- Art Gallery -

 

.

Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας είναι κράτος της βορειοδυτικής Ευρώπης, με έκταση 244.820 τ.χλμ.. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Ιρλανδία και βρέχεται περιμετρικά από τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για νησιωτική χώρα με μοναδικά χερσαία σύνορα 360 χλμ. περίπου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στη νήσο Ιρλανδία.[1] Το συνολικό έδαφος της χώρας διαμοιράζεται ανάμεσα στις Βρετανικές Νήσους -τα δύο μεγάλα νησιά του Bρετανικού Aρχιπελάγους- και τα πολυάριθμα μικρά νησιά που βρίσκονται κοντά στις βρετανικές ακτές, όπως οι Ορκάδες, οι νήσοι Σέτλαντ και οι Εβρίδες, το Άνγκλεσι και το νησί Mαν στην Iρλανδική Θάλασσα. Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί επίσης η νήσος Γουάιτ και τα Νησιά της Μάγχης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ως κρατική οντότητα είναι συχνά γνωστό με το αποδεκτό όνομα Μεγάλη Βρετανία και το μη αποδεκτό από τους Σκώτους, τους Ουαλούς και τους κατοίκους της Βορείου Ιρλανδίας Αγγλία. Οι εθνότητες που περιλαμβάνει καθορίζονται από τέσσερις περιοχές: την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία (Όλστερ).


View Larger Map

Ιστορία

Η ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζει από την 1η χιλιετία π.Χ.. Την εποχή αυτή κατοικήθηκε από τους Βρετανούς, που ανήκαν στις κελτικές φυλές. Η αρχαιότερη αναφορά σχετικά με την περιοχή προέρχεται από το λεγόμενο «Μασσαλιώτικο Περίπλου», που πιστεύεται πως γράφηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., και μερικά αποσπάσματά του διασώθηκαν στο μεταγενέστερο έργο του Αβιηνού Ora Maritima.[3] Εκεί η περιοχή αναφέρεται με τον όρο «Albionum» (Αλβιόνα), ενώ γίνεται αναφορά και για το γένος των «Hiernorum» (Ιερνών), προγόνων των Ιρλανδών.[4] Πριν από την εμφάνιση του Ora Maritima πάντως υπάρχουν αναφορές για τα νησιά Αλβίων και Ιέρνη από τον 4ο αιώνα π.Χ.[5] (ο όρος «Αλβιώνα», μαζί με τον χαρακτηρισμό «Γηραιά», χρησιμοποιήται κάποιες φορές ως εναλλακτικό όνομα για τη Μεγάλη Βρετανία). Στο ταξίδι του Πυθέα, στο «Περί Ωκεανού», τα νησιά αναφέρονται με τον όρο «Πρεττανικές Νήσοι», από το όνομα μίας ομάδας Γαλατών, των Pritani (Πρεττανοί), με τους οποίους ο Πυθέας θεωρεί πως έχουν συγγενικές σχέσεις οι κάτοικοι του νησιού.[6]

Αργότερα, τον 1ο π.Χ. αιώνα, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, έγινε ρωμαϊκή επαρχία, αλλά παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να εκρωμαΐσουν τον πληθυσμό της. Αλλαξαν ελαφρά το όνομα με το οποίο περιγράφει τα νησιά ο Πυθέας σε «Britannia» και ονόμασαν τους κατοίκους «Britons».[7]

Από το 150-650 μ.Χ. αρχίζει η κατάκτηση του νησιού (εκτός από την περιοχή της Σκωτίας) από τους Άγγλους, τους Σάξονες, τους Ιούτους, που ήταν γερμανικές φυλές. Οι Κέλτες τελικά είτε έγιναν δούλοι των γερμανικών φυλών είτε μετανάστευσαν στα βόρεια του νησιού. Οι νέοι άποικοι, οι Αγγλοσάξωνες, εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν διάφορα βασίλεια και άρχισε η συστηματική διαδικασία του εκφεουδαρχισμού της χώρας. Αργότερα, τον 9ο αιώνα μ.Χ., όλα τα αγγλοσαξωνικά βασίλεια ενώθηκαν και αποτέλεσαν ένα, με το όνομα Αγγλία.

Στο διάστημα αυτό άρχισαν τις επιδρομές στο νησί και οι Βίκινγκ, κυρίως της Δανίας και της Νορβηγίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο μέρος να το καταλάβουν οι Βίκινγκ και να το κρατήσουν μέχρι τα μέσα του 10ου αιώνα. Οι βασιλείς της Αγγλίας, αφού στηρίχτηκαν στους διάφορους ιππότες, αύξησαν την επιρροή τους και κατάφεραν να ενισχύσουν την εξουσία τους απέναντι στους φεουδάρχες. Στο διάστημα αυτό η Αγγλία κατέλαβε ένα μέρος από τη Γαλλία. Τελικά, την εποχή του Ιωάννη του Ακτήμονα ξεσηκώθηκαν οι βαρώνοι με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να υποχωρήσει και να τους παραχωρήσει σημαντικά προνόμια, τη λεγόμενη Μάγκνα Κάρτα (καταστατικός χάρτης δικαιωμάτων).

Στα 1265 δημιουργήθηκε η πρώτη βουλή. Στα επόμενα χρόνια (1337-1453) άρχισε ο λεγόμενος εκατονταετής πόλεμος, με αποτέλεσμα να χάσει η Αγγλία τις κτήσεις της στην Ευρώπη, εκτός από το Καλαί.

Στη συνέχεια πέρασε από διάφορες φάσεις μέχρι το 1640, οπότε άρχισε η αστική επανάσταση που έληξε το 1660. Στα 1649, τα βασιλικά στρατεύματα νικήθηκαν, ο βασιλιάς Κάρολος ο Α΄ θανατώθηκε και η χώρα απέκτησε δημοκρατικό πολίτευμα.
Βρετανικό Κοινοβούλιο

Αργότερα, το 1653 εγκαθιδρύθηκε το προτεκτοράτο του Κρόμγουελ και το 1660 έγινε η παλινόρθωση του Οίκου των Στιούαρτ. Στο διάστημα από 1660 μέχρι 1688-89, σχηματίστηκαν τα κόμματα των Τόρις και των Ουίγων, που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Η χώρα ονομάστηκε Μεγάλη Βρετανία κατά τον 17ο αιώνα, όταν οι βασιλείς της Σκωτίας έγιναν και Βασιλείς της Αγγλίας.

Στη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, η Αγγλία κατέκτησε τεράστια εδάφη στις Ινδίες και την Αμερική, αφού συνέτριψε τον γαλλικό στόλο και εξασφάλισε την κυριαρχία των θαλασσών. Στο διάστημα από τα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές του 19ου πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιγαλλικού συνασπισμού, που τελικά οδήγησε στη συντριβή του Ναπολέοντα, με αποτέλεσμα να βγει κερδισμένη, αφού απέκτησε και τις γαλλικές αποικίες στην Αφρική και την Ασία.

Η βιομηχανική επανάσταση έδωσε διέξοδο στις εσωτερικές αντιθέσεις της. Το 1830 απέκτησαν πολιτικές ελευθερίες οι καθολικοί και οι εβραίοι. Όλο αυτό το διάστημα μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, επεξέτεινε τις κτήσεις της. Μετά από αυτόν όμως, η άλλοτε κραταιά Μεγάλη Βρετανία άρχισε να κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Το 1922 παραχώρησε την ανεξαρτησία στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το 1932 στο Ιράκ.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε μέρος από την αρχή και σήκωσε ένα αρκετά μεγάλο βάρος. Το τέλος του πολέμου σήμανε και το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Διακυβέρνηση
Δημαρχείο του Leeds

Κύριο λήμμα: Πολιτικά του Ηνωμένου Βασιλείου

Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα μικρότερα Έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σκωτία διαθέτουν από το 1998 τοπικά αιρετά νομοθετικά σώματα και κυβερνήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στα σώματα αυτά αρμοδιότητες σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση, οι μεταφορές και το περιβάλλον. Ωστόσο έχει διατηρήσει το δικαίωμα να παύει ή να αναστέλλει τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή όποτε κρίνει απαραίτητο. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία η λειτουργία της Συνέλευσης της Βορείου Ιρλανδίας έχει ανασταλεί τέσσερις φορές έως σήμερα, με μακροβιότερη την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2002 έως το Μάιο του 2007. Στο διάστημα αυτό τις αρμοδιότητές της ασκούσε η κεντρική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[1] Στη διοίκηση της χώρας εναλλάσσονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, με τρίτο κόμμα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Γεωγραφία
Map of United Kingdom.svg
Χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου
Πληθυσμός Υψόμετρο
πάνω από 5.000.000 Square city locator.png πάνω από 500 μ. Green rectangle 5.png
πάνω από 500.000 City locator 3.svg έως 500 μ. Green rectangle 4.png
πάνω από 100.000 Circular map symbol.svg έως 200 μ. Green rectangle 1.png
πάνω από 50.000 Circular map symbol 2.svg
πάνω από 10.000 Circular map symbol 3.svg
κάτω από 10.000 Circular map symbol 4.svg

Το μήκος των ακτών της χώρας φτάνει τα 12.429 χιλιόμετρα, ενώ υψηλότερη κορυφή είναι το όρος Μπεν Νέβις με ύψος 1.343 μέτρα. Η συνολική έκταση στην οποία περιλαμβάνονται οι νήσοι Σέτλαντ και Ρόκαλ είναι 244.820 τ χλμ, από τα οποία 241.590 τ χλμ καλύπτουν χερσαία έκταση και τα 3.230 υδάτινη.[1]
Σημαντικές πόλεις

Αγγλία

Λονδίνο (Πρωτεύουσα)
Μπέρμιγχαμ
Ληντς
Σέφιλντ
Μάντσεστερ
Λίβερπουλ
Μπρίστολ
Κόβεντρι
Λέστερ
Νότιγχαμ
Νιούκασλ
Πλίμουθ
Γουλβερχάμπτον
Ντέρμπι
Σαουθάμπτον

Ουαλία

Κάρντιφ
Σουόνσι
Νιούπορτ

Σκωτία

Γλασκώβη
Εδιμβούργο
Αμπερντήν
Ντάντι
Ινβερνές

Βόρεια Ιρλανδία

Μπέλφαστ
Ντέρι
Λίσμπουρν

Δημογραφία

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 79,01 χρόνια (76,52 χρόνια οι άνδρες και 81,63 οι γυναίκες).[1]
Γλώσσες

Δεν υπάρχει επίσημη γλώσσα αλλά κυριαρχεί η αγγλική με 95%. Υπάρχουν ακόμη ομάδες που μιλούν κέλτικες γλώσσες: Ουαλική (25% του πληθυσμού στην Ουαλία, περίπου 610.000 ομιλητές), Σκωτική Γαελική γλώσσα (60.000 ομιλητές). Επίσης μιλιέται η Σκωτική γλώσσα (Σκωτς) (1.500.000 ομιλητές στην Σκωτία και 30.000 στην Βόρειο Ιρλανδία).
Θρησκεία

Οι Βρετανοί είναι στην πλειοψηφία τους προτεστάντες. Ο αγγλικανισμός εγκαθιδρύθηκε στην Αγγλία το 1534, όταν διεκόπηκαν οι σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οργανώθηκε η Εκκλησία της Αγγλίας ως επίσημη θρησκεία. Μαζί με την Εκκλησία της Σκωτίας λειτουργούν ως επίσημη θρησκεία αλλά και οι περισσότερες θρησκείες του κόσμου έχουν παρουσία. Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα πιο πρόσφατα στοιχεία απογραφής.[8]
Θρησκεία Πληθυσμός %
Χριστιανοί 42.079.000 71,6
Μουσουλμάνοι 1.591.000 2,7
Ινδουιστές 559.000 1,0
Σιχ 336.000 0,6
Ιουδαίοι 267.000 0,5
Βουδιστές 152.000 0,3
Άλλες θρησκείες 179.000 0,3
Δεν δήλωσαν 4.289.000 7,3
Χωρίς θρησκεία 9.104.000 15,5
Σύνολα θρησκειών 45.163.000 76,8
Μετανάστες

Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, η Αγγλία αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονταν από τις πρώην αγγλικές αποικίες. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των μεταναστών ήταν χώρες της Καραϊβικής, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ινδία.[9]

Ο πληθυσμός της Αγγλίας ανέρχεται σε 47.026.500 κατοίκους και οι μη λευκές μειονότητες αποτελούν το 6,3%, δηλ. περίπου 2.906.500 κάτοικοι.[10]

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι και ήταν πολιτισμικό, πολυεθνικό και πολυγλωσσικό στη σύνθεση του πληθυσμού του, ακόμα και πριν την άφιξη των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων στη δεκαετία του 1950. Το 1993 από τα τρία εκατομμύρια περίπου των μη Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου οι 840.000 ήταν Ινδοί, 447.000 Πακιστανοί, 163.000 από το Μπαγκλαντές, 157.000 Κινέζοι και περίπου 891.000 ανήκαν στην μαύρη φυλή. Η πλειοψηφία όλων αυτών έχει γεννηθεί στη Βρετανία, ενώ αρκετοί δεν μιλούν καθόλου τη μητρική τους γλώσσα και η πολιτισμική τους ταυτότητα έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.[11]
Οικονομία

Μια από τις αιτίες που οδήγησαν σε μια χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη της Βρετανίας ήταν οι αποικίες και η βιομηχανική επανάσταση, που επήλθε ως αποτέλεσμα. Αρχικά, η βιομηχανία της βασίστηκε στην ύπαρξη των πλούσιων κοιτασμάτων γαιάνθρακα και της εξασφάλιζε την απαραίτητη ενέργεια και στα πλούσια κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων.

Τα δύο αυτά, σε συνδυασμό με την εφεύρεση και την αξιοποίηση της ατμομηχανής, καθώς και η αφθονία των πρώτων υλών, που έρχονταν από τις αποικίες, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και των άλλων βιομηχανικών κλάδων.

Απέκτησε μια χωρίς προηγούμενο δύναμη, πολιτική και οικονομική. Έγινε το κέντρο του διεθνούς εμπορίου, ενώ η λίρα ήταν το επίσημο νόμισμα των εμπορικών ανταλλαγών σε όλο τον κόσμο. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας από τους πιο μεγάλους οικονομικούς και πολιτικούς αντιπάλους, η Αμερική.

Στο διάστημα του μεσοπολέμου η Μεγάλη Βρετανία άρχισε να αντιμετωπίζει τα διάφορα απελευθερωτικά κινήματα στις αποικίες της. Την "χαριστική βολή" την δέχθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικίες της άρχισαν να αποκτούν την ανεξαρτησία τους.

Σημαντικότεροι βιομηχανικοί τομείς της χώρας είναι: η χαλυβουργία, η μηχανουργία, η υφαντουργία και η χημική βιομηχανία. Τα μηχανήματα της αγγλικής βιομηχανίας εξακολουθούν να είναι απ' τα καλύτερα στον κόσμο. Η υφαντουργία έχει παράδοση από την εποχή του Μεσαίωνα και κυρίως στον τομέα των μάλλινων υφασμάτων. Και σήμερα ακόμη, τα αγγλικά κασμίρια είναι απ' τα καλύτερα στον κόσμο. Σημαντική ακόμη είναι και η βιομηχανία τροφίμων, η ζυθοποιία, η ποτοποιία κ.ά.

Η μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη οδήγησε στην δημιουργία πυκνού δικτύου συγκοινωνιών και μεταφορών όλων των ειδών. Παρόλη την ανάπτυξη όμως, το εσωτερικό οδικό δίκτυο θεωρείται ξεπερασμένο και σήμερα εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς. Τα λιμάνια είναι από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, ενώ ο εμπορικός της στόλος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, όπως και οι αεροπορικές της συγκοινωνίες. Σε όγκο διεθνών συναλλαγών έρχεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Παράλληλα με τη βιομηχανία σημαντικά αναπτυγμένη είναι και η γεωργία και, κυρίως, η κτηνοτροφία. Από την γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αναφερθούν το στάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η βρώμη και τα ζαχαρότευτλα.

Η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται η χώρα όπου βελτιώθηκαν οι σημαντικότερες φυλές των ζώων που σήμερα εκτρέφονται σ' όλον τον κόσμο και σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξαγωγή βελτιωμένων φυλών ζώων. Δυστυχώς και πάνω σε τέτοιες προσπάθειες συνέβη και η εμφάνιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (νόσος των "τρελών αγελάδων"). Σημαντική επίσης είναι κι η αλιεία ρέγγας, μπακαλιάρου κλπ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προστριβές μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ισλανδίας, ο λεγόμενος πόλεμος του μπακαλιάρου, που μάλιστα στη δεκαετία του 1970 οδήγησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Συγκοινωνίες

Η οδήγηση γίνεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου, με το τιμόνι των οχημάτων να βρίσκεται δεξιά. Οι οδικές αρτηρίες, που βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες είναι επίσης πολύ προχωρημένες, με τα αεροδρόμια της χώρας να είναι υπερσύγχρονα και να εξυπηρετούν πολλά εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο (το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση στον κόσμο).
Πολιτισμός

Παράλληλα με την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη, αναπτύσσονται στη χώρα τα γράμματα και οι τέχνες. Τα πρώτα καλλιτεχνικά λείψανα είναι τα μεγαλιθικά ιερά του Έιβμπερι, που χρονολογούνται μεταξύ του 1900-1600 π.Χ. Στη συνέχεια, μετά την κατάκτηση της απ' τους Ρωμαίους, οι τελευταίοι δίδαξαν το δικό τους πολιτισμό στους ντόπιους.

Με τη διάδοση του χριστιανισμού στα νησιά, αρχίζει μια καινούρια εποχή για την τέχνη. Αρχίζουν να κατασκευάζονται διάφοροι ναοί, μερικοί απ' τους οποίους καταστράφηκαν απ' την εισβολή και την κυριαρχία των Ούννων, ενώ μερικοί απ' αυτούς εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν. Η νορμανδική κατάκτηση των βρετανικών νησιών έπαιξε αποφασιστική σημασία στην όλη καλλιτεχνική εξέλιξη, που εξακολουθεί να εκφράζεται με τη μορφή διάφορων αρχιτεκτονικών κτισμάτων και με τη ζωγραφική. Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη, που αναπτύχθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά την Αναγέννηση, άρχισαν να φτάνουν στη Βρετανία την εποχή του Ερρίκου του Η', που κάλεσε στην αυλή του διάφορους Ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Αργότερα, το 1768, ο Γεώργιος ο Γ', δημιούργησε τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, ενώ η ζωγραφική και η γλυπτική γνωρίζει μια κάποια ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργεί και τη δικιά της σχολή, όπως έγινε μ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λογοτεχνία στη Βρετανία αρχίζει να γνωρίζει ανάπτυξη και να βρίσκει το χαρακτήρα της μετά την εισβολή των Νορμανδών, στα 1066. Οι Νορμανδοί επέβαλλαν στους Άγγλους τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους. Απ' την εποχή αυτή υπάρχουν μερικές ιστορίες με ιππότες και διάφοροι θρύλοι, όπως οι Αρθούριοι, που αρχικά γράφτηκαν στα λατινικά, αργότερα μεταφράστηκαν στα φραγκονορμανδικά και τέλος στα αγγλικά. Κατά την Αναγέννηση, η λογοτεχνία έχει να επιδείξει μερικούς δυναμικούς εκπροσώπους, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Τόμας Μουρ. Πριν απ' την επικράτηση των πουριτανών, το 1642, θα πρέπει ν' αναφερθεί κι ο κορυφαίος ποιητής της Αγγλίας, ο Σαίξπηρ.

Μετά την επανάσταση του 1688, κάνει την εμφάνισή του το ρεαλιστικό μυθιστόρημα, που έχει ως θέμα του την καθημερινή ζωή. Κυριότεροι εκπρόσωποι της περιόδου αυτής είναι ο Ντάνιελ Ντεφόε, ο Τόμπιας Σμόλλετ και άλλοι. Απ' τους ρομαντικούς πρέπει ν' αναφερθούν ο Τζον Κητς, η Μαίρη Σέλλεϋ και ο Λόρδος Βύρων. Τα μετέπειτα χρόνια και μέχρι τα σημερινά υπάρχει πληθώρα λογοτεχνών, αλλά και πληθώρα τάσεων και αναζητήσεων. Ανάμεσα στα πιο γνωστά ονόματα θα πρέπει να αναφερθούν οι Τζόζεφ Κόνραντ, Τόμας Χάρντυ, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Όσκαρ Ουάιλντ, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκράχαμ Γκρην, Λώρενς Ντάρελ και άλλοι.

Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου

Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας

Γουόλπολ | Ουίλμινγκτον | Πέλαμ | Νιούκαστλ | Ντέβονσαϊρ | Νιούκαστλ | Μπιουτ | Τζ. Γκρένβιλ Ρόκινγκχαμ | Τσάταμ (Πιτ ο Πρεσβύτερος) | Γκράφτον | Νορθ |Ρόκινγκχαμ | Σέλμπιουρν | Πόρτλαντ | Πιτ ο Νεότερος


Ηνωμένο Βασίλειο της
Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας

Πιτ ο Νεότερος | Άντινγκτον | Πιτ ο Νεότερος | Ο. Γκρένβιλ | Πόρτλαντ | Πέρσιβαλ | Λίβερπουλ | Κάνινγκ | Γκόντεριχ | Ουέλινγκτον | Γκρέι | Μέλμπουρν | Ουέλινγκτον | Πιλ | Ράσελ | Ντέρμπι | Άμπερντιν |Πάλμερστον | Ντέρμπι | Πάλμερστον | Ράσελ | Ντέρμπι | Ντισραέλι | Γκλάντστοουν | Μπίκονσφιλντ (Ντισραέλι) | Γκλάντστοουν | Σάλσμπουρι | Γκλάντστοουν | |Σάλσμπουρι | Γκλάντστοουν | Ρόουζμπερι | Σάλσμπουρι | Μπάλφουρ | Κάμπελ-Μπάνερμαν | Άσκουιθ | Λόιντ | Τζωρτζ | Λω | Μπόλντουιν | Μακντόναλντ | Μπόλντουιν | Μακντόναλντ | Μπόλντουιν | Τσάμπερλεν | Τσώρτσιλ | Άττλη | Τσώρτσιλ | Ήντεν | Μακμίλαν | Ντάγκλας-Χιουμ | Ουίλσον | Χιθ | Ουίλσον | Κάλαχαν | Θάτσερ | Μέιτζορ | Μπλερ | Μπράουν | Κάμερον | Μέι |

London : Images

South London, by Sir Walter Besant

United Kingdom, Gallery

Ancient Man in Britain, by Donald Alexander Mackenzie

Outlines of English History, by John Charles Curtis

Archaic England , Harold Bayley

England, Frank Fox

Social Life in England Through the Centuries, by H. R. Wilton Hall

The Spell of Scotland, by Keith Clark

The Towns of Roman Britain , James Oliver Bevan

English Costume, Dion Clayton Calthrop

English Embroidered Bookbindings, Cyril James Humphries Davenport

Milton's England , Lucia Ames Mead

English Villages, P. H. Ditchfield

Our Journey to the Hebrides, Joseph Pennell and Elizabeth Robins Pennell

The Cathedrals of Great Britain, by P. H. Ditchfield

Cathedral Cities of England, Collins William Wiehe

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Wells, Percy Dearmer

The Seven Periods of English Architecture , Edmund Sharpe

The Cathedral Church of Peterborough, W.D. Sweeting

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of St. Paul, Arthur Dimock

Bell's Cathedrals: Chichester (1901) , Hubert C. Corlette

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Winchester, Philip Walsingham Sergeant

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Ely, W. D. Sweeting

The Cathedral Church of York, A. Clutton-Brock

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Norwich, C. H. B. Quennell

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Exeter, Percy Addleshaw

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Hereford, A Description Of Its Fabric And A Brief History Of The Episcopal See , A. Hugh Fisher

Bell's Cathedrals: Southwark Cathedral, George Worley

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Saint Albans, Thomas Perkins

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Carlisle, C. King Eley

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Durham, J. E. Bygate

Bell's Cathedrals: The Abbey Church of Tewkesbury , H. J. L. J. Massé

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Gloucester, H. J. L. J. Massé

Bell's Cathedrals: The Cathedral Church of Salisbury, Gleeson White

Canterbury, Canon Danks

Cornwall , G. E. Mittone

Devonshire, by Francis A. Knight and Louie M. (Knight) Dutton

Royal Edinburgh, Margaret Oliphant

Highways and Byways in Surrey, Eric Parker

Hastings and Neighbourhood, Walter Higgins

Yorkshire--Coast & Moorland Scenes, Gordon Home

British Highways And Byways From A Motor Car, Thomas D. Murphy

The Ports, Harbours, Watering-places and Picturesque Scenery of Great Britain Vol. 1, Vol. 2, William Finden

Hammersmith, Fulham and Putney, Geraldine Edith Mitton and John Cunningham Geikie

Hampstead and Marylebone, Geraldine Edith Mitton

The Kensington District, Geraldine Edith Mitton

Holborn and Bloomsbury, Sir Walter Besant and Geraldine Edith Mitton

The Cornwall Coast , Arthur L. Salmon

Chronicles of Strathearn

Yorkshire Battles, by Edward Lamplough

Norfolk Annals , A Chronological Record of Remarkable Events in the 19th Century, Vol. 1, Vol. 2. , Charles Mackie

Mayfair, Belgravia, and Bayswater, Geraldine Edith Mitton

The Geological Story of the Isle of Wight, J. Cecil Hughes

Secret Chambers and Hiding Places, Allan Fea

An Introduction to the Industrial and Social History of England, Edward Potts Cheyney

Shakespearean Playhouses , Joseph Quincy Adams

British Museum Images

Hero-Myths & Legends of the British Race, Maud Isabel Ebbutt

Cecil Rhodes, Princess Catherine Radziwill

History

An Historical Narrative of the Great and Terrible Fire of London, Sept. 2nd 1666, Gideon Harvey

English Caricaturists and Graphic Humourists of the Nineteenth Century, Graham Everitt

Great Britain and Her Queen, Anne E. Keeling

Mary Queen of Scots 1542-1587

The Life of King Edward VII, J. Castell Hopkins

The Handbook to English Heraldry, Charles Boutell

Great Britain and the American Civil War , Ephraim Douglass Adams

On the Spanish Main, John Masefield

The Rise of the Democracy, Joseph Clayton

An Historical Account of the Settlements of Scotch Highlanders in America, J. P. MacLean

The British and the Hellenes: struggles for mastery in the eastern mediterranean 1850-1960, Robert F. Holland, Diana Weston Markides

Literature

Shakespeare's Family, Mrs. C. C. Stopes

Shakespeare, William : Hamlet , Othello , Venus and Adonis,

The Poetical Works of John Milton

English Literature, William J. Long

The Story of Lewis Carroll, Isa Bowman

A Short History of English Printing, 1476-1898, Henry R. Plomer

English Book-Illustration of To-day, Rose Esther Dorothea Sketchley

A Literary Pilgrimage Among the Haunts of Famous British Authors, Theodore Frelinghuysen Wolfe

Night and Day , Virginia Woolf

The Voyage Out , Virginia Woolf

The Adventures of Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle

Memoirs of Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle

The Mysterious Affair at Styles, Agatha Christie

The Secret Adversary, Agatha Christie

Treasure Island, Robert Louis Stevenson

The Jungle Book, Rudyard Kipling

Alice in Wonderland , Lewis Carroll

A Christmas Carol, Charles Dickens

Peter Pan in Kensington Gardens, J. M. Barrie

Tales from Shakespeare , Charles Lamb and Mary Lamb

Various

The Influence and Development of English Gilds, Francis Aiden Hibbert

Down Under With the Prince, Everard Cotes

The History of the Fabian Society, Edward R. Pease

The Story of the Guides, G. J. Younghusband

Old Coloured Books, George Paston

Some Old Time Beauties, Thomson Willing

Art

ENGLISH

Artist from UK

The Works of William Hogarth: In a Series of Engravings, John Trusler

A history of British art, Andrew Graham-Dixon

The King's artists: the Royal Academy of Arts and the politics of British culture, 1760-1840, Holger Hoock

American Indians in British art, 1700-1840, Stephanie Pratt

J.M.W. Turner: 1775-1851 : the world of light and colour, Michael Bockemühl

Blake's Gifts: Poetry and the Politics of Exchange, Sarah Haggarty

Paul Mellon's legacy: a passion for British art : masterpieces from the Yale ..., John Baskett

Great British watercolors:from the Paul Mellon collection at the Yale Center for British Art, Matthew Hargraves, Yale Center for British Art, Virginia Museum of Fine Arts

The Victorian nude: sexuality, morality, and art, Alison Smith

Women in the Victorian art world, Clarissa Campbell Orr

Bodybuilding: reforming masculinities in British art 1750-1810, Martin Myrone

British and Irish paintings in public collections: an index of British and Irish Oil paintings, Christopher Wright, Catherine May Gordon, Mary Peskett Smith

Contemporary British women artists: in their own words, Rebecca Fortnum

War paint: art, war, state and identity in Britain, 1939-1945, Brian Foss

The public art museum in nineteenth century Britain: the development of the national gallery, Christopher Whitehead

Impressions of the Caribbean - The Paintings of Janice Sylvia Brock

Picturing imperial power: colonial subjects in eighteenth-century British painting, Beth Fowkes Tobin

Public sculpture of Birmingham: including Sutton Coldfield, George Thomas Noszlopy, Jeremy Beach, National Recording Project (Public Monuments and Sculpture Association)

Public sculpture of Greater Manchester, Terry Wyke, Harry Cocks

Public sculpture of Glasgow, Volume 2001, Raymond McKenzie, Gary Nisbet

Public sculpture of Liverpool, Terry Cavanagh, National Recording Project (Public Monuments and Sculpture Association)

Public sculpture of Staffordshire and the Black Country, George Thomas Noszlopy, Fiona Waterhouse

Public sculpture of Warwickshire, Coventry and Solihull, George Thomas Noszlopy

Public sculpture of Leicestershire and Rutland, Terry Cavanagh, Alison Yarrington

Public sculpture of North-East England, Paul Usherwood, Jeremy Beach, Catherine Morris, University of Northumbria at Newcastle, National Recording Project (Public Monuments and Sculpture Association)

Public sculpture of the city of London, Philip Ward-Jackson

Σημειώσεις

↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 United Kingdom CIA World Factbook
↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 "World Economic Outlook Database". ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε την 18-10-2009.
↑ Donnchadh Ó Corráin. Chapter 1 Prehistoric and Early Christian Ireland . The Oxford Illustrated History of Ireland Oxford University Press, 2000 (Editor Foster RL) ISBN 0-19-289323-8
↑ Ora Maritima 110-111
↑ Massey, Gerald A Book of the Beginnings, Vol.1. Cosimo. ISBN 1-60206-829-1. s.440
↑ Berry Gunliffe, The Ancient Celts κεφ. 8ο
↑ Επίσης, ο Διόδωρος Σικελιώτης την ονομάζει «Πρεττανία», ενώ ο Στράβων (1.4.2) «Βρεττανία» και ο Στέφανος ο Βυζάντιος αναφέρει στα «Εθνικά» (69.16) πως ο Μαρκιανός ο Ηρακλειώτης ονομάζει στο έργο του «Περίπλους της έξω θαλάσσης» (Periplus maris externi) τη νήσο «Πρεττανική» και τους κατοίκους της «Αλβιώνιους» («...νῆσος Πρεττανική, Μαρκιανὸς ἐν περίπλῳ αὐτῆς. τὸ ἐθνικὸν Ἀλβιώνιος...»)
↑ Στην απογραφή του 2001, 390.000 άτομα δήλωσαν «Ιππότες Τζεντάι» αλλά δεν τους απονέμεται επίσημη αναγνώριση. [1] [2]
↑ Figueroa, 1995:778
↑ Figueroa, 1998: 125-128 στους Παλαιολόγου και Ευαγγέλου, 2003:153
↑ Grant, 1997: 178, 184 στους Παλαιολόγου και Ευαγγέλου, 2003: 153-154

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Wikitravel: Ηνωμένο Βασίλειο (ταξιδιωτικός οδηγός)

Εφημερίδες και τίτλοι εφημερίδων από το Ηνωμένο Βασίλειο

(Αγγλικά) Official website of the British Monarchy
(Αγγλικά) Official website of the United Kingdom Government
(Αγγλικά) visitBritain (Official tourist guide to Britain) - οδηγός στα ελληνικά
(Αγγλικά) Official Yearbook of the United Kingdom
(Αγγλικά) Animated flags of all the countries and United Kingdom

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License