Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Το Ταξίδι στα Κύθηρα είναι ελληνική δραματική ταινία του 1984, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τονίνο Γκουέρα, τον Θανάση Βαλτινό και τον Αγγελόπουλο. Πρωταγωνιστεί ο Μάνος Κατράκης.

Ταξίδι στα Κύθηρα
Σκηνοθεσία Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Παραγωγή Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Τονίνο Γκουέρα
Θανάσης Βαλτινός
Πρωταγωνιστές Μάνος Κατράκης
Μαίρη Χρονοπούλου
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ντόρα Βολανάκη
Μουσική Ελένη Καραΐνδρου
Τραγούδι Γιώργος Νταλάρας
Φωτογραφία Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνογραφία Μικές Καραπιπερής
Εταιρεία παραγωγής ΕΡΤ
Ελληνική Κέντρο Κινηματογράφου
Channel 4
RAI
ZDF
Διανομή Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Πρώτη προβολή 21 Απριλίου 1984 (Ελλάδα)
Διάρκεια 120΄
Προέλευση Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνική
Αγγλική

Κέρδισε 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, το βραβείο σεναρίου και το βραβείο Fipresci, ενώ προτάθηκε και για Χρυσό Φοίνικα.[1]

Πλοκή
Η περίληψη πλοκής σε αυτό το λήμμα είναι ημιτελής

Ο Αλέξανδρος (Giulio Brogi) είναι στην αναζήτηση ενός ηλικιωμένου ηθοποιού. Τον συναντά τελικά σε ένα οπωροπωλείο και η ταινία του μπορεί να αρχίσει. Εδώ ο σκηνοθέτης τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στο σενάριο. Ο Αλέξανδρος υποδέχεται τον πατέρα του, Σπύρο (Μάνος Κατράκης), πρώην κομμουνιστή που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 32 χρόνια εξορίας στην ΕΣΣΔ χάρη στην αμνηστία που αποδόθηκε με την πτώση της δικτατορίας το 1974. Ο Σπύρος ξαναβρίσκει τη γυναίκα του, Κατερίνα (Δώρα Βολανάκη), το σπίτι του και κάποιους παλιούς συντρόφους. Η αρχική επανεύρεση του Σπύρου με την γυναίκα του είναι δύσκολη. Μετά από την άρνηση του να συμμετάσχει στην ομαδική πώληση ενός κομματιού γης προς επιχειρηματική αξιοποίηση ο Σπύρος έρχεται σε ρήξη με τον περίγυρο του χωριού και την συνολικότερη αντίληψη της κοινωνίας, εκπρόσωπος της οποίας εντός της οικογένειας του Σπύρου, η γυναίκα του Αλέξανδρου, η οποία σε αντίθεση με τον γιο του που τον στηρίζει στην επιστροφή του, επιμένει να συμμετάσχει ο πατέρας της στην πώληση της γης. Έχοντας περάσει 32 χρόνια ως την ημέρα της επιστροφής του, αδυνατεί να προσαρμοστεί στον τόπο καταγωγής του και να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του τον καταλαβαίνει. Ή ίσως ο Σπύρος δεν έχει άλλον που θα μπορούσε να τον καταλάβει. . Ο Σπύρος έχει ξαναπαντρευτεί και έχει και δυο παιδιά με τη δεύτερη γυναίκα του. Η Κατερίνα δεν μπορεί να το χωνέψει εύκολα αυτό. Αυτή τον περίμενε. Όμως καθώς εξελίσσεται η υπόθεση, ο Σπύρος αποκόβεται σχεδόν από όλους, και μένει μόνο η Κατερίνα δίπλα του.
Διανομή

Μάνος Κατράκης: Σπύρος
Giulio Brogi: Αλέξανδρος
Δώρα Βολανάκη: Κατερίνα
Μαίρη Χρονοπούλου: Βούλα
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Αντώνης
Γιώργος Νέζος: Παναγιώτης
Αθηνόδωρος Προύσαλης: μοίραρχος
Μιχάλης Γιαννάτος: λιμενάρχης
Βασίλης Τσάγκλος: πρόεδρος λιμενεργατών
Δέσποινα Γερουλάνου: γυναίκα του Αλέξανδρου

Ανάπτυξη

Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Συνεργάστηκε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

Η ταινία βραβεύτηκε για το σενάριο της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Φεστιβάλ των Καννών[2].

Η ταινία, γενικά, είναι γεμάτη από συμβολισμούς, που έχουν να δηλώσουν τόσο την ελληνική πραγματικότητα της εποχής της ταινίας, όσο και της εποχής του εμφυλίου. Όχι μόνο ένας πολιτικός σχολιασμός αυτών των εποχών και των ανθρώπων τους, αλλά και βαθύτερων προσωπικών ανθρώπινων αρχών, όπως το δέσιμο του με τη γη, ο αυτοπροσδιορισμός του στον χώρο/τόπο και τον χρόνο αλλά και ανάμεσα στους ανθρώπους και τις αξίες τους. Υπαρξιακή αναζήτηση μέσα στη ζωή του ατόμου που οι συγκυρίες δε τον έχουν δέσει με σταθερές και αποξενώνεται όσο και απομονώνεται.
Παραπομπές

«Voyage to Cythera».

«Ταξίδι Στα Κύθηρα».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ταξίδι στα Κύθηρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License