ART

 

EVENTS

 

.

Νομαρχία Αθηνών

Η Αγία Παρασκευή στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της περιφέρειας του αττικού δήμου Φλύας της Κεκροπίδος φυλής, στη μεσόγαια χώρα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα συνιστά εύρωστη πόλη στο ανατολικό άκρο των Αθηνών.


View Larger Map

Απέχει 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και διοικητικά υπάγεται στην Νομαρχία Αθηνών. Εντάσσεται στο συγκρότημα των Βορείων Προαστίων του οποίου αποτελεί σύγχρονο συγκοινωνιακό κόμβο και είναι μια περιοχή που δεν έχει παύσει να γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου τα τελευταία 35 χρόνια.

Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμοι κάτοικοι και το 1963 έγινε αυτόνομος δήμος που αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Αττικής. Ωστόσο το 1995 εισήχθη στην Νομαρχία Αθηνών.

Το 1963 παρουσία των Βασιλέων, έναντι του λόφου Τσακού, εγκαινιάζεται το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Βορειότερα είχε ανεγερθεί το Αμερικάνικο Κολέγιο, όπου φιλοξενήθηκε η Αμερικάνικη Ολυμπιακή Ομάδα το 2004 και τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Την περίοδο της χούντας οικοδομείται το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ επί της λεωφόρου Mεσογείων, παραπλήσια του οποίου ήταν το μεγάλό στρατόπεδο των πεζοναυτών.

Οικοδομημένη στους πρόποδες του Υμηττού, η Αγία Παρασκευή είναι ένα από τα λίγα προάστια που προικίστηκαν με πλούσια βλάστηση, κυρίως στις υπώρειες του όρους. Η υψηλής ποιότητα ζωή στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα τον κορεσμό της, ώστε κατά την απογραφή του 2001 από την ΕΣΥΕ, η Αγία Παρασκευή να μετρά μόνιμο πληθυσμό 56.836 κατοίκους. Διαθέτει πληθώρα σχολείων και βρίθει από πλατείες, ελεύθερους χώρους και πάρκα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάθε συνοικία έχει και τη δική της τοπική πλατεία μαζί με την τοπική της μικρο-αγορά. Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο καλαίσθητα και επισκέψιμα σημεία εστίασης για τους δημότες των Βορειοανατολικών Προαστίων, αλλά και των Μεσογείων. Φημισμένη είναι και η γειτονική πλατεία του Αϊ-Γιάννη με την πληθώρα καφέ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, γυμναστηρίων κ.λ.π. Στον Υμηττό βρίσκεται η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Κυνηγού από όπου μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης τη θέα του λεκανοπεδίου μέχρι και τον Πειραιά. Η πευκόφυτη φύση της προσφέρεται για περπάτημα, ποδηλασία και πικ-νικ. Μάλιστα ο δρόμος από το βουνό συνεχίζει μέχρι το Δάσος της Καισαριανής, μέσα απο μια πανέμορφη και καταπράσσινη διαδρομή.

Η Αγία Παρασκευή αποτελεί την είσοδο στο λεκανοπέδιο απο τα ανατολικά και επικοινωνεί με την πεδιάδα των Μεσογείων μέσω της ομώνυμης λεωφόρου (Λ. Μεσογείων). Συνδέεται με την Αττική Οδό μέσω της Περιφερειακής Υμηττού (κόμβοι 13, Υ3 και Υ4). Ο περιφερειακός οδικός δακτύλιος της πόλης εναρμονίζεται γύρω από την Αγία Παρακευή και το Χολαργό. Αποτελείται από τη Λεωφόρο Μεσογείων που κινείται βόρεια του Χολαργού και του παραδοσιακού κάτω οικισμού της Αγίας Παρασκευής, ενώ μετά τη δόμηση των βόρειων εκτάσεων (Κοντόπευκο, Παράδεισος) ουσιαστικά χωρίζει την πόλη στα δύο. Η Λεωφόρος κινείται καθοδικά έως ότου αγγίξει το ανατολικό άκρο του λεκανοπεδίου επί του Υμηττού (Σταυρός). Μετά την οικειοποίηση και της έκτασης "Πευκάκια" όπου διέμεναν αθίγγανοι και εμφανιζόταν στους χάρτες είτε στο Χαλάνδρι είτε στο Γέρακα, δημιουργείται ένας μικρός περιφερειακός δακτύλιος γύρω από την έκταση (Περιφερειακή Υμηττού και Αττική Οδός προς της συμβολή τους στο Σταθμό της Δ. Πλακεντίας που αγγαλιάζουν την πόλη από τα βορειοανατολικά μέχρι το Σταυρό). Νότια του Δήμου εκτείνεται η Περιφερειακή Υμηττού που διοχετέυει τη διαμπερή κυκλοφορία της Ανατολικής Αττικής και των Αθηνών έξω από την πόλη, με δύο εξόδους προς τα δυτικά (Δημόκριτος και Οδός Αναστάσεως στο Χολαργό). Επιπλέον, στα δυτικά υπάρχει ένας μικρός κυκλικός δακτύλιος στα σύνορα των δύο γειτονικών πόλεων (Οδός Ελ. Βενιζέλου και 17ης Νοεμβρίου) που διοχετέυει την κίνηση γύρω από το Λόφο Τσάκου στα δυτικά και τη Μεσογείων.

Επιπλέον, η περιοχή εξυπηρετείται συγκοινωνιακά και από το διπλό κομβικό σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας (Μετρό & Προαστιακός) και του Χαλανδρίου, εν αναμονή του ομώνυμου σταθμού του μετρό ("Αγία Παρασκευή") που σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του εντός του 2010. Η γραμμή 2 του Μετρό αρχικά είχε σχεδιαστεί να κινείται κατά μήκος της Μεσογείων από τον Παπάγο(στάση Εθνική Άμυνα), χωρίς να εκτρέπεται από τη Λεωφόρο προς το Χαλάνδρι. Το δημοτικό συμβούλιο όμως της Αγίας Παρασκευής έκρινε πως η περιοχή είναι ήδη αρκετά αστικοποιημένη λόγω της διχοτόμησής της από τη Λ. Μεσογείων και της θέσης της στην είσοδο του λεκανοπεδίου και ότι το μετρό επί της λεωφόρου θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα συμφόρησης σε μια τόσο κορεσμένη περιοχή. Συνεπώς αποφασίστηκε η εκτροπή της γραμμής του Μετρό από το Νομισματοκοπέιο προς το Χαλάνδρι και το Γέρακα, επί των Λεωφόρων Δουκίσσης Πλακεντίας και Αττικής Οδού. Ομοίως η σημερινή στάση "Δουκίσσης Πλακεντίας" είχε προβλεφθεί αρχικά να βρίσκεται επί του Σταυρού στο άκρο του λεκανοπεδίου. Συνεπώς και η στάση "Αγία Παρασκευή" αντιπροτάθηκε να λειτουργήσει επί της Λεωφόρου Αγίας Παρασκευής-Χαλανδρίου που ενώνει τις Πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κένεντυ στο Χαλάνδρι.

Λόγω δε των καθυστερήσεων στην κατασκευή των έργων υποδομής λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες επισπεύσθηκε η ολοκλήρωση τών σταθμών του "Χαλανδρίου" και της "Δουκίσσης Πλακεντίας", χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι στάσεις "Χολαργός", "Νομισματοκοπείο" και "Αγία Παρασκευή". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους, με συνεχείς ανασκευές στα χρονοδιαγράμματα λόγω της αντίρρισης των κατοίκων που εξυπηρετούνται από τις λειτουργώσες στάσεις καθώς απαιτείται το κλείσιμό τους για ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι δύο πρώτες στάσεις προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2009. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η στάση "Αγία Παρασκευή" θα λειτουργήσει επί των διοικητικών ορίων του Χαλανδρίου και εναπόκεται στο Δήμο να επιτρέψει την είσοδο πιθανής δημοτικής συγκοινωνίας της Αγίας Παρασκευής στα όριά του, λαμβάνοντας υπόψη πως απαγόρευσε κάτι τέτοιο στους Δήμους Βριλησσίων, Μελισσίων και Πεντέλης για της στάση της "Δουκίσσης Πλακεντίας". Πολλές συνεπώς είναι οι αντιρρήσεις των κατοίκων πλέον για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προτείνει την εκτροπή της γραμμής του Μετρό έξω από το Δήμο. Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως η Λεωφόρος Αγίας Παρασκευής είναι αρκετά "παρθένα" οικοδομικά και προσφέρει πολλές δυνατότητες κατασκευής χώρων στάθμευσης, βρίσκεται έξω από τον οικιστικό ιστό των δύο πόλεων, ενώ δεν απέχει και πολύ από την κεντρική Πλατεία.
ο 1993 οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεσή τους στην κατασκευή του δακτύλιου του Υμηττού. Ο δακτύλιος του Υμηττού θα αποτελούσε μία μεγάλη οδό στο βουνό, απευθείας συνδεδεμένη με την Αττική Οδό. Η περάτωση της κατασκευής του δακτυλίου, αλλά και της Αττικής Οδού θα σήμαινε μαζική κοπή δένδρων καθώς και παρουσία ηχορύπανσης, γεγονός που οδήγησε στην αναπόφευκτη αντίθεση των ντόπιων. Παρόλα αυτά, το κράτος αρνούμενο να αλλάξει τα σχέδιά του, έστειλε μπουλντόζες στο βουνό. Η πράξη αυτή οδήγησε σε μία μεγάλη και έντονη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1993. Χιλιάδες κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής ανέβηκαν στο βουνό και στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες, αναγκάζοντας τους οδηγούς τους να αποχωρήσουν. Αργότερα όμως, κατέφθασε η αστυνομία, η οποία ανάγκασε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τελικώς, η κατασκευή των δύο οδών ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το 2001 με τη κατασκευή υπόγειων συρράγγων στο βουνό οι οποίες περιόρισαν δραστικά την κοπή πολλών πεύκων.
Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Η Αγία Παρασκευή αρχικά αναπτύσσεται κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ως χωριό της Μεσογαίας, ενώ το 1965 προάγεται σε δήμο και συνιστά την πρωτεύουσα πόλη της Ανατολικής Αττικής. Μεγάλη οικιστική δημοφιλία γνωρίζει κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 ως σύγχρονο βορειοανατολικό προάστιο των Αθηνών, ενώ σήμερα αποτελεί ανεπτυγμένη πόλη στο ανατολικό άκρο της μητροπολιτικής Αθήνας, στο πολεοδομικό συγκρότημα της οποίας είναι ενταγμένη από το 1995. Έκτοτε ο πληθυσμός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Σήμερα, εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπουν ότι στην επόμενη απογραφή (2011) ο πληθυσμός θα ανέλθει στους 62.000 κατοίκους περίπου (έναντι 56.836 το 2001), ενώ η εκτίμηση της δημοτικής αρχής μιλά για πραγματικό πληθυσμό περί των 80.000.

Πληθυσμιακή Εξέλιξη Δήμου Αγίας Παρασκευής
Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστειθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Αθροιστική Αύξηση
1981 32.904 κάτοικοι 9,767 χμ2 3.369 κάτοικοι/χμ2 32.904 κάτοκοι - -
1991 47.463 κάτοικοι 9,767 χμ2 4.859 κάτοικοι/χμ2 +14.559 κάτοικοι +44,25% 44,25%
2001 56.836 κάτοικοι 9,767 χμ2 5.819 κάτοικοι/χμ2 +9.373 κάτοικοι +19,75% 64%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ, Δήμος Αγίας Παρασκευής


Ο κεντρικός οικισμός αναπτύσσεται αμφίπλευρα της Λεωφόρου Μεσογείως, πέριξ της Πλατείας Αγίας Παρασκευής. Νοτιοανατολικά, στους πρόποδες του Υμηττού εκτείνεται ο οικισμός του Άϊ-Γιάννη του Κυνηγού, ενώ πιο ανατολικά εντοπίζεται η φιλήσυχη γειτονιά της Νέας Ζωής. Στο ανατολικό άκρο της πόλης βρίσκεται ο Σταυρός και η γειτονιά των Πεύκων, ενώ στο δυτικό άκρο εκτείνεται ο Λόφος Τσάκος, στα σύνορα με το Χολαργό. Στο βόρειο τμήμα της Αγίας Παρασκευής εντοπίζεται το Κοντόπευκο και ο Παράδεισος.

Συνοικίες, Γειτονιές & Περιοχές Αγίας Παρασκευής
Αγία Παρασκευή Άϊ-Γιάννης Κοντόπευκο Παράδεισος Πευκάκια Σταυρός Λόφος Τσακός Νέα Ζώη


Διαδικτυακοί Τόποι Ενημέρωσης για την Αγία Παρασκευή
Επίσημος Ιστότοπος Δήμος Αγίας Παρασκευής
Εμπορικός Οδηγός Agia Paraskevi-Online.gr

Πολεοδομικό Συγκρότήμα Αθηνών : Δήμος, Κοινότητα

Νομαρχία Αθηνών: Αθήνα | Αγία Βαρβάρα | Αγία Παρασκευή | Άγιοι Ανάργυροι | Άγιος Δημήτριος | Αιγάλεω | Άλιμος | Αμαρούσιο | Βριλήσσια | Βύρωνας | Γαλάτσι | Γλυφάδα | Δάφνη | Ελληνικό | Ζωγράφου | Ηλιούπολη | Ηράκλειο | Ίλιον | Καισαριανή | Καλλιθέα | Καματερό | Κηφισιά | Λυκόβρυση | Μελίσσια | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ερυθραία | Νέα Ιωνία | Νέα Σμύρνη | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Περιστέρι | Πετρούπολη | Πεύκη | Ταύρος | Υμηττός | Φιλοθέη | Χαϊδάρι | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό
Εκάλη | Νέα Πεντέλη | Πεντέλη

Νομαρχία Πειραιώς: Πειραιάς | Άγιος Ιωάννης Ρέντης | Δραπετσώνα | Κερατσίνι | Κορυδαλλός | Νίκαια | Πέραμα

 

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License