων | Γαργαλιάνων | Δωρίου | Είρας | Θουρίας | Ιθώμης | Κορώνης | Κυπαρισσίας | Λεύκτρου | Μεθώνης | Μελιγαλά | Μεσσήνης | Νέστορος | Οιχαλίας Μεσσηνίας | Παπαφλέσσα | Πεταλιδίου | Πύλου | Φιλιατρών | Χιλιοχωρίων |

Τρικόρφου | Τριπύλας

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης : Διοικητική διαίρεση νομού Μεσσηνίας.

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License