- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Δήμος Σταρένιος υπήρξε Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφία

Δήμος Σταρένιος

Δήμος Σταρένιος

Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου 1983. Έπαιξε σε πολλές ταινίες, μεταξύ άλλων μαζί με το Λάμπρο Κωνσταντάρα. Διακρίθηκε επίσης σε ρόλους "κακών", όπως του τοκογλύφου ή του καταδότη. Θρυλική θεωρείται η ερμηνεία του στη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) στο ρόλο του Γερό-Λαδά. Κηδεύτηκε στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Δεν είχε παιδιά, ενώ σύζυγος του υπήρξε η ηθοποιός Νίνα Βαρβέρη-Σταρένιου η οποία πέθανε ένα χρόνο μετά από αυτόν.

Φιλμογραφία

The Greek Tycoon (1978) .... Καζάκος
Dritte Grad, Der (1975) .... Επιθεωρητής Αστυνομίας
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) TV σειρά .... Λαδάς
Αιχμάλωτοι της ηδονής (1972)
Κυνηγημένοι ερασταί (1972)
Η Χαραυγή της Νίκης (1971).... Φραντζέσκος Πετράκης
Της ζήλιας τα καμώματα (1971)
Κρίμα το μπόι σου (1970)
Μια γυναίκα στην Αντίσταση (1970)
Οι Γενναίοι του Βορρά (1970).... Γρηγόρης Θεοφίλου/Γιούρι Πετρόφ
Πρόκλησις (1970)
Ληστεία στην Αθήνα (1969)
Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
Ο Στρατής παραστράτησε (1969) .... Λέων Αντύπας
Οι βοσκοί (1968) .... Kαραβίδας
Οιδίπους τύραννος (1967) .... ιερέας
Cry in the Wind (1967)
Αντίο για πάντα (1967)
Ντάμα σπαθί (1966) .... Δάσκαλος
Η 7η μέρα της δημιουργίας (1966)
Casablan (1964)
An Act of Reprisal (1964)
America, America (1963)
Island of Love (1963) (χωρίς το όνομά του στους τίτλους)
Ο άσωτος (1963)
Οι 300 της Σπάρτης (1962) .... Σάμος
Το ταξίδι (1962)
Tintin et le mystère de la Toison d'Or (1961) (ως Demos Starenios) .... Scoubidouvitch
Ποτέ την Κυριακή (1960) .... Poubelle
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
Για το ψωμί και τον έρωτα (1959)
Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)
Celui qui doit mourir (1957) .... Ladas
Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη (1957)
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)
Το κλειδί της ευτυχίας (1953)
Mατωμένα Χριστούγεννα (1951)
Τα αρραβωνιάσματα (1950)
Διαγωγή μηδέν (1949)
Άννα Ροδίτη (1948)
Πρόσωπα λησμονημένα (1946)
Μάγια η τσιγγάνα (1943)

Εξωτερικές συνδέσεις

Δήμος Σταρένιος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License