Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Μελέαγρος ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας κατά το έτος 279 π.Χ. Πατέρας του θεωρείται ο Πτολεμαίος Α’ ο Σωτήρας, στρατηγός και επίγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ιδρυτής της Δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. Πιθανή μητέρα του είναι η Ευρυδίκη, τρίτη κατά σειρά σύζυγος του τελευταίου. Αδέρφια του από τους ίδιους γονείς ήταν ο προκάτοχός του στο θρόνο της Μακεδονίας, ο Πτολεμαίος Κεραυνός, η Λυσάνδρα, η Πτολεμαΐδα, ο Αργαίος και ένας ανώνυμος γιος της Ευρυδίκης.

Βιογραφία

Το Χρονικό του Ευσέβιου αναφέρει πως ο Μελέαγρος ήταν αδερφός του Πτολεμαίου Κεραυνού και εγγονός του Λαγού, πράγμα που αν αληθεύει, καθιστά τον Μελέαγρο γιο του Πτολεμαίου Α’. Το όνομα της μητέρας του μας είναι άγνωστο, μα το γεγονός ότι διαδέχτηκε τον Πτολεμαίο Κεραυνό αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μελέαγρος τον συνόδεψε στην αυλή του βασιλιά της Θράκης Λυσίμαχου, όταν ο Κεραυνός κατέφυγε εκεί μετά από διαμάχη για τη διαδοχή του πατέρα τους με τον ετεροθαλή αδερφό του Πτολεμαίο Β’ το Φιλάδελφο. Σημειώνεται πως εκεί βρισκόταν και η Λυσάνδρα. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες ο Μελέαγρος να είναι ομοαίματος αδερφός των προηγούμενων δύο.


Διαδέχτηκε τον αδερφό του στο θρόνο της Μακεδονίας όταν εκείνος σκοτώθηκε σε μία εισβολή Γαλατών το έτος 279 π.Χ. Ο Μελέαγρος βασίλεψε μονάχα για δύο μήνες, ενώ το έργο κατά την περίοδο αυτή είναι άγνωστο. Εκθρονίστηκε από τον Αντίπατρο Β', έναν ανηψιό του Κάσσανδρου.


Χρονολόγιο

Έτος (π.Χ.) Γεγονός


Γέννηση του Μελέαγρου, γιου του Πτολεμαίου του Σωτήρος και της Ευρυδίκης.

282 π.Χ. Ο ετεροθαλής αδελφός του Πτολεμαίου Κεραυνού, Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος, διαδέχεται τον πατέρα τους στερώντας από τον πρώτο το θρόνο. Ο Κεραυνός αναχωρεί για τη Θράκη, στην αυλή του Λυσίμαχου. Το πιθανότερο είναι πως ο Μελέαγρος τον ακολούθησε.

282 π.Χ. Η αδερφή του Μελέαγρου και του Κεραυνού, Λυσάνδρα, έρχεται σε ρήξη με τη σύζυγο του Λυσίμαχου, Αρσινόη Β', εφόσον αυτή συντελεί στα γεγονότα που οδήγησαν τον άντρα της στην εκτέλεση. Τα τρία αδέρφια καταλήγουν στην αυλή του Σέλευκου, που δέχεται να τους βοηθήσει.

281 π.Χ. Ο Λυσίμαχος πεθαίνει στη Μάχη του Κουροπεδίου το Φεβρουάριο. Στα τέλη του καλοκαιριού ο Κεραυνός θανατώνει το Σέλευκο επιδιώκοντας να βασιλεύσει ο ίδιος στη Μακεδονία.

279 π.Χ. Εισβολή Γαλατών στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Κεραυνός χάνει τη ζωή του στη μάχη, αφήνοντας πίσω του πολιτικό χάος. Τον διαδέχεται ο Μελέαγρος για δύο περίπου μήνες. Μετά είναι άγνωστο το τι απέγινε.


Πηγή

Βιογραφία από τον Chris Bennett.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License