ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ηγεμόνες της Ηπείρου (Μολοσσοί)
Αιακίδες
Θάρυψ (Θαρύπας) 423 - 390/85 π.Χ.
Αλκέτας Α' 385–370π.Χ.
Νεοπτόλεμος B' 370– 360/58
Αρρύβας 370–343/2 π.Χ.
Αλέξανδρος Α' 343/2–331/30 π.Χ.
Αιακίδης 320–317 π.Χ.
Αλκέτας Β 313/2–306 π.Χ.
Νεοπτόλεμος Γ' 331/30–312 π.Χ.

302–297/6 π.Χ.
Πύρρος Α' 306–302 π.Χ.

297–272 π.Χ.
Αλέξανδρος Β' 272–245/40 π.Χ.
Πύρρος Β' 245/40– 233 π.Χ.
Ολυμπιάς Β' 245/40– 231 π.Χ.
Πτολεμαίος ca. 233– 231 π.Χ.
Δημοκρατία
. 231π.Χ.

Ο Θαρύπας (βασίλ. 423 - 385 π.Χ.) ήταν βασιλιάς των Μολοσσών κατά την κλασική εποχή. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, πρόκειται για τον πρώτο βασιλιά της Ηπείρου, μετά τους μυθικούς, που άφησε πίσω του αξιομνημόνευτο έργο. Την εποχή του η φυλή των Μολοσσών βγήκε από την πολιτική αφάνεια και άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ηπείρου. Ο Θαρύπας έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις (νομοθετικές, πολιτειακές κ.ά.), που απετέλεσαν τη βάση του εκσυγχρονισμού του κράτους των Μολοσσών.

Βιογραφικά στοιχεία

Οι κάτοικοι της Ηπείρου, δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στους Περσικούς Πολέμους, ωστόσο μέχρι τη βασιλεία του Θαρύπα τα κυριότερα ηπείρωτικα φύλα ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου νόμιμος βασιλιάς των Μολοσσών ήταν ο ανήλικος Θαρύπας με επίτροπο και επικεφαλής των Μολοσσών τον Σαβόλυνθο. Στα ταραγμένα χρόνια του πολέμου, οι Αθηναίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα ηπειρωτικά έθνη, και έτσι πρώτα προσπάθησαν να συμμαχίσουν με τους Χάονες, αλλά απέτυχαν. Κατόπιν στράφηκαν προς τους Μολοσσούς, όπου και βρήκαν ανταπόκριση. Η Σπάρτη δεν έμεινε άπραγη, και οργάνωσε στην Πασσαρώνα πραξικόπημα με την βοήθεια των ολιγαρχικών κατά του ανήλικου βασιλιά Θαρύπα, που αναγκάσθηκε να καταφύγει στην Αθήνα, όπου έμεινε έως το 423 π.Χ. Κατά την παραμονή του, μυήθηκε στην αττική παιδεία και επηρεάστηκε βαθύτατα από τον πολιτισμό της Αθήνας.

Ο Θαρύπας γύρισε το 423 π.Χ. στην Ήπειρο, αναλαμβάνοντας το θρόνο των Μολοσσών. Εκτόπισε οριστικά την πελοποννησιακή επιρροή αντικαθιστώντας την με την αθηναϊκή. Μαζί του έφερε ένα φιλοπρόοδο πνεύμα, που επηρέασε όχι μόνο τους Μολοσσούς, αλλά όλα τα ηπειρωτικά φύλα. Πιστεύεται δε πως τον χρόνο που επέστεψε ο Θαρύπας, παίχτηκε η τραγωδια «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη στην πρωτεύουσα, την Πασσαρώνα, δράμα στο οποίο εκφράζεται δυνατό µίσος για τη Σπάρτη, και τονίζεται η ηρωική καταγωγή του βασιλικού γένους των Μολοσσών, που είχε κινδυνεύσει από τις σπαρτιατικές ενέργειες. Ο Θαρύπας παράλληλα επέβάλε την παράδοση ότι οι Μολοσσοί κατάγονται από τη γενιά του Αχιλλέα και του γιού του Νεοπτόλεμου.

Από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., νέες συνθήκες διαμορφώνουν τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο των Ηπειρωτών, καθώς εγκαταλείπονται σταδιακά οι μικρές "κώμες", και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται σε αστικά κέντρα. Τα τελευταία είχαν λιθόκτιστα κτίρια, δημόσια οικήματα και ναούς και ισχυρά τείχη και οχύρωση.

Μετά το θάνατο του Θαρύπα, τον διαδέχτηκε ο γιος του, Αλκέτας Α', ο οποίος συνέχισε το έργο του.

Πηγές
Θουκυδίδης ΙΙ, 80-81
Πλούταρχος, Πύρρος 1,3

Δείτε επίσης

* Δυναστεία των Αιακιδών
* Βασίλειο της Ηπείρου


Δυναστεία των Αιακιδών

Βασιλείς
ΆδμητοςΘαρύπαςΑλκέτας Α΄Νεοπτόλεμος Β΄ΑρύββαςΑλέξανδρος Α΄ΑιακίδηςΑλκέτας Β΄Πύρρος Α΄Νεοπτόλεμος Γ΄Αλέξανδρος Β΄Πύρρος Β΄Πτολεμαίος Β΄

Βασίλισσες
Φθία Α΄Τρωάδα Α΄ΚλεοπάτραΦθία Β΄ΑντιγόνηΛάνασσαΒιρκένναΟλυμπιάδαΔηιδάμεια Β΄


Άλλα μέλη
ΟλυμπιάδαΚαδμείαΔηιδάμεια Α΄Τρωάδα Β΄ • Αλέξανδρος • Τεύκρος • ΕσιονεύςΝίσοςΠτολεμαίος Α΄ΈλενοςΝηρηΐςΦθία

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License