- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ελπίδα (πλήρες ονοματεπώνυμο: Ελπίδα Καραγιαννοπούλου, 1 Οκτωβρίου 1950) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια με περίοδο ακμής τις δεκαετίες του ΄70, του '80 και του '90.

Βιογραφία

Η Ελπίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας την 1η Οκτωβρίου του 1950. Στα δεκαπέντε της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Θηλέων. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει αρχιτέκτων και, αργότερα, σπούδασε σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη.

Έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς, τον Νίκο, τοπογράφο μηχανικό, και τον Κώστα Καράλη, γνωστό τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη.

Πριν τελειώσει τις σπουδές της, μέσω του αδελφού της Κώστα, γνώρισε τον Γεράσιμο Λαβράνο, γνωστό μουσικοσυνθέτη κι έτσι το 1970 άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι. Σπούδασε μουσική και φωνητική κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο Αλέξανδρο Αινιάν. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Το 1970 άρχισε να εργάζεται τα βράδια, ξεκινώντας με τον Νίκο Ιγνατιάδη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Συνέχισε σε clubs και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπως ΔΕΙΛΙΝΑ, ΝΕΡΑΪΔΑ,ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΜΕΔΟΥΣΑ, ΖΥΓΟ, ΣΚΟΡΠΙΟ κ.λπ. Συνεργάστηκε με τους Γ. Πάριο, Γ. Νταλάρα, Στρ. Διονυσίου, Τ. Βοσκόπουλο, Χ. Αλεξίου, Β. Μοσχολιού, Δ. Μητροπάνο, Γ. Πουλόπουλο, Μ. Μητσιά, Χάρρυ Κλυνν και με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Έχει συνεργασθεί και με δημιουργούς, όπως τον Κώστα Χατζή, Σώτια Τσώτου, Λάκη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Κυριάκο Ντούμο, Δημήτρη Ιατρόπουλο, Πάνο Φαλάρα, Κώστα Τουρνά, Χρήστο Νικολόπουλο, κ.α.

Στη δισκογραφία μπήκε το 1970, με το τραγούδι "ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ". Ακολούθησε το "ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΗ" και το 1972 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι "ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ". Ακολούθησε και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τον ομώνυμο τίτλο.

Σταθμός στη δισκογραφία της ήταν η συνεργασία της το 1977, με τον Κώστα Χατζή και την ζωντανή ηχογράφηση με τίτλο "ΕΛΠΙΔΑ-ΔΑΚΗΣ στου ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ". Από αυτήν την συνεργασία προέκυψε η μεγάλη διαχρονική επιτυχία "ΑΝΤΙΟ", σε στίχους Σώτιας Τσώτου.

Στη διάρκεια των χρόνων, από το 1972 έως το 1986, συμμετείχε τέσσερις φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έξι φορές εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ τραγουδιού, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στη Χιλή, το δεύτερο βραβείο στο Τόκυο της Ιαπωνίας και άλλα πολλά βραβεία, όπως βραβεία ερμηνείας, ξεχωριστής προσωπικότητας, βραβεία από τα ΜΜΕ ξένων χωρών με άπειρα ευμενή σχόλια. Η Ελπίδα υπήρξε πρότυπο για τους νέους της δεκαετίας του '70.

Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ με το τραγούδι "ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΣΥ SUPER STAR" του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου, κερδίζοντας την 8η θέση. Ο "ΣΩΚΡΑΤΗΣ" κυκλοφόρησε και στις Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία καθώς και στις Σκανδιναβικές χώρες. Τη δεύτερη εκπροσώπησε την Κύπρο το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας με το τραγούδι "Τώρα ζω".

Τον Ιούνιο του 1979 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Μηχανολόγο/Μηχανικό Στάθη Κατσαντώνη. Το 1980 απέκτησε την κόρη της Ήρα και το 1985 τον γιο της Στέφανο. Μέχρι το 1997 η παρουσία της στην δισκογραφία και στα ΜΜΕ ήταν ανελλιπής. Το 2010 συμμετείχε στο ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα "JUST THE TWO OF US", με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 συμμετείχε στο CD του Γιάννη Ζουγανέλη "ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ", με το τραγούδι του Αντώνη Ανδρικάκη "ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ". Το 2013 συμμετέχει στο CD των ONIRAMA και στο τραγούδι "ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ".

Συμμετοχές σε φεστιβάλ
Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

1972: «Δεν τον είδα», 436 βαθμοί, 7η θέση
1973: «Στάξε μέλι», 272 βαθμοί, 7η θέση στον Α' ημιτελικό (δεν προκρίθηκε στον τελικό)
1975: «Σε παρακαλώ», 222 βαθμοί, 5η θέση και βραβείο ερμηνείας
1976: «Άναψέ μου το φως», 164 βαθμοί, 9η θέση

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

1979 (για την Ελλάδα): «Σωκράτης», 69 βαθμοί, 8η θέση
1986 (για την Κύπρο): «Τώρα ζω», 4 βαθμοί, 20η θέση

Φεστιβάλ Τραγουδιού στο Εξωτερικό

1972 ΤΟΚΥΟ
1973 ΧΙΛΗ - στην 4η θέση
1973 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - με βραβείο από τα ΜΜΕ
1974 ΠΟΛΩΝΙΑ
1974 ΤΟΚΥΟ - 2ο βραβείο
1975 ΧΙΛΗ - 1ο βραβείο
1979 EUROVISION στην 8η θέση

Δισκογραφία

1970 "ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ" SINGLE ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ
1971 "ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΗ" ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ
1972 "ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ" LP
1973 "ΕΛΠΙΔΑ" LP
1974 "ΚΟΙΤΑ TO ΦΩΣ" LP
1975 TΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ROCK OPERA
1976 ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ LP
1977 ΕΛΠΙΔΑ ΔΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ LP τριπλός δίσκος - ζωντανή ηχογράφηση
1978 ΕΛΠΙΔΑ "ΜΠΟΡΕΙ" LP
1978 "KAI ΠΟΥ ΝΑΣΑΙ ΕΣΥ" - συμμετοχή στο δίσκο "ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ" του Κώστα Τουρνά
1979 ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ (EUROVISION) LP
1979 TA ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ LP
1981 "ME ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ" LP
1982 "ΜΑΚΡΥΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ" LP
1983 "H ΕΛΠΙΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ "ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ" LP
1988 "ΦΛΑΣ" LP
1988 "ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ"
1989 "EΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ" LP
1990 "ΣΕΛΙΔΑ 16" LP
1992 "ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ" LP
1994 "ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΧΑΘΗΚΑ" LP
1995 "TΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ"
1997 " ΣΤΗΝ DISCOTEQUE "
2012 Συμμετοχή στο LP "ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ"... στο ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
2013 Συμμετοχή στο LP "ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ" ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ

Video Μαρινέλλα | Μαρίζα Κωχ | Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Γουίλλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη | Τάνια Τσανακλίδου | Ελπίδα | Άννα Βίσση | Γιάννης Δημητράς | Κρίστι Στασινοπούλου | Τάκης Μπινιάρης | Bang | Αφροδίτη Φρυδά | Μαριάννα | Χρήστος Κάλλου και Wave | Σοφία Βόσσου | Κλεοπάτρα | Καίτη Γαρμπή | Κώστας Μπίγαλης | Ελίνα Κωνσταντοπούλου | Μαριάννα Ευστρατίου | Μαριάννα Ζορμπά | Θάλασσα | Antique | Μιχάλης Ρακιντζής | Μαντώ | Σάκης Ρουβάς | Έλενα Παπαρίζου | Άννα Βίσση | Σαρμπέλ Καλομοίρα

 

Μουσική Εγκυκλοπαίδεια

Ελληνική Μουσική

Έλληνες μουσικοί

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License