Χάρολντ ο λαγοπόδαρος


O Χάρολντ ο λαγοπόδαρος (Harold Harefoot)(1015 - 1040) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1035 - 1040). Ονομάστηκε έτσι λόγω των ικανοτήτων του στο τρέξιμο. Ήταν γιος του σημαντικού βασιλιά της Αγγλίας, Δανίας και Νορβηγίας Κανούτου του μέγα και της Έλφγκιφου του Νορθάμπτον, ενώ υπήρξαν και υποψίες που διαδίδονταν από τους αντιπάλους του ότι δεν ήταν πραγματικός γιος του Κανούτου.

Όταν πέθανε ο Κανούτος (1035), αληθινός διάδοχος του ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του Αρθακανούτος από την επίσημη σύζυγο του πατέρα του, Έμμα της Νορμανδίας, που βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Δανία και δεν μπορούσε να έρθει στην Αγγλία, γιατί βρισκόταν σε διαμάχη με τον βασιλιά Μάγκνους Α' της Νορβηγίας. Οι υποστηρικτές του του έδωσαν την ιδέα να σφετεριστεί τον θρόνο και να ανακηρυχτεί ο ίδιος βασιλιάς της Αγγλίας, κάτι που έκανε. Πέθανε αιφνίδια, την ώρα που ο Αρθακανούτος ήταν έτοιμος να εκστρατεύσει να ανακαταλάβει τον θρόνο του. Ο εκδικητικός Αρθακανούτος ξέθαψε, αποκεφάλισε το σώμα του και το έριξε στον Τάμεση. Αργότερα οι υποστηρικτές του το βρήκαν και το έθαψαν.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License