ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Σταύρος Μαλάς (Αμμόχωστος, 10 Ιουνίου 1967) είναι Κύπριος γενετιστής, ακαδημαϊκός και πολιτικός. Από το 2008 έως το 2009 διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και από το 2011 έως το 2012 διετέλεσε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Σταύρος Μαλάς

Σταύρος Μαλάς, Φωτογραφία : Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος

Στις κυπριακές προεδρικές εκλογές του 2013 κατήλθε ως υποψήφιος με το ΑΚΕΛ και πέρασε στον β' γύρο αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 ήταν εκ νέου ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Παρόλο που πέρασε στον β΄ γύρο ηττήθηκε ξανά από τον Νίκο Αναστασιάδη.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1967 στον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου. Γονείς του είναι ο Διονύσης Μαλάς, αγωνιστής της ΕΟΚΑ και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η Ορθοδοξία Μούσκου, αδελφή του ήρωα της ΕΟΚΑ Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφη του Μακαρίου.[1]

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, κατά την διάρκεια της τούρκικης εισβολής το 1974, μέλη της ΕΟΚΑ Β' απείλησαν τον Μαλά τοποθετώντας το όπλο στο στόμα του απειλώντας να τον σκοτώσουν. Είχε προηγηθεί αψιμαχία του πατέρα του με μέλη της ΕΟΚΑ Β στο καφενείο του χωριού του, όταν ο πατέρας του άκουσε μέλη της ΕΟΚΑ Β να καυχιόνται για βιασμούς τουρκοκύπριων κοριτσιών. Μετά την αψιμαχία, ο πατέρας του Μαλά κρύφτηκε για 10-12 μέρες και τα μέλη της ΕΟΚΑ Β' τον αναζητούσαν. Καθώς τον έψαχναν, επισκεφτήκανε το σπίτι του, όπου βάλανε το όπλο στο στόμα του 7χρονου τότε Μαλά, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν τους υποδείξει την κρυψώνα του πατέρα του, ωστόσο δεν απάντησε.[2][3]

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο προσφυγοποιήθηκε και εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Πάφο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη γενετική, με σειρά υποτροφιών. Εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ως ερευνητής, ενώ συνέχισε το ακαδημαϊκό του έργο συνεργαζόμενος παράλληλα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.[1]

Είναι νυφευμένος από το 1994 με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.[1]

Πολιτική σταδιοδρομία

Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν μέσω της ΕΔΕΚ, ενώ αργότερα προσχώρησε στο κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών με τους οποίους συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 ως υποψήφιος στην επαρχία Πάφου, χωρίς να εκλεγεί.[4] Τον Μάιο του 2011 κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς ως υποψήφιος βουλευτής Πάφου με το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας 604 ψήφους[5] και αποτυγχάνοντας εκ νέου να εκλεγεί[4]. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2011, ανέλαβε υπουργός Υγειας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, αντικαθιστώντας τον Χρίστο Πατσαλίδη.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.[6][7] Στις προεδρικές εκλογές του 2013 έλαβε τον πρώτο γύρο 26,9%[8], ενώ στον δεύτερο 42,5%, χάνοντας από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Οι θέσεις του για το Κυπριακό περιστρέφονται γύρω απο την στήριξη της επιδίωξης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), θέση που χαρακτηρίζεται από άλλους ως ενδοτική[9] και από άλλους ως ρεαλιστική. Στον τομέα της οικονομίας δηλώνει οπαδός του σκανδιναβικού μοντέλου.[10]


Παραπομπές

«Βιογραφικό Σταύρου Μάλα». CyprusNews.Eu. Ανακτήθηκε στις 27/7/2017. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
ULUDAG, SEVGUL. «Το μοναδικό παιδί εν ζωή σ' αυτή τη φωτογραφία». Το μοναδικό παιδί εν ζωή σ’ αυτή τη φωτογραφία. Ανακτήθηκε στις 2018-01-31.
ΛΕΒΕΝΤ, ΣΕΝΕΡ. «Το κερί του ψεύτη δεν έμεινε αναμμένο για πολύ». Το κερί του ψεύτη δεν έμεινε αναμμένο για πολύ. Ανακτήθηκε στις 2018-01-31.
Φωτίου, Θανάσης (3 Σεπτεμβρίου 2017). «Είναι ο Σταύρος Μαλάς ο νέος μεσσίας;». philenews.com. Ο Φιλελεύθερος. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018.
«Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης». sigmalive.com. 23 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018.
«Malas gets backing of AKEL bigwigs». Cyprus Mail. June 21, 2012. Ανακτήθηκε στις 12 July 2012.
«Malas feels honoured». Cyprus Mail. June 20, 2012. Ανακτήθηκε στις 12 July 2012.
«∆ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΠΡΟΕ∆ΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕ∆ΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ» (PDF). Ανακτήθηκε στις 27/7/2017. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Αντωνίου, Κωστάκης. «Όταν ερίζουν οι δύο καλύτεροι μαθητές της ενδοτικής σχολής...».
Ο Σταύρος Μαλάς στις "Τομές στα γεγονότα", από το 9ο εως 10ο λεπτό

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License