< > Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Σκίτσο του Νικόλαου Παπαμιχαλόπουλου από το περιοδικό Ποικίλη στοά του 1888.

Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος ήταν Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην αυλή ενός εξωκλησιού στο χωριό Χάρακας του δήμου Ζάρακα στην Επίδαυρο Λιμηράς στις 27 Ιουλίου 1827. Ο πατέρας του ήταν δημογέροντας επί τουρκοκρατίας και ειρηνοδίκης επί Καποδίστρια. Γράμματα έμαθε μόνος του, διότι δάσκαλος δεν υπήρχε. Από τα δεκαεννιά του χρόνια μπήκε στην πολιτική και έγινε ο κύριος μοχλός στον επαρχία του, αν και οι άλλοι βουλευτές τον αποκλείαν από την Βουλή λόγο του νεαρού της ηλικίας του. Το 1856 ο γραμματέας της νομαρχίας Λακωνίας, Τρύφων Ταμπακόπουλος του ανακοίνωσε με επιστολή, ότι εκλέχτηκε βουλευτής παμψηφεί από την επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς. Συνέχισε να ψηφίζεται και στις επόμενες εκλογές το 1859, ενώ το 1861 αποκλείστηκε δια φανερής νοθείας επειδή υποστήριζε τον Ζαΐμη.

Διετέλεσε πληρεξούσιος στην Εθνοσυνέλευση, το 1863 διορίστηκε Υπουργός των Οικονομικών, και το 1865 Υπουργός Δικαιοσύνης. Ξανά έγινε Υπουργός Οικονομικών το 1871 και το 1874. Το 1877 έγινε Υπουργός των Εσωτερικών, και το 1879 πρόεδρος της Βουλής.

Απεβίωσε το 1888.

Πηγές

* Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
* Κωνσταντίνος Σκόκος (1889). Ημερολόγιον Σκόκου. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου. http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/hmerologio_skokou/issue/view/1026. Ανακτήθηκε την 5 Απριλίου 2010.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License