ART

 

EVENTS

 

.

Περιφέρεια : Κεντρική Μακεδονία
Νομός : Πιερίας

Νομός Πιερίας

Ο Αρωνάς είναι πεδινός οικισμός του νομού Πιερίας. Βρίσκεται στα δυτικά της Κατερίνης, σε υψόμετρο 90 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ελαφίνας, του οποίου αποτελεί και Δημοτικό Διαμέρισμα, με 1 οικισμό. Έχει 388 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001. Η κύρια ασχολία είναι η καλλιέργεια καπνού , σιτηρών και καλαμποκιού, ενώ λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται και με την κτηνοτροφία.

Το μνημείο για τους πεσόντες του Αρωνά

Υποδομή

Το χωριό έχει Γυμναστικό Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Πιερικός Αρωνά". Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αυτός του Προφήτη Ηλία.Yπάρχουν επίσης η Παναγία, όπου και το Κοιμητήριο, καθώς επίσης και η Αγία Κυριακή, που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου. Ο Αρωνάς έχει ένα νηπιαγωγείο και γήπεδο. Στο κτίριο της Κοινότητας βρίσκεται και αγροτικό ιατρείο. Κοντά στον ποταμό Πέλεκα βρίσκεται ένα πάρκο αναψυχής, με πλατάνια.



Ιστορικά στοιχεία

Η ονομασία του χωριού μας οδηγεί στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Όταν ήταν εκεί οι Τούρκοι, υπήρχαν μελίσσια και έτσι το χωριό ονομάστηκε Αρωνάς. Γύρω στο 1950 κάποιοι θέλησαν να το αλλάξουν, τελικά όμως επικράτησε η άποψη όσων ήθελαν να παραμείνει ως είχε η ονομασία.

Αρχικά όταν ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι από Τουρκία, Ρωσία και Πόντο, στα 1922, ο Αρωνάς ήταν δασώδης. Ιδιόκτητο χωριό, αγοράστηκε από κάποιον τσιφλικά ονόματι Μαλάχ. Από εκεί περνούσε στα μέσα του εικοστού αιώνα και το περόφημο τρενάκι ντεκοβίλ, το οποίο μετέφερε λιγνίτη από το Μοσχοπόταμο. Σήμερα τον πληθυσμό απαρτίζουν Πόντιοι, Βλάχοι από τον Κοκκινοπλό και κάτοικοι από το Μοσχοπόταμο. Την τελευταία δεκαετία ήρθαν στο χωριό και Ρωσοπόντιοι.

Στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, το χωριό κάηκε από Γκεσταπίτες. Δύο άτομα από το χωριό σκοτώθηκαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Την περίοδο 1948-1951 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν και έφυγαν στην Κατερίνη. Μετά το 1959, ο κόσμος χρεοκόπησε και αναγκάστηκαν να κάψουν τα καπνά τους. Αργότερα, πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Ο Αρωνάς έγινε Κοινότητα το 1965.Μέχρι τότε ανήκε στο Δήμο Κατερίνης. Το 1998 υπάχθηκε στο Δήμο Ελαφίνας.

Παραπομπές και σημειώσεις

  1. "Καζταρίδη Ι. Φ., Κατερίνη: Από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη" , σελ. 210

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΑΦΙΝΑΣ
Τοπική Κοινότητα Αρωνά
Αρωνάς, ο
Τοπική Κοινότητα Ελάφου
Έλαφος, η
Τοπική Κοινότητα Εξοχής
Εξοχή, η
Τόξο, το
Τοπική Κοινότητα Καταλωνίων
Καταλώνια, τα
Τοπική Κοινότητα Λαγορράχης
Λαγόρραχη, η
Μελιάδι, το
Τοπική Κοινότητα Μοσχοποτάμου
Μοσχοπόταμος, ο
Τοπική Κοινότητα Παλαιού Κεραμιδίου
Παλαιό Κεραμίδι, το
Τοπική Κοινότητα Τριλόφου
Τρίλοφος, ο

Νομός Πιερίας: Δήμος

Κατερίνης | Αιγινίου | Ανατολικού Ολύμπου | Δίου | Ελαφίνας | Κολινδρού | Κορινού | Λιτοχώρου | Μεθώνης | Παραλίας | Πέτρας | Πιερίων | Πύδνας

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης Διοικητική διαίρεση νομού Πιερίας

 

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License