ART

 

.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Η Αλαμπάμα (Alabama, επίσημα, η πολιτεία της Αλαμπάμα· /ˌæləˈbæmə/ (βοήθεια·λήψη)) είναι πολιτεία του νότιου τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συνορεύει με το Τενεσσί στα βόρεια, με τη Τζόρτζια στα ανατολικά, την Φλόριντα και τον κόλπο του Μεξικού στα νότια και το Μισισίπι στα δυτικά. Είναι η 30ή πολιτεία από άποψη μεγέθους και η 23η από πλευράς πληθυσμού, (4,6 εκατομμύρια κάτοικοι το 2006)[5].


View Larger Map

Από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλαμπάμα, όπως πολλές Νότιες πολιτείες, υπέφερε από οικονομική δυσπραγία, εν μέρει λόγω της συνεχούς εξάρτησης από τη γεωργία. Παρά την ανάπτυξη μεγάλων βιομηχανιών και αστικών κέντρων, τα λευκά αγροτικά συμφέροντα κυριάρχησαν στην πολιτειακή νομοθετική λειτουργία έως την δεκαετία του 1960, ενώ τα αστικά συμφέροντα και οι Αφροαμερικανοί υποεκπροσωπούνταν.[6] Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλαμπάμα βίωσε ανάπτυξη καθώς η οικονομία της πολιτείας μεταφέρθηκε από την γεωργία σε ποικίλα συμφέροντα στη βαριά βιομηχανία, την εξόρυξη, την εκπαίδευση, και την τεχνολογία. Επιπλέον, η ίδρυση ή επέκταση των πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κυρίως αυτών του Στρατού των ΗΠΑ και της Αεροπορίας των ΗΠΑ, προσέφεραν θέσεις εργασίας στην πολιτεία.

Athens, Alabama,

Η Αλαμπάμα λέγεται ανεπίσημα Yellowhammer State, από το πολιτειακό πτηνό.

Ιστορία

Μεταξύ των Ιθαγενών Αμερικανών κατοίκων όπου κάποτε ζούσαν στην σημερινή Αλαμπάμα ήταν οι Αλαμπάμα (Αλιμπαμού), οι Τσερόκι, οι Τσικασάου, οι Τσοκτάου, οι Κρηκ,οι Κοασάτι, και οι Μόμπαϊλ[7]. Το εμπόριο με τα Βορειοανατολικά μέσω του Ποταμού Οχάιο ξεκίνησε κατά την Εποχή του Σωρού Ταφής (1000 π.Χ. - 700 μ.Χ.) και συνεχίστηκε μέχρι την Ευρωπαϊκή αποίκηση[8]. Ο αγροτικός πολιτισμός του Μισισίπι κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας από το 1000 μέχρι το 1600, με ένα από τα μεγάλα του κέντρα να βρίσκεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μάουντβιλ στην Μάουντβιλ[9][10]. Ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μάουντβιλ ήταν ένα κύριο συστατικό στη διατύπωση του Νοτιοανατολικού Τελετουργικού Συγκροτήματος[11]. Αντίθετα από τη δημοφιλή αντίληψη, αυτή η ανάπτυξη φαίνεται να μην έχει καθόλου απευθείας δεσμούς με την Μεσοαμερική, αλλά αναπτύχθηκε ανεξάρτητα. Αυτό το Τελετουργικό Συγκρότημα αποτελεί ένα κύριο συστατικό της θρησκείας των ανθρώπων του Μισισίπι,και είναι ένα από τα βασικά μέσα με τα οποία κατανοείται η θρησκεία[12].

Οι Γάλλοι ίδρυσαν τον πρώτο Ευρωπαϊκό οικισμό στην πολιτεία με την ίδρυση του Μόμπαϊλ το 1702[13]. Η Νότια Αλαμπάμα ήταν Γαλλική από το 1702 μέχρι το 1763, μέρος της Βρετανικής Δυτικής Φλόριντα από το 1763 μέχρι το 1780 και μέρος της Ισπανικής Δυτικής Φλόριντα από το 1780 μέχρι το 1814. Η Βόρεια και κεντρική Αλαμπάμα ήταν μέρος της Βρετανικής Τζώρτζια από το 1763 μέχρι το 1783 και μέρος του Εδάφους του Μισσισσιππή από εκεί και πέρα. Η είσοδος της στην Ένωση καθυστέρησε λόγω της έλλειψης ακτογραμμής. Η κατάσταση άλλαξε όταν ο Άντριου Τζάκσον κατέλαβε το Ισπανικό Μόμπαϊλ το 1814[14]. Η Αλαμπάμα ήταν η εικοστή δεύτερη πολιτεία που εισήλθε στην Ένωση, το 1819.

Η Αλαμπάμα ήταν η νέα μεθόριος στις δεκαετίες του 1820 και του 1830. Άποικοι έφθασαν με ραγδαίους ρυθμούς για να εκμεταλλευτούν τα εύφορα εδάφη. Οι καλλιεργητές έφεραν δούλους μαζί τους, και οι έμποροι έφερναν περισσότερους από των Άνω Νότο καθώς οι βαμβακοφυτείες επεκτείνονταν. Η οικονομία της κεντρικής «Ζώνη των Μαύρων» παρουσίαζε μεγάλες βαμβακοφυτείες των οποίων οι ιδιοκτήτες πλούτιζαν χάρη στην εργασία των δούλων Αφροαμερικανών. Ονομάστηκε έτσι η ζώνη αυτή για τα μαύρα, εύφορα εδάφη[15]. Αλλού φτωχοί λευκοί ήταν ήταν φυτοζωούντες αγρότες. Σύμφωνα με την απογραφή του 1860, οι δούλοι Αφροαμερικανοί αποτελούσαν το 45% του πληθυσμού 964.201 κατοίκων της Πολιτείας. Υπήρχαν μόλις 2.690 ελεύθεροι νέγροι.

Το 1861 η Αλαμπάμα κήρυξε την απόσχιση της από την Ένωση και εισήλθε στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής (Συνομοσπονδία). Αν και λίγες μάχες έγιναν στην πολιτεία, η Αλαμπάμα συνεισέφερε με περίπου 120.000 στρατιώτες στον Εμφύλιο Πόλεμο. Όλοι οι δούλοι ελευθερώθηκαν μέχρι το 1865[16]. Ακολουθώντας την Ανοικοδόμηση, η Αλαμπάμα επέστρεψε στην Ένωση το 1868.

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, η πολιτεία ήταν κυρίως αγροτική και εξαρτημένη από το βαμβάκι. Οι καλλιεργητές αντιστάθηκαν στο να δουλεύουν με ελεύθερους εργάτες και επεδίωξαν να ξαναελέγξουν τους Αφροαμερικανούς. Οι λευκοί χρησιμοποίησαν παραστρατιωτικές ομάδες, τους νόμους του Τζιμ Κρόου (Jim Crow) και τον διαχωρισμό για να μειώσουν τις ελευθερίες των Αφροαμερικανών και να επανορθώσουν την δική τους κυριαρχία.


1900-1960

Στο νέο της σύνταγμα του 1901 στέρησαν αποτελεσματικά τα πολιτικά δικαιώματα από τους Αφροαμερικανούς μέσω εκλογικών περιορισμών. Ενώ η τάξη των καλλιεργητών είχε προσλάβει φτωχούς λευκούς για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, οι νέοι περιορισμοί κατέληξαν στο να αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα και από τους λευκούς φτωχούς. Έως το 1941, ένα σύνολο περισσότερων λευκών από μαύρους είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα: 600.000 λευκοί έναντι 520.000 μαύρων. Αυτό ήταν κυρίως λόγω επιδράσεων του συσσωρευτικού κεφαλικού φόρου[17].

Η ζημιά στην Αφροαμερικανική κοινότητα ήταν πιο βαθιά, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχασαν το δικαίωμα ψήφου. Το 1900, 14 κομητείες της Ζώνης των Μαύρων (οι οποίες ήταν βασικά Αφροαμερικανικές) είχαν περισσότερους από 79.000 ψηφοφόρους στους καταλόγους. Μέχρι την 1 Ιουνίου 1903 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε πέσει στους 1.081. Το 1900 η Αλαμπάμα είχε περισσότερους από 181.000 Αφροαμερικανούς δικαιούμενους να ψηφίσουν. Μέχρι το 1903, μόνο 2.980 είχαν καταφέρει να δικαιούνται να εγγραφούν, αν και τουλάχιστον 74.000 νέγροι ψηφοφόροι ήταν μορφωμένοι. Ο αποκλεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας.[17] Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τερματίστηκε μόνο από τους Αφροαμερικανούς που ηγήθηκαν του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και κέρδισαν Ομοσπονδιακή νομοθεσία στα μέσα του '60 για να προστατεύσουν τα εκλογικά και πολιτικά δικαιώματα τους. Η ίδια νομοθεσία, επίσης, προστάτευσε τα δικαιώματα των φτωχών λευκών.

Η αγροτοκρατούμενη νομοθετική εξουσία συνέχισε να συνέχισε να υποχρηματοδοτεί τα σχολεία και τις υπηρεσίες για τους Αφροαμερικανούς στην διαχωρισμένη πολιτεία, αλλά δεν τους απάλλαξε από το να πληρώνουν φόρους[15]. Ο συνεχιζόμενος φυλετικός διαχωρισμός, η γεωργική καταπίεση και η αποτυχία της σοδειάς των βαμβακοειδών εξαιτίας της μάστιγας της σιταρόψειρας οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες Αφροαμερικανών να κυνηγήσουν ευκαιρίες σε βορειότερες πόλεις. Εγκατέλειψαν την Αλαμπάμα στις αρχές του 20ού αιώνα σαν μέρος της Μεγάλης Μετανάστευσης για βιομηχανικές εργασίες και καλύτερη τύχη σε βορειότερες βιομηχανικές πόλεις. Η διακύμανση του ρυθμού αύξησης πληθυσμού στην Αλαμπάμα (βλέπε πίνακα) έπεσε σχεδόν στο μισό από το 1910-1920, αντικατοπτρίζοντας την προς τα έξω μετανάστευση.

Την ίδια στιγμή, πολλοί λευκοί των αγροτικών περιοχών καθώς και μαύροι μετανάστευσαν στην πόλη του Μπέρμιγχαμ για εργασία σε νέες θέσεις στη βιομηχανία. Το Μπέρμιγχαμ γνώρισε τόσο ραγδαία ανάπτυξη, που απέκτησε το ψευδώνυμο "Η Μαγική Πόλη". Στη δεκαετία του 1920 το Μπέρμιγχαμ ήταν η 19η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και συγκέντρωνε περισσότερο από το 30% του πληθυσμού της πολιτείας. Η βαριά βιομηχανία και τα ορυχεία ήταν η βάση της οικονομίας.


Αυτή η κατασκευή χαιρετά τους οδηγούς που επισκέπτονται το Alabama Welcome Center λίγο μέσα στο όριο Αλαμπάμα/Τζόρτζια έξω από τον Interstate 20.


Η βιομηχανική ανάπτυξη σε σχέση με τις απαιτήσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν ευημερία.[15] Το βαμβάκι έχασε σε σημαντικότητα καθώς η πολιτεία ανέπτυξε βάσεις για κατασκευές και παροχή υπηρεσιών. Την δεκαετία του 1960 υπό τον Κυβερνήτη Τζορτζ Ουάλλας, πολλοί λευκοί στην πολιτεία αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες εξίσωσης (με τους έγχρωμους).
1960-σήμερα

Παρά τις μαζικές πληθυσμιακές αλλαγές στην πολιτεία από το 1901 μέχρι το 1961, η αγροτοκρατούμενη νομοθετική εξουσία αρνήθηκε να ανακατανείμει τις έδρες της Βουλής και της Γερουσίας αναλογικά με τον πληθυσμό. Συνέχισαν την παλιά αντιπροσώπευση για να διατηρήσουν την πολιτική και οικονομική δύναμη στις γεωργικές περιοχές. Επιπλέον, η νομοθετική εξουσία της πολιτείας χώρισε αυθαίρετα τις λίγες βουλευτικές έδρες του Μπέρμιγχαμ για να εξασφαλίσει την εκλογή από πρόσωπα που ζούσαν έξω από το Μπέρμιγχαμ.

Ένα αποτέλεσμα ήταν ότι η Κομητεία Τζέφερσον, έδρα του βιομηχανικού και οικονομικού κέντρου του Μπέρμιγχαμ, συνεισέφερε πάνω από το 1/3 όλων των φορολογικών εσόδων της πολιτείας. Τα αστικά συμφέροντα συνεχώς υποεκπροσωπούνταν. Μία μελέτη του 1960 έδειξε ότι εξαιτίας της κυριαρχίας των κατοίκων της εξοχής, "Μία μειοψηφία 25% περίπου του πληθυσμού της πολιτείας έχει πλειοψηφικό έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας της Αλαμπάμα"[6].

Λόγω της μακράς στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, η πολιτεία συνέχισε σαν σταθερό προπύργιο των Δημοκρατικών για δεκαετίες. Παρήγαγε έναν αριθμό εθνικών ηγετών. Η βιομηχανική ανάπτυξη, συσχετισμένη με τις απαιτήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έφερε ευημερία[15]. Το βαμβάκι εξασθένισε σε σημασία, καθώς η πολιτεία ανέπτυξε μια βάση παραγωγής και υπηρεσιών. Το 1960, υπό την ηγεσία του Τζώρτζ Ουάλλας, πολλοί λευκοί στην πολιτεία αντιτέθηκαν στις προσπάθειες ενοποίησης.

Κατά τη διάρκεια του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, οι Αφροαμερικανοί κατάφεραν την επιστροφή του δικαιώματος ψήφου και άλλα πολιτικά δικαιώματα μέσα από το κείμενο της Διακήρυξης Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964[18], και την Διακήρυξη των Δικαιώματος Ψήφου του 1965. Ο διαχωρισμός τελείωσε στις πολιτείες καθώς οι νόμοι του Τζιμ Κρόου ακυρώθηκαν ή ανακλήθηκαν[19].

Σύμφωνα με την Διακήρυξη του Δικαιώματος Ψήφου του 1965, υποθέσεις κατατέθηκαν σε Ομοσπονδιακά δικαστήρια για να αναγκάσουν την Αλαμπάμα στην κυριολεξία να ανακατανείμει σύμφωνα με τον πληθυσμό την Βουλή και την Γερουσία. Το 1972, για πρώτη φορά από το 1901, η διάταξη του συντάγματος της Αλαμπάμα για περιοδική ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών με βάσει τον πληθυσμό εφαρμόστηκε.Αυτό ευνόησε τις πολλές αστικές περιοχές που είχαν αναπτυχθεί, και όλους στον πληθυσμό που είχαν υποεκπροσωπηθεί για περισσότερο από 60 χρόνια[6].

Μετά το 1972, οι λευκοί ψηφοφόροι της πολιτείας έδωσαν πολλή από την υποστήριξη τους σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους σε προεδρικές εκλογές (όπως επίσης συνέβη σε γειτονικές νότιες Πολιτείες). Από το 1990 η πλειοψηφία των λευκών στην πολιτεία έχουν επίσης περισσότερο Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές της Πολιτείας, αν και οι Δημοκρατικοί είναι ακόμη το πλειοψηφικό κόμμα και στα δύο νομοθετικά σώματα[20].
Γεωγραφία
χάρτης του εδάφους της Αλαμπάμα:δείχνει λίμνες, ποταμούς,με το Όρος Τσεάα (δεξιά στο κέντρο) ανατολικά του Μπέρμιγχαμ.

Η Αλαμπάμα είναι η τριακοστή μεγαλύτερη πολιτεία στις ΗΠΑ με 52.423 τετραγωνικά μίλια(135.775 km2) συνολικής επιφάνειας, με το 3,19% της επιφάνειας να είναι νερό, κατατάσσοντας την Αλαμπάμα τριακοστή δεύτερη όσον αφορά στην έκταση της επιφάνειας νερού και δίνοντας της το δεύτερο μεγαλύτερο μη παραλιακό σύστημα υδάτινης διώρυγας στις ΗΠΑ[21].

Περίπου τα 3/5 της στερεής επιφάνειας είναι μια ομαλή πεδιάδα με μια γενική κλίση προς τον Μισισιπή και τον Κόλπο του Μεξικού. Η περιοχή της Βόρειας Αλαμπάμα είναι πιο πολύ ορεινή, με τον Ποταμό Τεννεσί να διανοίγει μια μεγάλη κοιλάδα, δημιουργώντας πολυάριθμους ορμίσκους, ρεύματα, βουνά, και λίμνες[22] .

Ένα αξιοπρόσεκτο φυσικό θαύμα στην Αλαμπάμα είναι ο Βράχος Νάτουραλ Μπριτζ, Αλαμπάμα (Natural Bridge), η μακρύτερη φυσική γέφυρα ανατολικά των Ρόκις (Rockies), ευρισκόμενος μόλις νότια της Χάλεϊβιλ, Αλαμπάμα, στην Κομητεία Ουίνστον,Αλαμπάμα.

Η Αλαμπάμα γενικά ποικίλλει σε ύψος από το επίπεδο της θάλασσας[23] στον Κόλπο του Μόμπαϊλ σε πάνω από τα 1.800 πόδια (550 m) στα Αππαλάχια Όρη στα νοτιοανατολικά. Το υψηλότερο σημείο είναι το Βουνό Τσεάα[22] (βλέπε χάρτη), σε ένα ύψος 2.407 ft (733 m).

Οι πολιτείες που συνορεύουν με την Αλαμπάμα είναι το Τενεσσί στα βόρεια και η Τζώρτζια (Γεωργία) στα ανατολικά, την Φλόριντα στα νότια, το Μισισιπή στα δυτικά. Η Αλαμπάμα έχει ακτογραμμή στον Κόλπο του Μεξικού, στο νοτιότατο άκρο της πολιτείας.[22]

Η επιφάνεια της Αλαμπάμα αποτελείται από 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάση στο 67% όλης της επιφάνειας της περιοχής.[24]
Το Όραντζ Μπιτς (Αλαμπάμα) στην ακτογραμμή του Κόλπου του Μεξικού

Περιοχές της Αλαμπάμα διοικούμενες από της Εθνική Υπηρεσία Δασών περιλαμβάνουν το Εθνικό Στρατιωτικό Πάρκο Χόρσσου Μπεντ κοντά στην Αλεξάντερ Σίτυ, τον Εθνικό Δρυμό του Λιτλ Κάνυον Ρίβερ κοντά στο Φορτ Παίην, το Εθνικό Μνημείο του Σπηλαίου Ρούσσελλ στο Μπρίτζπορτ, το Εθνικό Ιστορικό Αξιοθέατο Αεροπόρων του Τάσκετζυ στο Τάσκετζυ, και το Εθνικό Ιστορικό Μνημείο του Τάσκετζυ κοντά στο Τάσκετζυ[25]. Επιπλέον, η Αλαμπάμα έχει τέσσερις Εθνικά Δάση συμπεριλαμβανομένου του Κόνεκα, του Ταλλάντεγκα, τουΤάσκετζυ, και του Ουίλλιαμ Μπάνκχεντ[26]. Η Αλαμπάμα επίσης έχει το Μνημείο στην Εθνική Ιστορική Συμβολή του Μοντγκόμερι και το Εθνικό Ιστορικό Μνημείο των Δακρύων.

Η ημιαστική Κομητεία Μπόλντουιν, κατά μήκος της Ακτής του Κόλπου, είναι η μεγαλύτερη κομητεία στην πολιτεία και σε ποσοστό επιφάνειας γης και σε ποσοστό επιφάνειας νερού[27].

Ένας κρατήρας από σύγκρουση με μετεωρίτη βρίσκεται στην Κομητεία Έλμορ, λίγο βόρεια του Μοντγκόμερι. Αυτός είναι ο κρατήρας Γουετούμπκα, ο οποίος είναι η τοποθεσία της "μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής της Αλαμπάμα"[28] .

Ένας μετεωρίτης με διάμετρο 300m έπεσε στην περιοχή περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν[28]. Οι λόφοι ανατολικά του κέντρου της Γουετούμπκα δείχνουν τα διαβρωμένα συντρίμμια της σύγκρουσης του κρατήρα που καταβυθίστηκε μέσα στο πετρώδες έδαφος, με την περιοχή χαρακτηρισμένη σαν "κρατήρας της Γουετούμπκα" (ή αστροβλήμα) εξαιτίας των ομόκεντρων δακτυλίων από κομμάτια και ζώνες θρυμματισμένων πετρωμάτων που μπορούν να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια[29] . Το 2002, ο Κρίστιαν Κέμπερλ με το Ινστιτούτο Γεωχημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης δημοσίευσε στοιχεία και επικύρωσε την τοποθεσία σαν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κρατήρα που προήλθε από σύγκρουση[28].
Αστικές Περιοχές
Μπέρμιγχαμ, μεγαλύτερη πόλη και μητροπολιτική περιοχή
Χάντσβιλ, δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή
Μόμπαϊλ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη και μητροπολιτική περιοχή
Mοντγκόμερι, τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή
Τασκαλούζα, πέμπτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή
Kατάταξη Μητροπολιτική Περιοχή Πληθυσμός
(απογραφή 2010)
1 Μπέρμιγχαμ-Χούβερ 1.128.047
2 Χάντσβιλ 417.593
3 Μόμπαϊλ 412.992
4 Μοντγκόμερι 374.536
5 Τασκαλούζα 219.461
6 Nτέκατουρ 153.829
7 Μητροπολιτική Περιοχή Φλόρενς-Μάσκλ Σόουλς 147.137
8 Ντόθαν 145.639
9 Μητροπολιτική Περιοχή Όμπορν 140.247
10 Μητροπολιτική Περιοχή Άννιστον-Όξφορντ 118.572
11 Γκάντσντεν 104.430
συνολικά 3.362.483
Κατάταξη Πόλη Πληθυσμός
(απογραφή 2007)
1 Μπέρμιγχαμ 212,237 Τζέφερσον
2 Μοντγκόμερι 205.764 Μοντγκόμερι
3 Μόμπαϊλ 195.111 Μόμπαϊλ
4 Χάντσβιλλ 180.105 Μάντισον
Λάιμστοουν
5 Τασκαλούζα 90.468 Τασκαλούζα
6 Χούβερ 81.619 Τζέφερσον
Σέλμπι
7 Ντόθαν 65.496 Χιούστον
8 Ντέκατουρ 55.683 Μόργκαν
Λάιμστοουν
9 Όμπουρν 53.380 Λη
10 Μάντισον 42.938 Μάντισον
Λάιμστοουν
11 Φλόρενς 39.319 Λόντερντεϊλ
12 Γκάντσντεν 36.856 Ιτόβα
13 Βεστάβια Χιλς 34.033 Τζέφερσον
14 Πράτβιλ 33.960 Οτόγκα
15 Φένιξ Σίτυ 32.822 Ράσσελ
Kλίμα

Το κλίμα της Αλαμπάμα περιγράφεται σαν εύκρατο με κατά μέσο όρο ετήσια θερμοκρασία 18 °C (64 °F). Οι θερμοκρασίες τείνουν να είναι υψηλότερες στο νότιο τμήμα της πολιτείας με την εγγύτητα του στον κόλπο του Μεξικού, ενώ τα βόρεια τμήματα της πολιτείας, ειδικά στα Απαλάχια Όρη στα βορειοανατολικά, τείνουν να είναι πιο ήπιες[30]. Γενικά, η Αλαμπάμα έχει πολύ ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με άφθονα κατακρημνίσματα (βροχή, χιόνι) κατά την διάρκεια του έτους. Η Αλαμπάμα δέχεται κατά μέσο όρο 56 mm βροχόπτωσης ετησίως και απολαμβάνει μακρά περίοδο καλλιέργειας έως και 300 ημέρες στο νότιο τμήμα της πολιτείας[30].

Τα καλοκαίρια στην Αλαμπάμα είναι ανάμεσα στα θερμότερα στις ΗΠΑ, με υψηλές θερμοκρασίες κατά μέσο όρο πάνω από 32 °C κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε μερικά τμήματα της πολιτείας. Η Αλαμπάμα είναι επιρρεπής σε τροπικές θύελλες ακόμη και σε τυφώνες. Περιοχές της πολιτείας πολύ μακριά από τον Κόλπο δεν είναι απρόσβλητες από τις επιπτώσεις αυτών των θυελλών, οι οποίες συχνά φέρνουν τρομακτικές ποσότητες βροχής καθώς κινούνται προς την ενδοχώρα και εξασθενούν.
Αν και οι χειμώνες στην πολιτεία είναι συνήθως ήπιοι, ο νυχτερινός παγετός συμβαίνει συχνά στην περιοχή της Βόρειας Αλαμπάμα. Αυτό φαίνεται σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στην Παλαιά Τράπεζα της Πολιτείας στο Ντέκατουρ στις αρχές Ιανουαρίου 2008.

Η Νότια Αλαμπάμα αναφέρει περισσότερες καταιγίδες από κάθε άλλο μέρος των ΗΠΑ. Ο αριθμός των ημερών / έτος με αναφορές για κεραυνούς στην Ακτή του Κόλπου, γύρω από τον Κόλπο Μόμπαϊλ, κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 ημερών / έτος. Αυτή η δραστηριότητα μειώνεται κάπως μακρύτερα από τα νότια της πολιτείας, αλλά ακόμη και ο μακρινός βορράς της πολιτείας αναφέρει κεραυνούς σχεδόν 60 ημέρες το χρόνο. Περιστασιακά, οι καταιγίδες είναι δυνατές με συχνές αστραπές και χαλάζι μεγάλου μεγέθους - τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιτείας είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το είδος θύελλας. Η Αλαμπάμα κατατάσσεται έβδομη σε αριθμό θανάτων από αστραπές και ένατη σε αριθμό θανάτων από χτυπήματα κεραυνών ανά άτομο[31].

Οι σίφωνες είναι συνηθισμένες σε όλη την πολιτεία, αν και η πιο συνηθισμένη εποχή για σίφωνες ποικίλλει από τα βορειότερα στα νοτιότερα τμήματα της πολιτείας. Η Αλαμπάμα μοιράζεται με το Κάνσας την αμφίβολη διάκριση της αναφοράς περισσότερων σιφώνων F5 από κάθε άλλη πολιτεία - σύμφωνα με στατιστικά από το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων για την περίοδο από την 1 Ιανουαρίου 1950 έως τις 31 Οκτωβρίου 2006. Σημειωτέον ότι ο σίφωνας F5 είναι ο ισχυρότερος δυνατός που μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με την Κλίμακα Φουτζίτα.[32]. Πολλοί σίφωνες F5 μεγάλης διάρκειας έχουν συνεισφέρει στο να αναφέρει η Αλαμπάμα περισσότερες καταστροφές από σίφωνες από κάθε άλλη πολιτεία, εκτός από το Τέξας και το Μισισίπι. Η Αλαμπάμα ήταν και μία από τις πολιτείες που επηρεάστηκαν από το Υπερξέσπασμα (Super Outbreak) του 1974, στο οποίο καταγράφηκαν 148 σίφωνες σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ, στο 24ωρο 3 - 4 Απριλίου 1974, με συνολικό απολογισμό 330 θύματα. Το βορειότερο τμήμα της πολιτείας (κατά μήκος της Κοιλάδας του Τενεσί) είναι μια από τις περιοχές στις ΗΠΑ που είναι πιο ευάλωτες σε «βίαιους / σφοδρούς σίφωνες» (violent tornadoes) F4 και F5. Η περιοχή της Αλαμπάμα και του Μισισίπι που επηρεάζονται πιο πολύ από σίφωνες αναφέρεται κάποιες φορές ως Ντίξι Άλλεϋ, για να διακρίνεται από την περιοχή η οποία είναι γνωστή ως Μονοπάτι των Σιφώνων (Tornado Alley) των νότιων Πεδιάδων. Η Αλαμπάμα είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχει και μία δευτερεύουσα περίοδο σιφώνων (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) εκτός της επικίνδυνης ανοιξιάτικης περιόδου.

Οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι στην Αλαμπάμα, καθώς και στις περισσότερες από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με μέσες χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 4 °C στο Μόμπαϊλ και κοντά στους 0 °C γύρω από το Μπέρμιγχαμ. Το χιόνι είναι ένα σπάνιο γεγονός σχεδόν σε όλη την Αλαμπάμα. Περιοχές της πολιτείας βόρεια του Μοντγκόμερι ίσως έχουν ένα ελαφρύ πέρασμα χιονιού λίγες φορές κάθε χειμώνα, με μία περιστασιακή μέτρια ή βαριά χιονόπτωση κάθε λίγα χρόνια. Στην νοτιότερη ακτή του Κόλπου, η χιονόπτωση είναι σπάνιο φαινόμενο και μερικές φορές περνούν χρόνια χωρίς καθόλου χιονόπτωση.
Μηνιαίες κανονικές υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες για διάφορες πόλεις της Αλαμπάμα[33]
Μήνας Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιου Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ
Πόλη θερμ °C
Μπέρμιγχαμ υψηλή 12 14 19 23 27 31 33 32 29 24 18 13
χαμηλή 0 2 6 9 14 18 21 21 17 11 6 2
Χάντσβιλ υψηλή 9 13 17 22 27 30 32 32 28 23 17 11
χαμηλή -1 1 5 9 14 18 21 20 17 10 5 1
Mόμπαϊλ υψηλή 16 18 22 25 29 32 33 33 31 26 21 17
χαμηλή 4 6 9 13 17 21 22 22 20 13 9 6
Mοντγκόμερι υψηλή 14 17 21 26 29 33 34 33 31 26 21 16
χαμηλή 2 4 7 11 16 19 22 21 18 11 7 3
Δημογραφία

Κύριο λήμμα: Δημογραφία της Αλαμπάμα

Πυκνότητα πληθυσμού της Αλαμπάμα
Ιστορικοί πληθυσμοί
Απογραφή Πληθυσμός %±
1800 1.250
1810 9.046 623.7%
1820 127.901 1313.9%
1830 309.527 142.0%
1840 590.756 90.9%
1850 771.623 30.6%
1860 964.201 25.0%
1870 996.992 3.4%
1880 1.262.505 26.6%
1890 1.513.401 19.9%
1900 1.828.697 20.8%
1910 2.138.093 16.9%
1920 2.348.174 9.8%
1930 2.646.248 12.7%
1940 2.832.961 7.1%
1950 3.061.743 8.1%
1960 3.266.740 6.7%
1970 3.444.165 5.4%
1980 3.893.888 13.1%
1990 4.040.587 3.8%
2000 4.447.100 10.1%
2010 4.779.736 7.5%

Το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ, έως τις 1 Ιουλίου 2008, υπολόγισε τον πληθυσμό της Αλαμπάμα σε 4.661.900[34] κατοίκους, πράγμα το οποίο δείχνει μια αύξηση 214.545, ή 4,8%, από την τελευταία απογραφή το 2000[35]. Αυτή περιλαμβάνει μια φυσική αύξηση από την τελευταία απογραφή των 121.054 ατόμων (που ισούται με 502.457 γεννήσεις μείον 381.403 θανάτους) και μια αύξηση εξαιτίας της καθαρής μετάναστευσης μέσα στην πολιτεία[35]. Η Μετανάστευση από το εξωτερικό κατέληξε σε μια καθαρή αύξηση 31.180 ατόμων, και η μετανάστευση μέσα στην χώρα παρήγαγε ένα καθαρό κέρδος 73.811 ατόμων[35]. Η πολιτεία είχε 108.000 γεννημένους στο εξωτερικό (2.4% του πληθυσμού της πολιτείας), από τους οποίους ένα υπολογισμένο 22,2% ήταν λαθρομετανάστες (24.000).

Το κέντρο πληθυσμού της Αλαμπάμα βρίσκεται στην Κομητεία Τσίλτον, έξω από την πόλη του Τζέμισον, μια περιοχή γνωστή σαν το Όριο Τζέμισον[36].
Φυλή και καταγωγή

Σύμφωνα με την Έρευνα της Αμερικανικής Κοινότητας του 2006-2008,[37] η φυλετική σύνθεση της πολιτείας ήταν: 70.4% Λευκοί (Μη Ισπανόφωνοι Λευκοί: 68.7%), 26.2% Νέγροι ή Αφροαμερικανοί, 0.5% Ιθαγενείς Αμερικανοί, 1.0% Ασιάτες, λιγότερο του 0.1% Ιθαγενείς Χαβανέζοι και άλλοι Νησιώτες του Ειρηνικού, 0.8% από κάποια άλλη φυλή, και 1.2% από δύο ή περισσότερες φυλές. Οι Ισπανόφωνοι ή Λατινοαμερικανοί (οποιασδήποτε φυλής) αποτελούν το 2.7% του συνολικού πληθυσμού. Οι μεγαλύτερες αναφερόμενες ομάδες καταγωγής στην Αλαμπάμα: Αφροαμερικανοί (26.2%), Άγγλοι (23.6%), Ιρλανδοί (7.7%), Γερμανοί (5.7%), και Σκωτοϊρλανδοί (2%).[38][39][40]
Θρησκεία

Η Αλαμπάμα βρίσκεται στο κέντρο της Ζώνης της Βίβλου. Σε μια έρευνα του 2007, περίπου το 70% των ερωτηθέντων μπορούσε να ονομάσει και τα τέσσερα Ευαγγέλια. Από αυτούς που έδειξαν θρησκευτική προτίμηση, το 59% είπαν ότι κατέχουν μια "πλήρη κατανόηση" της πίστης τους και δεν χρειάζονταν περισσότερες γνώσεις[41]. Σε μια μέτρηση του 2007, το 92% των κατοίκων της Αλαμπάμα ανέφεραν ότι έχουν τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη στις εκκλησίες στην πολιτεία[42][43]. Η περιοχή του Μόμπαϊλ διακρίνεται για το μεγάλο ποσοστό Καθολικών, που οφείλονται στην μοναδική πρώιμη ιστορία της περιοχής κάτω από Γαλλική και Ισπανική διοίκηση. Σήμερα, ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων της Αλαμπάμα αυτοπροσδιορίζονται Προτεστάντες. Τα δύο μεγαλύτερα δόγματα στην πολιτεία είναι οι Βαπτιστές(40%) και οι Μεθοδιστές(10%).
Οικονομία
Νόμισμα της Αλαμπάμα που απεικονίζει την διάσημη κάτοικο Έλεν Κέλλερ μαζί με το μακρύφυλλο κλαδί πεύκου και τα άνθη της Καμέλιας απο το πρόγραμμα Νομίσματα των 50 Πολιτειών. Κυκλοφόρησε στις 19 Μαρτίου 2003

.

Η πολιτεία έχει αρκετά επενδύσει στην αεροδιαστημική, εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις τράπεζες, και διάφορες βαριές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αυτοκινήτων, της εξόρυξης μετάλλων, της παραγωγής χάλυβα και fabrication. Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, το συνολικό ακαθάριστο πολιτειακό προϊόν του 2008 ήταν $170 δισεκατομμύρια, ή $29.411 κατά κεφαλήν. Το ΑΕΠ της Αλαμπάμα το 2008 αυξήθηκε 0.7% από το προηγούμενο έτος. Η μοναδική μεγάλη αύξηση ήλθε στην περιοχή της πληροφορίας.[44] Το 1999, το κατά κεφαλήν εισόδημα για την πολιτεία ήταν $18.189.[45]

Κατά τον Σεπτέμβριο 2010, το ποσοστό ανεργίας στην πολιτεία είναι 8.9%.[46]

Η γεωργική παραγωγή της Αλαμπάμα περιλαμβάνει πουλερικά και αυγά, βοοειδή, προϊόντα θερμοκηπίων, φυστίκια, βαμβάκι, δημητριακά όπως καλαμπόκι και σόργο (είδος δημητριακού), λαχανικά, γάλα, σόγια, και ροδάκινα. Αν και γνωστή ως η "Η Πολιτεία του Βαμβακιού", η Αλαμπάμα κατατάσσεται μεταξύ όγδοης και ένατης θέσης στην εθνική παραγωγή βαμβακιού, σύμφωνα με ποικίλες αναφορές, με το Τέξας, την Τζόρτζια και το Μισισίπι να αποτελούν τις πρώτες τρεις.

Η βιομηχανική παραγωγή περιλαμβάνει προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα (περιλαμβανομένου του χυτοσιδήρου και χαλύβδινους σωλήνες)· προϊόντα από χαρτί, ξυλεία, και ξύλο· εξόρυξη (κυρίως άνθρακας)· πλαστικά προϊόντα · αυτοκίνητα και φορτηγά · και ενδύματα. Επίσης, η Αλαμπάμα παράγει αεροναυτικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, κυρίως στην περιοχή του Χάντσβιλ, η οποία είναι το σπίτι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Τζωρτζ Σ. Μάρσαλ της ΝΑΣΑ, διοικούμενο από το Οπλοστάσιο Ρέντστοουν.

Η Αλαμπάμα είναι επίσης έδρα του μεγαλύτερου διαδρόμου βιομηχανικής ανάπτυξης στο έθνος, περιλαμβάνοντας τις περιβάλλουσες πολιτείες του Τενεσσί, του Μισισίπι, της Φλόριντα, και της Τζόρτζια (Γεωργία). Η περισσότερη από αυτή την ανάπτυξη οφείλεται στην ραγδαία επεκτεινόμενη βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων της Αλαμπάμα. Στην Αλαμπάμα από το 1993, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 67.800 νέες θέσεις εργασίας. Η Αλαμπάμα τρεχόντως κατατάσσεται 4η σε εθνικό επίπεδο στην παραγωγή αυτοκινήτων.
Μπέρμιγχαμ

Στις δεκαετίες του '70 και του '80, η οικονομία του Μπέρμιγχαμ στράφηκε από τους επενδυτές στη βιοτεχνολογία και την ιατρική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ (UAB) και στο παρακείμενο του νοσοκομείο. Το νοσοκομείο UAB είναι κέντρο τραυμάτων Επιπέδου Ι, που παρέχει υγειονομική περίθαλψη και πρωτοποριακή ιατρική έρευνα. Το UAB είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής και ο μεγαλύτερος στην Αλαμπάμα με εργατικό δυναμικό 20.000 ατόμων. Ο προμηθευτής υγειονομικών υπηρεσιών HealthSouth εδρεύει επίσης στην πόλη.

Το Μπέρμιγχαμ είναι επίσης ένα κύριο τραπεζικό κέντρο, ως έδρα δύο μεγάλων τραπεζών: της Regions Financial Corporation και της Compass Bancshares. Η SouthTrust, άλλη μια μεγάλη τράπεζα που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ, εξαγοράσθηκε από την Wachovia το 2004. Η πόλη ακόμη έχει μεγάλες δραστηριότητες ως μία από τις περιφερειακές έδρες της Wachovia. Τον Νοέμβριο του 2006, η Regions Financial συγχωνεύθηκε με την AmSouth Bancorporation, η οποία επίσης έδρευε στο Μπέρμιγχαμ. Δημιούργησαν την 8η Μεγαλύτερη Τράπεζα των ΗΠΑ (σε περιουσιακά στοιχεία). Σχεδόν μια δωδεκάδα τράπεζες επίσης εδρεύουν στην Μαγική Πόλη, όπως η Superior Bank και η New South Federal Savings Bank.

Η εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών AT&T, πρώην BellSouth, έχει μεγάλη παρουσία με πολλά μεγάλα γραφεία στην μητροπολιτική περιοχή.
Χάντσβιλ

Η Χάντσβιλ αναφέρεται για την καθοδηγούμενη από την υψηλή τεχνολογία οικονομία της και είναι γνωστή ως η "Πόλη Πύραυλος" εξαιτίας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της ΝΑΣΑ και του Οπλοστασίου Ρεντστοουν. Η κύρια οικονομική επιρροή της Χάντσβιλ προέρχεται από την αεροναυτική και στρατιωτική τεχνολογία. Το Οπλοστάσιο Άρσεναλ, το Πάρκο Ερευνών Κάμιγκς (CRP), το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην Χάντσβιλ και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ της ΝΑΣΑ αποτελούν τα κύρια κέντρα της καθοδηγούμενης από την τεχνολογία οικονομία της περιοχής. Το CRP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ερευνητικό πάρκο στις ΗΠΑ και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, και είναι 38 ετών. Η Χάντσβιλ είναι επίσης έδρα εταιρειών διαφημιστικής τεχνολογίας όπως η εταιρεία πρόσβασης Διαδικτύου ADTRAN, η εταιρεία γραφικών υπολογιστών Intergraph και ο σχεδιαστής και παραγωγός υποδομών ΙΤ Avocent. Η εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών Deltacom Inc. και ο κατασκευαστής και διανομέας χάλκινων σωλήνων Wolverine Tube έχουν επίσης τη βάση τους στην Χάντσβιλ. Η Samnina-SCI επίσης έχει μια μεγάλη παρουσία στην περιοχή. Σαράντα δύο εταιρείες του καταλόγου Fortune 500 έχουν επιχειρήσεις στην Χάντσβιλ. Το 2005, το περιοδικό Forbes ονόμασε την Συνδυασμένη Στατιστική Περιοχή Χάντσβιλ-Ντέκατουρ ως την 6η καλύτερη περιοχή στην χώρα για τις επιχειρήσεις, και νούμερο ένα όσον αφορά τον αριθμό μηχανικών στην συνολική εργασία.
Μόμπαϊλ

Η πόλη του Μόμπαϊλ, το μόνο θαλάσσιο λιμάνι της Αλαμπάμα, είναι ένα πολυάσχολο λιμάνι στον Κόλπο του Μεξικού με μεσόγεια πρόσβαση διώρυγας στα Μεσοδυτικά μέσω της Διώρυγα Τενεσσί-Τόμπιγκμπι. το Λιμάνι του Μόμπαϊλ είναι το δέκατο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.[47] Το Μάϊο του 2007, μια τοποθεσία βόρεια του Μόμπαϊλ επιλέχθηκε από την γερμανική εταιρεία χαλύβδινων κατασκευών ThyssenKrupp για παραγωγική εγκατάσταση χάλυβα 3.7 δισεκατομμυρίων $, με την υπόσχεση 2.700 μόνιμων θέσεων εργασίας.[48]


Νόμος και κυβέρνηση
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας, χτισμένο το 1850
Πολιτειακή κυβέρνηση

Το ιδρυτικό έγγραφο για την κυβέρνηση της Αλαμπάμα είναι το Σύνταγμα της Αλαμπάμα, το οποίο επικυρώθηκε το 1901. Με περίπου 800 τροποποιήσεις και 310.000 λέξεις, είναι το μεγαλύτερο σύνταγμα του κόσμου και είναι περίπου σαράντα φορές μακροσκελέστερο, ως προς το μέγεθος, του Συντάγματος των ΗΠΑ.[49][50]Υπάρχει ένα σημαντικό κίνημα για την επαναγραφή και τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος της Αλαμπάμα .[51]Αυτό το κίνημα βασίζεται στο γεγονός ότι το σύνταγμα της Αλαμπάμα επικεντρώνει αρκετά την εξουσία στο Μοντγκόμερι και δεν αφήνει, πρακτικά, καθόλου εξουσία σε τοπικά χέρια. Οποιεσδήποτε αλλαγές πολιτικής που προτείνονται στην πολιτεία πρέπει να εγκριθούν από ολόκληρο το νομοθετικό σώμα της Αλαμπάμα και, συχνά, με πολιτειακό δημοψήφισμα. Μία αιτία κριτικής του παρόντος συντάγματος ισχυρίζεται ότι η πολυπλοκότητα και το μέγεθος του ήταν σκόπιμα για την κωδικοποίηση του διαχωρισμού και του ρατσισμού.

Η Αλαμπάμα διαιρείται σε τρεις ισότιμες εξουσίες: Η νομοθετική εξουσία είναι το Νομοθετικό Σώμα της Αλαμπάμα, μια συνέλευση με δύο βουλές αποτελούμενη από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα, με 105 μέλη, και την Γερουσία της Αλαμπάμα, με 35 μέλη. Το Νομοθετικό Σώμα είναι υπεύθυνο για την γραφή, την συζήτηση, την ψήφιση, ή την απόρριψη της πολιτειακή νομοθεσίας.

Η εκτελεστική εξουσία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση και την επίβλεψη των νόμων. Αρχηγός της είναι ο Κυβερνήτης της Αλαμπάμα. Άλλα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας περιλαμβάνουν την κυβέρνηση και μέλη της είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλαμπάμα, ο Επίτροπος Γεωργίας και Βιομηχανίας της Αλαμπάμα, ο Υπουργός Οικονομικών της Αλαμπάμα και ο Ορκωτός Λογιστής της Αλαμπάμα.

Η δικαστική εξουσία είναι υπεύθυνη για την ερμηνεία του Συντάγματος και την εφαρμογή του νόμου σε πολιτειακές υποθέσεις και υποθέσεις εγκλημάτων στην πολιτεία. Το ανώτατο δικαστήριο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα.
Φορολογία

Η φορολογική δομή της Αλαμπάμα είναι μια από τις πλέον οπισθοδρομικές στις Ηνωμένες Πολιτείες.[52] Η Αλαμπάμα επιβάλλει 2, 4, ή 5% φόρο προσωπικού εισοδήματος, ανάλογα με το ποσό κέρδους και το αρχειακό ιστορικό, αν και οι φορολογούμενοι μπορούν να αφαιρέσουν τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος από τον πολιτειακό τους φόρο της Αλαμπάμα, κάτι που ευνοεί τους πλουσιότερους της Αλαμπάμα, οι οποίοι, τυπικά, πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους.

Το ποσοστό γενικού φόρου πωλήσεων της πολιτείας είναι 4%.[53] Το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο, ανάλογα με τους φόρους πωλήσεων των πόλεων και των κομητειών. Για παράδειγμα, το ολικό ποσοστό φόρου πωλήσεων στο Μόμπαϊλ είναι 9% και υπάρχει ένας επιπλέον φόρος εστιατορίων του 1%, που σημαίνει ότι ένα δείπνο στο Μόμπαίλ θα πληρώσει 10% φόρο σε ένα γεύμα. Οι φόροι πωλήσεων και οι έμμεσοι φόροι στην Αλαμπάμα αποτελούν το 51% όλων των ολιτειακών και τοπικών εσόδων, σε σύγκριση με 36% εθνικά. Η Αλαμπάμα είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες πολιτείες που επιβάλλουν φόρο στο φαγητό και τα φάρμακα. Ο φόρος εισοδήματος στις φτωχές εργατικές οικογένειες είναι ανάμεσα στους υφηλότερους στη χώρα. Η Αλαμπάμα είναι η μόνη πολιτεία που επιβάλλει φόρο εισοδήματος σε μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων με εισόδημα τόσο χαμηλό στα 4.600$, που είναι μόλις το ένα τέταρτο του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας. Το κατώφλι της Αλαμπάμα είναι το χαμηλότερο ανάμεσα σε 41 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που έχουν φόρους εισοδήματος.

To ποσοστό του συλλογικού φόρου εισοδήματος είναι τρεχόντως 6.5%. Το συνολικό ομοσπονδιακό, πολιτειακό, και τοπικό φορολογικό βάρος στην Αλαμπάμα την κατατάσσει ως την λιγότερο φοροεπιβαρυμένη πολιτεία στη χώρα.[54]Οι φόροι ιδιοκτησίας είναι οι χαμηλότεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το παρόν σύνταγμα της πολιτείας απαιτεί ένα δημοψήφισμα για την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας.

Αφού η φορολογική δομή της Αλαμπάμα ευρέως εξαρτάται από τις καταναλωτικές δαπάνες, είναι υποκείμενο πολύ μεταβλητών δομών προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, το 2003 η Αλαμπάμα είχε ετήσιο έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους $670 εκατομμυρίων.
Τοπική κυβέρνηση και κυβέρνηση των κομητειών

Η Αλαμπάμα έχει 67 κομητείες. Κάθε κομητεία λειτουργεί ως επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στα όρια της. Η γη που περικλείεται από τα τωρινά σύνορα της πολιτείας εισήλθε στις ΗΠΑ βαθμηδόν. Μετά τον Αμερικανικό Επαναστατικό Πόλεμο, η Δυτική Φλόριντα παραχωρήθηκε στην Ισπανία με σύμφωνο ενώ το υπόλοιπο οργανώθηκε βασικά ως το Έδαφος του Μισισίπι, και αργότερα ως Έδαφος της Αλαμπάμα.[55]

Κάθε κομητεία έχει το δικό της εκλεγμένο νομοθετικό σώμα, συχνά καλούμενο Επιτροπή της Κομητείας, το οποίο συνήθως έχει και την εκτελεστική εξουσία στην κομητεία. Εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν στο Σύνταγμα της Αλαμπάμα, όλες εκτός από επτά κομητείες (Τζέφερσον, Λη, Μόμπαϊλ, Μάντισον, Μοντγκόμερι, Σέλμπι, και Τασκαλούζα) στην πολιτεία έχουν ελάχιστη έως καθόλου κεντρική διοίκηση. Αντιθέτως, οι περισσότερες κομητείες στην πολιτεία πρέπει να πιέσουν την Τοπική Επιτροπή Νομοθεσίας της πολιτειακής νομοθετικής εξουσίας για να χαράξουν απλές τοπικές πολιτικές όπως η κατάθεση δαπανών σε ζώνες χρήσης γης.

Η Αλαμπάμα είναι μια πολιτεία ελέγχου οινοπνευματωδών ποτών· η κυβέρνηση κρατά το μονοπώλιο στην πώληση του αλκοόλ. Όμως, οι κομητείες μπορούν να αυτοκηρυχθούν "ξηρές"· η πολιτεία δεν πωλεί αλκοόλ σε εκείνες τις περιοχές.

Κατάλογος κομητειών στην Αλαμπάμα

Κατάταξη Κομητεία Πληθυσμός
(Απογραφή 2010) Έδρα Μεγαλύτερη πόλη
1 Τζέφερσον 658.466 Μπέρμιγχαμ Μπέρμιγχαμ
2 Μόμπαϊλ 412.992 Μόμπαϊλ Mobile
3 Μάντισον 334.811 Χάντσβιλ Χάντσβιλ
4 Μοντγκόμερι 229.363 Μοντγκόμερι Μοτγκόμερι
5 Σέλμπι 195.085 Κολουμπιάνα Χούβερ (μέρος)
Αλαμπάστερ
6 Τασκαλούζα 194.656 Τασκαλούζα Τασκαλούζα
7 Μπόλντουιν 182.265 Μπέι Μινέτ Νταφν
8 Λη 140.247 Οπελίκα Όμπουρν
9 Μόργκαν 119.490 Ντέκατουρ Ντέκατουρ
10 Κάλχουν 118.572 Άννιστον Άννιστον
Πολιτικά
Ο Κυβερνήτης της Αλαμπάμα Ρόμπερτ Μπέντλεϊ

Ο παρών κυβερνήτης της πολιτείας είναι ο Ρεπουμπλικανός Ρόμπερτ Μπέντλεϊ. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης είναι ο Κέι Άϊβι. Αρχιδικαστής της Αλαμπάμα είναι η Δημοκρατική Σου Μπελ Κομπ. Το Δημοκρατικό Κόμμα τώρα έχει μια μεγάλη πλειοψηφία στα δύο σώματα της Νομοθετικής Εξουσίας. Η Νομοθετική Εξουσία έχει την δύναμη να ακυρώσει ένα κυβερνητικό βέτο με μια απλή πλειοψηφία (οι περισσότερες Νομοθεσίες απαιτούν μια πλειοψηφία 2/3 για να ακυρωθεί ένα βέτο).

Κατά την Ανασυγκρότηση που ακολούθησε τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η Αλαμπάμα καταλήφθηκε από ομοσπονδιακούς στρατιώτες της Τρίτης Στρατιωτικής Περιφέρειας υπό τον Στρατηγό Τζων Πόουπ. Το 1877, ο πολιτικός συνασπισμός γνωστός ως οι Σωτήρες πήρε τον έλεγχο της πολιτειακής κυβέρνησης από τους Ρεπουμπλικάνους, εν μέρει εκβιάζοντας τις ψήφους των Αφροαμερικανών.

Μετά το 1890, ένας συνασπισμός λευκών πέρασε νόμους για να διαχωρίσει και να τους στερήσει τα πολιτικά τους δικαιώματα, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε με προβλεπόμενα σημεία στο σύνταγμα του 1901.Τα μέτρα που στέρησαν τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών επίσης έκαναν το ίδιο με τους λευκούς φτωχούς, παρ' όλα αυτά. Το 1941 πιο πολλοί λευκοί από μαύρους έχασαν τα πολιτικά τους δικαιώματα: 600.000 προς 520.000 αν και η σύγκρουση ήταν μεγαλύτερη στην Αφροαμερικανική κοινότητα, καθώς περίπου όλοι οι πολίτες είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Από το 1901 έως το 1960, η νομοθετική εξουσία της πολιτείας απέτυχε να εκτελέσει την αναδιανομή των εδρών στις περιφέρειες καθώς ο πληθυσμός μεγάλωσε και μετατοπίστηκε μέσα στην πολιτεία. Το αποτέλεσμα ήταν μια αγροτική μειονότητα που κυριάρχησε στην πολιτική της πολιτείας μέχρι μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις απαίτησε τον αναδιανομή των εδρών το 1972.

]</ref> και έχουν μια πλειοψηφία 5-2 ανάμεσα στις ανά την πολιτεία εκλεγμένες θέσεις εκτελεστικής εξουσίας.

Παρ'ολα αυτά, οι Δημοκρατικοί έχουν και τις τρεις έδρες στην Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Αλαμπάμα[56][57] και διατηρούν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων νομοθετικής εξουσίας, έχοντας περίπου το 59.4% των εδρών στη Γερουσία της Αλαμπάμα και 58.7% των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα. Μια πλειοψηφία τοπικών θέσεων στην πολιτεία ακόμη κρατούνται από τους Δημοκρατικούς. γενικά μιλώντας, οι τοπικές εκλογές στις στις αγροτικές κομητείες αποφασίζονται στα Δημοκρατικά Προκριματικά και οι τοπικές εκλογές στις μητροπολιτικές κομητείες αποφασίζονται στα Ρεπουμπλικανικά Προκριματικά αν και υπήρχαν εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα[58][59]. Μόνο ένας Ρεπουμπλικανός Αναπληρωτής Κυβερνήτης έχει εκλεγεί από την Ανασυγκρότηση, ο Στηβ Γουάϊντομ. Ο Γουάϊντομ χρημάτισε Αναπληρωτής Κυβερνήτης υπό τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη Ντον Σίγκελμαν.

Μια συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων του σερίφη στην Αλαμπάμα είναι σε Δημοκρατικά χέρια. Παρ'όλα αυτά οι περισσότεροι από τους Δημοκρατικούς σερίφηδες στις πιο αγροτικές και λιγότερο κατοικημένες κομητείες και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών προεδρεύουν στις πιο αστικές/ημιαστικές και πιο κατοικημένες κομητείες[60]. Μόνο τρεις κομητείες της Αλαμπάμα (Tασκαλούζα, Μοντγκόμερι και Κάλχουν) με έναν πληθυσμό πάνω από 100.000 έχουν Δημοκρατικούς σερίφηδες και μόνο πέντε κομητείες της Αλαμπάμα με πληθυσμό κάτω από 75.000 έχουν Ρεπουμπλικανούς σερίφηδες (Οτόγκα, Κόφφι, Ντέηλ, Κούζα, και Μπλάουντ)[61].

--!>


Τα πολιτειακά πολιτικά της Αλαμπάμα κέρδισαν εθνική και διεθνή προσοχή στις δεκαετίες του '50 και του '60 κατά το Αμερικανικό Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, όταν οι πλειψηφούντες λευκοί γραφειοκρατικά και ,κάποιες φορές, βίαια αντιστάθηκαν σε διαμαρτυρίες για εκλογική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Ο Τζωρτζ Ουάλλας, κυβερνήτης της πολιτείας, παραμένει μια αρνητικά διάσημη και αμφιλεγόμενη μορφή. Μόνο με το πέρασμα του Νόμου των Πολιτικών Διακιωμάτων του 1964[18] και του Νόμου Εκλογικών Δικαιωμάτων του 1965 οι Αφρομερικανοί κέρδισαν την ψηφοφορία και άλλα πολιτικά δικαιώματα.

Το 2007, το Νομοθετικό Σώμα της Αλαμπάμα πέρασε, και ο Κυβερνήτης υπέγραψε, ένα ψήφισμα εκφράζοντας "βαθιά μετάνοια" για την δουλεία και την μακροχρόνια επιρροή της. Σε μια συμβολική τελετή, το νομοσχέδιο υπογράφηκε στο Πολιτειακό καπιτώλιο της Αλαμπάμα, το οποίο στέγασε το Κογκρέσο των Συνομόσπονδων πολιτειών Αμερικής.[62]

Στην Αλαμπάμα, τα μέλη του Νομοθετικού Σώματος αναλαμβάνουν το αξίωμα αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά οι πολιτειακοί αξιωματούχοι, όπως ο Κυβερνήτης, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και άλλα αξιώμαα αναλαμβάνουν τον επόμενο Ιανουάριο [63].

Βλέπε περαιτέρω:Δύναμη των πολιτικών κομμάτων στην Αλαμπάμα
Πολιτειακές Εκλογές

Με την απώλεια των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, η πολιτεία έγινε τμήμα του "Συμπαγή Νότου", ένα μονοκομματικό σύστημα στο οποίοι το Δημοκρατικό Κόμμα έγινε βασικά το μόνο πολιτικό κόμμα σε κάθε Νότια πολιτεία. Για περίπου 100 χρόνια, οι τοπικές και πολιτειακές εκλογές στην Αλαμπάμα αποφασίστηκαν στα προκριματικά, με γενικώς μόνο συμβολικά Ρεπουμπλικανούς διεκδικητές να διαγωνίζονται στις γενικές Εκλογές.
Εθνικά Πολιτικά
Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών Έτος Ρεπουμπλικανοί Δημοκρατικοί Νικητής στην Πολιτεία
2008 60.32% 1,266,546 38.80% 813,479 Τζον Μακέιν
2004 62.46% 1,176,394 36.84% 693,933 Τζωρτζ Μπους
2000 56.47% 944,409 41.59% 695,602 Τζωρτζ Μπους
1996 50.12% 769,044 43.16% 662,165 Μπομπ Ντόουλ
1992 47.65% 804,283 40.88% 690,080 Τζωρτζ Μπους
1988 59.17% 815,576 39.86% 549,506 Τζωρτζ Μπους
1984 60.54% 872,849 38.28% 551,899 Ρόναλντ Ρίγκαν
1980 48.75% 654,192 47.45% 636,730 Ρόναλντ Ρίγκαν
1976 42.61% 504,070 55.73% 659,170 Τζίμμυ Κάρτερ
1972 72.43% 728,701 25.54% 256,923 Ρίτσαρντ Νίξον
1968* 13.99% 146,923 18.72% 196,579 Τζωρτζ Ουάλλας (Ανεξ.)
1964 69.45% 479,085 30.55% 210,732 Μπάρρυ Γκολντγουότερ
1960 42.16% 237,981 56.39% 318,303 Τζων Κέννεντυ
*Στην πολιτεία νίκησε ο Τζωρτζ Ουάλλας
του Αμερικανικού Ανεξάρτητου Κόμματος,
με 65.86%, ή 691,425 ψήφους

Από το 1876 έως το 1956, η Αλαμπάμα υποστήριξε μόνο Δημοκρατικούς προεδρικούς υποψηφίoυς, με μεγάλη διαφορά. Η εκλογές του 1960 ήταν παράξενες. Οι Δημοκρατικού κέρδισαν με τον Τζων Κέννεντυ στην ψηφοφορία, αλλά οι Δημοκρατικού εκλέκτορες από την Αλαμπάμα έδωσαν 6 από τις 11 εκλεκτορικές τους ψήφους σαν διαμαρτυρία στον Χάρρυ Μπάϊρντ. Στις Προεδρικές Εκλογές του 1964, ο Ρεπουμπλικανός Μπάρρυ Γκολντγουότερ κέρδισε την πολιτεία, εν μέρει λόγω της αντίθεσης του στον Νόμο Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, που αποκατέστησε το δικαίωμα ψήφου για τους Αφροαμερικανούς.

Στις Προεδρικές Εκλογές του 1968, η Αλαμπάμα υποστήριξε τον ντόπιο και υποψήφιο του Αμερικανικού Ανεξάρτητου Κόμματος Τζωρτζ Ουάλλας αντί του Ρίτσαρντ Νίξον και του Χιούμπερτ Χάμφρεϋ. Ο Ουάλλας ήταν ο επίσημος Δημοκρατικός υποψήφιος στην Αλαμπάμα [2] ενώ ο Χάμφρεϋ μπήκε στη λίστα ως ο "Εθνικός Δημοκρατικός". Στις Προεδρικές Εκλογές του 1976, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζίμμυ Κάρτερ από την Τζώρτζια κέρδισε την πολιτεία, την περιοχή, και το έθνος, αλλά ο Δημοκρατικός έλεγχος της περιοχής χάθηκε μετά.

Από τις Προεδρικές Εκλογές του 1980 και μετά, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Αλαμπάμα έχουν αυξανόμενα υποστηρίξει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στο Ομοσπονδιακό επίπεδο, ειδικά σε Προεδρικές Εκλογές. Σε σύγκριση, Δημοκρατικού υποψήφιοι έχουν εκλεγεί σε πολλές θέσεις πολιτειακού επιπέδου και αποτελούν μια μακροχρόνια πλειοψηφία στο Νομοθετικό Σώμα της Αλαμπάμα· βλέπε Ντίξικρατ.

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2004, ο Τζωρτζ Μπους κέρδισε τις εννέα εκλεκτορικές ψήφους της Αλαμπάμα με μια διαφορά 25 εκατοστιαίων μονάδων με 62,5% των ψήφου, κυρίως λευκών ψηφοφόρων. Οι έντεκα κομητείες που ψήφισαν Δημοκρατικό ήταν κομητείες της Ζώνης των Μαύρων, όπου οι Αφροαμερικανοί είναι η κυρίαρχη φυλετική ομάδα.


Οι δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ είναι ο Τζέφφερσον Μπ. Σέσσιονς ΙΙΙ και ο Ρίτσαρντ Κ. Σέλμπι, και οι δύο Ρεπουμπλικανοί.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η πολιτεία εκπροσωπείται από επτά μέλη, έξι από τα οποία είναι Ρεπουμπλικανοί: Τζο Μπόννερ, Μάϊκ Ντ. Ρότζερς, Ρόμπερτ Άντερχολτ, Μόρρις Τζ. Μπρουκς, Μάρθα Ρόμπυ και Σπένσερ Μπάχους) και ένας είναι Δημοκρατικός: Τέρρι Σιούελ).
Υγεία,εκπαίδευση και τακτική
Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αλαμπάμα είναι υπό την επίβλεψη του Πολιτειακού Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Αλαμπάμα καθώς και από την τοπική εποπτεία 67 κομητειακών σχολικών επιτροπών και 60 αστικών επιτροπών εκπαίδευσης. Συνολικά, 1.541 ξεχωριστά σχολεία παρέχουν εκπαίδευση σε 743.364 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.[64]

Όμως, ενώ το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης της Αλαμπάμα έχει βελτιωθεί, βρίσκεται ακόμη πίσω σε επιτεύγματα σε σύγκριση με άλλες πολιτείες. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Γραφείου Απογραφών των ΗΠΑ, το ποσοστό αποφοίτησης - 75% - είναι το δεύτερο χαμηλότερο στις ΗΠΑ (μετά τον Μισσισσιππή).[65] Τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά οφέλη ήταν ανάμεσα σε ανθρώπους με μερική κολλεγιακή εκπαίδευση αλλά χωρίς πιστοποιητικά.[66]
Κολλέγια και πανεπιστήμια
Το Χάρρισον Πλάζα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αλαμπάμα στο Φλόρενς. Tο σχολείο ονομάστηκε Κολλέγιο Λαγκράνζ (LaGrange College) από το Νομοθετικό Σώμα της Αλαμπάμα το 1830.

Τα προγράμματα της Αλαμπάμα για ανώτερη εκπαίδευση περιλαμβάνουν 14 τετραετή πανεπιστήμια, πολυάριθμα διετή κοινοτικά κολλέγια, και 17 ιδιωτικά, υποαποφοίτησης και αποφοίτησης. Η δημόσια, μετά-γυμνασιακή εκπαίδευση στην Αλαμπάμα επιβλέπεται από την Επιτρπή της Αλαμπάμα για την Ανώτερη Εκπαίδευση. Τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια στην Αλαμπάμα προσφέρουν προγράμματα πτυχίων από διετή συσχετιζόμενα πτυχία έως 16 διδακτορικά προγράμματα επιπέδων.[67]

Η διαπίστευση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων γίνεται μέσω της Νότιας Ένωσης Σχολείων και Κολλεγίων καθώς και μια πληθώρα του αντικειμένου που επικεντρώνεται σε εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες διαπίστευσης.[68]

Ιδιαίτερου κυρους Πανεπιστήμια της πολιτείας Αλαμπάμα είναι το Auburn Universuty και το Unversity of Alabama, αμφότερα κρατικά, στα οποία η εισαγωγή αλλοδαπών φοιτητών κρίνεται σχετικά δύσκολη.

Μεταφορές
Σήμα καλωσορίσματος στην πολιτεία της Αλαμπάμα.

Η Αλαμπάμα έχει πέντε μεγάλους διαπολιτειακούς δρόμους που την διασχίζουν: ο I-65 διατρέχει βόρεια–νότια περίπου το μέσο της πολιτείας· ο I-59/I-20 ταξιδεύει από τα κεντρικό δυτικό όριο έως το Μπέρμιγχαμ, όπου ο I-59 συνεχίζει προς τήν βορειοανατολική γωνία της πολιτείας και ο I-20 συνεχίζει ανατολικά προς την Ατλάντα· I-85 έρχεται από το Μοντγκόμερυ και διατρέχει ανατολικά-βορειοανατολικά στα όρια της Τζώρτζια, παρέχοντας μια κύρια οδό προς την Ατλάντα· και ο I-10 διασχίζει το νοτιότερο τμήμα της πολιτείας, διατρέχοντας από δυσμάς προς ανατολάς μέσω του Μόμπαϊλ. Ένας άλλος διαπολιτειακός δρόμος, ο I-22, είναι υπό κατασκευήν. όταν τελειώσει περίπου το 2012 θα συνδέει το Μπέρμιγχαμ με το Τενεσσί. Πολλοί εθνικοί αυτοκινητόδρομοι των ΗΠΑ επίσης διασχίζουν την πολιτεία, όπως οι US 11, US 29, US 31, US 43, US 72, US 78, US 80, US 82, US 84, US 98, US 231, and US 280.

Τα μεγάλα αεροδρόμια στην Αλαμπάμα περιλαμβάνουν το Διεθνές αεροδρόμιο Μπέρμιγχαμ-Σάττλσγουορθ (BHM), το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χάντσβιλ (HSV), το Περιφερειακό Αεροδρόμιο του Ντόθαν (DHN), Περιφερειακό Αεροδρόμιο του Μόμπαϊλ (MOB), το Περιφεριεακό Αεροδρόμιο του Μοντγκόμερυ (MGM), το Περιφερειακό Αεροδρόμιο της Βόρειας Αλαμπάμα (MSL), Περιφερειακό Αεροδρόμιο της Τασκαλούζα (TCL), και το Περιφερειακό Αεροδρόμιο του Πράιορ Φιλντ (DCU). Για σιδηροδρομικές μεταφορές, το Amtrak προγραμματίζει το Crescent, ένα καθημερινό επιβατηγό τρένο, που διατρέχει από την Νέα Υόρκη έως την Νέα Ορλεάνη με σταθμούς στο Άννιστον, το Μπέρμιγχαμ, και την Τασκαλούζα.
Λιμάνια
Αεροφωτογραφία του λιμένα του Μόμπαϊλ

Καταγεγραμμένα από τα βόρεια προς τα νότια
Όνομα Λιμανιού Τοποθεσία Σύνδεση με
Λιμάνι του Φλόρενς Φλόρενς/Μασκλ Σόουλς, Αλαμπάμα, Μασκλ Σόουλς, στην Λίμνη Πίκγουικ Ποταμός Τενεσί
Λιμάνι του Ντέκατουρ Ντέκατουρ,Μασκλ Σόουλς, Αλαμπάμα, Μασκλ Σόουλς, στην Λίμνη Γουίλερ Ποταμός Τενεσί
Λιμάνι του Γκάντερσβιλλ Γκάντερσβιλ, στην Λίμνη Γκάντερσβιλλ Ποταμός Τενεσί
Λιμάνι του Μπέρμιγχαμ Μπέρμιγχαμ, στον Ποταμό Μπλακ Γουόριορ Διώρυγα Τενν-Τομ
Λιμάνι της Τασκαλούζα Τασκαλούζα, στον Ποταμό Μπλακ Γουόριορ Διώρυγα Τενν-Τομ
Λιμάνι του Μοντγκόμερι Μοντγκόμερι στην Λίμνη Γούντραφφ Ποταμός Αλαμπάμα
Λιμάνι του Μόμπαϊλ στον Κόλπο του Μόμπαϊλ Κόλπος του Μεξικού
Πολιτιστικοί χώροι και γεγονότα

Το The Alabama Theatre στο Μπέρμιγχαμ

Το Civil Rights Memorial στο Μοντγκόμερυ

Το Alabama Jubilee Hot Air Balloon Classic στο Ντέκατουρ

Το U.S. Space & Rocket Center στο Χάντσβιλ

Το Battleship Memorial Park στο Μόμπαϊλ

Το Mardi Gras στο Μόμπαϊλ

Το Vulcan statue στο Μπέρμιγχαμ

Το Alabama Shakespeare Festival στο Μοντγκόμερυ
Bama Theatre Tuscaloosa Alabama 2009.jpg

The Bama Theatre in Tuscaloosa

The Old 280 Boogie in Waverly

Bryant-Denny Stadium in Tuscaloosa

Jordan-Hare Stadium in Auburn

Legion Field in Birmingham

Movie Gallery Stadium in Troy

Hank Aaron Stadium in Mobile

Talladega Superspeedway in Talladega

Alabama Adventure Theme Park in Bessemer

Το Παλαιό Κτήριο του Πολιτειακού Καπιτωλίου στην Τασκαλούζα

Το Perdido Pass στο Όραντζ Μπιτς

Dauphin Island

Δείτε επίσης

Αλαμπάμα (καταδρομικό)
Ζήτημα της Αλαμπάμας (Ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα (Αγγλικά)
Στοιχεία από την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ (Αγγλικά)

Σημειώσεις

↑ Πρότυπο:Cite ngs
↑ {cite web|url=http://egsc.usgs.gov/isb/pubs/booklets/elvadist/elvadist.html%7Ctitle=Elevations and Distances in the United States|publisher=[United States Geological Survey]]|date=2001|accessdate=October 21, 2011}}
↑ Elevation adjusted to North American ertical Datum of 1988.
↑ census.gov "Alabama Quick Facts". State and County Quick Facts. U.S. Census Bureau. Ανακτήθηκε την 2007-09-08.
↑ 6,0 6,1 6,2 George Mason University, United States Election Project: Alabama Redistricting Summary, accessed March 10, 2008
↑ "Alabama Indian Tribes". Indian Tribal Records. AccessGenealogy.com. Updated 2006. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "Alabama". The New York Times Almanac 2004. The New York Times. 2006-08-11. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ Welch, Paul D. (1991). Moundville's Economy. University of Alabama Press. ISBN 0817305122. OCLC 21330955.
↑ Walthall, John A. (1990). Prehistoric Indians of the Southeast-Archaeology of Alabama and the Middle South. University of Alabama Press. ISBN 0817305521. OCLC 26656858.
↑ Townsend, Richard F. (2004). Hero, Hawk, and Open Hand. Yale University Press. ISBN 0300106017. OCLC 56633574.
↑ edited by F. Kent Reilly III and James F. Garber ; foreword by Vincas P. Steponaitis. (2004). F. Kent Reilly and James Garber. επιμ. Ancient Objects and Sacred Realms. University of Texas Press. ISBN 9780292713475. OCLC 70335213.
↑ "Alabama State History". theUS50.com. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "AL-Alabama". Landscapes and History by state. StateMaster.com. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ 15,0 15,1 15,2 15,3 "The Black Belt". Southern Spaces Internet Journal. Emory University. 2004-04-19. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "13th Amendment to the U.S. Constitution: Abolition of Slavery (1865)". Historical Documents. HistoricalDocuments.com. 2005. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ 17,0 17,1 Glenn Feldman. The Disfranchisement Myth: Poor Whites and Suffrage Restriction in Alabama. Athens: University of Georgia Press, 2004, p. 136.
↑ 18,0 18,1 Civil Rights Act of 1964
↑ "Voting Rights". Civil Rights: Law and History. US Department of Justice. 2002-01-09. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο on 2007-02-21. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "The New South Rises, Again". Civil Rights: Law and History. Southerner.net. Spring 1999. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "GCT-PH1-R. Population, Housing Units, Area, and Density (areas ranked by population): 2000". Geographic Comparison Table. US Census Bureau. Census Year 2000. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ 22,0 22,1 22,2 "The Geography of Alabama". Geography of the States. NetState.com. 2006-08-11. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ Alabama Forest Owner's Guide to Information Resources, Introduction, Alabamaforests.org
↑ "National Park Guide". Geographic Search. National Park Service - U.S. Department of the Interior. Ανακτήθηκε την 2006-09-23.
↑ "National Forests in Alabama". USDA Forest Service. United States Department of Agriculture. Ανακτήθηκε την 2008-10-05.
↑ "Alabama County (geographies ranked by total population)". Geographic Comparison Table. U.S. Census Bureau. Census year 2000. Ανακτήθηκε την 2007-05-14.
↑ 28,0 28,1 28,2 "Wetumpka Impact Crater" Wetumpka Public Library, accessed August 21, 2007.
↑ "The Wetumpka Astrobleme" by John C. Hall, Alabama Heritage, Fall 1996, Number 42.
↑ 30,0 30,1 "Alabama Climate", Encyclopedia Britannica, Retrieved May 7, 2007
↑ Lightning Fatalities, Injuries and Damages in the United States, 1990–2003, [1] Retrieved May 8, 2007
↑ Fujita scale. Tornadoproject.com. Retrieved September 3, 2007
↑ US Travel Weather
↑ 35,0 35,1 35,2 U. S. Census Bureau (2008-12-15). "Cumulative Estimates of the Components of Population Change for the United States, Regions and States: April 1, 2000 to July 1, 2008 (NST-EST2008-04)" (CSV). Ανακτήθηκε την 2009-01-16.
↑ "Population and Population Centers by State - 2000". United States Census Bureau. Ανακτήθηκε την 2008-12-03.
↑ American Community Survey: Alabama. Retrieved 24 July 2010.
↑ Data on selected ancestry groups.
↑ 1980 United States Census
↑ American FactFinder, United States Census Bureau. "Alabama - Selected Social Characteristics in the United States: 2006-2008". Factfinder.census.gov. Ανακτήθηκε την 2010-10-24.
↑ Campbell, Kirsten (2007-03-25). "Alabama rates well in biblical literacy". Mobile Register (Advance Publications, Inc.): σελ. A1.
↑ "Confidence in State and Local Institutions Survey" (PDF). Capital Survey Research Center. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο on 2007-08-09. Ανακτήθηκε την 2007-06-02.
↑ White, David (2007-04-01). "Poll says we feel good about state Trust in government, unlike some institutions, hasn't fallen". Birmingham News (Birmingham News): σελ. 13A.
↑ "GDP by State (2008)". Bureau of Economic Analysis, Regional Economic Accounts. June 2, 2009. Ανακτήθηκε την 2009-10-09. full release with tables
↑ "United States Census Bureau". State and County Quick Facts. Ανακτήθηκε την 2007-05-30.
↑ Bls.gov; Local Area Unemployment Statistics
↑ ""Tonnage for Selected U.S. Ports in 2006"". "U.S. Army Corps of Engineers: Waterborne Commerce Statistics". Ανακτήθηκε την 2008-03-20.
↑ "ThyssenKrupp's Alabama incentive package tops $811 million". Press register. 2007-05-11. Ανακτήθηκε την 2007-05-11.
↑ Roig-Franzia, Manuel (2004-11-28). "Alabama Vote Opens Old Racial Wounds". Washington Post. Ανακτήθηκε την 2006-09-22.
↑ "Constitution of Alabama - 1901". The Alabama Legislative Information System. Ανακτήθηκε την 2006-09-22.
↑ Alabama Citizens for Constitutional Reform
↑ Zengerle, Jason (December 14, 2003). "2003: THE 3rd ANNUAL YEAR IN IDEAS; Biblical Taxation". New York Times. Ανακτήθηκε την 2008-10-01.
↑ Comparison of State and Local Retail Sales Taxes, July 2004 Retrieved on May 25, 2007
↑ "Alabama State Local Tax Burden Compared to U.S. Average (1970–2007)" (PDF). Tax Foundation. Ανακτήθηκε την 2007-05-30.
↑ "Alabama History Timeline, 1701-1800". Alabama Department of Archives and History. Ανακτήθηκε την 2009-05-18.
↑ Commissioners
↑ Lucy Baxley wins Alabama Public Service Commission presidency, but recount possible | al.com
↑ 2006 Gubernatorial Democratic Primary Election Results - Alabama
↑ 2006 Gubernatorial Republican Primary Election Results - Alabama
↑ Alabama Sheriffs Association - Alabama Sheriffs
↑ 2007-2011 Alabama Sheriffs
↑ Rawls, Phillip (2007-06-01). "Alabama offers an apology for slavery". The Virginian Pilot (Landmark Communications).
↑ {{cite web|url=http://www.legislature.state.al.us/misc/legislativeprocess/legislativeprocess_ml.html
↑ "Alabama Education Quick Facts 2007" (PDF). Ανακτήθηκε την 2007-08-11.
↑ http://www.census.gov/prod/2003pubs/c2kbr-24.pdf
↑ CensusScope - Education Statistics
↑ "Degree titles and abbreviations". Alabama Commission on Higher Education.
↑ "Accreditation". Alabama Commission on Higher Education.

Πολιτική διαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών

Πολιτείες

Αϊντάχο | Αϊόβα | Αλαμπάμα | Αλάσκα | Αριζόνα | Αρκάνσας | Βερμόντ | Βιρτζίνια | Βόρεια Ντακότα | Γεωργία | Γιούτα | Δυτική Βιρτζίνια | Ιλλινόις | Ιντιάνα | Καλιφόρνια | Κάνσας | Κεντάκυ | Κολοράντο | Κοννέκτικατ | Λουιζιάνα | Μαίην | Μαίρυλαντ | Μασσαχουσέτη | Μισσούρι | Μιννεσότα | Μίσιγκαν | Μισισίπι | Μοντάνα | Βόρεια Καρολίνα | Νέα Υόρκη | Νεβάδα | Νεμπράσκα | Νέο Μεξικό | Νιού Τζέρσεϊ | Νιού Χάμσαϊρ | Νότια Καρολίνα | Νότια Ντακότα | Ντελαγουέρ | Οκλαχόμα | Όρεγκον | Ουαϊόμινγκ | Ουάσινγκτων | Ουισκόνσιν | Οχάιο | Πεννσυλβάνια | Ρόουντ Άιλαντ | Τενεσί | Τέξας | Φλόριντα | Χαβάη

Ομοσπονδιακή περιοχή

Περιφέρεια της Κολούμπια

Νησιωτικές περιοχές

Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι | Αμερικανική Σαμόα | Βόρειες Μαριάνες Νήσοι | Γκουάμ | Πουέρτο Ρίκο

Εξωτερικά Νησιά

Ατόλλη Μίντγουαιη | Ατόλλη Παλμύρα | Ατόλλη Τζόνστον | Μπαίηκερ Νήσος | Νήσος Ναβάσσα | Νήσος Ουέηκ | Νήσος Τζάρβις | Χάουλαντ Νήσος | Ύφαλος Κίνγκμαν

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License