- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (13 Μαρτίου 1913 - 28 Ιουνίου 1985 ) υπήρξε κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με καταγωγή από την Αθήνα. Ήταν ο πατέρας του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κωνσταντάρα. Ξεκίνησε την καριέρα του με δραματικούς ρόλους, γρήγορα όμως στράφηκε στην κωμωδία. Διακρίθηκε στο ρόλο του ώριμου, πλούσιου και γυναικά (Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Η Βίλα των Οργίων) ή του "πατέρα" αρκετών γνωστών σταρ της εποχής (Η Αλίκη στο Ναυτικό, Ο Στρίγγλος που Έγινε Αρνάκι). Τα τελευταία χρόνια τα πέρασε στην Βάρκιζα, ενώ είχε χάσει και τη γυναίκα του, Φώμη. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.

Μήτση Κωνσταντάρα



Φιλμογραφία

* (1940) Το τραγούδι του χωρισμού
* (1943) Η φωνή της καρδιάς
* (1946) Καταδρομή στο Αιγαίον .... Αλέξης Κομνηνός
* (1947) Άννα Ροδίτη (σκ: Μιχάλης Γαζιάδης, Γιάννης Φιλίππου)
* (1949) Διαγωγή μηδέν (σκ: Μιχάλης Γαζιάδης, Γιάννης Φιλίπου) .... Φώτης
* (1950) Οι απάχηδες των Αθηνών (σεν.-σκ. Ηλίας Παρασκευάς) .... Κώστας
* (1951) Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν .... Γιώργος
* (1953) Οι ουρανοί είναι δικοί μας (σκ: Ντίνος Δημόπουλος)
* (1955) Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (σκ: Αλέκος Σακελάριος) .... Νίκος Κουτρουμπάς
* (1956) Η άγνωστος (σκ: Ορέστης Λάσκος) .... Στέφανος Πετρίδης
* (1956) Ο ζηλιαρόγατος .... Σπύρος Αργυρίου
* (1957) Μαρία Πενταγιώτισσα .... Αρμάος
* (1957) Η μοίρα γράφει την ιστορία .... Άρης Δερμέζης
* (1958) Διακοπές στην Αίγινα (σεν.-σκ: Ανδρέας Λαμπρινός) .... Τζώνης
* (1958) Δύο αγάπες, δύο κόσμοι (σκ: Ηλίας Παρασκευάς) .... Κώστας Κοσμίδης
* (1959) Το παραστράτημα μιας αθώας (σκ: Κώστας Ανδρίτσος)
* (1958) Το τρελοκόριτσο (σκ: Δημήτρης Δαδήρας) .... Παπαδόπουλος
* (1959) Ταξίδι με τον έρωτα (σκ: Ανδρέας Λαμπρινός)
* (1959) Το αγοροκόριτσο .... πατέρας
* (1960) Ερωτικά παιχνίδια .... Μάνος
* (1960) Τυφλός άγγελος
* (1960) Μωρό μου .... Αλέξης Δεπάστας
* (1960) Δον Ζουάν για κλάματα
* (1960) Κρουαζιερα στη Ροδο (σεν.-σκ.: Γιάννης Δαλιανίδης) .... Πέτρος Ράμπος
* (1961) Η Αλίκη στο ναυτικό (σκ: Αλέκος Σακελάριος) .... πλοίαρχος
* (1961) Λάθος στον έρωτα (σκ: Χρήστος Κυριακόπουλος) .... Αντώνης Μίχαλος
* (1961) Η Λίζα και η άλλη (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) .... Μικές Γαβρήλογλου
* (1962) Κατηγορούμενος ο έρως .... Αχιλλέας
* (1963) Χτυποκάρδια στο θρανίο (σκ: Αλέκος Σακελάριος) .... Λάμπρος Πετροβασίλης
* (1963) Αυτό το κάτι άλλο (σκ: Γιώργος Λαζαρίδης) .... Λάζαρος Πεναρής
* (1963) Ο μπαμπάς μου κι εγώ .... Λέων Μαυρογιάννης
* (1963) Ο κύριος πτέραρχος (σκ: Ντίνος Κατσουρίδης) .... πτέραρχος Παπαοικονόμου
* (1963) Μικροί και μεγάλοι εν δράσει(σκ. Ορέστης Λάσκος) .... Αντώνης Ζορμπάς
* (1964) Ο ευατούλης μου (σκ: Ορέστης Λάσκος) .... Γιάγκος Αγγελής
* (1964) Η βίλλα των οργίων (σκ: Ντίνος Δημόπουλος & Φίνος Φιλμ) .... Χάρης Ζάβαλος
* (1964) Η χαρτοπαίχτρα (σκ: Γιάννης Δαλιανίδης) .... Ανδρέας Οικονομίδης
* (1964) Θα σε κάνω βασίλισσα σεν.-σκ.: Αλέκος Σακελλάριος) .... Πιτ Παπαθεοφιλόπουλος
* (1965) Υιέ μου, υιέ μου (σκ: Γρηγόρης Γρηγορίου)
* (1965) Υπάρχει και φιλότιμο .... Ανδρέας Μαυρογυαλούρος
* (1965) Επιστροφή .... θείος Πέτρος
* (1966) Να ζει κανείς η να μη ζει; (1966) (σκ: Ορέστης Λάσκος) .... Γιώργος Αλεξίου
* (1966) Η γυναίκα μου τρελλάθηκε (σκ: Δημήτρης Νικολαίδης) .... Μάνος
* (1966) Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (σκ: Αλέκος Σακελάριος) Αντώνης Δέλβης
* (1966) Τζένη-Τζένη (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) .... Μίλτος Κασσανδρής
* (1967) Ο γεροντοκόρος (σκ: Ορέστης Λάσκος) .... Θανάσης Μπαρούτσος
* (1967) Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (σεν.-σκ: Αλέκος Σακελάριος) .... Λεωνίδας Πετρόχειλος
* (1967) Βίβα Ρένα .... Λάμπρος Φωκάς
* (1967) Ο σπαγγοραμμένος .... σπαγγοραμμένος
* (1967) Πατέρα κάτσε φρόνιμα .... Αντώνης Παπασταφίδας
* (1967) Κάτι κουρασμένα παλικάρια .... Ντίνος Διαμαντίδης
* (1967) Ο γεροντοκόρος .... Θανάσης Μπαρούτσος
* (1967) Όλες οι γυναίκες του κόσμου .... Αγγελής
* (1968) Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο .... Τηλέμαχος Καραντάρης
* (1968) Καπετάν φάντης μπαστούνι .... καπετάν Ανδρέας
* (1969) Ο μπλοφατζής (σκ: Βασίλης Γεωργιάδης) .... Παρασκευάς Καρατζόβαγλου / Τζον Χάλαρης
* (1969) Ο τζαναμπέτης .... Νεόφυτος Φωτεινός
* (1969) Ησαΐα, μη χορεύεις .... Ησαΐας Στεφανάκης
* (1969) Ο μπλοφατζής .... Παρασκευάς Καρατζόβαλος
* (1970) Κρίμα το μπόι σου .... Μάριος Δεληπέτρου
* (1970) Ένας τρελός γλετζές .... Πάνος Πάμπανος / Τίκος
* (1971) Πίσω μου σ' έχω σατανά (σκ: Ντίνος Δημόπουλος) .... Παύλος Κουντουράς
* (1971) Ο τρελοπενηντάρης (σεν.-σκ.: Κώστας Καραγιάννης) .... Ανδρέας Τεπενδρής
* (1972) Τι 30, τι 40, τι 50 (σκ: Κώστας Καραγιάννης) .... Ζάχος Φωκιανός
* (1972) * Ο φαφλατάς .... Δημοσθένης Λαμπρούκος / λόρδος Κάλαχαν
* (1972) Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη .... Λουκάς Μπόμπολας
* (1972) Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα .... Λάζαρος Χατζηφλόκας
* (1973) Ο φαντασμένος .... Μάκης Καρασίνης
* (1981) Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ (σκ: Κώστας Καραγιάννης) .... Λάμπρος Κομνηνός

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License