- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου είναι ζωγράφος-εικαστικός. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1953.[1]

Βιογραφικό

Μεγάλωσε μέσα στη φύση της Θράκης και της Χαλκιδικής λόγω εργασίας του πατέρα της (Ευάγγελος Μηλιόπουλος, Επιθεωρητής Γεωπονίας). Στα 13 της καταλήγει πια στην Θεσσαλονίκη, όπου ξεκινά η ουσιαστική της επαφή με την Τέχνη. Στα 16 της έχει την τιμή να είναι η μοναδική μαθήτρια του Αλέξανδρου Ρουσιάδη. Μετά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, φεύγει το 1970 στο εξωτερικό – Γερμανία, Γαλλία – όπου έχει επαφή και συνεργασίες με διάφορους επώνυμους καλλιτέχνες αποκομίζοντας μια μεγάλη εμπειρία στις τεχνοτροπίες του αιώνα μας. Επιστρέφει το 1977. Η Τέχνη έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής.Μετά δε, το 1986 η εσωτερική της εξέλιξη ως άνθρωπος παρουσιάζεται όχι μόνο σε ζωγραφικά έργα, αλλά και μέσα από δρώμενα με μουσική, κίνηση και λόγο. Οι σπουδές της δεν περιορίζονται απαραίτητα στον χώρο της Τέχνης. Διαθέτει Πτυχίο Αισθητικής και Μασάζ στην Kosmetik-Berufs Fach Schule Norbert Eagler στην Φρανκφούρτη, με ειδίκευση Med. Fussoflege. Επίσης έχει παρακολουθήσει «Σχέδιο και Ζωγραφική» στην Volkshochschule στην Φρανκφούρτη και τα σεμινάρια «Ψυχοδυναμικής», «Συμβολισμού», «Ψυχανάλυσης» στο Κέντρο Προγραμματισμού Ζωής. Η ενασχόλησή της με την Τέχνη περνάει και από το στάδιο της διδασκαλίας. Το διάστημα 1977-80 διδάσκει τέχνη για παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το 1982 δημιουργεί το Εργαστήριο Τέχνης με την Γερμανίδα Richmondi Dahlke και διδάσκει «Έκφραση μέσω της Τέχνης», στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Το 1997 παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαπών. Από το 2006 και μετά, ξεκινάει το σεμινάριο με θέμα «Ταξιδέψτε συνειδητά στα επίπεδα της έμπνευσης & των ιδεών».

Έργα της φιλοξενούνται στις Δημοτικές Πινακοθήκες Θεσσαλονίκης, Σαπών – Ροδόπης και Σερρών. Επίσης, έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές εκτός Ελλάδος, στην Γερμανία, Βουλγαρία, Ινδία και Αμερική.

Χρονολόγιο εκθέσεων

* 1970 Συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση της Ένωσης Ζωγράφων & Γλυπτών Βορείου Ελλάδος «ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΣ - ΠΑΙΩΝΙΟΣ» στην Θεσσαλονίκη.
* 1975 Η 1η της Ατομική Έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο Φρανκφούρτης στη Γερμανία.
* 1979 Έκθεση των μαθητών της, με θέμα «Έτος Παιδιού» και ομιλία της με θέμα «Παιδί & Ζωγραφική».
* Ατομική Έκθεση στο «Makedonia Palace Hotel».
* 1981 Ατομική Έκθεση στην Καστοριά, στην Γκαλερί Αρμονία, σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς. Πορτραίτα και λεπτομέρειες ελληνικών σπιτιών με σπάτουλα.
* 1982 Συμμετοχή σε Ομαδική Έκθεση στην Ξάνθη σε διοργάνωση του Δήμου Ξάνθης.
* Ατομική Έκθεση στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι Τέχνης.
* Διάκρισή της σε Ομαδική Πανελλήνια Έκθεση Εξπρεσιονιστών στην Αθήνα.
* 1983 Ομαδική Έκθεση στην Θεσσαλονίκη με τους συνεργάτες της από το «Εργαστήρι Τέχνης».
* 1986 Ατομική Έκθεση στην Θεσσαλονίκη και ομιλία της με θέμα «Η εικόνα στην ζωή μας».
o Διάκρισή της σε Ομαδική Πανελλήνια Έκθεση Εξπρεσιονιστών στην Αθήνα.
* 1988 Ατομική Έκθεση στη Θεσσαλονίκη στο «ELECTRA PALACE» με θέμα «Γολγοθάς».
* 1989 Δρώμενο στις ανοιχτές γιορτές του Δήμου Καλαμαριάς, με πίνακες ζωγραφικής και χορογραφίες της, με θέμα «Ο Κλόουν».
* 1993 Λαμβάνει μέρος σε εκδήλωση του Δήμου Κωνσταντινούπολης για παιδιά με ειδικές ικανότητες.
* 1995 Περιφερόμενες Ατομικές Εκθέσεις των έργων της σε coffee-bar της Θεσσαλονίκης.
* 1996 Ατομική Έκθεση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Τιμή στους Ινδιάνους», στην Χ.Α.Ν.Θ., σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
o Ατομική Έκθεση στις Σέρρες με το ίδιο θέμα, σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών.
* 1997 Συμμετοχή στα «Εαρινά των Σαπών» στη Θράκη, με Έκθεση Ζωγραφικής & μαθήματα σε παιδιά σε συνεργασία με το Δήμο Σαπών.
* 1998 Παρουσίαση έργων της σε coffee-bar της Θεσσαλονίκης.
* 2000 Ατομική Έκθεση στην Κατερίνη στο club «HΟΟΚ FIREPLACE».
o Αναδρομική Έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, επ’ ευκαιρία της δωρεάς των αρχείων της προς το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.
* 2001 Μάρτιος Συμμετοχή στην Ομαδική Αντιπολεμική Έκθεση Φωτογραφίας & Ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Παρέλαση προς τη Δόξα», σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
o Σεπτέμβριος Ατομική Έκθεση στον Ιππικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.
o Δεκέμβριος Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ωδείου «Μπολερό» στην Κρήνη Θεσσαλονίκης με ζωγραφική και κατασκευές.
o Σκιτσογράφηση του εξωφύλλου του βιβλίου του Ηλία Φλωράκη, «Το μπαράκι του Τσάρλι», Εκδόσεις Καστανιώτη, ISBN 9600331510.
* 2002 Ιούνιος Ατομική Έκθεση με θέμα «Με το βλέμμα στραμμένο στους Ινδιάνους» στο coffee-bar «ΓΙΟΥΚΑΛΙ» σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν και κατασκευές της από δέρμα και ξύλο.
o Σεπτέμβριος Ατομική Έκθεση στο coffee-bar «PΙGAROON» με θέμα «Με το βλέμμα στραμμένο στους Ινδιάνους».
* 2004 Μάιος Ατομική Έκθεση στον καφέ – τεχνοχώρο «BΟΕΗΜ» στις Σέρρες με θέμα «Έρωτας».
o Έκθεση με θέμα «Ένας συγγραφέας φωτογραφίζει, μια φωτογράφος ζωγραφίζει, μια ζωγράφος γράφει». Συμμετοχή της Αλεξάνδρας Μηλιοπούλου με κείμενα από το βιβλίο της: «Μαθαίνω να ονειρεύομαι». Στην έκθεση συμμετείχε η φωτογράφος Μήτση Αγγελική Ειρήνη, με έργα ζωγραφικής και ο συγγραφέας Ηλίας Φλωράκης με φωτογραφίες του.
o Ατομική Έκθεση στο coffee-bar «ΑΨΕΝΤΙ» στην Αθήνα.
o Ατομική Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης σε συνεργασία με το Δήμο.
* 2005 Οκτώβριος Συμμετοχή της ως special Guest στην 1η Ομαδική Έκθεση στην Ελλάδα με θέμα «Skateboard Art Crimes».[2]
* 2008 Συμμετέχει ως Special Guest στην ομαδική έκθεση «Meeting of style Graffiti Gallery» στο Φεστιβάλ Παιδείας 2008 του Δήμου Νεάπολης (Θεσσαλονίκη)
o Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θέρμης της ομαδικής έκθεσης επ΄ ευκαιρίας της γνωστοποίησης στο πλατύ κοινό της ίδρυσης του «Συλλόγου Φίλων της Ζωής και της Τέχνης», του οποίου και προεδρεύει, στην Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης.
o Συμμετέχει ως Special Guest στην ομαδική έκθεση «Skateboard Art Grimes 3», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, στην αίθουσα Τέχνης της Αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού.
o Συμμετέχει στις εικαστικές δημιουργίες επάνω σε σανίδες του Skateboard, στην γκαλερί του Μύλου (Θεσσαλονίκη) σε συνδιοργάνωση του City Urban living και «Skateboard Art Crimes», με χορηγό την ομάδα της Vodafone CU, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Νεολαίας,

Βιβλία

* Το 2001 τυπώνεται συλλογή με τα ποιήματα και σκίτσα της με τίτλο «Έρωτας».
* Το 2002 τυπώνεται το βιβλίο «Μαθαίνω να ονειρεύομαι» με σκίτσα και κείμενά της.
* Το 2004 τυπώνεται η συλλογή της με ποιήματα και έργα με τίτλο «Έρωτας ∏».

Τα βιβλία είναι αυτοέκδοση.

Παραπομπές

1. ↑ Παρουσίαση Αλεξάνδρας Μηλιοπούλου
2. ↑ Ιστοσελίδα Έκθεσης "Skateboard Art Crimes"

Ζωγράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License