ART

 

EVENTS

 

.

Περιφέρεια : Κεντρική Μακεδονία
Νομός : Πιερίας

Νομός ΠιερίαςΔήμος Μεθώνης

Η Μεθώνη είναι παραθαλάσσιο χωριό στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας. Έχει 996 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Μεθώνης. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Μεθώνης. Η Μεθώνη έχει ωραία αμμώδη παραλία και καθαρή θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις, αλιεία, καλλιέργεια ελιών, βαμβακιού κλπ.


Υποδομή

Η παραλία της Μεθώνης

Η Μονή Άξιον Εστί

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ιερά Μονή Άξιον Εστί (ιδρυτής της ήταν ο Πατήρ Ταράσιος), η οποία βρίσκεται έξω από τη Μεθώνη.Υπάρχει ένα Δημοτικό Σχολείο , νηπιαγωγείο και αγροτικό ιατρείο. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Υπάρχουν και άλλοι ναοί, όπως π.χ.η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Νικόλαος, η Παναγία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεθώνης

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεθώνης είναι ένα από τα 4 συνολικά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Μεθώνης. Έχει 1.022 κατοίκους και 2 οικισμούς (Μεθώνη και Αγιάννης). Στον Αγιάννη υπάρχουν κάμπινγκ.

Ιστορικά στοιχεία

Σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Μεθώνης, που κτίστηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 353 π. Χ. Μάλιστα, κατά την πολιορκία της Μεθώνης, ο Φίλιππος έχασε το αριστερό του μάτι. Το όνομά της οφείλεται μάλλον στο ωραίο κρασί (μέθη) που παρήγαγε.

Αναφέρεται ότι από τη Μεθώνη πέρασε ο Απόστολος Παύλος, στην προσπάθειά του να διαδώσει το Χριστιανισμό. Η νέα θρησκεία βρήκε αμέσως μιμητές στην περιοχή της ευρύτερης Πιερίας. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Νέο Ελευθεροχώρι, σε αντιδιαστολή με το Παλαιό Ελευθεροχώρι.

Η Μεθώνη είναι πολύ γνωστή ως σημαντικό λιμάνι στη διάρκεια των Αρχαίων Χρόνων, στενά συνδεδεμένο με την Αθηναϊκή Συμμαχία. Σύμφωνα με ιστορικά χειρόγραφα ο οικισμός (πόλη) απείχε από το λιμάνι. Ωστόσο, δεν έχουμε καθόλου ιστορικές αναφορές είτε για την απόσταση είτε για τις πιθανές θέσεις του λιμανιού. Σε διάταγμα του 430 π. Χ., διαφαίνεται ότι η Μεθώνη απολάμβανε μερικής αυτονομίας στα πλαίσια του τότε πανίσχυρου Βασιλείου της Μακεδονίας και της επετράπη να εισάγει αγαθά και να χρησιμοποιεί τη θάλασσα. Το 359 π. Χ. στρατοπέδευσαν στην πόλη οι Αθηναίοι . οι φάλαγγες του Φιλίππου Β΄ κατέλαβαν και κατέστρεψαν τη Μεθώνη, το καλοκαίρι του 354 π. Χ.

Οι ερευνητικές προσπάθειες για το γεωγραφικό καθορισμό της θέσεως της αρχαίας Μεθώνης ξεκίνησαν από το 19ο αιώνα, πρώτα από τον περίφημο περιηγητή και επιστήμονα Ουίλιαμ Μάρτιν Λικ (Leake, 1967) και στη συνέχεια από το Λεόν Εζέ (Heuzey, 1876), ο οποίος πίστευες ότι είχε βρει το λιμάνι της αρχαίας Μεθώνης, "όχι πολύ μακριά από τον ποταμό Αλιάκμονα" (Heuzey, 1876). Ωστόσο, ποτέ δεν αναφέρθηκε επίσημα κάτι περί αυτού.

Στα μέσα του εικοστού αιώνα, ο Χάμοντ (Hammond) χρησιμοποίησε τις περιγραφές του Στράβωνα (Στράβων, 7, εδάφια 20 και 22) και τοποθέτησε γεωγραφικά την πόλη της Μεθώνης στα 70 στάδια (14 χιλιομετρα) από την Αλορό και στα 40 στάδια (8 χιλιόμετρα) από την Πύδνα (Hammond, 1976). Στα μέσα της δεκαετίας του ' 80 δύο περιοχές αναγνωρίστηκαν : η πρώτη που χρονολογείται από τα αρχαία και τα κλασικά χρόνια, στοιχειοθετήθηκε με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή.Η βορειότερη δεύτερη τοποθεσία χρονολογείται από την Αυτοκρατορική Περίοδο. (Χατζόπουλος κ. ά., 1990).

Οι πρώτοι που κατοίκησαν στο χωριό ήταν Τούρκοι, οι οποίοι έφυγαν στο 1913. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν κάτοικοι από το Καταφύγι Κοζάνης. Το 1918 το χωριό ενισχύθηκε με την είσοδο των Θρακών και μετά το 1922 ήρθαν Πόντιοι. Αρκετοί Μεθωνιώτες μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη, η οποία απέχει πολύ λίγο.

Το 1977 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεθώνης, ο οποίος αγωνίζεται στη Β΄ ερασιτεχνική. Υπάρχει επίσης Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Μεθωνιωτών.

Παλιά τηρούνταν διάφορα έθιμα σε ημέρες όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Κλήδων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΘΩΝΗΣ
Τοπική Κοινότητα Μακρυγιάλου
Αρχαία Πύδνα, η
Μακρύγιαλος, ο
Τοπική Κοινότητα Μεθώνης
Αγιάννης, ο
Μεθώνη, η
Τοπική Κοινότητα Νέας Αγαθουπόλεως
Νέα Αγαθούπολις, η
Τοπική Κοινότητα Παλαιού Ελευθεροχωρίου
Παλαιό Ελευθεροχώρι, το

 

Νομός Πιερίας: Δήμος

Κατερίνης | Αιγινίου | Ανατολικού Ολύμπου | Δίου | Ελαφίνας | Κολινδρού | Κορινού | Λιτοχώρου | Μεθώνης | Παραλίας | Πέτρας | Πιερίων | Πύδνας

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης Διοικητική διαίρεση νομού Πιερίας

 

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License