ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

3 Ιουνίου - Ο αυτοκράτορας Φιλίππικος τυφλώνεται, καθαιρείται και στέλνεται εξορία από συνωμότες του στρατού των Οψικίων στη Θράκη, μετά από βασιλεία 1 έτους και 6 μηνών. Τον διαδέχεται ο Αναστάσιος Β', γραφειοκράτης και αυτοκρατορικός γραμματέας, ο οποίος αποκαθιστά την εσωτερική τάξη και ξεκινά την αναδιοργάνωση του βυζαντινού στρατού. Εκτελεί τους αξιωματικούς που συμμετείχαν άμεσα στη συνωμοσία κατά του Φιλίππου.
Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: Οι Ομαγιάδες Άραβες υπό τον αλ-Αμπάς ιμπν αλ-Ουαλίντ, γιο του χαλίφη αλ-Ουαλίντ Α', λεηλατούν την Αντιόχεια στην Πισιδία (σημερινή Τουρκία), η οποία δεν ανακάμπτει ποτέ.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Ealdwulf της Ανατολικής Αγγλίας πεθαίνει και τον διαδέχεται ο γιος του Ælfwald. Η βασίλισσα Cuthburh της Northumbria ταξιδεύει νότια για να ιδρύσει ένα μοναστήρι στο Wimborne (Dorset).

Αραβική Αυτοκρατορία

Κατάκτηση της Ισπανίας από τους Ομαγιάδες: Το Βασίλειο των Βησιγότθων ηττάται τελικά στη μάχη της Σεγκογιουέλα (Καστίλη και Λεόν). Ο πρίγκιπας Theudimer υπογράφει τη Συνθήκη της Orihuela με τον Abd al-Aziz, κυβερνήτη της Al-Andalus, και του επιτρέπεται να διατηρήσει την εξουσία του στην περιοχή που στη συνέχεια ήταν γνωστή ως Tudmir. Διατηρεί την ακρόπολη της Orihuela και αρκετούς άλλους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Alicante και Lorca στη Μεσόγειο Θάλασσα.[1]
Οι αραβικές δυνάμεις υπό τον Musa ibn Nusayr κατακτούν την πόλη-φρούριο Mérida, που βρίσκεται στα σύνορα της Ανδαλουσίας. Γίνεται μέρος του Εμιράτου των Ομαγιάδων της Κόρδοβα.

Κίνα

Ο αυτοκράτορας Xuan Zong ρευστοποιεί το εξαιρετικά προσοδοφόρο «Ανεξάντλητο Θησαυροφυλάκιο», το οποίο διοικείται από ένα εξέχον βουδιστικό μοναστήρι στο Chang'an. Αυτό το μοναστήρι συγκεντρώνει τεράστια χρηματικά ποσά, μετάξι και θησαυρούς μέσα από πλήθος μετανοιών πλουσίων, που αφήνονται στις εγκαταστάσεις ανώνυμα. Αν και το μοναστήρι είναι γενναιόδωρο σε δωρεές, ο Σουάν Ζονγκ εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση του ταμείου τους, με το αιτιολογικό ότι οι τραπεζικές τους πρακτικές ήταν απάτες, συλλέγει τα πλούτη τους και μοιράζει τον πλούτο σε διάφορα άλλα βουδιστικά μοναστήρια, ταοϊστικά αβαεία και για επισκευή αγαλμάτων, αίθουσες , και γέφυρες στην πόλη.
Στο Chang'an, για το ετήσιο Φεστιβάλ Φαναριών του τρέχοντος έτους, ο πρόσφατα παραιτηθείς αυτοκράτορας Rui Zong στήνει έναν τεράστιο τροχό φαναριού στην πύλη της πόλης, με καταγεγραμμένο ύψος 200 πόδια. Το πλαίσιο είναι ντυμένο με μπροκάρ και μεταξωτή γάζα, στολισμένη με χρυσό και κοσμήματα από νεφρίτη, και όταν το σύνολο των περίπου 50.000 φλιτζανιών λαδιού είναι αναμμένο, η λάμψη του μπορεί να φανεί για μίλια.
Ο Xuan Zong μοιράζει τα χρήματα των 20 εκατομμυρίων χάλκινων νομισμάτων και αναθέτει σε περίπου 1.000 τεχνίτες να κατασκευάσουν μια αίθουσα σε ένα βουδιστικό μοναστήρι με τόνους ζωγραφισμένα πορτρέτα του εαυτού του και θεοτήτων, φαντασμάτων κ.λπ.
Ο Xuan Zong κερδίζει έναν αγώνα εξουσίας με την αδερφή του, την πριγκίπισσα Taiping. Εκτελεί μεγάλο αριθμό συμμάχων της και την αναγκάζει να αυτοκτονήσει.

Ανά θέμα
λογοτεχνία

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ, δημοσίευση του Kaiyuan Za Bao («Δελτίο του Δικαστηρίου»). Πρώτη εφημερίδα, τυπωμένη στο χέρι σε μετάξι (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

θρησκεία

Ξεκινά η κατασκευή του Γίγαντα Βούδα Leshan κοντά στο Leshan, στην επαρχία Σετσουάν (Κίνα). Με την ολοκλήρωσή του το 803, θα γίνει ο μεγαλύτερος λαξευμένος σε πέτρα Βούδας στον κόσμο.

γεννήσεις

Carloman, δήμαρχος του παλατιού (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Στέφανος ο νεότερος, βυζαντινός θεολόγος (ή 715)
Zhang Xuan, Κινέζος ζωγράφος (π. 755)

θάνατοι

Αλί ιμπν Χουσεΐν, τέταρτος ιμάμης των Σιιτών και δισέγγονος του προφήτη Μωάμεθ
Ealdwulf, βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας
Huineng, Κινέζος Ζεν βουδιστής πατριάρχης (γεν. 638)
Λι Τζιάο, Καγκελάριος της Δυναστείας Τανγκ (γεν. 644)
Φιλιππίκος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
Taiping, πριγκίπισσα της δυναστείας των Τανγκ
Suitbert, αγγλοσάξωνας ιεραπόστολος επίσκοπος
Ursmar, Φράγκος ηγούμενος και ιεραπόστολος επίσκοπος
Yijing, Κινέζος βουδιστής μοναχός και ταξιδιώτης (γεν. 635)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 709 | 710 | 711 | 712 | 713 | 714 | 715 | 716 | 717 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License