< > Θεόδωρος Πάγκαλος (νεότερος)

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

O Θεόδωρος Πάγκαλος είναι έλληνας πολιτικός, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (Υπόλοιπο Αττικής) με το ΠΑΣΟΚ.

pagkalos_1

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι εγγονός του ομώνυμου στρατηγού και πρώην δικτάτορα. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισίου 1 (Πάνθεον Σορβόννη). Από το 1969 ως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.

Βουλευτής Αττικής εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα. Διετέλεσε:

1982-84 Υφυπουργός Εμπορίου
1984-85 Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας
1985-89 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
1989-93 Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
1993-94 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
1994 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
1996-99 Υπουργός Εξωτερικών
2000 Υπουργός Πολιτισμού
2009 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η θητεία του Θ. Πάγκαλου ως Υπουργός Εξωτερικών έληξε με την παραίτησή του, το Φεβρουάριο του 1999, λόγω των ατυχών χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν, του Κούρδου ηγέτη που κατέφυγε στην Ελλάδα και φυγαδεύτηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα, όπου και συνελήφθη καθοδόν προς το αεροδρόμιο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και παραδόθηκε στις αναμένουσες εκεί τουρκικές αρχές.

Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου στα πολιτικά πράγματα χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό του ύφος και τον χαρακτηριστικό, πολλές φορές άκομψο και εκρηκτικό, τρόπο έκφρασης των απόψεών του.


Πολιτική παρουσία

1982-84 Υφυπουργός Εμπορίου

1984-85 Υφυπουργός Εξωτερικών

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου από τον Ιούλιο 1982 μέχρι τον Ιανουάριο 1984,οπότε αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαίκής Κοινότητας μέχρι το 1985. 1985-89 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιούλιο 1985 ορίζεται Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τις εκλογές του 1989. 1989-93 Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίζεται Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 1993-94 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών 1994 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών

Τον Οκτώβριο 1993 ορίζεται και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Ιούλιο 1994, οπότε αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. 1996-1999 Υπουργός Εξωτερικών Τον Ιανουάριο 1996 ορίζεται Υπουργός Εξωτερικών διατηρώντας το αξίωμα μέχρι τον Φεβρουάριο 1999 . 2000 Υπουργός Πολιτισμού Τον Απρίλιο 2000 ορίζεται Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα ως τον Νοέμβριο 2000

Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής

Είναι Υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έχει οριστεί ως Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση

Η παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου στα πολιτικά πράγματα χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό του ύφος και τον χαρακτηριστικό, πολλές φορές άκομψο, τρόπο έκφρασης των απόψεών του. Οι δηλώσεις του έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή μεγάλων πολιτικών συζητήσεων. Χαρακτηριστικά:

Η δήλωσή του ότι "η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος", την οποία κατόπιν υποχρεώθηκε να αποσύρει.

Η δήλωσή του ότι "στους διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών μιλάνε αγγλικά", αναφερόμενος στην Υπουργία Γιώργου Παπανδρέου

Η δήλωσή του ότι "μετά το 2000 καταστράφηκε η χώρα"

Τέλος, η θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών έληξε με την παραίτησή του, το Φεβρουάριο του 1999, λόγω των ατυχών χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν, του Κούρδου ηγέτη που κατέφυγε στην Ελλάδα και φυγαδεύτηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα, όπου και συνελήφθη και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές.


Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Θεόδωρος Πάγκαλος, προσωπικός ιστότοπος

Κυβέρνηση της Ελλάδας

Πρωθυπουργός : Γεώργιος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος : Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργοί
Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης | Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου | Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου | Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος | Οικονομίας Λούκα Κατσέλη | Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη | Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου | Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας | Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος | Αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή | Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης | Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος | Επικρατείας Χάρης Παμπούκης

 

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License