ART

 

.

Γερμανία Γερμανία

Γερμανία

Η Μπάμπεργκ, ή Βαμβέργη (γερμανικά: Bamberg) είναι πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία, πάνω στον ποταμό Ρέγκνιτς, κοντά στη συμβολή του με τον Μάιν, περίπου 63 χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης.

Είναι κτισμένη επί χαμηλών λόφων γύρω από τους οποίους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες. Αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, ένας από τους μεγαλύτερους ρομανικού ρυθμού στη Γερμανία που κτίσθηκε περί τον 10ο αιώνα μέχρι τον 13ο αιώνα, το παλαιό δημαρχείο που υπέστη ζημίες το 1945, κατά την ανατίναξη της πλησίον γέφυρας από τους εθνικοσοσιαλιστές, το παλαιό Ανάκτορο, το νέο Ανάκτορο, καθώς και ο γραφικός πύργος Άλτενμπουργκ του 10ου αιώνα. Γύρω από την πόλη υφίστανται βιομηχανίες ζυθοποιίας, υποδημάτων και κλωστοϋφαντήρια. Η πόλη είναι διάσημη για τη Rauchbier, δηλαδή την καπνιστή μπύρα.

Μπάμπεργκ : 1, 2, 3,

4

Ιστορία

Μπάμπεργκ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα: Γερμανία
Κρατίδιο: Βαυαρία
Περιφέρεια: Άνω Φρανκονία
Δήμαρχος: Αντρέας Στάρκε (SPD)
Πληθυσμός: 70.063
Έκταση: 54,58 km2
Υψόμετρο: 262
Τηλ. κωδικός: 0951
Ταχ. κώδικας: 96001 και 96052
Πιν. κυκλοφορίας: BA
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος

Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Σλάβους. Η πρώτη αναφορά της πόλης σε κείμενο ήταν το 902. Το 973 θεωρείται, ωστόσο, το έτος της ίδρυσης της πόλης. Η πόλη πέρασε στον Οίκο του Μπάμπενμπεργκ, ενώ αργότερα πέρασαν στη Σαξωνία. Το 1007, ο Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σκόπευε να μετατρέψε την Βαμβέργη σε μια ξεχωριστή επισκοπή, έτσι ώστε να μειώσει την έκταση της Επισκοπής του Βύρτσμπουργκ. Τελικά, μετά από συνομιλίες μεταξύ του αυτοκράτορα και των τοπικών θρησκευτικών αρχόντων, η Βαμβέργη έγινε ξεχωριστή επισκοπή, ενώ εγκρίθηκε και από τον Πάπα Ιωάννη ΙΗ΄.

Για ένα μικρό διάστημα, η Βαμβέργη ήταν κέντρο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα και έπειτα, οι επίσκοποι-πρίγκιπες ήταν ηγεμόνες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους χτίστηκαν πολλά σημαντικά μνημεία της πόλης. Κατά τον 17ο αιώνα, όταν το κυνήγι των μαγισσών αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη φήμη, χτίστηκε στην πόλη μία φυλακή για «μάγους και μάγισσες», η οποία δεν υπάρχει σήμερα. Το 1647 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Βαμβέργης. Η Βαμβέργη προσχώρησε στη Βαυαρία το 1803, όταν έχασε και την αυτονομία του.

Η Βαμβέργη ήταν μία από τις πρώτες γερμανικές πόλεις που εξυπηρετήθηκαν από το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βαμβέργη ήταν πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ενώ εκεί υπογράφηκε το πρώτο σύνταγμα της Βαυαρίας. Το Φεβρουάριο του 1926 διεξάχθηκε στην πόλη το Συνέδριο του Μπάμπεργκ, το οποίο ήταν οργανωμένο από το Ναζιστικό Κόμμα, ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ. Μετά τον Β' Π.Π. περιήλθε στην αμερικανική ζώνη. Τέλος, το 1973, η πόλη γιόρτασε τη 1000ή επέτειο από την ίδρυσή της.

Mißgeburt eines Kalbes bei Bamberg. Endres Obermayer

Bamberg, Ansicht von der Südterrasse des Michaelsberges aus. Gustav Frank

Bamberg, Ansicht von Nordwesten. Conrad Wießner

Bamberg, Ansicht von der Altenburg aus, Friedrich Geißler

Bamberg, Domplatz mit Neuer Residenz und Alter Hofhaltung, Friedrich Geißler

Bamberg, Ansicht mit Regenbogen von Norden (rechter Regnitzarm). Friedrich Carl Rupprecht

Bamberg, Domplatz von Nordosten. Friedrich Carl Rupprecht

Bamberg, Kapuzinerkirche und Kloster St. Heinrich und Kunigunde. Friedrich Carl Rupprecht

Bamberg, Dom, Kaiserpfalz und Tattermannsäule, Prozession mit dem Heinrichsschrein, Johann Pfeyl

Bamberg, Dom, Blick aus dem südlichen Seitenschiff auf das Riemenschneider-Grab. Johann Gabriel Friedrich Poppel

Bamberg, Dom, Inneres Langhaus nach Westen. Johann Gabriel Friedrich Poppel

Bamberg. Matthäus Merian d. Ä.

Bamberg, Ansicht von Osten mit Eisenbahn in barockisierender Kartusche. Max Hartmann

Sonderbare Distel, gefunden bei Bamberg. Leonhard Heussler

Bamberg, Schloss Pommersfelden, Ehrenhof. Salomon Kleiner

Bamberg, Schloss Pommersfelden, Gartenseite mit Kaskade. Salomon Kleiner

Bamberg, Schloss Pommersfelden, Treppenhaus. Salomon Kleiner

Bamberg, Ansicht mit Michelsberg, Residenz und Dom. Leopold Beyer

Bamberg, Alte Hofhaltung, Portal. Anton Bartholomäus Lichteisen

Bamberg, Ansicht von Nordwesten. Carl Meinelt

Bamberg, Obere Pfarrkirche und Dom von Süden aus. Carl Meinelt

Ιστορικός πληθυσμός

Χρονολογία Πληθυσμός
1818 17,000
1885 31,521
1905 45,308


Γεωγραφία

Το Bamberg βρίσκεται στη Φρανκονία, 63χλμ. Νότια της Νυρεμβέργης με σιδηρόδρομο και 101χλμ. Ανατολικά του Würzburg, επίσης σιδηροδρομικώς. Βρίσκεται στον ποταμό Regnitz, 3 χιλιόμετρα πριν από την είσοδό του στον ποταμό Main.

Η γεωγραφία της διαμορφώνεται από το Regnitz και από τους πρόποδες του Steigerwald, τμήμα των γερμανικών ορεινών περιοχών. Από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, η πόλη χωρίζεται πρώτα στην κοιλάδα Regnitz, στη συνέχεια ένα μεγάλο και αρκετά μικρά νησιά που σχηματίζονται από δύο χέρια του Regnitz (Inselstadt), και τέλος το τμήμα της πόλης στους λόφους, το "Hill Town" (Bergstadt ).
Οι επτά λόφοι του Bamberg

Το Bamberg εκτείνεται σε επτά λόφους, το καθένα από το οποίο στεγάζεται σε όμορφη εκκλησία. Αυτό έχει οδηγήσει στο Bamberg να ονομάζεται "Franconian Ρώμη" - αν και ένα τρέξιμο αστείο μεταξύ των ξεναγών Bamberg είναι να αναφέρεται στη Ρώμη αντί ως "ιταλικό Bamberg". Οι λόφοι είναι ο καθεδρικός ναός Hill, Michaelsberg, Kaulberg / Obere Pfarre, Stefansberg, Jakobsberg, Altenburger Hill και Abtsberg.
Κλίμα

Το κλίμα σε αυτόν τον τομέα έχει ήπιες διαφορές μεταξύ των υψηλών και χαμηλών επιπέδων και υπάρχει επαρκής βροχόπτωση όλο το χρόνο. Ο υποκείμενος κατάταξης κλίματος Köppen για αυτό το κλίμα είναι "Cfb" (κλίμα θαλάσσιου ακτοπλοϊκού κλίματος / ωκεάνιος), με κάποια ηπειρωτική επιρροή, όπως υποδεικνύεται από τις μέσες θερμοκρασίες της χειμερινής νύχτας αρκετά κάτω από το μηδέν.


Οικονομία

Το 2013 το ΑΕΠ ανά κάτοικο ήταν 56.723 ευρώ. Αυτό τοποθετεί τη συνοικία 10η από τις 96 συνοικίες (αγροτικές και αστικές) στη Βαυαρία (συνολικός μέσος όρος: 39.691 €).


Αδελφοποιήσεις

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Μπέντφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο
Έστεργκομ, Ουγγαρία
Φελντκίρχεν, Αυστρία
Πράγα, Τσεχία
Ροντέζ, Γαλλία
Φίλλαχ, Αυστρία

Ο μεγάλος αστεροειδής 324 Βαμβέργη, που ανακαλύφθηκε το 1892, πήρε το όνομά του από την πόλη Μπάμπεργκ.

Ξένοι κάτοικοι
Οι μεγαλύτερες ομάδες ξένων κατοίκων
Εθνικότητα Πληθυσμός (2013)
Τουρκία 1,076
Ιταλία 359
Ελλάδα 232
Πορτογαλία 119
Ισπανία 115
Εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο του Bamberg, το οποίο ονομάζεται Πανεπιστήμιο Otto-Friedrich, προσφέρει ανώτερη εκπαίδευση στους τομείς των κοινωνικών επιστημών, των επιχειρήσεων και των ανθρωπιστικών επιστημών και παρακολουθεί περισσότερους από 13.000 σπουδαστές. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Bamberg προσφέρει ανώτερη εκπαίδευση στους τομείς της δημόσιας υγείας. Το Bamberg φιλοξενεί επίσης οκτώ γυμνάσια (γυμνάσια):

Clavius-Γυμνάσιο

Dientzenhofer-Γυμνάσιο

Eichendorff-Γυμνάσιο

Ε.Τ.Α. Hoffmann-Γυμνάσιο

Γυμνάσιο Franz-Ludwig

Kaiser-Heinrich-Γυμνάσιο

Maria-Ward-Γυμνάσιο

Theresianum

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τεχνικής, επαγγελματικής και εκπαίδευσης ενηλίκων.


Υποδομή
Μεταφορά
Σιδηροδρομική γραμμή

Η κεντρική γραμμή InterCityExpress # 28 (Μόναχο - Νυρεμβέργη - Λειψία - Βερολίνο / Αμβούργο) διέρχεται από το σταθμό του Bamberg στις γραμμές Νυρεμβέργη-Bamberg και Bamberg-Hof. Χρειάζονται λιγότερο από δύο ώρες για το Μόναχο στο τρένο και με το σιδηροδρομικό σταθμό υψηλής ταχύτητας Νυρεμβέργη-Ερφούρτη μέσω των ορεινών όγκων της Θουριγγίας τελείωσε το 2017 λιγότερο από τρεις ώρες στο Βερολίνο.

Οι συνδέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι φτωχότερες. Το Bamberg συνδέεται με άλλες πόλεις της ανατολικής Άνω Φραγκονίας όπως το Bayreuth, το Coburg και το Kronach μέσω της γραμμής Bamberg-Hof με τρένα που εκτελούνται συνήθως τουλάχιστον κάθε ώρα. Οι συνδέσεις στη γραμμή Würzburg-Bamberg προς τα δυτικά είναι ωριαίες περιφερειακές αμαξοστοιχίες προς το Würzburg, το οποίο είναι πλήρως συνδεδεμένο με το δίκτυο ICE. Οι τουρίστες που φτάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα απευθείας σύνδεση από τον κεντρικό σταθμό της Φρανκφούρτης
Αυτοκινητόδρομοι

Το Bamberg δεν βρίσκεται κοντά σε κανένα από τα σημαντικότερα (δηλαδή μονοψήφια) αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο, είναι καλά συνδεδεμένο με το δίκτυο προς όλες τις κατευθύνσεις: το A70 από το Schweinfurt (που συνδέεται με το A7 εκεί) με το Bayreuth (που συνδέεται με το A9) εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου άκρου της πόλης. Το A73 στην ανατολική πλευρά της πόλης συνδέει το Bamberg με τη Νυρεμβέργη (που συνδέεται με το A9) και τη Θουριγγία, και τελειώνει στο Suhl.
Εναέρια μεταφορά

Το Bamberg εξυπηρετείται από το Αεροδρόμιο Bamberg-Breitenau. Κυρίως δημόσια αεροσκάφη λειτουργούν εκεί. Ήταν στρατιωτικό αεροδρόμιο. (Κωδικός IATA: ZCD, Κωδικός ICAO: EDQA) Είναι επίσης δυνατή η ναύλωση δημόσιων πτήσεων προς και από αυτό το αεροδρόμιο.

Οι περισσότεροι διεθνείς τουρίστες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ή στο αεροδρόμιο του Μονάχου Ο κοντινότερος σημαντικός αερολιμένας είναι το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσα σε μισή ώρα με το αυτοκίνητο ή μία ώρα με το τρένο και το μετρό.
Γερανοί στο λιμάνι του Bamberg
Μεταφορά νερού

Τόσο το κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη όσο και ο προκάτοχός του, το κανάλι Ludwig, αρχίζουν κοντά στο Bamberg. Το κανάλι Ludwig άνοιξε το 1846 αλλά έκλεισε το 1950 μετά από βλάβες κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Με την ολοκλήρωση του καναλιού Ρήνου-Μάιν-Δούναβη το 1992, έγινε και πάλι δυνατή η απρόσκοπτη μεταφορά των υδάτων μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας.
Τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες

Οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες στο Bamberg βασίζονται αποκλειστικά σε λεωφορεία. Περισσότερα από 20 δρομολόγια συνδέουν τα απομακρυσμένα τετράγωνα και μερικά χωριά κοντά στο κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές "Νυχτερινές Γραμμές" (οι τελευταίες όμως τείνουν να τρέχουν γύρω από τα μεσάνυχτα) και μερικές γραμμές στάθμευσης και βόλτες από χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια μέχρι το κέντρο της πόλης.
Στρατιωτικές βάσεις

Το Μπάμπεργκ ήταν μια σημαντική βάση για τον βαυαρικό, τον γερμανικό και στη συνέχεια τον αμερικανικό στρατό που σταθμεύει στο Warner Barracks. Το Warner Barracks έκλεισε το φθινόπωρο του 2014, με το τελευταίο τάγμα να αποχωρεί από το 54ο Τάγμα Μηχανικού και να επιστρέψει στη γερμανική κυβέρνηση. Το 2016, ένα μεγάλο μέρος της εγκατάστασης αναλήφθηκε από τη γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Muna Kasserne ήταν μια μικρή βάση που κατείχε η 504η Συντηρητική Εταιρεία, 71η Συντήρηση Μμ. Ήταν μέρος του Warner Barracks αν και βρίσκεται χωριστά.
Διακυβέρνηση

Bamberg είναι μια αστική περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο (Stadtrat) και ο δήμαρχος του (Oberbürgermeister) εκλέγονται κάθε έξι χρόνια, αν και όχι τον ίδιο χρόνο. Έτσι, οι τελευταίες δημοτικές εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο ήταν το 2014, για τον Δήμαρχο το 2012. Ως εξαίρεση από την εξαετή θητεία, η θητεία που αρχίζει το 2012 θα διαρκέσει οκτώ χρόνια για να συγχρονιστούν οι εκλογές με εκείνες στην υπόλοιπη Βαυαρία .

Από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου 2014, το 44 συμβούλιο ισχυρών δημοτικών συμβουλίων αποτελείται από 12 συμβούλους CSU, 10 συμβούλους SPD, 8 πράσινους συμβούλους, 4 συμβούλους του Bamberger Bürger-Block και 4 από τους Freie Wähler (ελεύθερους ψηφοφόρους) κινήσεις. Αυτά τα πέντε κόμματα πέτυχαν τον αριθμό των συμβούλων που ήταν απαραίτητοι για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον, υπάρχουν 3 σύμβουλοι του Bamberger Unabhängige Bürger και ο 1 σύμβουλος ο καθένας από τους Bamberger Realisten, ο FDP και ο Bamberger Linke Liste.

Το προηγούμενο συμβούλιο, που εξελέγη στις 2 Μαρτίου 2008, απαρτίζεται από 15 συμβούλους του CSU, 10 συμβούλους SPD, 7 πράσινους συμβούλους, 5 συμβούλους του Bamberger Bürger-Block και 3 από τους Freie Wähler (ελεύθερους ψηφοφόρους), και τα δύο τοπικά πολιτικά κινήματα. Αυτά τα πέντε κόμματα πέτυχαν τον αριθμό των συμβούλων που ήταν απαραίτητοι για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον, υπήρχαν 2 σύμβουλοι του Bamberger Realisten και ένας από τους FDP και το Republikaner, καθιστώντας τους μη επιλέξιμους για την ιδιότητα του κακού.


Δήμαρχοι από το 1945

Χρόνια Δήμαρχος Κόμμα
1945–1958 Luitpold Weegmann CSU
1958–1982 Theodor Mathieu CSU
1982–1994 Paul Röhner CSU
1994–2006 Herbert Lauer Ανεξάρτητος
2006–παρόν Andreas Starke SPD


Πηγές

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τομ. 13ος, σελ. 886.

Πόλεις της Βαυαρίας

Άουγκσμπουργκ | Άσαφενμπουργκ | Βίρτσμπουργκ | Φύρτ | Έρλανκγεν | Γκάρμις | Ινκγολστατ | Κέμπτεν | Λάντσχουτ | Μόναχο | Μπαϊρόιτ | Μπάμπερκ | Νυρεμβέργη | Ρέγκενσμπουργκ | Ροζενχάιμ | Ρότενμπουργκ

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εγκυκλοπαίδεια Γερμανίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License