ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Ο Φιλίππικος υποκινεί τους κατοίκους της Χερσώνας σε εξέγερση, με τη βοήθεια των Χαζάρων. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β' βγαίνει από την Κωνσταντινούπολη για να αντιταχθεί στους επαναστάτες στην Κριμαία. Ο Φιλίππικος νικά τις βυζαντινές δυνάμεις στη βόρεια Ανατολία και καταλαμβάνει την πρωτεύουσα. Ανακηρύσσεται αυτοκράτορας και ο Ιουστινιανός εκτελείται, τερματίζοντας τον οίκο του Ηράκλειου, που κυβερνούσε από το 610.
Δεκέμβριος – Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Ιουστινιανού, η Αναστασία, η μητέρα του Ιουστινιανού, δραπετεύει με τον 6χρονο γιο του Ιουστινιανού Τιβέριο στο ιερό στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Κωνσταντινούπολη). Την καταδιώκουν οι κολλητοί του Φιλίππου, οι οποίοι σέρνουν το παιδί από το βωμό και το δολοφονούν έξω από την εκκλησία. Άγνωστο τι απέγινε η γυναίκα του Ιουστινιανού, Θεοδώρα.

Ευρώπη

Ο Άνσπραντ, δούκας του Άστι, επιστρέφει από την εξορία στην Ιταλία με μεγάλο Βαυαρικό στρατό. Πολλοί Αυστριακοί (με στρατεύματα της Βενετίας) τον υποστήριξαν. Ο βασιλιάς Αρίπερτ Β', που σφετερίστηκε το θρόνο το 701, ηττάται και προσπαθεί να δραπετεύσει από την Παβία στη Γαλατία με το θησαυροφυλάκιό του, αλλά πνίγεται στον ποταμό Τιτσίνο. Είναι ο τελευταίος Βαυαρός που φόρεσε το Iron Crown (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Φράγκων και Φριζών εδραιώνονται με τον γάμο του Γκριμόαλντ, γιου του Πεπίνου του Χέρσταλ, με τη Θεουδεσίντα, κόρη του βασιλιά Ράντμποντ.
23 Απριλίου - Ο βασιλιάς Childebert III πεθαίνει μετά από 16 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο γιος του Dagobert III ως ηγεμόνας της Αυστρασίας. Ο Pepin of Herstal γίνεται αντιβασιλιάς του.

Βρετανία

Ο Dux Berhtfrith ηγείται μιας εκστρατείας των Northumbrian εναντίον των Picts και τους νικά στο Manaw Gododdin (σύγχρονη Σκωτία) (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αραβική Αυτοκρατορία

27 Απριλίου – Κατάκτηση της Ισπανίας από τους Ομαγιάδες: Μουσουλμανικά στρατεύματα (7.000 άνδρες) με επικεφαλής τον Ταρίκ ιμπν Ζιάντ αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ και αρχίζουν την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (τώρα Ισπανία και Πορτογαλία). Ο Ταρίκ ξεκινά την ισλαμική του κατάκτηση του Βησιγοτθικού Βασιλείου, το οποίο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας καταλαμβάνει και θέτει υπό την κυριαρχία των Ομαγιάδων.
19 Ιουλίου - Μάχη του Guadalete: Οι Μουσουλμάνοι Άραβες νικούν τον στρατό των Βησιγότθων (33.000 άνδρες) υπό τον βασιλιά Roderick, ο οποίος πεθαίνει στη μάχη. Η πρωτεύουσα των Βησιγότθων του Τολέδο ανοίγει τις πύλες της. Ο Tariq ibn Ziyad στέλνει μαυριτανικά αποσπάσματα για να καταλάβουν τις πόλεις της Κόρδοβα και της Σεβίλλης (Ανδαλουσία).

Ασία

Αφού οι πειρατές λεηλατούν ένα αραβικό πλοίο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ινδού (Πακιστάν), οι Ομαγιάδες Άραβες υπό τον Μοχάμεντ ιμπν Κασίμ εισβάλλουν στην Ινδία με 10.000 άνδρες και 6.000 άλογα, ιδρύοντας σουλτανάτο στη Σίντ. Ο Κασίμ στέλνει αποστολές στη Σουράστρα, όπου κάνει ειρηνικούς διακανονισμούς με τους Ραστρακούτα.[1]
Ο Μοχάμεντ ιμπν Κασίμ καταλαμβάνει την πόλη-φρούριο του Μουλτάν μετά από μια μακρά πολιορκία, και επιδρομές με τις δυνάμεις του στην περιοχή του Παντζάμπ, με ελαφρές μόνο απώλειες μουσουλμάνων.[2]

Μεσοαμερική

Το Παλένκε κατακτάται από τον Τονίνα.

Ανά θέμα
θρησκεία

Ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση του ναού Hōryū-ji στην Ιαπωνία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

γεννήσεις

Malik ibn Anas, Άραβας λόγιος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Σου Ζονγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας Τανγκ (π. 762)

θάνατοι

23 Απριλίου - Childebert III, βασιλιάς των Φράγκων
4 Νοεμβρίου - Ιουστινιανός Β', Βυζαντινός αυτοκράτορας (γεν. 669)
Δεκέμβριος – Τιβέριος, γιος του Ιουστινιανού Β’ (γεν. 705)
Seachnasach, βασιλιάς του Uí Maine (Ιρλανδία)
Aripert II, βασιλιάς των Λομβαρδών (ή 712)
Kʼinich Kʼan Joy Chitam II, κυβερνήτης του Palenque (ή περίπου 721)
Roderic, βασιλιάς των Βησιγότθων (ή 712)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 707 | 708 | 709 | 710 | 711 | 712 | 713 | 714 | 715 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License