Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ένας ντελικανής είναι ο τίτλος έγχρωμης ελληνικής κωμικής ταινίας, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σκουλούδη. Παραγωγή του 1963. Είναι βασισμένη στο διήγημα Ο Πατούχας του Ιωάννη Κονδυλάκη και γυρισμένη στην Κρήτη.


Υπόθεση

Κακονήσι. Ο γιός του Ποντικάκη, ο Μανουήλης έχει μεγαλώσει πια. Όλες οι γυναίκες του χωριού τον ποθούν, μα πιο πολύ από όλες η γυναίκα του ψάλτη, η Παρασκευούλα. Ο Μανουήλης όμως αγαπά την Σμαραγδίτσα. Ο πατέρας του για να προλάβει τη ντροπή, τον στέλνει στη θεία του Ειρηνάκη, που ζει στα βουνά, μαζί με τους μπιστικούς της. Αλλά και η θεία θα ξελογιαστεί από την ομορφιά του και θα τον ερωτευθεί. Ο Μανουήλης θα φύγει από το βουνό και θα βρεθεί στο Λαδοχώρι την ώρα που γίνεται μια κηδεία. Ο πρόεδρος του χωριού θα εντυπωσιαστεί από την φωνή του, θα του προτείνει να αναλάβει την θέση του ψάλτη και θα τον προσκαλέσει στο σπίτι του όπου μένουν οι έξι κόρες του.

Βραβεία

* 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963 (φωτογραφίας (Δήμος Σακελλαρίου), α’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού), κριτικών φωτογραφίας (Δήμος Σακελλαρίου), κριτικών α’ γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού) και τιμητική διάκριση ερμηνείας (Άλκης Γιαννακάς)).

* Βραβείο α' γυναικείου ρόλου (Ίλυα Λιβυκού) στο Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1963.

Ένας ντελικανής

Σκηνοθέτης Μανώλης Σκουλούδης
Σενάριο Μανώλης Σκουλούδης
Παίζουν Άλκης Γιαννακάς (Μανουήλης),
Μάνος Κατράκης (Ποντικακης),
Ίλυα Λιβυκού (Ειρηνάκη),
Κλεώ Σκουλούδη (η γυναίκα του δάσκαλου),
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (δήμαρχος),
Κώστας Καζάκος,
Άννα Παϊτατζή,
Αλίκη Ζωγράφου,
Έφη Οικονόμου (αμερικανίδα τουρίστρια) κ.α.
Παραγωγός Μασκ Φιλμς
Πρώτη προβολή Σεπτέμβριος 1963
Μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος
Διάρκεια 90 λεπτά
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδα IMDb

Σελίδα Cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License