ART

 

.

Μαλδίβες Μαλδίβες

Μαλδίβες

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων (Republic of Maldives) ή Νησιά των Μαλδίβων (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 km² και πληθυσμό 396.334[1]. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ. Αρχηγός Κράτους είναι ο Μοχάμετ Γουαχίντ Χασάν.


Ετυμολογία

Το όνομα "Μαλδίβες" πιθανότατα προέρχεται από το Maale Dhivehi Raajje ("Το Νησιωτικό Βασίλειο (υπό την εξουσία) του Μαλέ"), που αποτελεί τοπική ονομασία των Μαλδίβων. Το νησιωτικό κράτος ήταν συνώνυμο με την πρωτεύουσά του, που ονομαζόταν 'Malédeeb' και οι κάτοικοι ονομάζονταν 'Dhives'. Η λέξη "Dheeb/Deeb" (στην αρχαία Ντιβέχι) σημαίνει "νησιωτικό κράτος" και η λέξη Dhives (Dhivehin) σημαίνει νησιώτες (Μαλδιβιανοί). Οι Ολλανδοί, στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου, αναφέρονταν στη χώρα με το όνομα Maldivische Eilanden. Η ασφαλέστερη εκδοχή είναι ότι το "Maldive island" είναι η αγγλική απόδοση του τοπικού ονόματος, που ήταν σε χρήση την περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό μεταγράφηκε αργότερα σε Μαλδίβες.

Μερικοί λόγιοι στηρίζουν τη θεωρία ότι το όνομα "Maldives" προέρχεται από το σανσκριτικό mālādvīpa, που σημαίνει "γιρλάντα νησιών",[4] ή από το mahilā dvipa, που σημαίνει "νησί των γυναικών"[5], δεδομένης της μητριαρχικής κοινωνίας που επικρατούσε στα νησιά πριν την έλευση του Ισλάμ. Τα προαναφερθέντα ονόματα δεν αναφέρονται σε λογοτεχνικά έργα, όμως σε σανσκριτικά κείμενα υπάρχουν αναφορές για τα "Εκατό Χιλιάδες Νησιά" (Lakshadweepa), που είναι παράγωγο όνομα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το αρχιπέλαγος Τσάγκος αλλά και τις Λακαδίβες.[6]

Μερικοί Άραβες ταξιδευτές του Μεσαίωνα, όπως ο Ιμπν Μπατούτα αποκαλούσαν τα νησιά "Mahal Dibiyat" από την αραβική λέξηMahal ("παλάτι")." [7] Με το όνομα αυτό αναφέρονται οι Μαλδίβες στην περγαμηνή που απεικονίζεται στο κρατικό έμβλημα της χώρας. Το κλασικό όνομα της χώρας στην υεμενίτικη γλώσσα είναι Dibajat.[8]

Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει ότι η ετυμολογία της λέξης "Maldivians" προέρχεται από τη γλώσσα των Ταμίλ και το malaidhivu, με το "malai" να σημαίνει βουνό και το "dhivu" νησί. Ο Φιλοστόργιος, Έλληνας ιστορικός, γύρω στο 354 κάνει λόγο για κάποιον Διβοέα, του οποίου το νησί ονομαζόταν Δίβος (σημερινές Μαλδίβες).[9]
Ιστορία

Συγκριτικές, γλωσσολογικές και πολιτιστικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι των Μαλδίβων ήταν Δραβιδιανοί[10] από τις κοντινές ακτές, πιθανότατα ψαράδες από τις νοτιοδυτικές ακτές. Μια από τις κοινότητες ψαράδων ήταν αυτή του νησιού Γκριρααβάρου, που ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγή τους από το λαό των Ταμίλ[11] Με βάση μία θεωρία, οι νησιώτες του Γκιρααβάρου δεν ήταν οι μόνοι που κατοίκησαν πρώτοι τα νησιά. Στους αρχαίους μύθους αναφέρονται ως ιδρυτές. Επίσης, η άφιξη των Σινγκαλέζων με καταγωγή από τον εξόριστο πρίγκιπα Βιτζάγια και τους εκατοντάδες συντρόφων του , οι οποίοι έφτασαν στο νησί γύρω στα 543-483 π.Χ.Στην εποχή του βασιλιά Ασόκα εισήχθη ο βουδισμός ως θρησκεία και μέχρι το 12ο μ.Χ. αιώνα παρέμεινε αυτή.

Το ενδιαφέρον της Δύσης για τα αρχαιολογικά λείψανα των πρώιμων πολιτισμών των Μαλδίβων άρχισε με το έργο του Βρετανού αρμοστή στην Πολιτική Υπηρεσία της Κεϊλάνης, Χάρι Τσαρλς Πάρβις Μπελ, ο οποίος ναυάγησε στα νησιά το 1879. Από τότε επέστρεψε πολλές φορές με σκοπό να ερευνήσει τα αρχαία βουδιστικά ερείπια. Ειδικότερα μελέτησε τους αρχαίους σωρούς από χώμα (havitta ή ustubu , λέξεις που προέρχονται από την chaitiya ή στούπα) (στη γλώσσα Ντιβέχι ހަވިއްތަ) που βρίσκονται σε πολλές ατόλλες.

Οι πρώτοι βασιλείς των Μαλδίβων προώθησαν το βουδισμό και από την εποχή αυτή προέρχονται τα πρώτα γραπτά επιτεύγματα και τα πρώτα καλλιτεχνικά έργα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.Τον 11ο αιώνα η χώρα υποτάχθηκε στο βασίλειο των Τσόλα και από τα τέλη του 12ου αιώνα υπάρχουν γραπτές αναφορές για τον ασπασμό του Ισλάμ. Από το 1153 ως το 1968 ήταν σουλτανάτο και από το 1887 ως την ανεξαρτησία τους, οι Μαλδίβες ήταν προτεκτοράτο της Βρετανίας. Το 1953 υπήρξε μια μικρή απόπειρα εγκαθίδρυσης δημοκρατίας, ωστόσο σύντομα το σουλτανάτο εγκαθιδρύθηκε ξανά. Το 1959 οι κάτοικοι τριών νοτιότερων ατολλών εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ιμπραχίμ Ναζίρ. Ιδρύθηκε η Ενωμένη Δημοκρατία των Σουβαδίβων και πρόεδρος εξελέγη ο Αμπντουλάχ Αφίφ. Πρωτεύουσα της δημοκρατίας ορίστηκε η Χιταντού.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1965 η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Βρετανία και το σουλτανάτο συνέχισε να υφίσταται για άλλα τρία έτη, υπό το Βασιλέα Μουχάματ Φαρίντ. Στις 11 Νοεμβρίου του 1968 καταργήθηκε η μοναρχία (προηγήθηκε δημοψήφισμα στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς) και η επίσημη ονομασία της χώρας από Νησιά Μαλδίβων έγινε Μαλδίβες. Περίπου πέντε χρόνια μετά, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά το κράτος και να εκσυγχρονίζεται.

Το Νοέμβριο του 1988 ομάδα Μαλδιβιανών με επικεφαλής το Λούτφι πραγματοποίησαν απόπειρα πραξικοπήματος, χρησιμοποιώντας μισθοφόρους Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.Η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της Ινδίας και στις 3 Νοεμβρίου του 1988 αποβιβάστηκαν Ινδοί αλεξιπτωτιστές στα νησιά. Εντός λίγων ωρών, το πραξικόπημα συνετρίβη αναίμακτα και ο Γκαγιούμ αποκαταστάθηκε στην εξουσία. Στην επιχείρηση, που είχε την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Κάκτος", είχε λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 οι Μαλδίβες επλήγησαν από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε συνεπεία σεισμικής δόνησης στον Ινδικό. Σκοτώθηκαν συνολικά 108 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 6 αλλοδαποί. Μεγάλες καταστροφές έγιναν συνολικά σε 57 νησιά και 14 εκκενώθηκαν συνολικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ζημίες στα νησιά (οικονομία και τουρισμός) ανήλθαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή το 62% του ΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα κύματα έφτασαν σε ύψος τα 14 μέτρα.
Γεωγραφία και κλίμα
Κοραλλιογενείς ύφαλοι στις Μαλδίβες.

Οι είκοσι έξι ατόλες των Μαλδίβων περικλείουν ένα έδαφος με 1.192 νησίδες, εκ των οποίων 250 νησιά κατοικούνται. Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μ. Στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί περίπου κατά 20 εκατοστά. Μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των υδάτων θα απειλήσει την ύπαρξη των Μαλδίβων. Ο νέος πρόεδρος Μοχάμετ Νασίντ ετοιμάζει μακροπρόθεσμα σχέδια για μετακόμιση των κατοίκων της χώρας σε ασφαλέστερη περιοχή (Ινδία ή Σρι Λάνκα) σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο ορατός κίνδυνος της υπερθέρμανσης του πλανήτη[12]. Έχοντας υπόψη αυτά, δε φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η χώρα ήταν η πρώτη που υπέγραψε το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα[13].

Η χαρτογράφηση των νησιών άρχισε από τους Βρετανούς, το 1834-36. Φτιάχτηκαν τρεις χάρτες από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού.

Το 2004 έπληξε ένα τσουνάμι τον Ινδικό Ωκεανό, έπειτα από ισχυρό σεισμό. Προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στα σπίτια και στο περιβάλλον, ενώ πολλοί άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Η καταστροφή επέφερε μεγάλες αλλαγές στα νησιά, σε σημείο που έχει παραστεί ανάγκη να αλλάξει ο χάρτης του κράτους.

Στις 22 Απριλίου του 2008 ο πρόεδρος των Μαλδίβων, Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ έκανε έκκληση για περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιώντας ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα μπορούσε να βυθίσει το νησιωτικό κράτος του.[14]

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τα νησιά από τις καταιγίδες και τα μεγάλα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Ο ωκεανός αυτός έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα της χώρας, καθώς απορροφά, αποθηκεύει και απελευθερώνει σταδιακά την τροπική ζέστη, Η ζέστη μετριάζεται περαιτέρω από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες.

Η βλάστηση είναι περιορισμένη στα νησιά, καθώς υπάρχει υπερβολικό αλάτι στο έδαφος κοντά στην ακτή. Ελάχιστοι θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά υπάρχουν στο νησί. Στο εσωτερικό του συναντώνται μαγκρόβια φυτά. Σχεδόν σε κάθε σημείο των νησιών βρίσκονται οι κοκκοφοίνικες, το εθνικό φυτό των Μαλδίβων. Η περιορισμένη χλωρίδα αντισταθμίζεται από την πλούσια ζωική παρουσία στη θάλασσα.
Διακυβέρνηση

Κύριο λήμμα: Πολιτικά των Μαλδίβων

Η ιστορία της χώρας έχει ταυτιστεί με το μονοπώλιο στην εξουσία του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ. Το πρώτο Σύνταγμα άρχισε να ισχύει στις 2 Δεκεμβρίου του 1932 και το δεύτερο ψηφίστηκε στις 7 Αυγούστου του 2008.Ο Πρόεδρος εκλέγεται για πενταετή θητεία από το Κοινοβούλιο και η εκλογή αυτή επιβεβαιώνεται με ψήφο από το λαό. Αυτό γινόταν ως το 2008, με δημοψήφισμα. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Στις 9 Μαΐου του 2009 διενεργήθηκαν οι πρώτες δημοκρατικές βουλευτικές εκλογές.
Εκλογές
Προεδρικές εκλογές, 2008

Στις 8 Οκτωβρίου του 2008 διεξήχθησαν οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας με δημοκρατικό σύστημα και τη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός υποψηφίων.[15] Οι εκλογές θεωρήθηκαν δοκιμασία για το καθεστώς του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, του επί 30 χρόνια ηγέτη της χώρας[16]. Ένας από τους 5 ακόμα υποψηφίους , ο πρώην πολιτικός κρατούμενος, Μοχάμεντ Νασίντ από το Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων, ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των εκλογών και θα αναμετρηθεί με τον Γκαγιούμ σε δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα (40% έλαβε ο Γκαγιούμ και 26 ο Νασίντ).[17] Κατά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών, εκτός από τη βροχή, συνέβησαν πολλά απρόοπτα, καθώς χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έβρισκαν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εκλογομαγείρεμα. [18] Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου, κέρδισε ο Μοχάμετ Νασίντ με 53,65% των ψήφων, έναντι 45,32% του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.
Διοικητική διαίρεση
Κάθε διοικητική ατόλλη παρουσιάζεται με ένα γράμμα thaana για να ξεχωρίζει η ατόλλη. Οι φυσικές ατόλλες παουσιάζονται με μπλε χρώμα.

Για λόγους διοικητικής διαίρεσης, οι Μαλδίβες έχουν οργανωθεί σε 21 διοικητικές περιοχές, που είναι 20 "ατόλλες" (atholu), και η πόλη Μαλέ. Οι "ατόλλες" αυτές διαφέρουν από τις φυσικές ατόλλες.

Η κάθε διοικητική ατόλλη έχει τα εξής:

Ένα όνομα, παράδειγμα Thiladhunmati Uthuruburi (που σημαίνει Βόρειο Thiladhunmathi).
Έναν μαλδιβιανό κωδικό, παράδειγμα: Haa Alifu. Όταν είναι δύο γράμματα, το δεύτερο σημαίνει είτε "Βορράς" (Alifu) είτε "Νότος" (Dhaalu).
Έναν κωδικό με λατινικό γράμμα, για παράδειγμα: (A).

Κάθε ατόλλη διοικείται από τον αρχηγό (Atholhu Veriyaa) που διορίζεται από τον Πρόεδρο. Κυβερνήτης κάθε νησιού είναι ο Αρχηγός του Νησιού (Island Chief , στην τοπική γλώσσα: Katheeb), ο οποίος διορίζεται από τον πρόεδρο και ανώτερός του είναι ο Atholhu Veriyaa.
Λατινικό γράμμα Βραχυγραφ. κωδικού. Τοπικό γράμμα Κωδικός ονόματος Επίσημο όνομα Πρωτεύουσα
A HA ހއ Haa Alif Thiladhunmathi Uthuruburi Didhdhoo
B HDh ހދ Haa Dhaalu Thiladhunmathi Dhekunuburi Kulhudhuffushi
C Sh ށ Shaviyani Miladhunmadulu Uthuruburi Funadhoo
D N ނ Noonu Miladhunmadulu Dhekunuburi Manadhoo
E R ރ Raa Maalhosmadulu Uthuruburi U'ngoofaaru
F B ބ Baa Maalhosmadulu Dhekunuburi Eydhafushi
G Lh ޅ Lhaviyani Faadhippolhu Naifaru
H K ކ Kaafu Malé Thulusdhoo
U AA އއ Alif Ari Atoll Uthuruburi Meow
I ADh އދ Alif Dhaal Ari Atoll Dhekunuburi Mahibadhoo
J V ވ Vaavu Felidhu Felidhoo
K M މ Meemu Mulak Muli
L F ފ Faafu Nilandhe Atholhu Uthuruburi Magoodhoo
M Dh ދ Dhaalu Nilandhe Atholhu Dhekunuburi Kudahuvadhoo
N Th ތ Thaa Kolhumadulu Veymandoo
O L ލ Laamu Haddhunmathi Fonadhoo
P GA ގއ Gaafu Alif Huvadhu Atholhu Uthuruburi Villingili
Q GDh ގދ Gaafu Dhaalu Huvadhu Atholhu Dhekunuburi Thinadhoo
R Gn ޏ Gnaviyani Fuvammulah Fuamulaku
S S ސ Seenu Addu Hithadhoo
T - - - Malé Μαλέ
Δημογραφία

Ο συνολικός πληθυσμός αποτελείται από Ινδούς από τη νότια Ινδία, Σινγκαλέζους και Άραβες. Οι πρώτοι κάτοικοι που έφτασαν στα νησιά πιθανότατα κατάγονταν από τη νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα. Κοινωνικά επικρατεί διαχωρισμός με βάση τον πλούτο, την οικογενειακή καταγωγή, το επάγγελμα και την ισλαμική θρησκεία. Παραδοσιακά, αντί για πολύπλοκες κάστες, υπάρχουν οι ευγενείς (bēfulhu) και ο απλός λαός. Οι ευγενείς και τα εκλεκτά μέλη της κοινωνίας είναι συγκεντρωμένοι στη Μάλε. Τα τουριστικά θέρετρα δε βρίσκονται στα μέρη όπου κατοικούν οι αυτόχθονες νησιώτες και αποθαρρύνεται οποιαδήποτε προσπάθεια μεταξύ των ευγενών και του απλού λαού.

Από την απογραφή που έγινε το 1905 καταδεικνύεται ότι ο πληθυσμός της χώρας για τα πρώτα 70 χρόνια του τελευταίου αιώνα παρέμεινε γύρω στα 100.000 άτομα. Μετά την ανεξαρτησία το 1965, οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν σε βαθμό που ο πληθυσμός διπλασιάστηκε πριν το 1978. Ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού έφτασε το 3,4% το 1985. Ως το έτος 2007, οι κάτοικοι στη χώρα είχαν φτάσει τους 300.000, παρά το γεγονός ότι η πληθυσμιακή απογραφή του 2000 έδειξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού είχε παρουσιάσει μείωση κατά 1,9%. Το 1978 το προσδόκιμο ζωής ήταν τα 46 χρόνια, ενώ σήμερα αυξήθηκε στα 73 έτη. Ειδικότερα, το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 73,97 χρόνια (71,78 χρόνια οι άνδρες και 76,28 οι γυναίκες).[1] Η βρεφική θνησιμότητα από 127 ανά 1000 άτομα το 1977 σε 29,5 θανάτους σήμερα (εκτ. 2009). Επίσης, ο αναλφαβητισμός των ενηλίκων είναι, σύμφωνα με την απογραφή του 2000, 3,6%.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2008, περισσότεροι από 70.000 ξένοι εργάτες ζούσαν στη χώρα και άλλοι 33.000 ήταν παράνομοι μετανάστες. Ο πληθυσμός αυτός αποτελείται από ανθρώπους με καταγωγή από τις χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα, το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ. Στον πολιτισμό της χώρας υπάρχουν και λίγα στοιχεία αφρικανικής προέλευσης. Σε ορισμένα νησιά ζουν απόγονοι Αφρικανών, οι οποίοι ήταν απελευθερωμένοι δούλοι.
Γλώσσα
Η πρωτεύουσα Μάλε.

Επίσημη και κοινή γλώσσα είναι η Ντιβέχι. Πρόκειται για ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η οποία έχει ομοιότητες με την Ελού, τη γλώσσα των αρχαίων Σινγκαλέζων. Σήμερα, στις επιχειρήσεις χρησιμοποιείται ευρέως και η αγγλική γλώσσα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και για να δίνονται οδηγίες στα σχολεία.
Θρησκεία

Οι κάτοικοι ήταν αρχικά Βουδιστές, πιθανότατα από την εποχή του Ασόκα τον 3ο αιώνα π.Χ.[19] Πριν από αυτά τα χρόνια πιθανότατα ήταν Ινδουιστές. Το 1153 εισήχθη στη χώρα το Ισλάμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2008, απαιτείται να ασπαστεί κάποιος το Ισλάμ για να γίνει υπήκοος της χώρας (στο Άρθρο 9, παράγραφος Δ). Από τον 12ο αιώνα η θρησκεία άρχισε να επηρεάζει και τον πολιτισμό.
Οικονομία

Η πρόσφατη περίοδος της οικονομίας της χώρας χαρακτηρίζεται από τη μείωση της σημασίας της αλιείας και την ανάπτυξη του τουρισμού.[20] Η χώρα που συνεργάζεται εμπορικά με τις Μαλδίβες είναι κυρίως η Σρι Λάνκα. Η ενέργεια προέρχεται από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Οι κάτοικοι της χώρας συνηθίζουν να συλλέγουν τα κοράλλια από τους υφάλους και τα χρησιμοποιούν ως δομικά υλικά.[21]. Αυτό έχει γίνει πρόβλημα, καθώς η απογύμνωση των υφάλων από τα κοράλλια θεωρείται ότι θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική βιομηχανία.
Τουρισμός

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά. Δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και πολλές ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό των εισοδημάτων. Σήμερα, ο τουρισμός συνεισφέρει στο 28% του ΑΕΠ και στο 90% των φορολογικών εισπράξεων των Μαλδίβων. Λειτουργούν 89 τουριστικά θέρετρα με δυνατότητες 17 χιλιάδων κλινών. Το 2006 καταγράφηκαν 467.154 αφίξεις τουριστών. Τα πρώτα τουριστικά θέρετρα άρχισαν να λειτουργούν το 1972 στο νησί Μπάντος και στο χωριό Κουρούμπα.
Μεταφορές

Το 2008 στο νησιωτικό κράτος λειτουργούσαν συνολικά 8 αεροδρόμια. Το οδικό δίκτυο καλύπτει 88 χλμ. H οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Οι Μαλδίβες διαθέτουν στον εμπορικό στόλο τους 29 πλοία, σύμφωνα με στοιχεία του 2008[1].
Άμυνα

Ο στρατός αποτελείται από την Εθνική Δύναμη Άμυνας των Μαλδίβων (Maldives National Defence Force), της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ και συμπεριλαμβάνει παραρτήματα ασφαλείας (χερσαίες δυνάμεις), στοιχεία της Αεροπορίας, Ακτοφυλακή και μάχιμες δυνάμεις. Το 2005 υπήρχαν 71.774 κατά υπολογισμούς άνδρες κληρωτοί, ηλικίας 15-49 ετών. Η υποχρεωτική ηλικία στράτευσης είναι τα 18 χρόνια. Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας έφτασαν τα 45,07 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2005, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Βιβλιογραφία

Divehiraajjege Jōgrafīge Vanavaru. Muhammadu Ibrahim Lutfee. G.Sōsanī. Malé 1999.
H. C. P. Bell, The Maldive Islands, An account of the Physical Features, History, Inhabitants, Productions and Trade. Colombo 1883, ISBN 81-206-1222-1
H.C.P. Bell, The Maldive Islands; Monograph on the History, Archaeology and Epigraphy. Reprint Colombo 1940. Council for Linguistic and Historical Research. Male’ 1989
H.C.P. Bell, Excerpta Maldiviana. Reprint Colombo 1922/35 edn. Asian Educational Services. New Delhi 1999
Xavier Romero-Frias, The Maldive Islanders, A Study of the Popular Culture of an Ancient Ocean Kingdom. Barcelona 1999, ISBN 84-7254-801-5
Divehi Tārīkhah Au Alikameh. Divehi Bahāi Tārikhah Khidmaiykurā Qaumī Markazu. Reprint 1958 edn. Malé 1990.
Christopher, William 1836-38. Transactions of the Bombay Geographical Society, Vol. I. Bombay.
Lieut. I.A. Young & W. Christopher, Memoirs on the Inhabitants of the Maldive Islands.
Geiger, Wilhelm. Maldivian Linguistic Studies. Reprint 1919 edn. Asian Educational Services. Delhi 1999.
Hockly, T.W. The Two Thousand Isles. Reprint 1835 edn. Asian Educational Services. Delhi 2003.
Hideyuki Takahashi, Maldivian National Security –And the Threats of Mercenaries, The Round Table(London), No. 351, July 1999, pp. 433–444.
Muhammadu Ibrahim Lutfee. Divehiraajjege Jōgrafīge Vanavaru. G.Sōsanī. Malé 1999.
Hasan A. Maniku. The Islands of Maldives. Novelty. Male 1983.
Hasan A. Maniku. Changes in the Topography of the Maldives. Novelty. Male 1990.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Γραφείο Προέδρου (Αγγλικά)
Μαλδίβες CIA World Factbook (Αγγλικά)
Επίσημη σελίδα πληροφοριών για τη χώρα (Αγγλικά)
"Maldives: Paradise soon to be lost". BBC News. 28-07-2004. Ανακτήθηκε την 05-08-2008. (Αγγλικά)
Πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια προς Μαλδίβες (Αγγλικά)
Διοικητική διαίρεση (Αγγλικά)
Εθνογραφικές και εθνολογικές πληροφορίες (Αγγλικά)

Παραπομπές

↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 Μαλδίβες CIA World Factbook
↑ Maldives, Population and Housing Census 2006 Ministry of Planning and National Development
↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 "World Economic Outlook Database". ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε την 18-10-2009.
↑ J Hogendorn and M Johnson, The Shell Money of the Slave Trade, p. 20-22
↑ Cologne Digital Sanskrit Lexicon (από το Αγγλοσανσκριτικό Λεξικό των Μονιέ-Γουίλιαμς)
mahilā που σημαίνει γυναίκα
dvīpa που σημαίνει νησί, χερσόνησο και γιρλάντα
↑ Vaman Shivram Apte, Αγγλοσανσκριτικό Λεξικό. Motilal Banarsidass. Νέο Δελχί, 1985
↑ Ibn Batuta, Travels in Asia and Africa. σε μετάφραση A.R. Gibb
↑ Akhbar al-Sin wa ’l-Hind (Notes on China and India), που χρονολογείται από το 851
παγκόσμιο περιοδικό Saudi Aramco, τόμος 56, αρ. 4, The seas of sinbad, από τον ιστορικό και αραβιστή Paul Lunde
↑ Ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας των Μαλδίβων
↑ Xavier Romero-Frias, The Maldive Islanders, A Study of the Popular Culture of an Ancient Ocean Kingdom
↑ Maloney,Clarence. "Maldives People". Ανακτήθηκε την 22-06-2008.
↑ in.gr,Σχέδια να ...μετακομίσουν οι κάτοικοι των Μαλδίβων σε περίπτωση κατακλυσμού, 10 Νοεμβρίου 2008.
↑ BBC News, Maldives: Paradise soon to be lost , άρθρο του Νικ Μπράιαντ, 28 Ιουλίου 2004.
↑ Maldives president seeks help for 'paradise drowning'. Γαλλικό Πρακτορείο.
↑ CNN, Maldives votes in first democratic elections, 8 Οκτωβρίου 2008.
↑ Καθημερινή, Γεγονός οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στις Μαλδίβες, 17 Σεπτεμβρίου 2008.
↑ Evans, Judith (09-10-2008). "Early Morning Unofficial Results Suggest Gayoom-Anni Runoff". Minivan Daily. Ανακτήθηκε την 09-10-2008.
↑ Το Βήμα, Ουρές στις Μαλδίβες για τις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές 9 Οκτωβρίου 2008.
↑ Untitled Document στο www.maldivesstory.com.mv
↑ Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, εκδ. Δομή, 2007, τ. 13, σελ. 277
↑ Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, εκδ. Δομή, 2007, τ. 13, σελ. 272

Χώρες της Ασία

Αίγυπτος1 | Αζερμπαϊτζάν | Ανατολικό Τιμόρ | Αρμενία2 | Αφγανιστάν | Βιετνάμ | Βιρμανία | Βόρεια Κορέα | Γεωργία2 | Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα | Ιαπωνία | Ινδία | Ινδονησία | Ιορδανία | Ιράκ | Ιράν | Ισραήλ | Καζακστάν | Καμπότζη | Κατάρ | Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας | Κιργιστάν | Κουβέιτ | Κύπρος2 | Λάος | Λίβανος | Μαλαισία | Μαλδίβες | Μογγολία | Μπαγκλαντές | Μπαχρέιν | Μπουτάν | Μπρουνέι | Νεπάλ | Νότια Κορέα | Ομάν | Ουζμπεκιστάν | Πακιστάν | Παλαιστίνη | Ρωσία3 | Σαουδική Αραβία | Σιγκαπούρη | Σρι Λάνκα | Συρία | Δημοκρατία της Κίνας | Ταϊλάνδη | Τατζικιστάν | Τουρκία3 | Τουρκμενιστάν | Υεμένη | Φιλιππίνες

1. Τμήμα της χώρας ανήκει στην Αφρική. 2. Συνήθως γεωγραφικά θεωρείται Ασιατική χώρα, αλλά ωστόσο για πολιτισμικούς και ιστορικούς λόγους εντάσεται συχνά στην Ευρώπη. 3. Τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License