ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

1 Μαΐου

Ρωσο-ουκρανικός Πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Λιμάν της Ουκρανίας. (Times of Israel)
Φωτιά φέρεται να ξέσπασε σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα άτομο και να προκληθούν ζημιές σε επτά σπίτια. (Reuters)
Εξέγερση του Σινά
Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται μέσω της εφημερίδας Αλ Νάμπα ότι το Ισραήλ σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά. (Times of Israel)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Οικονομία του Μαρόκου
Το Μαρόκο ανακοινώνει αύξηση στον κατώτατο μισθό για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κατά 16 και 10 τοις εκατό, αντίστοιχα, εντός δύο ετών. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Δύο άνθρωποι πεθαίνουν και ένα άλλο άτομο αγνοείται έπειτα από σφοδρή πλημμύρα στο νησί Γουαδελούπη της Γαλλικής Καραϊβικής . (Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022
Πρωτομαγιάτικες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να καλέσουν σε ειρήνη στην Ουκρανία. (Al Jazeera)

2 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ρωσικός πύραυλος πλήττει [κοιτώνα στην Οδησσό, σκοτώνοντας ένα 14χρονο αγόρι και τραυματίζοντας ένα 17χρονο κορίτσι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μια Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη επίσης ζημιές στην επίθεση με πυραύλους. (Reuters)
Η επανέναρξη των εκκενώσεων από το Χαλυβουργείο του Αζοφστάλ που αναμενόταν να ξεκινήσει στις 8 π.μ. τοπική ώρα δεν πραγματοποιείται, καθώς η Ρωσία ξεκινά ένα αδιάκοπο μπαράζ των αεροπορικών βομβαρδισμών μετά την αναχώρηση του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού, που είχαν αποχωρήσει την προηγούμενη ημέρα μετά την αναστολή των εκκενώσεων. (CNN)
Πέντε Ρώσοι στρατιώτες φέρεται να σκοτώνονται κατά τη διάρκεια μιας υποτιθέμενης εισβολής στο εργοστάσιο χάλυβα. (CNN)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Μια πυρκαγιά καταστρέφει 80 σπίτια στην Κεζόν Σίτι στις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. (BBC News)
Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από κατάρρευση κτιρίου] στο Λάγος της Νιγηρίας. (AP)

Νόμος και έγκλημα

Οι ισπανικές αρχές ανακοινώνουν ότι το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus βρέθηκε στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.(Al Jazeera)

3 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο αναφέρει ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας. (Reuters)
Δέκα άτομα σκοτώνονται από βλήματα που πλήττουν εργοστάσιο στην Αβντιίβκα. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος δύο ατόμων έπειτα από την κατάρρευση ενός κτηρίου στην Τσανγκσά της Κίνας, λίγες ημέρες πριν. (BBC News)

Πολιτική και εκλογές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της αναθεώρησης του εκλογικού νόμου, ο οποίος πρόκειται να εγκριθεί και πιθανότατα να τροποποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημιουργώντας μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια με 28 έδρες και εισάγοντας την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με λαϊκή ψήφο. Με τη μεταρρύθμιση θα συσταθεί επίσης η Ευρωπαϊκή Εκλογική Αρχή, θα εισαχθεί η ταχυδρομική ψήφος για όλους, θα μειωθεί το όριο ηλικίας στα 18 χρόνια για να είναι κάποιος υποψήφιος και θα παγιωθεί η 9η Μαΐου ως ημέρα εκλογών (Ημέρα της Ευρώπης). (Euractiv)

4 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Το Associated Press επιβεβαιώνει ότι περί τα 600 άτομα πέθαναν σε αεροπορικό βομβαρδισμό που σημειώνεται στο θέατρο της Μαριούπολης. (AP)

Οικονομία και επιχειρήσεις

Διεθνείς κυρώσεις στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την απαγόρευση όλων των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους και επίσης την αφαίρεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank, από τη SWIFT. (CNN)
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,5%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2000, προκειμένου να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. (CNN)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώνονται όταν ένα μίνι λεωφορείο, ένα λεωφορείο και ένα φορτηγό καυσίμων συγκρούονται μεταξύ τους στην Περιοχή Ρίβνε της Ουκρανίας. (Reuters)
Είκοσι άτομα σκοτώνονται σε δυστύχημα με λεωφορείο που σημειώνεται σε κτήμα τσαγιού στο Φορτ Πορτάλ στην Ουγκάντα. (AP)

5 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη
Τρία άτομα σκοτώνονται και άλλα 4 τραυματίζονται από δύο Παλαιστίνιους σε επεισόδιο με μαζικά μαχαιρώματα στην Ελάντ του κεντρικού Ισραήλ. (BBC News)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του κτηρίου έξι ημέρες πριν στην πόλη Τσανγκσά της Κίνας, αυξάνεται σε 53, με τους διασωθέντες να αριθμούν 10 άτομα. (BBC News)
Από πλημμύρες σε 12 επαρχίες του Αφγανιστάν έχουν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν 500 σπίτια, να σκοτωθούν 22 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 40. (Reuters)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τους θανάτους λόγω της COVID-19, σε περί τους 15 εκατομμύρια παγκοσμίως. (CBC)

Αθλητισμός

CONCACAF Champions League
Οι Seattle Sounders FC γίνονται η πρώτη αμερικανική ποδοσφαιρική ομάδα της Major League Soccer που κατακτά το CONCACAF Champions League επικρατώντας της UNAM με 5–2 συνολικά στον τελικό. (Sports Illustrated)

6 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Έντεκα άτομα σκοτώνονται και άλλα 9 τραυματίζονται σε ισλαμιστικές επιθέσεις στην επαρχία Λορούμ και την επαρχία Σανματενγκά στην Μπουρκίνα Φάσο. Σκοτώνονται επίσης και 20 από τους δράστες. (AP)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Δύο άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι δεκαοκτώ τραυματίζονται όταν σημειώνεται έκρηξη σε κτίριο κατοικιών στη Μαδρίτη, πρωτεύουσα της Ισπανίας. (AP)
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώνονται και τουλάχιστον 74 άλλοι τραυματίζονται από έκρηξη που προκλήθηκε από ύποπτη διαρροή αερίου στο Ξενοδοχείο Σαρατόνγκα στην Αβάνα της Κούβας. (AP)
Δύο άνθρωποι πεθαίνουν και περισσότεροι από 100 διασώζονται καθώς μια βάρκα που μετέφερε μετανάστες προσάραξε στη νότια Ιταλία. (AP)

Νόμος και έγκλημα

Δύο άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι τρεις τραυματίζονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου μαζικού πυροβολισμού σε οίκο ευγηρίας στο Μολένσιγκελ του Αλμπλάσερνταμ της Ολλανδίας. Ο δράστης καταζητείτο ήδη για τη δολοφονία ενός άνδρα σε κατάστημα χθες. (BBC News)

Πολιτική και εκλογές

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. (Reuters)

7 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ένα σχολείο στην Μιλοχορίβκα στην Περιοχή Λουγκάνσκ. Επιβεβαιώνονται μόνο 2 θάνατοι όμως 60 άτομα πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.(Reuters)
Δέκα στρατιώτες και ένας αξιωματικός σκοτώνεται σε επίθεση που σημειώνεται σε φυλάκιο σε σταθμό στη Διώρυγα της Σουέζ στην Αίγυπτο. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Οκτώ άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 17 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Κράι Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, στη Ρωσία, που καταστρέφουν εκατοντάδες κτίρια σε 16 οικισμούς. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δασών κατηγορεί τους ισχυρούς ανέμους για την επιδείνωση των πυρκαγιών και τον αντίκτυπο των προσπαθειών για πυρόσβεση. (Reuters)

Νόμος και έγκλημα

Οι Ταλιμπάν ψηφίζουν νόμο που δίνει εντολή σε όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους δημόσια με μπούρκα. (Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Βορειοϊρλανδικές βουλευτικές εκλογές 2022
Το ιρλανδικό ρεπουμπλικανικό κόμμα Σιν Φέιν κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας με το 29% της ψήφου πρώτης προτίμησης και είναι η πρώτη φορά που ένα συνδικαλιστικό κόμμα δεν κέρδισε τις περισσότερες έδρες από την ίδρυση της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921. /07/sinn-fein-assembly-victory-fuels-debate-on-future-of-union (The Guardian)
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές Βραζιλίας τον Οκτώβριο, ξεκινώντας την υποψηφιότητά του με ένα μήνυμα «ελπίδας» και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να κάνει «τη μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση» στην ιστορία της Βραζιλίας. (EFE)

Αθλητισμός

Κεντάκι Ντέρμπι 2022
Το 148ο Kentucky Derby διεξάγεται στο Λούισβιλ με πλήρη χωρητικότητα για πρώτη φορά από το 2019 έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών κατά της COVID-19 αναφορικά με τη χωρητικότητα. Ο Αμερικανός καθαρόαιμος ίππος Rich Strike κερδίζει το Derby σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία με πιθανότητες 80–1 για νίκη. (CBS News) (ABC News)

8 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη, ενώ ένας ισραηλινός αστυνομικός μαχαιρώνεται και τραυματίζεται στην Ιερουσαλήμ, ώρες μετά τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης με μαχαίρι στο El'ad. (Reuters)

Τριάντα πέντε άμαχοι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης σε χρυσωρυχείο από αντάρτες της CODECO στην επαρχία Ιτούρι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. (Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Κρατιδιακές εκλογές Σλέσβιχ-Χόλσταϊν 2022
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας κερδίζει συντριπτικά, διεκδικώντας 43,4 τοις εκατό των ψήφων με μεταβολή άνω των έντεκα ποσοστιαίων μονάδων και υπολείπεται κατά μία έδρα από την απόλυτη πλειοψηφία στο Λάνταγκ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων για το κόμμα σε οποιαδήποτε κρατιδιακή εκλογή από το 2006. (Deutsche Welle)
Η Ένωση ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιχ, ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις μειονότητες Δανίας και τους Φρίσιους στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων του από το 1947 , και για πρώτη φορά από το 1950 το κόμμα ξεπερνά το όριο του 5 τοις εκατό από το οποίο κατά τα άλλα εξαιρείται ως κόμμα μειοψηφίας. (Deutsche Welle)
Ο Τζον Λι εκλέγεται ως ο 5ος Κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ. (The New York Times)

9 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα το 2022
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε παραιτείται εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών για τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. (BBC News)
Υποστηρικτές της κυβέρνησης εισβάλλουν σε μεγάλο χώρο διαμαρτυρίας στο Κολόμπο, συγκρούοντας με την αστυνομία και διαδηλωτές. Συνολικά τραυματίζονται 78 άτομα. (Al Jazeera)
Δύο άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι οκτώ τραυματίζονται καθώς η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον μιας ομάδας διαδηλωτών που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά στην κατοικία του προέδρου της Pradeshiya Sabha στην Γουιρακετίγια. (Ada Derana)
Ο βουλευτής Αμαρακίρθι Αθουκοράλα ανοίγει πυρ εναντίον διαδηλωτών που εμπόδιζαν το όχημά του στη Νιταμπούγουα, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας έναν άλλο. Στη συνέχεια, ο Αθουκοράλα διαφεύγει σε ένα κοντινό κτίριο, προτού βρεθεί νεκρός μαζί με τον αξιωματικό ασφαλείας του. (Al Jazeera)
Ένοπλοι ανοίγουν πυρ σε δύο εκλογικά τμήματα στο Μπουλουάν και στο Λανάο δελ Σουρ στις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας τρεις φρουρούς και έναν ψηφοφόρο και τραυματίζοντας έναν άλλο φρουρό και δύο ψηφοφόρους, εν μέσω των προεδρικών εκλογών. (Al Jazeera)

Τέχνες και πολιτισμός

Βραβεία Πούλιτζερ 2022
Η Washington Post κερδίζει το βραβείο Πούλιτζερ δημόσιας υπηρεσίας για την κάλυψη της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021. Οι New York Times κερδίζουν το βραβείο Πούλιτζερ παγκόσμιου ρεπορτάζ για τις αποτυχημένες επιθέσεις με βόμβες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αποσπά τα πιο πολλά βραβεία συνολικά.

(The New York Times) (NPR)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένα άτομο πεθαίνει και άλλα έντεκα αγνοούνται μετά από βύθιση ενός αλιευτικού σκάφους στα ανοικτά των ακτών της Γκάνα. (BBC News)
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι πενήντα τραυματίζονται έπειτα από την έκρηξη χειροβομβίδας με δακρυγόνα προκαλώντας ανθρώπινο πανικό σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο Ποτοσί της Βολιβίας. (AP)

Νόμος και έγκλημα

Μια ταραχή στη φυλακή στο Σάντο Ντομίνγκο του Εκουαδόρ έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 κρατούμενοι. (ABC News)

Πολιτική και εκλογές

Γενικές εκλογές Φιλιππίνων 2022
Οι Φιλιππινέζοι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλεγούν οι αξιωματούχοι στις προεδρικές εκλογές, στις εκλογές για τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ διενεργούνται εκλογές για κυβερνήτες και άλλες τοπικές εκλογές. (The Guardian)
Ο Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, γιος του εκλιπόντος δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος, προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα και ανεπίσημα αποτελέσματα για να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος. (CNN)

10 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Δεκατέσσερα άτομα σκοτώνονται σε επίθεση ύποπτων μαχητών της CODECO σε στρατόπεδο προσφύγων στο Φατακί της επαρχίας Ιτούρι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. (Reuters)

Διεθνείς σχέσεις

Η Seimas της Λιθουανίας ψηφίζει ομόφωνα να κηρύξει τη Ρωσία ως κράτος-τρομοκράτη και να ταξινομήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως γενοκτονία. (NPR)
Σε μια σπάνια δημόσια καταγγελία, ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Τεντρός Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς επικρίνει την πολιτική "Zero-COVID" ως "μη βιώσιμη", συμβουλεύοντας την κινεζική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική. (Al Jazeera)

Πολιτική και εκλογές

Προεδρικές εκλογές Φιλιππίνων 2022
Ο πρώην γερουσιαστής των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, γιος του δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος, αναμένεται να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των Φιλιππίνων, με βάση μερικές και ανεπίσημες καταμετρήσεις. Ο Μάρκος έχει περισσότερες από διπλάσιες ψήφους από τον επόμενο πλησιέστερο υποψήφιο Λένι Ρομπρέδο, τον σημερινό αντιπρόεδρο των Φιλιππίνων. Η νίκη θα επικυρωθεί επίσημα από το Κογκρέσο των Φιλιππίνων στα τέλη Μαΐου. (BBC News)
Ο διάδοχος του θρόνου του Κουβέιτ Μισάλ Αλ Αχμάντ Αλ Τζάμπρ Αλ Σαμπάχ αποδέχεται την παραίτηση της Κυβέρνησης του Κουβέιτ, αφού το αίτημα είχε υποβληθεί περισσότερο από ένα μήνα πριν. Δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. (Reuters)
Ο Γιουν Σουκ-γέολ ορκίζεται ως ο 13ος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας. (CNN)
Η Καταλίν Νόβακ αναλαμβάνει καθήκοντα ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ουγγαρίας. (Al Jazeera)

11 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Ακλέχ σκοτώνεται ενώ κάλυπτε μια επιδρομή στην Τζενίν. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι η Ακλέχ πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ ισραηλινές πηγές λένε ότι πιθανότατα σκοτώθηκε από αδιάκριτα πυρά Παλαιστίνιων μαχητών. Ένας άλλος δημοσιογράφος και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίζονται από τους πυροβολισμούς. (NPR)
Ανταρσία στο Μαγκρέμπ
Οκτώ στρατιώτες σκοτώνονται και άλλοι 13 τραυματίζονται κατά τη διάρκεια ενέδρας από την Αλ Κάιντα που συνδέονται με μαχητές στην Επαρχία Κπεντζάλ του Τόγκο. Η επίθεση πιστεύεται ότι συνδέεται με την τρέχουσα εξέγερση στην Μπουρκίνα Φάσο, καθιστώντας την την πρώτη ισλαμική εξτρεμιστική επίθεση στο Τόγκο. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένα μικρό αεροπλάνο συντρίβεται στο Καμερούν με έντεκα επιβαίνοντες. Είναι άγνωστο αν υπήρξαν θύματα. (AP)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από COVID-19 υπερβαίνουν το όριο του 1 εκατομμυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έναν απολογισμό Reuters. Ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωσαν ότι το όριο του 1 εκατομμυρίου έφτασε μια εβδομάδα νωρίτερα. (Reuters) (NBC)

Νόμος και έγκλημα

Μια αναφορά από το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ προσδιορίζει 53 τοποθεσίες ταφής παιδιών Ιθαγενών Αμερικανών κοντά σε οικοτροφείο, όπου τα παιδιά στέλνονταν βίαια σύμφωνα με την πολιτική αφομοίωσης του 19ου και 20ού αιώνα που εφαρμόστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότερα από 500 παιδιά βρέθηκαν να πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε σχολική επιμέλεια.(Reuters)
Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα
Η Ελλάδα απαγορεύει την πρακτική της θεραπείας μεταστροφής για τους ανήλικους όπως και όλες τις διαφημίσεις που την προωθούν. (Reuters)

12 Μαΐου

Καταστροφές και δυστυχήματα

Πέντε άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι πέθαναν και άλλοι είκοσι τραυματίζονται από έκρηξη και πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στην πόλη Κοτσέβιε της Σλοβενίας. (AP)
Έντεκα άνθρωποι πεθαίνουν και άλλοι τριάντα ένας διασώζονται έπειτα από την ανατροπή βάρκας στα ανοικτά των ακτών του Πουέρτο Ρίκο κοντά στο Νησί Ντεσετσέο. (AP)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει την πρώτη της επιδημία COVID-19. (AP)
Ο Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν της Βόρειας Κορέας διατάσσει εθνικό απαγορευτικό. (Financial Times)

Διεθνείς σχέσεις

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Σχέσεις Φινλανδίας-ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες της Φινλανδίας δηλώνουν ότι η χώρα θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», ενώ το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για το αν θα υποβάλει αίτηση . (CNBC) (Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας)

Επιστήμη και τεχνολογία

Μια ομάδα επιστημόνων στο Event Horizon Telescope έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εικόνα του Τοξότη Α, της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία. (BBC News)
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακοινώνουν ότι φυτά έχουν αναπτυχθεί σε σεληνιακό έδαφος, που συλλέχθηκαν από τις αποστολές του προγράμματος Απόλλων, για πρώτη φορά. (AP)

13 Μαΐου

Οικονομία και επιχειρήσεις

Διεύρυνση της Ευρωζώνης
Το Κοινοβούλιο της Κροατίας αποφασίζει με ψήφους 117–13 να αντικαταστήσει επίσημα την κούνα με το ευρώ την 1η Ιανουαρίου. (RTÉ)
Ανοίγει η Sky Bridge 721 στην Ντόλνι Μοράβα της Τσεχίας. Με μήκος 721 μέτρα, πρόκειται για την μακρύτερη απλή κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώνονται και περισσότερα από άλλα 40 τραυματίζονται σε πυρκαγιά που σημειώνεται σε εμπορικό κτήριο στην Μούντκα στο Νέο Δελχί της Ινδίας. (NDTV)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Βόρεια Κορέα αναφέρει ότι πέθαναν 6 άνθρωποι και άλλοι 187.800 έχουν μπει σε καραντίνα λόγω της πιο πρόσφατης επιδημίας COVID-19. (The New York Times)
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν λάβει μια δόση τoυ εμβολίου για την ελονοσία υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο. (NPR)

Νόμος και έγκλημα

Η Ουκρανία πραγματοποιεί την πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής εναντίον ενός Ρώσου στρατιώτη, κατηγορούμενου για τον πυροβολισμό ενός άοπλου πολίτη τον Μάρτιο. (AP)

Πολιτική και εκλογές

Πεθαίνει εν ενεργεία ο 73χρονος Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν. (Gulf News)

14 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Τζιχαντιστική εξέγερση στη Μπουρκίνα Φάσο
Δεκαπέντε πολίτες και τρεις εθελοντές VPD σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυροβολισμούς εναντίον της συνοδείας τους στην Κομπιένγκα. (France24)
Είκοσι άτομα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εθελοντών, σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Γκεσέλ. (Africanews)
Έξι άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Μαρκογιέ. (Ouest France)
Δέκα άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι τρεις τραυματίζονται όταν ένας ένοπλος ανοίγει πυρ σε ένα σούπερ μάρκετ των Tops Friendly Markets στο Μπάφαλο της Νέα Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πυροβολητής, ένας αυτοχαρακτηριζόμενος λευκός ρατσιστής, τίθεται υπό κράτηση. (AP)

Τέχνες και πολιτισμός

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2022
Οι Kalush Orchestra, εκπροσωπώντας την Ουκρανία, κερδίζει τον μεγάλο τελικό με το τραγούδι "Stefania". (Yahoo! News)

Επιχείρηση και οικονομία

Οικονομία της Βενεζουέλας
Η Βενεζουέλα ανακοινώνει ότι θα πουλήσει 5–10% των μετοχών σε κρατικές εταιρείες σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να να βοηθήσει στη χρηματοδότηση κρατικών επιχειρήσεων. (AP)
Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού με άμεση ισχύ μετά το κύμα καύσωνα έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Εξαιρέσεις θα γίνονται εάν ζητηθεί το σιτάρι από τις κυβερνήσεις ή για ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας. (Bloomberg)

15 Μαΐου

Διεθνείς σχέσεις

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Σχέσεις Φινλανδίας-ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος Σάουλι Νιίνιστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοινώνουν επίσημα ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ. Ο Νιίνιστο λέει ότι «αυτή είναι μια ιστορική μέρα», και ότι η Φινλανδία «μπαίνει σε μια νέα εποχή». (Yle)
Σχέσεις Σουηδίας-ΝΑΤΟ
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας εγκρίνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η επίσημη κυβερνητική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. (Politico)

Νόμος και έγκλημα

Ένα άτομο σκοτώνεται και άλλοι πέντε τραυματίζονται κατά τη διάρκεια μαζικών πυροβολισμών σε ναό στην Λαγκούνα Γουντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. (CBS News)

Πολιτική και εκλογές

Σομαλικές προεδρικές εκλογές 2022
Ο πρώην πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ επανεκλέγεται για μη συνεχόμενη θητεία στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας. (Reuters)
Ελβετικά δημοψηφίσματα 2022
Οι ψηφοφόροι στην Ελβετία εγκρίνουν τρία μέτρα σε δημοψήφισμα. Αυτά τα μέτρα θα απαιτήσουν από τις υπηρεσίες ροής να επενδύσουν το 4% των εσόδων τους στην Ελβετία στην εγχώρια παραγωγή ταινιών. να επιτραπεί στην κυβέρνηση να αυξήσει τη συνεισφορά της Ελβετίας στον Frontex, τον οργανισμό ΕΕ για τα σύνορα· και να αλλάξει το προεπιλεγμένο σύστημα δωρεάς οργάνων από ρητή σε εικαζόμενη συναίνεση. (Swissinfo)
Λιβανικές γενικές εκλογές 2022
Οι Λιβανέζοι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, οι οποίοι κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές, έχασαν έδρες ενώ οι Λιβανέζικες Δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία σημείωσαν κέρδη. (Reuters)

16 Μαΐου

Οικονομία και επιχειρήσεις

Οι εμπορικές πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σαναά στην Υεμένη επαναλαμβάνονται έπειτα από 6 χρόνια. (France 24)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Δεκατέσσερα άτομα σκοτώνονται και άλλα 19 τραυματίζονται σε δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο στο Μοτζοκέρτο στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. (AP)
Ένα άτομο σκοτώνεται και άλλα 85 τραυματίζονται από τη σύγκρουση επιβατικού τρένου με άλλο τρένο στην Καταλονία της Ισπανίας. (AP)

Πολιτική και εκλογές

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Σχέσεις Σουηδίας-ΝΑΤΟ
Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον επιβεβαιώνει την απόφαση που έλαβε το κόμμα της την Κυριακή και ανακοινώνει επίσημα την πρόθεση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. (The Guardian)
Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στην "επέκταση της στρατιωτικής υποδομής" από το ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, λέγοντας ότι "προβλήματα δημιουργούνται χωρίς κανένα λόγο. Θα αντιδράσουμε ανάλογα". (Sky News)
Πολιτική της Γαλλίας
Η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν διορίζεται από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ως νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας, διαδεχόμενη τον Ζαν Καστέ. (Le Monde στα Αγγλικά)

17 Μαΐου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Σε ρωσική αεροπορική επιδρομή σκοτώνονται οκτώ άτομα και τραυματίζονται άλλα δώδεκα στην Περιφέρεια Ντέσνα του Τσερνίχιβ. (Reuters)
Στην Τρίπολη της Λιβύης ξεσπούν σφοδρές συγκρούσεις, που αναγκάζουν τον πρωθυπουργό Φατχί Μπασάγκα να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. (AP)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Τέσσερα άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια έκρηξης που προκλήθηκε από διαρροή αερίου σε δημοτικό σχολείο και κατάστημα στο Κάνο της Νιγηρίας.(BBC News)
Έντεκα άνθρωποι σκοτώνονται μετά από έντονη βροχόπτωση που προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδία.(Associated Press)

18 Μαΐου

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένας από τους τοίχους ενός εργοστασίου αλατιού στο Μορμπί του Γκουτζαράτ στην Ινδία, καταρρέει, σκοτώνοντας δώδεκα εργάτες και τραυματίζοντας έναν άλλο. Αρκετοί άλλοι αγνοούνται. (Reuters)
Ένα άτομο σκοτώνεται και αρκετοί τραυματίζονται όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε 14 ποδηλάτες στο Πρζίπκι της Πολωνίας. (AP)

Υγεία και περιβάλλον

H Μοζαμβίκη επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 30 χρόνια στην βορειοανατολική επαρχία Τέτε. (Reuters)
Επιδημία ευλογιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο του 2022
Η Πορτογαλία επιβεβαιώνει τα πρώτα πέντε κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ύστερα από μια ασυνήθιστη επιδημία σε ανθρώπους στην Ευρώπη. (AP)
Η Ισπανία λέει ότι παρακολουθεί οκτώ πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. (CTV News)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων το 2022, σε έναν άνδρα από τη Μασαχουσέτη που ταξίδεψε πρόσφατα στον Καναδά. (ABC News)

Διεθνείς σχέσεις

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία και η Σουηδία υποβάλλουν επίσημα αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. (Reuters)
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απελαύνει 85 διπλωμάτες (34 από τη Γαλλία, 27 από Ισπανία και 24 από Ιταλία) από τη χώρα ως απάντηση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Reuters)

Νόμος και έγκλημα

Τρεις άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι πέντε τραυματίζονται όταν ένας άνδρας ανοίγει πυρ στον πρώην χώρο εργασίας στην επαρχία Ιλάμ του Ιράν, προτού αυτοκτονήσει. (AP)

19 Μαΐου

Η Ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία τιμά τον Ατατούρκ με το ακόλουθο μήνυμα :

“Τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103η επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας.”!

20 Μαΐου
21 Μαΐου
22 Μαΐου
23 Μαΐου
24 Μαΐου
25 Μαΐου
26 Μαΐου
27 Μαΐου
28 Μαΐου
29 Μαΐου
30 Μαΐου
31 Μαΐου

20ός αιώνας | 21ος αιώνας | 22ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License