ART

 

.

Ινδία Ινδία

ΙνδίαΗ Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας είναι χώρα στη νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, με 1.210.193.422 κατοίκους[3], και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με 3.287.590 χμ².[2] Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Βιρμανία, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια, νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης.

Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα σταδιακά υποτάχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1947 απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από γενικευμένο αγώνα αυτοδιάθεσης που χαρακτηρίστηκε από μη βίαιες αντιδράσεις. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Ετυμολογία

Η ονομασία Ινδία προέρχεται από το όνομα του ποταμού Ινδού, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη Χίντου, ή από τη σανσκριτική Σχίντου. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν τον όρο Ινδοί, αναφερόμενοι στους ανθρώπους από τον Ινδό ποταμό. Το σύνταγμα της σύγχρονης Ινδίας αναγνωρίζει τη λέξη Μπαράτ ως επίσης επίσημη ονομασία της χώρας, κάτι που χρησιμοποιείται και στην καθημερινότητα αρκετών γλωσσών στη χώρα. Η ονομασία Μπαράτ προέρχεται από τον μυθικό βασιλιά Μπαράτα της ινδικής μυθολογίας. Η λέξη Χιντουστάν, αρχικά περσική έκφραση με σημασία η χώρα των Ινδών, χρησιμοποιείται επίσης περιστασιακά ως συνώνυμο όλης της χώρας.
Ιστορία

Οι πρώτοι ιθαγενείς κάτοικοι της χώρας εξοντώθηκαν ή αφομοιώθηκαν από λαούς που κατέβηκαν από το βορρά το 2.000 π.Χ. και επέβαλαν θρησκεία που τους ευνοούσε (το βεδισμό). Ως αντίδραση σ' αυτήν την καταπίεση γεννήθηκε ο βουδισμός, ο ζαϊνισμός και πολλές αιρέσεις των τριών αυτών θρησκειών που προκάλεσαν φυλετικούς και πολιτικούς αγώνες ανάμεσα στις κατά τόπους ηγεμονίες.

Ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος επωφελήθηκε από τις διαμάχες αυτές και εισέβαλε στο παράκτιο δυτικό τμήμα της χώρας που το κατέλαβε το 517 π.Χ.

Κατά την αρχαιότητα η Ινδία ήταν χωρισμένη σε 118 βασίλεια (όπως γράφει ο Μεγασθένης που έγραψε πρώτος για τον ινδικό κόσμο) και ο λαός του κάθε βασιλείου διαιρούνταν σε 7 τάξεις (ή κάστες) δηλαδή τους φιλόσοφους (βραχμάνες), τους γεωργούς, τους βοσκούς, τους τεχνίτες, τους στρατιώτες, τους επόπτες και τους συμβούλους του βασιλιά.

Για πρώτη φορά οι Ινδοί ήρθαν σ' επαφή με το δυτικό κόσμο, με την προέλαση του Μεγάλου Αλέξανδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους Ινδούς υπήρξε βαθιά. Δείγματά της ανακαλύπτουμε πολλά στην ινδική τέχνη. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου δημιουργήθηκαν ινδικά κρατίδια με Έλληνες ηγεμόνες που διατηρήθηκαν μέχρι το 50 π.Χ. (κατά την περίοδο αυτή διαδόθηκε ευρύτατα ο βουδισμός που δημιουργήθηκε γύρω στα 1700 π.Χ. σαν αντίδραση προς τον βεδισμό). Από τότε νέα φύλα εισβάλλουν από την κεντρική Ασία στην Ινδία και επικρατούν.

Τον 7ο αιώνα η Ινδία εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη σε κρατίδια, από τα οποία σπουδαιότερα ήταν το Κασμίρ και το Νεπάλ. Από αυτήν την εξασθένηση της χώρας επωφελήθηκαν οι μουσουλμάνοι, που εισέβαλαν για πρώτη φορά το 711 και υπόταξαν τις χώρες γύρω από τον Ινδό. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ινδίας ολοκληρώνεται στις αρχές του 14ου αιώνα. Επικίνδυνοι αντίπαλοι των μουσουλμάνων ηγεμόνων αρχίζουν να γίνονται τότε οι Μογγόλοι. Στο τέλος του 14ου αιώνα εισέβαλε στην Ινδία ο Ταμερλάνος και οι ταταρικές ορδές που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα πάντα. Μετά την ταταρική εισβολή ακολούθησε η επικράτηση των Μογγόλων που τη διαδέχθηκε η ευρωπαϊκή.

Πρωτοπόροι της ευρωπαϊκής διείσδυσης υπήρξαν οι Πορτογάλοι. Ο Βάσκο ντα Γκάμα, που ονομάστηκε αντιβασιλιάς της Πορτογαλίας στην Ινδία το 1524, θεμελίωσε την εκεί πορτογαλική κυριαρχία. Αυτή διάρκεσε πολλές δεκάδες χρόνια και υπήρξε απόλυτη στη δυτική ακτή της ινδικής χερσονήσου. Κατά τις αρχές του 17ου αιώνα αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους Πορτογάλους οι Ολλανδοί και κυρίως οι Άγγλοι. Αυτοί, με την «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών» που έγινε πανίσχυρη, απέκτησαν σημαντικά πρακτορεία και προνόμια στην Ινδία. Επί δυο αιώνες (17ο και 18ο) αγγλικά και γαλλικά συμφέροντα ανταγωνίζονταν στην Ινδία με αποτέλεσμα να επεκτείνουν βαθμηδόν την επιρροή τους, άλλοτε με τη βία και άλλοτε με την υπογραφή συμφωνιών με τους ντόπιους ηγεμόνες σ' όλη την ινδική χερσόνησο. Τελικά επικράτησαν οι Άγγλοι, που, αφού αντιμετώπισαν εξεγέρσεις των ιθαγενών, καθαίρεσαν τον τελευταίο Μογγόλο ηγεμόνα το 1857 και μεταβίβασαν (το επόμενο έτος) την εξουσία από την «εταιρεία των Ινδιών» στο αγγλικό στέμμα. Το 1877 η βασίλισσα Βικτωρία ονομάστηκε «αυτοκράτειρα των Ινδιών».

Ακολούθησαν ακούραστες προσπάθειες των Ινδών να απαλλαγούν από την αγγλική κυριαρχία, ειρηνικές κι ένοπλες εξεγέρσεις που πνίγηκαν στο αίμα. Το 1885 ιδρύθηκε το «Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο», το οποίο έθεσε ως στόχο του την απελευθέρωση της Ινδίας και έγινε ισχυρότατη οργάνωση, υποστηριζόμενη από όλους τους Ινδούς. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ινδοί πολέμησαν στο πλευρό των Άγγλων, πιστεύοντας ότι η λήξη του πολέμου θα σήμαινε την ανεξαρτησία τους.

Επικεφαλής του κινήματος είχε τεθεί ο Μαχάτμα Γκάντι, που επιδίωξε να εξαναγκάσει τους Άγγλους να δεχτούν το αίτημα των συμπατριωτών του για ανεξαρτησία με την «παθητική αντίσταση». Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε τo 1948. Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου έγιναν πολλές ένοπλες εξεγέρσεις των Ινδών, που πολέμησαν και πάλι στο πλευρό των Άγγλων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, μετά από μακρές και δυσχερείς διαπραγματεύσεις, το 1947 η Ινδία χωρίστηκε σε δύο αυτόνομα κράτη, στο πλαίσιο της βρετανικής κοινοπολιτείας: το Πακιστάν και τη μεγάλη, αυτόνομη Ινδική Δημοκρατία.

Σήμερα Πρόεδρος είναι η Πρατίμπχα Πατίλ και Πρωθυπουργός ο Μαμοχάν Σινγκ.
Κατάλογος Βρετανών Αντιβασιλέων

Με πλάγια γράμματα σημειώνονται οι υπηρεσιακοί αντιβασιλείς

Τσαρλς Κάνιγκ, Πρώτος Κόμης Κάνιγκα[›]
Τζέιμς Μπρους, Όγδοος Κόμης του Έλγινβ[›]
Στρατάρχης Ρόμπερτ Νέιπιερ, Πρώτος Βαρώνος Νέιπιερ των Μαγδάλωνγ[›]
Σερ Ουίλιαμ Ντένισονδ[›]
Τζον Λόρενς, Πρώτος Βαρώνος Λόρενςε[›]
Ρίτσαρντ Μπουρκ, Έκτος Κόμης του Μάιοστ[›]
Σερ Τζον Στράτσεϊζ[›]
Φράνσις Νέιπιερ, Δέκατος Λόρδος Νέιπιερη[›]
Τόμας Μπέϊρινγκ, Πρώτος Κόμης του Νόρθμπρουκθ[›]
Ρόμπερτ Μπάλουερ-Λάιτον, Πρώτος Κόμης του Λάιτονι[›]
Τζορτζ Ρόμπινσον, Πρώτος Μαρκήσιος του Ρίπονκ[›]
Φρέντερικ Χάμιλτον-Τεμπλ-Μπλάκγουντ, Πρώτος Μαρκήσιος του Ντάφεριν και της Άβαλ[›]
Χένρι Πέτι-Φιτζμόρις, Πέμπτος Μαρκήσιος του Λανσντάουνμ[›]
Βίκτορ Μπρους, Ένατος Κόμης του Έλγινν[›]
Τζορτζ Κέρζον, Πρώτος Μαρκήσιος Κέρζον του Κέντλστονξ[›]
Τζίλμπερτ Έλιοτ-Μάρεϊ-Κάινινμάουντ, Τέταρτος Κόμης του Μίντοο[›]
Τσαρλς Χάρντινγκ, Πρώτος Βαρώνος Χάρντινγκ του Πένσουρστπ[›]
Φρέντερικ Θέσιγκερ, Πρώτος Υποκόμης Τσέλμσφορντρ[›]
Ρούφους Ίσαακς, Πρώτος Μαρκήσιος του Ρέντινγκσ[›]
Έντουαρντ Φρέντερικ Γουντ, Πρώτος Κόμης του Χάλιφαξτ[›]
Ταγματάρχης Φρήμαν Φρήμαν-Τόμας, Πρώτος Μαρκήσιος του Ουίλινγντονυ[›]
Βίκτορ Χόουπ, Δεύτερος Μαρκήσιος του Λίνλιθγκαουφ[›]
Στρατάρχης Άρτσιμπαλντ Ουέιβελ, Πρώτος Κόμης Ουέιβελχ[›]
Ναύαρχος του Στόλου Λούις Μαουντμπάττεν, Πρώτος Κόμης Μαουντμπάτεν της Βιρμανίαςψ[›]

Φύση - Κλίμα
Παραλία στη νότια Ινδία
Βουνά στην Βόρεια Ινδία

Η χώρα διαιρείται σε τρία κύρια φυσικά διαμερίσματα: Το βόρειο μεγάλο ορεινό τείχος, που αποτελείται κυρίως από τα Ιμαλάια και τις παραφυάδες του, τη μεγάλη χαμηλή πεδιάδα, που βρίσκεται νότια του ορεινού τείχους και διαρρέεται από τους μεγάλους ποταμούς Γάγγη, Ινδό (γι' αυτό ονομάζεται Ινδογαγγική) και Βραχμαπούτρα, και το νότιο μεγάλο οροπέδιο που ονομάζεται Ντεκκάν και καταλήγει στο ακρωτήριο Κομορίν, το νοτιότερο της Ινδίας. Η Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη) και μερικά μικρά νησιά που προεκτείνονται βαθιά στον Ινδικό ωκεανό αποτελούν γεωλογική συνέχεια της Ινδικής χερσονήσου.

Εκτός από τις ψηλές ορεινές περιοχές της, η Ινδία δέχεται την επίδραση της τροπικής θερμότητας με μέση ετήσια θερμοκρασία 24-28°C. Το κλίμα της επηρεάζεται από τους ετήσιους ανέμους μουσώνες (μουσούν). Διακρίνουμε κυρίως 3 εποχές: τον ήπιο και χωρίς πολλές βροχές χειμώνα, τη θερμή και ξερή άνοιξη και το υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Η καθυστέρηση της βροχής συχνά καταστρέφει τις καλλιέργειες και προκαλεί ομαδικούς θανάτους από πείνα. Η σοδειά καταστρέφεται πολλές φορές εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών που προκαλούν μεγάλης έκτασης πλημμύρες.

Η βλάστηση της Ινδίας μοιάζει με την αφρικανική. Στα ινδικά δάση συναντάται μεγάλη ποικιλία τροπικών φυτών και ζώων.
Δημογραφικά στοιχεία

Η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα, με εκτιμώμενο πληθυσμό σχεδόν 1.2 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει καταγραφεί μία έντονη πληθυσμιακή αύξηση, η οποία αποδίδεται στη βελτίωση της ιατρικής και την εντατικοποίηση της γεωργίας. Συνέπεια αυτής της προόδου είναι η αύξηση κατά 11 φορές του αστικού πληθυσμού της Ινδίας μέσα στον 20ο αιώνα με την παράλληλη ενίσχυση της αστυφιλίας. 35 πόλεις της χώρας ξεπέρασαν το 2001 το ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ οι μεγαλύτερες έχουν πληθυσμό περισσότερο από 10 εκατομμύρια, όπως η Βομβάη, το Δελχί και η Καλκούτα. Το 70% όμως του συνόλου των Ινδών παραμένει αγροτικός πληθυσμός.

Η Ινδία έχει παγκόσμια την μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε ότι αφορά τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τα φυλετικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της, ενώ συγκρίνεται σε αυτούς τους τομείς μόνο με το σύνολο της Αφρικής. Δύο είναι οι κύριες γλωσσικές οικογένειες των Ινδών: η Ινδοαριανή οικογένεια (με ομιλητές περίπου το 74% του πληθυσμού) και η Δραβινιανή (24% του πληθυσμού). Άλλες γλώσσες της Ινδίας προέρχονται από την Αυστροασιατική και την Θιβετοβιρμανική οικογένεια. Το ίδιο το σύνταγμα της χώρας δεν προσδιορίζει κάποια εθνική γλώσσα. Τα Χιντί, με τους περισσότερους ομιλητές, αποτελούν την επίσημη γλώσσα του κράτους, ενώ τα Αγγλικά έχουν διαδεδομένη χρήση στη διοίκηση, την εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ χαρακτηρίζονται ως θυγατρική επίσημη γλώσσα. Εκτός από τα Χιντί, καμία άλλη γλώσσα δεν ομιλείται από ποσοστό μεγαλύτερο από 10% του πληθυσμού, ενώ κάθε πολιτεία και ένωση έχει τη δική της επίσημη γλώσσα, καθώς το σύνταγμα αναγνωρίζει 21 τοπικές γλώσσες.

Ως προς το θρήσκευμα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια Ινδοί (80,5% του πληθυσμού) είναι Ινδουιστές, ενώ άλλες θρησκευτικές ομάδες είναι οι Μουσουλμάνοι (13,4%), οι Χριστιανοί (2,3%), οι Σιχ (1,9%), οι Βουδιστές, οι Εβραίοι, οι Ζωροάστρες κτλ.

Οι Ινδοί ανήκουν φυλετικά στο «λευκό» κόσμο της Ασίας. Αποτελούν ένα πολύ δυσερμήνευτο τύπο. Ινδικά χαρακτηριστικά συναντάμε σε Αφγανιστάν, Κίνα, Ινδοκίνα, Ινδονησία κ.ά. Αξιόλογη, αν και μικρή σε ποσότητα, έξοδος ινδικών στοιχείων θεωρείται αυτή των τσιγγάνων.

Η Ινδία εκτείνεται σε 3.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 1.143.040.000 κατοίκους. Είναι δημοκρατία, με πρωτεύουσα το Νέο Δελχί με 11.600.000 κατοίκους. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βομβάη, βιομηχανική πόλη και λιμάνι εξαγωγής βαμβακιού, η Καλκούτα, πάνω σ' ένα κλάδο του δέλτα των ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα (τοποθεσία που την κάνει θαλάσσιο και παραποτάμιο λιμάνι, σημαντικό για την εξαγωγή της ιούτης, του ρυζιού και άλλων προϊόντων της Ινδίας), το Μαντράς, εμπορικό λιμάνι, την Μπενάρες, ιερή πόλη για τους Ινδουιστές.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 69,59 χρόνια (67,28 χρόνια οι άνδρες και 72,17 οι γυναίκες).[2]
Οικονομία
Το Χρηματιστήριο της Βομβάης

Νόμισμα της χώρας είναι η ρουπία.

Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ιούτη (γιούτα), ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία (έβενος σάνταζο). Στη Βεγγάλη κυριαρχεί το μπαμπού που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους από τον πληθυσμό. Διατρέφονται λίγα πρόβατα, άλογα καμήλες, χοιρινά, ελέφαντες. Συγχρόνως όμως υπάρχουν 176 εκατομμύρια βόδια και 51 εκατομμύρια βουβάλια που ξεπερνούν τις ανάγκες του πληθυσμού σχετικά με την εργασία και το κρέας που μπορούν να προσφέρουν, όμως οι ινδουιστές δεν τα εκμεταλλεύονται γιατί αυτό είναι αντίθετο στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Η χώρα παράγει γαιάνθρακα στην Καλκούτα και τη Βεγγάλη και πετρέλαιο στην περιοχή του Άσαμ. Κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή μίκας και την τέταρτη στην παραγωγή μαγγανίου. Τα ορυχεία βωξίτη τροφοδοτούν μια αναπτυγμένη βιομηχανία αλουμινίου. Αναπτυγμένες επίσης είναι η υφαντουργία, η σιδηρουργία, η υδροηλεκτρική παραγωγή, το εμπόριο. Εξάγονται τσάι, δέρματα, μπαχαρικά, ιούτη, βαμβάκι. Εισάγονται βιοτεχνικά προϊόντα, μηχανήματα, δημητριακά, λάδια κλπ. Παρά την ανεπτυγμένη βιομηχανία η χώρα παραμένει στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Το συγκοινωνιακό δίκτυο (τρένα, αυτοκινητόδρομοι, ποταμόπλοια στο Γάγγη) είναι ανεπαρκές και δε βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας.Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει επιχειρηματικό πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί πλήρως την επομένη εικοσαετία σύμφωνα με εκτιμήσεις του κράτους, και το οποίο πρόκειται να βοηθήσει στην οικονομική αναπτύξει της χώρας.
Κυριότεροι λιμένες
Ινδικό παγώνι. Είναι το εθνικό πτηνό της Ινδίας

Κολκάτα παλιότερα Καλκούτα.
Βομβάη
Μαντράς
Κοτσίν
Μορμουγκάο
Κάντλα
Παραντίπ
Νέο Μαγκαλόρε
Τουτικόριν και
Χαλντία ή Χάλντια

Διάστημα

Η Ινδία σαν μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο έχει σχεδιάσει και διαστημικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό η Ινδία εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη το 2008. Εκτός αυτού η πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα προγραμματίζεται το 2014, ενώ για τη Σελήνη η πρώτη της επανδρωμένη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το 2020. Αυτό το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και χρηματοδοτείται με μεγάλα ποσά αφού προβλέπεται ότι θα στοιχίσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διακυβέρνηση

Το πολίτευμα της χώρας είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία. Το Κοινοβούλιο ή Sansad είναι διθάλαμο και αποτελείται από το Συμβούλιο των Πολιτειών (Rajya Sabha), που είναι ένα σώμα που απαρτίζεται από γύρω στα 250 μέλη, 12 εκ των οποίων διορίζονται από τον πρόεδρο, ενώ τα υπόλοιπα εκλέγονται από τα εκλεγμένα μέλη των πολιτειακών και περιφερειακών συνελεύσεων, καθώς επίσης και από τη Λαϊκή Συνέλευση (Lok Sabha, με 545 έδρες- οι 543 εκλέγονται για πενταετή θητεία από το λαό και 2 διορίζονται από τον πρόεδρο). Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[2].
Βουλευτικές εκλογές 2009

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν σε πέντε φάσεις, στις 16, 23 και 30 Απριλίου του 2009 καθώς επίσης στις 7 και στις 13 Μαΐου. Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε στις 16 του μηνός.[5][6] Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο και ο Ενωμένος Προοδευτικός Συνασπισμός εξασφάλισαν περισσότερες από 250 έδρες συνολικά. Το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα παραδέχθηκε την ήττα του.[7]

Το Κόμμα του Κογκρέσου πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση και πρωθυπουργός παραμένει ο Μανμοχάν Σινχ. Ο τελευταίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας μετά τον Γιαβαχαρλάλ Νεχρού που κέρδισε επανεκλογή έπειτα από τη θητεία του για πλήρη πενταετία.[8] Ορκίστηκε για 2η θητεία στις 22 Μαΐου του 2009 και η δεύτερη θητεία ξεκίνησε επίσημα στις 25 Μαΐου.
Αποτελέσματα
Κοινοβούλιο της Ινδίας.

Βουλή (Lok Sabha), Απρίλιος- Μάιος 2009
Πηγές: [1] [2] [3] Συνασπισμοί Κόμμα Έδρες που κέρδισε Μεταβολή
Ενωμένη Προοδευτική Συμμαχία
Έδρες: 262
Μεταβολή εδρών: +79 Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο 206 +61
Κογκρέσο Τριναμούλ όλης της Ινδίας 19 +17
Dravida Munnetra Kazhagam 18 +2
Εθνικιστικό Κόμμα του Κογκρέσου 9 —
Εθνική Συνδιάσκεψη 3 +1
Jharkhand Mukti Morcha 2 −3
Ινδική Ένωση Μουσουλμανικού Συνδέσμου 2 +1
Κογκρέσο Κεράλα (Μανί) 1 +1
Majlis-e-Ittehadul Muslimeen Όλης της Ινδίας 1 —
Viduthalai Chiruthaigal Katchi 1 n/a
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Ινδίας (Athvale) — −1
Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία
Έδρες: 159
Μεταβολή εδρών: −17 Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα 116 −22
Τζανάτα Νταλ (Ενωτικό) 20 +12
Shiv Sena 11 −1
Rashtriya Lok Dalj 5 +2
Shiromani Akali Dal 4 −4
Telangana Rashtra Samithi 2 −3
Asom Gana Parishad 1 −1
Ινδικό Εθνικό Lok Dal — —
Τρίτο Μέτωπο
Έδρες: 79
Μεταβολή εδρών: −30 Μέτωπο Αριστεράς 24 −29
Κόμμα Bahujan Samaju 21 +2
Biju Janata Dal 14 +3
Anna Dravida Munnetra Kazhagam Όλης της Ινδίας 9 +9
Κόμμα Telugu Desam 6 +1
Τζανάτα Νταλ (Κοσμικό)j 3 −1
Κογκρέσο Χαριάνα Τζανίτ 1 +1
Marumalarchi Dravida Munnetra Kazhagam 1 −3
Pattali Makkal Katchi — −6
Τέταρτο Μέτωπο
Έδρες: 27
Μεταβολή εδρών: -37 Κόμμα Σαμαϊβάντιu 23 −13
Rashtriya Janata Dalu 4 −20
Κόμμα Lok Janshakti — −4
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι
Έδρες: 21 16 —

Σημείωση: Η μεταβολή εδρών για μια συμμαχία υπολογίζεται ως το άθροισμα των μεταβολών στην ατομική έδρα για τα κόμματα που αναφέρονται εδώ.

j-έγινε μέλος της υπό την ηγεσία του UPA κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
u-έδωσε εξωτερική και χωρίς όρους υποστήριξη προς την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του UPA μετά τις εκλογές.
Μεταφορές
Αυτοκινητόδρομος στην Ινδία

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.
κράτη και τα εδάφη της Ινδίας
Αυτά είναι τα κράτη και τα εδάφη της Ινδίας, των οποίων τα 28 μέλη και 7 επικράτειες ένωσης.

μέλη:
-

Andhra Pradesh
Arunachal Pradesh
Assam
Μπιχάρ
Chhattisgarh
Goa
Gujarat
Himachal Pradesh
Τζαμού και Κασμίρ
Τζαρκάντ
Karnataka
Κεράλα
Madhya Pradesh

Maharashtra
Μανιπούρ
Meghalaya
Mizoram
Nagaland
Orissa
Punjab
Rajasthan
Σικκίμ
Ταμίλ Ναντού
Tripura
Uttar Pradesh
Uttarakhand
Δυτική Βεγγάλη

Ομόσπονδες Πολιτείες της Ινδίας
Άντρα ΠραντέςΑρουνάτσαλ ΠραντέςΑσσάμ • Βεγγάλη δυτική • Γιαμού και ΚασμίρΓκόαΓκουτζαράτΚαρνάτακαΚεράλαΜανιπούρΜάντια ΠραντέςΜαχαράστραΜεγκαλάγιαΜιζόραμΜπιχάρΝαγκαλάντΟρίσαΟύταρ ΠραντέςΟυταράχαντΠαντζάμπΡάτζαστανΣικκίμΤαμίλ ΝαντούΤζαρκάντΤρίπουραΤσατίσγκαρΧαρυάναΧιμάτσαλ Πραντές

Ένωση εδάφη:

Ανταμάν και Νικομπάρ
Chandigarh
Ντάντρα και Nagar Haveli
Daman και Diu
Λακσαντγουίπ
Εθνικό Έδαφος Πρωτεύουσας της Δελχί
Puducherry

Σημειώσεις

^ α: Ιππότης της Περικνημίδας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ β: Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ γ: Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μέλος του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας
^ δ: Ιππότης Διοικητής του Τάγματος του Λουτρού
^ ε: Ιππότης του Αγίου Πατρικίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ στ: Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μέλος του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας
^ η: Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ θ: Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας
^ ι: Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ κ: Ιππότης της Περικνημίδας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μέλος του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ λ: Ιππότης του Αγίου Πατρικίου, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ μ: Ιππότης της Περικνημίδας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ ν: Ιππότης της Περικνημίδας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ ξ: Ιππότης της Περικνημίδας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ ο: Ιππότης της Περικνημίδας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας
^ π: Ιππότης της Περικνημίδας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Μετάλλιο του Τάγματος Αυτοκρατορικής Υπηρεσίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ ρ: Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ σ: Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Βασιλικός Δικηγόρος
^ τ: Ιππότης της Περικνημίδας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μετάλλιο Υπηρεσίας Αποικιοκρατικού Στρατού, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ υ: Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
^ φ: Ιππότης της Περικνημίδας, Ιππότης του Γαϊδουράγκαθου, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ χ: Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μέλος του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Στρατιωτικός Σταυρός, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
^ ψ: Ιππότης της Περικνημίδας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης Μέγας Διοικητής του Τάγματος του Αστέρος της Ινδίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος της Ινδικής Αυτοκρατορίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Μέλος του Τάγματος Επιφανούς Στρατιωτικής Υπηρεσίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας

Indo-Greek Kingdom

The Tribes and Castes of the Central Provinces of India, Volume 1 , R. V. Russell

Omens and Superstitions of Southern India, Edgar Thurston

India Through the Ages, Flora Annie Steel

India and the Indians, Edward F. Elwin

Modern India, William Eleroy Curtis

Kashmir, Sir Francis Edward Younghusband, Illustrated by E. Molyneux

Recollections of Calcutta for over Half a Century, Montague Massey

The Story of Madras, Glyn Barlow

India's Problem, Krishna or Christ , John P. Jones

Indian Conjuring, L. H. Branson

Hindu Law and Judicature, Yájnavalkya

Natuur en Menschen in Indië, Augusta de Wit

Παραπομπές

↑ "State Emblem -Inscription". National Informatics Centre(NIC). Ανακτήθηκε την 17-06-2007.
↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Ινδία CIA World Factbook
↑ 3,0 3,1 Απογραφή Ινδίας 2011
↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 "World Economic Outlook Database". ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε την 18-10-2009.
↑ BBC NEWS | South Asia | India's marathon poll concludes
↑ Η ΕΡΕΥΝΑ - Καθημερινή Πολιτική και Οικονομική Εφημερίδα
↑ UPA trashes predictions, makes strong comeback- Hindustan Times
↑ Second UPA win, a crowning glory for Sonia's ascendancy

Βιβλιογραφία

Ιστορία

Brown, Judith M. (1994). Modern India: The Origins of an Asian Democracy. Oxford and New York: Oxford University Press. xiii, 474. ISBN 0198731132.
Guha, Ramchandra (2007). India after Gandhi — The History of the World's Largest Democracy. 1st edition. Picador. xxvii, 900. ISBN 978-0-330-39610-3.
Kulke, Hermann; Dietmar Rothermund (2004). A History of India. 4th edition. Routledge. xii, 448. ISBN 0415329205.
Metcalf, Barbara; Thomas R. Metcalf (2006). A Concise History of Modern India (Cambridge Concise Histories). Cambridge and New York: Cambridge University Press. xxxiii, 372. ISBN 0521682258.
Spear, Percival (1990). A History of India. 2. New Delhi and London: Penguin Books. σελ. 298. ISBN 0140138366.
Stein, Burton (2001). A History of India. New Delhi and Oxford: Oxford University Press. xiv, 432. ISBN 0195654463.
Thapar, Romila (1990). A History of India. 1. New Delhi and London: Penguin Books. σελ. 384. ISBN 0140138358.
Wolpert, Stanley (2003). A New History of India. Oxford and New York: Oxford University Press. σελ. 544. ISBN 0195166787.

Γεωγραφία

Dikshit, K.R.; Joseph E. Schwartzberg (2007). "India: The Land". Encyclopædia Britannica. σελ. 1–29. Ανακτήθηκε την 29 September 2007.
Government of India (2007). India Yearbook 2007. Publications Division, Ministry of Information & Broadcasting. ISBN 81-230-1423-6.
Heitzman, J.; R.L. Worden (1996). India: A Country Study. Library of Congress (Area Handbook Series). ISBN 0-8444-0833-6.
Posey, C.A (1994). The Living Earth Book of Wind and Weather. Reader's Digest Association. ISBN 0-8957-7625-1.

Περιβάλλον

Ali, Salim; Ripley, S. Dillon (1995). A Pictorial Guide to the Birds of the Indian Subcontinent. Mumbai: Bombay Natural History Society and Oxford University Press. pp. 183, 106 colour plates by John Henry Dick. ISBN 0195637321.
Blatter, E.; Millard, Walter S. (1997). Some Beautiful Indian Trees. Mumbai: Bombay Natural History Society and Oxford University Press. pp. xvii, 165, 30 colour plates. ISBN 019562162X.
Israel, Samuel; Sinclair (editors), Toby (2001). Indian Wildlife. Discovery Channel and APA Publications.. ISBN 9812345558.
Prater, S. H. (1971). The book of Indian Animals. Mumbai: Bombay Natural History Society and Oxford University Press. pp. xxiii, 324, 28 colour plates by Paul Barruel.. ISBN 0195621697.
Rangarajan, Mahesh (editor) (1999). Oxford Anthology of Indian Wildlife: Volume 1, Hunting and Shooting. New Delhi: Oxford University Press. pp. xi, 439. ISBN 0195645928.
Rangarajan, Mahesh (editor) (1999). Oxford Anthology of Indian Wildlife: Volume 2, Watching and Conserving. New Delhi: Oxford University Press. pp. xi, 303. ISBN 0195645936.
Tritsch, Mark F. (2001). Wildlife of India. London: Harper Collins Publishers. p. 192. ISBN 0007110626.

Κουλτούρα

Dissanayake, Wimal K.; Gokulsing, Moti (2004). Indian Popular Cinema: A Narrative of Cultural Change. Trentham Books. σελ. 161. ISBN 1858563291.
Johnson, W. J. (translator and editor) (1998). The Sauptikaparvan of the Mahabharata: The Massacre at Night. Oxford and New York: Oxford University Press (Oxford World's Classics). σελ. 192. ISBN 0192823618
Kalidasa; Johnson (editor), W. J. (2001). The Recognition of Śakuntalā: A Play in Seven Acts. Oxford and New York: Oxford University Press (Oxford World's Classics). σελ. 192. ISBN 0192839114
Karanth, K. Shivarama (1997). Yakṣagāna. (Forward by H. Y. Sharada Prasad). Abhinav Publications. σελ. 252. ISBN 8170173574.
Kiple, Kenneth F.; Ornelas, Kriemhild Coneè, επιμ. (2000). The Cambridge World History of Food. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521402166.
Lal, Ananda (1998). Oxford Companion to Indian Theatre. Oxford and New York: Oxford University Press. σελ. 600. ISBN 0195644468.
MacDonell, Arthur Anthony (2004). A History of Sanskrit Literature. Kessinger Publishing. ISBN 1417906197.
Majumdar, Boria; Bandyopadhyay, Kausik (2006). A Social History Of Indian Football: Striving To Score. Routledge. ISBN 0415348358.
Massey, Reginald (2006). India's Dances. Abhinav Publications. ISBN 8170174341.
Ramanujan, A. K. (1985). Poems of Love and War: From the Eight Anthologies and the Ten Long Poems of Classical Tamil. New York: Columbia University Press. σελ. 329. ISBN 0231051077.
Rajadhyaksha, Ashish; Willemen (editors), Paul (1999). Encyclopedia of Indian Cinema, 2nd revised edition. University of California Press and British Film Institute. σελ. 652. ISBN 0851706696.
Vilanilam, John V. (2005). Mass Communication in India: A Sociological Perspective. Sage Publications. ISBN 0761933727.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Government of India – Official government portal (in English)
Χριστοδουλίδης, Νίκος. «Η ανεξαρτησία της Ινδίας», αφιέρωμα στον ιστότοπο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», 2 Ιανουαρίου 2012.
India at UCB Libraries GovPubs
Wikitravel: Ινδία (ταξιδιωτικός οδηγός)

Χώρες της Ασίας

Αίγυπτος1 | Αζερμπαϊτζάν | Ανατολικό Τιμόρ | Αρμενία2 | Αφγανιστάν | Βιετνάμ | Βιρμανία | Βόρεια Κορέα | Γεωργία2 | Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα | Ιαπωνία | Ινδία | Ινδονησία | Ιορδανία | Ιράκ | Ιράν | Ισραήλ | Καζακστάν | Καμπότζη | Κατάρ | Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας | Κιργιστάν | Κουβέιτ | Κύπρος2 | Λάος | Λίβανος | Μαλαισία | Μαλδίβες | Μογγολία | Μπαγκλαντές | Μπαχρέιν | Μπουτάν | Μπρουνέι | Νεπάλ | Νότια Κορέα | Ομάν | Ουζμπεκιστάν | Πακιστάν | Παλαιστίνη | Ρωσία3 | Σαουδική Αραβία | Σιγκαπούρη | Σρι Λάνκα | Συρία | Δημοκρατία της Κίνας | Ταϊλάνδη | Τατζικιστάν | Τουρκία3 | Τουρκμενιστάν | Υεμένη | Φιλιππίνες

1. Τμήμα της χώρας ανήκει στην Αφρική. 2. Συνήθως γεωγραφικά θεωρείται Ασιατική χώρα, αλλά ωστόσο για πολιτισμικούς και ιστορικούς λόγους εντάσεται συχνά στην Ευρώπη. 3. Τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη.

Εγκυκλοπαίδεια Ινδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License