ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος

O Ευάγγελος Βενιζέλος είναι Έλληνας πολιτικός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός οικονομικών και βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Βιογραφικά στοιχεία Ευάγγελος Βενιζέλος, προσωπικός ιστότοπος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Ιανουαρίου του 1957, και μεγάλωσε στην περιοχή Αμπελόκηποι. Είναι Μικρασιάτης

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

To 1974 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Αποφοίτησε από τη Νομική το 1978 και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ.

Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.

Είναι επίτιμος διδάκτορας νομικής του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (Βικτώρια, Αυστραλία). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει αριθμό βιβλίων και μελετών στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου, της πολιτικής θεωρίας, της πολιτιστικής πολιτικής κ.α. Τα τελευταία χρόνια το συγγραφικό του έργο, παράλληλα με την πολιτική του δραστηριότητα, έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προοπτική του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, το «ανοιχτό κόμμα» ως μορφή συλλογικού πολιτικού υποκειμένου της μεταβιομηχανικής εποχής, τον «Πολιτισμό των Πολιτισμών» ως απάντηση στη θεωρία της «σύγκρουσης των πολιτισμών», τη σχέση «ελληνικότητας» και «δυτικότητας» κ.α.

Πολιτική σταδιοδρομία

Το 1980 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης από το 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. Υπεράσπισε επιτυχώς τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Έχει καταλάβει πλήθος υπουργικών και άλλων θέσεων:

Υπουργός Πολιτισμού (1996-1999 και 2000-2004)
Υπουργός Ανάπτυξης (1999-2000)
Υπουργός Δικαιοσύνης (1996)
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996)
Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος (1993-1994 και 1994-1995)
Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως

Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Εισηγήθηκε νομοθετικό έργο στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, της ενέργειας, του πολιτισμού κ.ά.

Με εισήγησή του ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων νόμοι για τα μέσα ενημέρωσης, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πεδίο της πολιτιστικής πολιτικής αξίζει να σημειωθεί η οργάνωση της αμφιλεγόμενης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004.

Ως Υπουργός Πολιτισμού φέρεται από κάποιους δημοσιογράφους ότι εισέπραξε αντιδράσεις για την απόφασή του τον Σεπτέμβρη του 2003 να επιβάλει την απομάκρυνση του έργου “Asperges Me”, που επιδείκνυε πέος σε στύση να εκσπερματώνει πάνω από τον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, κατά σαφή παραβίαση κείμενης νομοθεσίας περί ιερών συμβόλων, διεγείροντας το κοινό αίσθημα των επισκεπτών που αξίωναν την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα και τη δίωξη παντός υπευθύνου. Το έργο αυτό είχε φιλοτεχνήσει ο Thierry de Cordier με το οποίο και συμμετείχε στη διεθνή έκθεση OUTLOOK, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας[1]. Για αυτή την παρέμβασή του δήλωσε ότι «η ελευθερία στην τέχνη περιορίζεται από τον νόμο και το κοινό γούστο».

Διεκδίκηση της Προεδρίας του Κινήματος

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 (όπου εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης[2]) δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του κινήματος. Την εν λόγω δήλωση έκανε αιφνιδιαστικά στο Ζάππειο Μέγαρο και ζωντανά σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου. Μαζί του τάχθηκαν αμέσως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κίμων Κουλούρης και ο Χρίστος Βερελής.[3] Ωστόσο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Νοεμβρίου 2007, δεν κατάφερε να πάρει την αρχηγία του κινήματος. Οι εκλογές ανέδειξαν αρχηγό (για 2η συνεχή τετραετία) τον Γιώργο Παπανδρέου, στη δεύτερη θέση τον Ε. Βενιζέλο και τρίτο τον Κώστα Σκανδαλίδη.[4]

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής της Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Στις 7 Οκτωβρίου 2009 και μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ορκίστηκε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009. Η ανάθεση του Υπουργείου συνοδεύτηκε όμως και από μείωση των αρμοδιοτήτων του, καθώς αφενός ο νευραλγικός τομέας των εξοπλισμών ανατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου και αφετέρου οι εισηγήσεις άμυνας προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.[5]

Στις 16 Ιουνίου του 2011, ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών, με πρώτη προτεραιότητα να περάσει το Νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Παρότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε την κατακραυγή του Ελληνικού Λαού (πολλοί το θεώρησαν και εθνική μειοδοσία ενώ ήταν αρκετοί εκείνοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμοι να το καταψηφίσουν), τα επικοινωνιακά του χαρίσματα και οι κατ'ιδίαν συναντήσεις του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να συσπειρώσουν την Κ.Ο. και την 29η Ιουνίου 2011 το μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο ψηφίστικε με 155 ψήφους, την ίδια στιγμή που η αστυνομία έξω από την Βουλή, έδειχνε υπέρμετρη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σημερινή Κυβέρνηση της Ελλάδας

Πρωθυπουργός : Γεώργιος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος : Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργοί
Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης | Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου | Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου | Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος | Οικονομίας Λούκα Κατσέλη | Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη | Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου | Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας | Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος | Αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή | Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης | Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης | Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος | Επικρατείας Χάρης Παμπούκης

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License