ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Καλοκαίρι - Ο αυτοκράτορας Λέων Γ' διασφαλίζει τα βυζαντινά σύνορα, προσκαλώντας Σλάβους αποίκους στις ερημωμένες συνοικίες του Θρακικού Θέματος (δυτική Μικρά Ασία). Αναλαμβάνει μια σειρά από πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώνει τη θεματική δομή στην περιοχή του Αιγαίου. Ο 2χρονος γιος του Λέοντα, Κωνσταντίνος Ε΄, συνδέεται στο θρόνο και είναι παντρεμένος με την Τζίτζακ, κόρη του ηγεμόνα των Χαζάρων (χαγκάν) Μπιχάρ.

Ευρώπη

Ομαγιάδες κατάκτηση της Γαλατίας: Ο Κυβερνήτης Αλ-Σαμ συνεχίζει την εκστρατεία του. κάνει τη Narbonne πρωτεύουσα της μουσουλμανικής Septimania (Νότια Γαλλία) και τη χρησιμοποιεί ως βάση για επιδρομές. Ο βασιλιάς Άρντο σκοτώνεται και γίνεται ο τελευταίος ηγεμόνας του Βησιγοτθικού Βασιλείου της Ισπανίας. Μερικοί Βησιγότθοι αρνούνται να υιοθετήσουν τη μουσουλμανική πίστη και καταφεύγουν βόρεια στην Ακουιτανία. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Βησιγοτθικού Βασιλείου.
Οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τον Al-Samh ξεκινούν την παρατεταμένη πολιορκία της Carcassonne, μιας οχυρωμένης βησιγοτθικής πόλης που βρίσκεται στο Languedoc-Roussillon.[1]

Βρετανία

Ο βασιλιάς Ine του Wessex χτίζει μια πέτρινη εκκλησία στο Glastonbury Abbey στο Somerset (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αραβική Αυτοκρατορία

Κατάκτηση της Transoxiana από τους Ομαγιάδες: Η πρώτη επίθεση των Τούργκε σε Μουσουλμάνους-Άραβες στην Υπεροξιανά οδηγεί στην πολιορκία και την ανακούφιση της φρουράς των Ομαγιάδων στο φρούριο Qasr al-Bahili, κοντά στη Σαμαρκάνδη (ή 721).
Ο Yazid ibn al-Muhallab, πρώην κυβερνήτης του Ιράκ, επαναστατεί και ηττάται στη Βασόρα, από τις δυνάμεις των Umayyad υπό τους Al-Abbas ibn al-Walid και Maslama ibn Abd al-Malik. Συλλαμβάνεται και αργότερα εκτελείται.
10 Φεβρουαρίου - Ο χαλίφης Ουμάρ Β' δηλητηριάζεται από έναν υπηρέτη και πεθαίνει στο Χαλέπι (Συρία) μετά από 3 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο ξάδερφός του Yazid II.
Το Χαλιφάτο των Ομαγιάδων φτάνει στη μεγαλύτερη έκτασή του στην Ισπανία, ελέγχοντας το σύνολο εκτός από μια μικρή περιοχή στα βόρεια που ελέγχεται από το Βασίλειο της Αστούριας.

Ασία

Στην κινεζική πρωτεύουσα Τσανγκάν, τα τείχη μιας περιφραγμένης πύλης κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία σχηματίζει απροσδόκητα μια μεγάλη πισίνα στο ύπαιθρο. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από μια καταβόθρα που δημιουργήθηκε όταν το υπόγειο νερό διέβρωσε τον ασβεστολιθικό βράχο από κάτω. Ως αποτέλεσμα αυτού, περισσότερα από 500 σπίτια καταστρέφονται (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αμερικής

Ξεκινά ο Τρίτος Πόλεμος Τικάλ-Καλακμούλ.

Ανά θέμα
λογοτεχνία

Το Nihon Shoki (日本書紀), ένα από τα παλαιότερα βιβλία ιστορίας στην Ιαπωνία, ολοκληρώνεται υπό την εκδοτική επίβλεψη του πρίγκιπα Toneri, και με τη βοήθεια του Ō no Yasumaro.[2]

θρησκεία

Η επαφή μεταξύ της Ουαλικής Εκκλησίας και της Yvi της Βρετάνης είναι ο τελευταίος γνωστός σύνδεσμος μεταξύ δύο κελτικών χωρών. Μετά από αυτό, κάθε έθνος ακολουθεί το δικό του ξεχωριστό δρόμο (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

αστρονομία

Μια δεύτερη σειρά βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τον Κρόνο, η δεύτερη από το 1664 π.Χ., αναγκάζει και πάλι τον Κένταυρο (μικρό πλανήτη) Χείρωνα σε μια νέα τροχιά, μετατοπίζοντάς τον από την τροχιά στα άκρα του Ηλιακού Συστήματος σε τροχιά κοντά στις εσωτερικές περιοχές.


γεννήσεις

Baizhang Huaihai, Κινέζος Ζεν Βουδιστής μοναχός (π. 814)
Bernard, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Bertrada του Laon, σύζυγος του Pippin the Short (π. 783)
Modestus, Ιρλανδός ιεραπόστολος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Thierry IV, Φράγκος ευγενής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

θάνατοι

Ardo, βασιλιάς των Βησιγότθων (ή 721)
Aubert of Avranches, Φράγκος επίσκοπος[3]
Fujiwara no Fuhito, Ιάπωνας πολιτικός (γεν. 659)
Muhammad ibn Marwan, μουσουλμάνος στρατηγός (ή 719)
Odile of Alsace, Φραγκική Ηγουμένη (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Tariq ibn Ziyad, μουσουλμάνος στρατηγός (γεν. 670)
Ουμάρ Β', μουσουλμάνος χαλίφης (γεν. 682)
Xue Ne, στρατηγός της δυναστείας Τανγκ (γεν. 649)
Yazid ibn al-Muhallab, μουσουλμάνος κυβερνήτης (γεν. 672)
Yeh Fa-shan, Ταοϊστής θαυματουργός (γεν. 631)
Τζαμίλα, Αραβαία κουρτίνα τραγουδίστρια Qiyan

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 716 | 717 | 718 | 719 | 720 | 721 | 722 | 723 | 724 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License