Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

O Koς Ανδρέας Μολέσκης. Συντονιστής της Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης
για την Κύπρο. Φωτογραφία : Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος

Ο Δρ. Ανδρέας Μολέσκης γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λύση το 1948. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέχει τον τίτλο του διδάκτορα σε θέματα Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού του Πανεπιστημίου UMIST (Ηνωμένο Βασίλειο).

Υπηρέτησε στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (Τμήμα Βιομηχανίας), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δραστηριοποιήσεως Εκτοπισθέντων) και στο Τμήμα Εργασίας ως υπεύθυνος λειτουργός για την απασχόληση ξένων εργατών στην Κύπρο. Από το 1988 υπηρέτησε στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου και από το Μάρτιο του 2003 έως τον Απρίλιο του 2009 ως Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου[1].

Το Δεκέμβριο του 2004 διορίστηκε ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού που είναι επιτελική Υπηρεσία του Κράτους, επιφορτισμένη με την προώθηση και το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κύπρου. Ως εκ της θέσεως του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού ήταν ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και ο Εθνικός Συντονιστής για την προενταξιακή βοήθεια της Κύπρου από την Ε.Ε. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως Κύπρου.

Υπηρέτησε το φοιτητικό κίνημα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ), στην οποία διετέλεσε πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος, από το 1973 μέχρι το 1977.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Απονομής του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας, που απονέμεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τον Απρίλιο του 2009 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης[2], με απευθείας αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κύριο στόχο την επιτυχή διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.


Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση ως Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις αποκαλύψεις για παρατυπίες αναφορικά με προσλήψεις προσωπικού για τις ανάγκες της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License