ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

1 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ρωσικές δυνάμεις πλήττουν τον Τηλεοπτικό Πύργο του Κιέβου με πύραυλο, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. (APA) (CNN) (Ynetnews)
Μονάδες του στρατού ξηράς της Λευκορωσίας εισέρχονται στο βόρειο τμήμα της Τσερνίχιβ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας. Η Λευκορωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία. (Ukrainska Pravda)
Η Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι περισσότεροι από 70 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε επίθεση ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου σε βάση στην Οχτίρκα στο Σούμι, χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών για τις ουκρανικές δυνάμεις σε μία μόνο επίθεση από την έναρξη της εισβολής. (The Guardian)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την άμεση παύση των βομβαρδισμών και της στόχευσης πολιτικών στόχων στην Ουκρανία. (Europeiska Pravda)

Οικονομία και επιχειρήσεις

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Διεθνείς κυρώσεις κατά τον Ρωσο-ουκρανικό Πόλεμο
Ο πρωθυπουργός της Ανδόρας Ζαβιέρ Εσπότ Ζαμόρα ανακοινώνει ότι την Τετάρτη θα συγκαλέσει εκτάκτως το κοινοβούλιο ώστε το Γενικό Συμβούλιο να εγκρίνει το κανονιστικό πλαίσιο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ο νόμος αυτός θα έχει ως στόχο να παγώσει τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία 700 ατόμων και 50 εταιρειών που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ανδόρας που επιβάλλονται κυρώσεις σε ξένη χώρα. (Diari d'Andorra)

Υγεία και περιβάλλον

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης διαπιστώνουν ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του 2019-22 στην Αυστραλία έχει καταστρέψει το στρώμα του όζοντος, καθυστερώντας την ανάκτησή του κατά περίπου μια δεκαετία. (The Guardian)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Από πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της Δαμασκού, πρωτεύουσας της Συρίας, πεθαίνουν 11 άτομα. (CBC News)

Διεθνείς σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχεται επισήμως την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. (India TV News)

Πολιτική και εκλογές

Επακόλουθα του πραξικοπήματος του 2022 στην Μπουρκίνα Φάσο
Ο αρχηγός της κυβερνώσας χούντας της Μπουρκίνα Φάσο Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά υπογράφει ένα σχέδιο για την έναρξη μιας τριετούς μετάβασης στη δημοκρατία. (France 24)

Αθλητισμός

Διεθνείς αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης αποσύρει από τη Ρωσία τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών του 2022, που είναι προγραμματισμένο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ως απάντηση στην εισβολή. (AFP μέσω Inquirer Sports)

2 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός ανακοινώνει ότι κατέλαβε τη Χερσώνα (CNN)
Μέλη του Κινήματος για την Ελεύθερη Παπούα σκοτώνουν με σφαίρες 8 άτομα στον Πύργο Τηλεπικοινωνιών της Telkomsel στην Πουντσάκ στην Δυτική Παπούα της Ινδονησίας. (U.S. News & World Report)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Ρωσική οικονομική κρίση 2022
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαιρεί επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank και VEB.RF. (Reuters)
Οι ρωσικές μετοχές υφίστανται μια συνολική εξάλειψη της αξίας τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, χάνοντας 70 δισεκατομμύρια $5 σε δύο εβδομάδες. Οντότητες όπως η Gazprom και η Lukoil έχουν χάσει σχεδόν όλη την αξία τους. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρωσία, είχε κεφαλαιοποίηση αγοράς 102 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έξι μήνες, αλλά η αξία των μετοχών σε κυκλοφορία είναι επί του παρόντος μικρότερη από 190 εκατομμύρια δολάρια. (Bloomberg) (Barron's)

Καταστροφές και ατυχήματα

Ένα ρουμανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-21 από την 86η Αεροπορική Βάση, που εκτελούσε αποστολή αεροπορικής περιπολίας πάνω από την Ντομπρούγια, εξαφανίζεται από τα ραντάρ, και ένα ελικόπτερο διάσωσης IAR 330 που στάλθηκε σε αποστολή αναζήτησης και διάσωσης εξαφανίζεται επίσης. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνει αργότερα ότι το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην Γκουρά Ντομπρογκέι, σκοτώνοντας και τα επτά μέλη του πληρώματος που επέβαιναν. Η τύχη του MiG-21 και του πιλότου του είναι ακόμα άγνωστη. (Reuters)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Ισπανία ξεπερνά τις 100.000 θανάτους από COVID-19. (ABC.es)

Διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις στη Ρωσο-Ουκρανική κρίση 2021–2022, Διεθνείς αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή του 2022 στην Ουκρανία
Σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν σήμερα, αναβάλλονται. (TASS)
Η ρωσική αντιπροσωπεία φτάνει στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης. (CNN) (News.am)
Σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις παραδόσεις τραπεζογραμματίων ευρώ στη Ρωσία από τις 12 Μαρτίου, με εξαιρέσεις για ιδιώτες και τα μέλη των οικογενειών τους στη Ρωσία, καθώς και για διπλωματικές αποστολές με νόμιμη ασυλία. (TASS)

Νόμος και έγκλημα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από το 2013, συμπεριλαμβανομένων κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (Business Insider)

Αθλητισμός

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή απαγορεύει στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν στους επερχόμενους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο αφού αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι θα αγωνιστούν παρά την εισβολή στην Ουκρανία, λαμβάνοντας μέρος ως «ουδέτερες χώρες».(The Independent) (Axios)

3 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο κυβερνήτης της Τσέρνιχιβ λέει ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άλλοι τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή σε κατοικημένες περιοχές στο Τσέρνιχιβ. (National Post) (US News) (NDTV)
Δεκατρείς φοιτητές σκοτώνονται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο όταν ρωσική οβίδα έπληξε κοιτώνα στην Ακαδημία Πολιτισμού του πανεπιστημίου. Πέντε αλλοδαποί φοιτητές είναι μεταξύ των νεκρών, μεταξύ των οποίων τέσσερις Κινέζοι και ένας Ινδός φοιτητής. (Taiwan News)
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες λέει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της εισβολής. (Al Jazeera)

Διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις στη Ρωσο-Ουκρανική κρίση 2021–2022, Διεθνείς αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή του 2022 στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει ξεκινήσει. (The Tribune India)
Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι υπογράφει επιστολή για να υποβάλει επίσημη αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Barron's)
Η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου ανακοινώνει ότι η Μολδαβία υποβάλλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. (Jerusalem Post)

Πολιτική και εκλογές

Αρμενική προεδρική εκλογή 2022
Η Αρμενική Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Βαχάγκν Χατσατουριάν στον δεύτερο γύρο ως τον Πρόεδρο της χώρας. (RFE/RL)

Αθλητισμός

Η UEFA ανακοινώνει ότι απέκλεισε τη Λευκορωσία από τη διοργάνωση διεθνών αγώνων λόγω του ρόλου της στην εισβολή στην Ουκρανία. (Bleacher Report)

4 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο Πυρηνικός Σταθμός Ζαπορίζια στο Ενερχοντάρ πιάνει φωτιά μετά από βομβαρδισμούς από ρωσικά στρατεύματα. Η φωτιά σβήστηκε αργότερα. (Reuters) (NDTV)
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. (BBC News)
Η Τσεχική Δημοκρατία επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες καθώς χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες συρρέουν στη χώρα. (Novinky)
Αντιδράσεις στη Ρωσο-Ουκρανική κρίση 2021–2022
Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι δεν θα κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, καθώς μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω κλιμάκωση, επιτρέποντας στα κράτη του ΝΑΤΟ να πυροβολούν πιθανά ρωσικά αεροσκάφη στην περιοχή. (FOX News)
Ένοπλοι που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνουν τουλάχιστον 61 άτομα και τραυματίζουν άλλα 196 κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σε ένα σιιτικό τζαμί στο Πεσαβάρ του Πακιστάν. (CNN)

Επιστήμη και τεχνολογία

Η Ρωσία αποκλείει την πρόσβαση στους ιστότοπους ξένων εταιρειών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση BBC News, Voice of America, Deutsche Welle και Radio Free Europe/Radio Liberty για διάδοση των αποκαλούμενων «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποκλείει επίσης την πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter για τον ίδιο λόγο. (Reuters) (Politico) (Meduza )

Αθλητισμός

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022
Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων διεξάγεται στο Πεκίνο. (NPR)

5 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στα περίχωρα του Τσέρνιχιβ, πέφτοντας σε κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας. (CNN)
Ένα ρωσικό Sukhoi Su-34 καταρρίφθηκε στην Περιφέρεια Τσέρνιχιβ και ένας από τους πιλότους του είναι αιχμάλωτος από τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο άλλος πιλότος πέθανε. (Ukranews) (India Today)
Τα ρωσικά στρατεύματα αποκτούν τον έλεγχο της Μποροντιάνκα στην Περιφέρεια Κιέβου έπειτα από πολυήμερους βομβαρδισμούς από αέρος. Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν ένα ψυχιατρείο στην πόλη που φιλοξενεί 670 ασθενείς. Το νοσοκομείο βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο. (CNN) (Sky News)
Ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις ανακτούν τον έλεγχο του Μικολάιβ και κατάσχουν εξοπλισμό του ρωσικού στρατού. (The Kyiv Independent)
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λέει ότι η προσφυγική κρίση έχει γίνει πλέον η μεγαλύτερη και ταχύτερη έξοδος ανθρώπων στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. (Fox News)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία ισοδυναμούν με "κήρυξη πολέμου" και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο. (Reuters)
Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χθεσινή σφαγή, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 61 άτομα στο Πεσαβάρ. (CNN)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η PayPal αναστέλλει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία, επικαλούμενη τη "βίαιη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία". Η Inditex ανακοινώνει επίσης ότι κλείνει και τα 502 καταστήματά της στη Ρωσία, τα οποία απασχολούν γύρω στις 9.000 άτομα. (BBC News)
Visa και Mastercard αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την "απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία". Η Visa λέει ότι θα διακόψει τις συναλλαγές "τις επόμενες ημέρες" και ότι μόλις επιβληθεί πλήρης απαγόρευση, οι τραπεζικές κάρτες που εκδίδονται στη Ρωσία δεν θα λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό. (The Independent)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Από τουλάχιστον 10 ανεμοστρόβιλους που πλήττουν τις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνονται έξι άτομα. (WHO-TV)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Νότια Κορέα αναφέρει ρεκόρ 216 θανάτων από COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θανάτων σε εθνικό επίπεδο σε 8.796. Η χώρα ξεπερνά επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19. (The Korea Herald)

Διεθνείς σχέσεις

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συναντά τον Ρώσος πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για να συζητήσουν την εισβολή καθώς και την πιθανή κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία. Ο Μπένετ είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που συναντήθηκε προσωπικά με τον Πούτιν από την έναρξη της εισβολής. (Jerusalem Post) (Axios)
Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει βαλλιστικό πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας τέσσερις ημέρες πριν από τις επικείμενες Νοτιοκορεατικές εκλογές. Αυτή είναι η ένατη δοκιμή που πραγματοποιεί φέτος η Βόρεια Κορέα. (CNBC )
Το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και η Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, αδερφοποιούνται. (Azerbaijan News Gazette)

Νόμος και έγκλημα

Στη διάρκεια αγώνα του μεξικανικού πρωταθλήματος μεταξύ της Κερέταρο και της Άτλας, ξεσπούν άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών, με αποτέλεσμα 26 τραυματίες. (The York Times)

6 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν θα επιτίθεται πλέον σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. (Politico EU)
Ο Ουκρανικός στρατός λένε ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 11.000 ρωσικά στρατεύματα από την έναρξη της εισβολής, ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε την Τετάρτη ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. (Reuters)
Ένας 19χρονος Παλαιστίνιος μαχαιρώνει έναν Ισραηλινό αστυνομικό στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον του δράστη, σκοτώνοντάς τον. Ένας από τους αστυνομικούς τραυματίζεται από φιλικά πυρά. (The Times of Israel) (Al Jazeera)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 2022
H Ουκρανία αναστέλλει όλες τις εξαγωγές σε σίκαλη, βρώμη, φαγόπυρο, κεχρί, ζάχαρη, αλάτι και το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος και προϊόντων κρέατος που είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς η χώρα αναμένει κακή σοδειά και ελλείψεις τροφίμων. (Dzerkalo Tyzhnia)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Οι Νήσοι Τσάταμ κοντά στη Νέα Ζηλανδία αναφέρουν το πρώτο κρούσμα COVID-19. (TVNZ)

7 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Η Ουκρανία λέει ότι σκότωσε τον στρατηγό Βιτάλι Γκερασίμοφ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην προσάρτηση της Κριμαίας , στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, και στην Δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας, στην Περιφέρεια Χάρκοβο. Είναι ο δεύτερος στρατηγός που σκοτώθηκε από ουκρανικές δυνάμεις μετά τον Αντρέι Σουχοβέτσκι. (Ukrinform) (The Independent)
Η Ρωσία και η Ουκρανία έθεσαν άλλη μια εκεχειρία για να επιτρέψουν την αποάκρυνση αμάχων σε ορισμένες πόλεις. (ABC News)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση 2021–2022
Η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ αυξάνεται στα 139,13 $ ανά βαρέλι, η υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2008, εν μέσω διαταραχών του εφοδιασμού και της απειλής απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου. (Reuters)
Οι αγορές μετάλλων καταγράφουν νέα υψηλά. Το αλουμίνιο και το νικέλιο καταγράφουν τιμή ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε περίπου 4.000 $ και 55.000 $ ανά τόνο, αντίστοιχα. Οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν κατά 90% στις ενδοημερήσιες συναλλαγές. Ο χαλκός κατέγραψε επίσης νέα υψηλά, στα 10.845 $ ανά τόνο, ενώ ο λευκόχρυσος έφτασε τα 3.440 $ ανά ουγγιά. Η Ρωσία είναι ουσιαστικός παραγωγός όλων αυτών των μετάλλων και η αγορά αναμένει ελλείψεις σε αυτά τα εμπορεύματα καθώς η χώρα πλήττεται από περαιτέρω κυρώσεις. (Reuters) (Reuters 2) (Barron's)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένα άτομο πεθαίνει και επτά μέλη του πληρώματος διασώζονται έπειτα από την ανατροπή αλιευτικής τράτας στη Βόρεια Θάλασσα ενώ ταξίδευε στη Νορβηγία, σύμφωνα με την Νορβηγική Ακτοφυλακή. (BBC News)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Νέα Υόρκη τερματίζει επίσημα τις υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία καθώς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εσωτερικούς χώρους για εστιατόρια, μπαρ και θέατρα. (The New York Times) (WNYW-TV)
Ο αριθμός των θανάτων λόγω COVID-19 παγκοσμίως ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια. (The New York Times)

Διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιούν τρίτο γύρο συνομιλιών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, και οι δύο χώρες αναφέρουν ότι σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Ένας τέταρτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. (ANI) (Times of Israel) (Daily Sabah) (Deccan Κήρηξ)
Ανακοινώνεται ότι Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα την Πέμπτη. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής. (Politico EU)

Νόμος και έγκλημα

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της Πράξης Κατά του Λυντσαρίσματος Έμετ Τιλ, ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει το λιντσάρισμα ομοσπονδιακό έγκλημα στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα υπογραφεί και από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. (NPR)

8 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. (Wall Street Journal)
Σε επίθεση ληστών κατά αυτοκινητοπομπής του νιγηριανού στρατού που μετέφερε τον αναπληρωτή κυβερνήτη της πολιτείας, Νταμπάι Γιόμπε o ίδιος επιζεί αλλά 19 στρατιώτες σκοτώνονται. Η συνοδεία έφτανε προς το Ουασάνγκου/Ντάνκο όταν σημειώθηκε η επίθεση. (Reuters)
Σε ενέδρα ενόπλων σκοτώνονται 62 άτομα από ομάδα επαγρύπνησης στην πολιτεία Κέμπι. (Reuters)
Ένας μαχητής που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος – Επαρχία Χορασάν ανατινάζεται στην πόλη Σίμπι του Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν . Η επίθεση σκοτώνει πέντε ανθρώπους και τραυματίζει τριάντα. Μπορεί να ήταν μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου Αρίφ Αλβί. (Φωνή της Αμερικής)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Διεθνείς κυρώσεις κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου
Η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει επίσης ότι θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους. (CBS) (Politico)
Λόγω της πανικού αγοράς των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης νικελίου, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από το $100.000 ανά τόνο για πρώτη φορά, και τα οποία διπλασιάστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα , το London Metal Exchange αναστέλλει όλες τις συναλλαγές νικελίου. (Reuters) (Reuters 2)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Στην Αυστραλία ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κουίνσλαντ και την Νέα Νότια Ουαλία αυξάνεται σε 20. (GlobalNews)

9 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσo-ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή καταστρέφεται ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 17 άτομα. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούνται. (Business Insider) (AP) (The Chicago Tribune) (Sky News)
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της εισβολής. Οι περισσότεροι έχουν πάει στη γειτονική Πολωνία, με τις Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να δέχονται επίσης αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων η καθεμία. (DW)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον κηρύσσει την Αυστραλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών στη χώρα. (ABC News Australia)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Αυστρία αναστέλλει το καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό για την COVID-19 μία εβδομάδα πριν τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή προστίμων έως και 3.600 ευρώ για όσους δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή. Η αναστολή της εντολής θα επανεξεταστεί σε τρεις μήνες. (Politico)

Πολιτική και εκλογές

Προεδρικές εκλογές Νότιας Κορέας 2022
Στις νοτιοκορεάτικες προεδρικές εκλογές νικητής αναδεικνύεται με οριακή διαφορά ο Γιουν Σουκ-γιολ. (The New York Times)

Επιστήμη και τεχνολογία

Το ναυάγιο του πλοίου του Έρνεστ Σάκλετον Endurance, το οποίο βυθίστηκε το 1915, ανευρίσκεται στο βυθό της Θάλασσας Γουέντελ. (The New York Times)

10 Μαρτίου

Οικονομία και επιχειρήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχεται ότι οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη Ρωσία. Ωστόσο, χαρακτήρισε επίσης παράνομες τις κυρώσεις και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία θα αναδυθεί ισχυρότερη και θα λύσει τα προβλήματα. (Reuters) (Sky News)
Η Ρωσία εισάγει αντίποινα κατά των περισσότερων ξένων χωρών, με εξαίρεση τα μέλη της υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Μέχρι το τέλος του έτους θα απαγορευθούν και οι εξαγωγές περισσότερων από 200 ειδών, κυρίως τεχνικών και αγροτικών συσκευών. (Interfax Ρωσία)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Το Νίουε αναφέρει το πρώτο κρούσμα COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας σε ένα άτομο που ταξίδεψε από τη Νέα Ζηλανδία και το οποίο είχε βγει αρνητικό σε τεστ πριν από την αναχώρηση. (The Guardian)

Διεθνείς σχέσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα πραγματοποιούν συνομιλίες στην Άγκυρα της Τουρκίας. Αυτές είναι οι συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από την εισβολή του 2022. Δεν επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός, αλλά συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. (Reuters)
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης. (The Moscow Times) (TASS)

Πολιτική και εκλογές

Ουγγρική προεδρική εκλογή 2022
Η Καταλίν Νόβακ από το κόμμα Fidesz εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ουγγαρίας από την Εθνοσυνέλευση. (Bloomberg)
Προεδρικές εκλογές Νότιας Κορέας 2022
Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιουν Σουκ-γιόλ επιβεβαιώνεται ότι κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές με ποσοστό 48,59% των ψήφων. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Νότιας Κορέας στις 10 Μαΐου. (BBC News)

Αθλητισμός

Η βρετανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη και ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, δεσμεύοντας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η ομάδα του που παίζει στην Πρέμιερ Λιγκ δεν θα μπορεί να πουλήσει άλλα εισιτήρια για αγώνες, το εμπορικό κατάστημα της θα κλείσει και δεν θα μπορεί να αγοράζει ή να πουλάει παίκτες στην αγορά μέχρι να πουληθεί ο σύλλογος. (BBC News)

11 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-oυκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ρωσικά στρατεύματα απάγουν τον δήμαρχο της Μελιτόπουλης Ιβάν Φεντόροφ και τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Η σύλληψη του δημάρχου επιβεβαιώνεται από υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. (BBC News)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Πυρκαγιές το 2022
Οι πυρκαγιές στην Κομητεία Ουλτζίν αυξήθηκαν σε 24.000 εκτάρια, καθιστώντας αυτές τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιστορία της Νότιας Κορέας. (Korea Herald)

Διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022
Διεθνείς κυρώσεις κατά τον Ρωσο-ουκρανικό Πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι θα ανακαλέσει το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας του πιο ευνοούμενου κράτους σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ομάδα των Επτά. Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης όλες τις εισαγωγές ρωσικών θαλασσινών, αλκοόλ και διαμαντιών. Επίσης θα γίνει απαγόρευση σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία από Αμερικανούς πολίτες· και θα ποινικοποιηθεί η εξαγωγή τραπεζογραμμάτιων των ΗΠΑ στη Ρωσία. (AP) (Reuters)
Η ΕΕ ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, θα απαγορεύσει την εξαγωγή ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία από κρυπτονομίσματα της Ρωσίας. (Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής, και γίνεται το νεότερο άτομο που υπηρέτησε ως πρόεδρος. (Reuters)

Επιστήμη και τεχνολογία

Ο 2022 EB5, ένας μικρός αστεροειδής 0,8-2 μέτρων που ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Κονκόλι, εκρήγνυται σε μια αβλαβή βολίδα πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό νότια του Γιαν Μάγιεν στις 21:22 UTC. Αυτός είναι ο μικρότερος αστεροειδής που έχει ανακαλυφθεί πριν από την πρόσκρουση. (Minor Planet Mailing List)

12 Μαρτίου

Οικονομία και επιχειρήσεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώνει ότι η διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει σε αναστολή τουλάχιστον έως τις 18 Μαρτίου λόγω των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή. ("The Wall Street Journal")

Καταστροφές και δυστυχήματα

Τουλάχιστον 61 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 54 τραυματίζονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώνεται στην επαρχία Λουαλάμπα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. (Al Jazeera)

Νόμος και έγκλημα

Θανατική ποινή στον κόσμο
Η Σαουδική Αραβία εκτελεί 81 άτομα, καθιστώντας τη την μεγαλύτερη εκτέλεση στην Ιστορία της αραβικής χώρας, ξεπερνώντας τον Ιανουάριο του 1980 , οπότε είχαν εκτελεστεί μαζικά 63 μαχητές που καταδικάστηκαν σε θάνατο για την απόπειρα να καταλάβουν το μεγάλο τζαμί Μαστζίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα.

(Time)

Πολιτική και εκλογές

Προεδρική εκλογή στο Τουρκμενιστάν 2022
Διεξάγεται προεδρική εκλογή στο Τουρκμενιστάν, με τον Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ να αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν για να διαδεχθεί τον πατέρα του, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. (Al Jazeera)

Αθλητισμός

Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο ξεπερνά τον Γιόζεφ Μπίτσαν ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο άθλημα, όπως καταγράφηκε από τη FIFA, αφού σημείωσε το 806ο και το 807ο του γκολ σε έναν αγώνα για την Premier League της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Τότεναμ Χότσπερ. (The Indian Express)

13 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Αναφέρεται χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Πόπασνα της Λουχάνσκ. (Ukrayinska Pravda)
Ο Αμερικανός πρώην δημοσιογράφος και φωτοειδησεογράφος των The New York Times Μπρεντ Ρενό, σκοτώνεται από τα πυρά του ρωσικού στρατού στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο. Ο επίσης Αμερικανός συνάδελφός του τραυματίζεται. (Jerusalem Post)
Οι Ρώσοι εγκαθιστούν για νέα δήμαρχο στη Μελιτόπολη την Αλίνα Ντανιλτσένκο, μετά την απαγωγή του Ιβάν Φεντόροφ. Το δημοτικό συμβούλιο αρνείται να αναγνωρίσει τη νέα δήμαρχο και ζητά από τις αρχές της Ουκρανίας να την παραπέμψουν σε δίκη για προδοσία. (Sky News) (Ukrayinska Pravda)
Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για 2.187 νεκρούς πολίτες στη Μαριούπολη. (Ukrayinska Pravda)
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο ανακοινώνει ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. (Axios)
Σε ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία σκοτώνονται 35 άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 134. (USA Today)
Εξέγερση στο Βόρειο Τσαντ
Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Τσαντ συναντά 44 διαφορετικές ένοπλες ομάδες ανταρτών και αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Μέτωπο για την Αλλαγή και τη Συμφωνία στο Τσαντ, Κίνημα για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στο Τσαντ και την Ένωση Δυνάμεων για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στη Ντόχα του Κατάρ για ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Πρόεδρος του Τσαντ Μαχαμάτ Ντεμπί, ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα είναι το πρώτο βήμα προς τη συμφωνία για ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. (ABC News) (France24)
Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο λέει ότι απελευθέρωσε εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου και έχει χορηγήσει αμνηστία σε αρκετούς εξέχοντες ηγέτες ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες. (France24)

Τέχνες και πολιτισμός

75α Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας
Πραγματοποιούνται τα 75α Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας, με την ταινία The Power of the Dog να κερδίζει βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. (BBC)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Γύρω στους 12 άνθρωποι στη Μοζαμβίκη πέθαναν μετά τον τροπικό κυκλώνα Γκόμπε που έπληξε τις επαρχίες Ναμπούλα και Ζαμπέζια. (Phys.org)

Νόμος και έγκλημα

Διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις 2022 στη Ρωσία
Περί τους 250 αντιπολεμικοί διαδηλωτές τίθενται υπό κράτηση στη Ρωσία επειδή εναντιώθηκαν στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. ("The Moscow Times")

Πολιτική και εκλογές

Βουλευτικές εκλογές Κολομβίας 2022
Οι Κολομβιανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη του Κογκρέσου. (France 24)

Αθλητισμός

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2022
Η τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται στο Πεκίνο. (CBC)

14 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. (BBC News) (Forbes) (Al Jazeera)
Σε πλήγμα της ρωσικής αεροπορίας σε πύργο της τηλεόρασης στο Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας σκοτώνονται τουλάχιστον 9 άτομα, όπως αναφέρει ο κυβερνήτης του Ρίβνε. (Reuters)
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περί τις 161.000 άτομα στην Υεμένη αναμένεται να αντιμετωπίσουν λιμό το δεύτερο μισό της χρονιάς. (Bloomberg)

Νόμος και έγκλημα

Διαμαρτυρίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Μαρίνα Οβσιανίκοβα διακόπτει το ζωντανό πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού Channel One Russia, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει "Όχι πόλεμος" και "Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα, αυτοί σας λένε ψέματα εδώ", και αμέσως συλλαμβάνεται. (MSN)
Το Καμερούν γίνεται η 5η χώρα της Αφρικής που απαγορεύει το κάπνισμα ναργιλέ. (Africanews)

15 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση του Κιέβου και οι τοπικές αρχές επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας γιάρκειας 35 ωρών, από τις 20:00 τοπική ώρα (18:00 UTC). (Reuters)
Ο εικονολήπτης του Fox News Πιέρ Ζακρζέβσκι και η παραγωγός Αλεξάντρα Κουβσίνοβα σκοτώνονται , ενώ ο πολεμικός ανταποκριτής Μπέντζαμιν Χολ τραυματίζεται, ενώ καλύπτουν τον πόλεμο μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στη Χορένκα στο Κίεβο. (The Guardian)
Ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ΜΕΘ νοσοκομείου και παίρνουν ομήρους 400 άτομα. (BBC)
Επιβεβαιώνεται ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας. (The Nation)
Σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες ανέρχεται το κύμα από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. (The Independent)

Οικονομία και επιχειρήσεις

Το Πουέρτο Ρίκο εξέρχεται από τη χρεοκοπία έχοντας ολοκληρώσει την μεγαλύτερη ανασυγκρότηση δημόσιου χρέους στην αμερικανική ιστορία. (NBC News)
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράφει ένα νομοσχέδιο για προϋπολογισμό ύψους 1,5 τρις δολαρίων, από τα οποία τα 13,6 δις είναι οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. (The Hill)

Διεθνείς σχέσεις

Αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Επαναλαμβάνεται ο 4ος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί χθες για τεχνικούς λόγους. (The Quint) (CBS News)
Η Ρωσία ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν και πολλών αξιωματούχωμ από τις ΗΠΑ, σε αντίποινα για τις αντίστοιχες αμερικανικές κυρώσεις.(Sky News)
Απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία για τον πρωθυπουργό του Καναδά και πολλούς άλλους Καναδούς αξιωματούχους. (CBC News)
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.(CNN)
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει ότι είναι αδύνατο η χώρα του να γίνει μέλος του NATO. (The Independent)
Η Ρωσία αποχωρεί επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. (Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Αντιδράσεις στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει ομόφωνα ένα δικομματικό ψήφισμα που κηρύσσει τον Ρώσος πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και ζητά την έρευνά εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. (Reuters)
Προεδρική εκλογή στο Τουρκμενιστάν 2022
Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ εκλέγεται ως Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. (AP)

16 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουόλας δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να προμηθεύει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak. (Reuters)
Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να σκοτώνουν με πυροβολισμούς δέκα άτομα που βρίσκονταν στην ουρά για να πάρουν ψωμί στην πόλη Τσερνίχιβ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι πίσω από τις εκτελέσεις κρύβονται ρωσικές δυνάμεις. (Sky News) (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τις ακτές της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εκδίδονται προειδοποιήσεις για τσουνάμι και εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Τόκιο. (NDTV)

Διεθνείς σχέσεις

Η Ρωσία εκδιώκεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. (Associated Press)
Ο στρατός της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο, ο οποίος εξερράγη πρόωρα. (Reuters)

Νόμος και έγκλημα

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διατάζει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την εισβολή στην Ουκρανία.

(Reuters)

Πολιτική και εκλογές

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ προτείνει σειρά μεταρρυθμίσεων στο εθνικό κοινοβούλιο , όπως την επανίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη μείωση στα απαιτούμενα για να ιδρύονται πολιτικά κόμματα από 20.000 σε 5.000 μέλη, στη μείωση του αριθμού των βουλευτών που διορίζονται από τον πρόεδρο και την επαναφορά τριών περιφερειών, οι οποίες είχαν συγχωνευτεί τη δεκαετία του '90. Αναφέρει ότι σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να μετακινηθεί το τρέχον πολιτικό σύστημα από "υπερπροεδρική" σε Προεδρική Δημοκρατία με ισχυρό κοινοβούλιο. (Reuters)

17 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ναυτικές αρχές του Παναμά αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει πλήξει τρία πολιτικά σκάφη με σημαία Παναμά στη Μαύρη Θάλασσα από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου), από τα οποία το ένα βυθίστηκε. Δεν αναφέρονται αμέσως απώλειες. (Reuters)

18 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Εννέα άνθρωποι σκοτώνονται αφού χτυπήθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια. (National Post)
Σε ρωσική αεροπορική επίθεση με πυραύλους καταστρέφεται ένα στρατόπεδο του [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας|Ουκρανικού στρατού]] στο Μικολάιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 στρατιώτες, ενώ πολλοί άλλοι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από συντρίμμια. (Sky News)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Η Γέφυρα Τσανάκκαλε 1915, που συνδέει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ήπειρο στην Τουρκία, δίνεται στην κυκλοφορία. Ξεπερνά τη Γέφυρα Ακάσι Καΐκιο της Ιαπωνίας ως η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. (CNN)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Τέσσερα μέλη του πληρώματος σκοτώνονται καθώς ένα αεροσκάφος των Ηνωμένες Πολιτείες Πεζοναυτών MV-22B Osprey συντρίβεται στο Μπέιαρν της Νορβηγίας, ενώ συμμετείχε σε στρατιωτική άσκηση του NATO με την επωνυμία Ψυχρή Απάντηση. (NRK) -Νορβηγία/ (CBS News)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της COVID-19 στα διεθνή ταξίδια. (Centre for Aviation)
Ο Ισημερινός τερματίζει τους περιορισμούς στις δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις που έχουν καθοριστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, αφού η χώρα έχει εμβολίασε το 85% του πληθυσμού της. (Reuters)
Το Χονγκ Κονγκ ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κρούσματα COVID-19. (CBC)

Διεθνείς σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοινώνει ότι η Ισπανία υποστηρίζει την πρόταση του Μαρόκου να αναγνωρίσει τη Δυτική Σαχάρα ως αυτόνομο μαροκινό έδαφος για πρώτη φορά, καθώς θεωρεί ότι είναι «η πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση» για την επίλυση της σύγκρουσης. (The New York Times)

19 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ρωσία αναφέρει ότι την Παρασκευή χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην Ουκρανία τον υπερηχητικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal προκειμένου να καταστρέψει μια εγκατάσταση για αποθήκευση όπλων στην περιοχή Ιβανο-Φράνκιβσκ. (Reuters)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Στη διάρκεια σύγκρουσης λεωφορείου με φορτηγό σκοτώνονται 22 άτομα και περισσότερα από 38 τραυματίζονται στη Μελέλα Κιμπαόνι στην περιφέρεια Μορογκόρο της Τανζανίας. (Al Jazeera)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Κίνα αναφέρει τον πρώτο της θάνατο από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2021. (ABC News)

Πολιτική και εκλογές

Πολιτική της Αυστραλίας
Πολιτειακές εκλογές Νότιας Αυστραλίας 2022
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το Εργατικό Κόμμα του Πίτερ Μαλινάουσκας κερδίζει την πλειοψηφία. (ABC News Australia)
Προεδρικές εκλογές Ανατολικού Τιμόρ 2022
Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι στο Ανατολικό Τιμόρ για την εκλογή προέδρου. (Reuters)
Ο Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ ορκίζεται ως Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. (Yeni Şafak)

20 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης λέει ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απελάσει βίαια «αρκετές χιλιάδες» άτομα σε στρατόπεδα και απομακρυσμένες πόλεις στη Ρωσία . (Reuters) (CNN)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται έπειτα από τη σύγκρουση πορθμείου με πλοίο και τη βύθισή του στο Μπανγκλαντές. (Reuters)
Πέντε άνθρωποι πεθαίνουν όταν ένα αλιευτικό σκάφος πλήττεται από κύμα στα ανοιχτά του Βόρειου Ακρωτηρίου στη Νέα Ζηλανδία. (Stuff)
Από την κατάρρευση ορυχείου στο Οζγκόν κοντά στην Περιοχή Ος στην Κιργιζία σκοτώνονται τρία άτομα. (AKIPress)

Νόμος και έγκλημα

Ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε πλήθος που ετοιμάζεται να γιορτάσει το καρναβάλι στο Στρεπί-Μπρακενί του Βελγίου, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας γύρω στα 40 άλλα. (BBC News)

Πολιτική και εκλογές

Προεδρικές εκλογές Ανατολικού Τιμόρ 2022
Τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος Ζοζέ Ράμος Όρτα προηγείται του σημερινού προέδρου Φρανσίσκο Γκουτέρες. (The Sydney Morning Herald)

21 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σε ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό καταστρέφεται ένα εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άτομα.(The Washington Post)
Η Ρωσία δίνει στην Ουκρανία τελεσίγραφο να παραδώσει την πόλη Μαριούποή έως τις 5 π.μ. (3 π.μ. ώρα UTC). (The Guardian)
Η Ουκρανία απορρίπτει το τελεσίγραφο της Μόσχας. (BBC News)
Σε ενέδρα τζιχαντιστών στην επαρχία Γκουρμά της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώνονται 13 στρατιώτες. (The Guardian)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Πτήση 5735 της China Eastern Airlines
Από τη συντριβή αεροσκάφους τύπου Boeing 737NG που μετέφερε 132 άτομα στην Γκουανζί της Κίνας εκφράζονται φόβοι ότι δεν υπάρχουν επιζώντες. (CNN)

Διεθνείς σχέσεις

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τη γενοκτονία των Ροχίνγκια από το στρατό της Μιανμάρ. (Reuters)

Επιστήμη και τεχνολογία

Ρωσικό δικαστήριο απαγορεύει το Facebook και το Instagram, τα οποία ήδη έχουν μπλοκαριστεί μερικές μέρες πριν, για "εξτρεμισμό". (The Moscow Times)

22 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι απέκτησαν ξανά τον έλεγχο της πόλης Μακαρίβ, που είναι ένα προάστιο κοντά στο Κίεβο. (BBC News)
Τέσσερα άτομα σκοτώνονται και άλλα δύο τραυματίζονται σε επίθεση με εμβολισμό από όχημα και μαζικό μαχαίρωμα στην Μπεερσεμπά του νότιου Ισραήλ. Ο δράστης σκοτώνεται από τα πυρά ενός οδηγού λεωφορείου και ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. (Haaretz)

Νόμος και έγκλημα

Δύο εκπαιδευτικοί σκοτώνονται σε επίθεση 18χρονου μαθητή με μαχαίρι σε σχολείο στην πόλη Μάλμε της Σουηδίας. Ο δράστης συλλαμβάνεται. (BBC News)

Πολιτική και εκλογές

44ο Κοινοβούλιο του Καναδά
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοινώνει ότι έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ του Φιλελεύθερου Κόμματος με το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα. (CTV News)

23 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώνεται σε βομβαρδισμό της επαρχίας Ποντίσλκι στο Κίεβο.(BBC News)
Εμφύλιος Πόλεμος της Σομαλίας
Δύο Κενυάτες φρουροί και ένας Σομαλός αστυνομικός σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυροβολισμούς από τον Αλ Σεμπάμπ ένοπλοι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Δύο από τους δράστες σκοτώνονται επίσης. Αρκετοί ακόμη άνθρωποι τραυματίζονται. Όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο έχουν ανασταλεί. (Reuters)
Δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάσσονται στοχεύοντας ένα όχημα που μετέφερε την πολιτικό Αμινά Μοχάμεντ Αμπντί στο Μπελέντουεϊν, σκοτώνοντας την ίδια και άλλα 47 άτομα. Τουλάχιστον 105 άλλα τραυματίζονται. (Reuters)

Υγεία και περιβάλλον

Πανδημία COVID-19
Η Νότια Κορέα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19. (Sky News)

Διεθνείς σχέσεις

Η Πολωνία απελαύνει 45 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία για «κατασκοπευτικές δραστηριότητες». (Rzeczpospolita)
Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για επαφές με διεθνείς οργανισμούς, παραιτείται από τη θέση του και εγκαταλείπει τη Ρωσία. (Reuters)

24 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σε ρωσική αεροπορική επίθεση σε ταχυδρομικό γραφείο στο Χάρκοβο σκοτώνονται 6 πολίτες. (Times of Israel)
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καλεί την αιθιπική κυβέρνηση να διερευνήσει ένα αεροπορικό χτύπημα σε σχολείο που χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο στην Ντεντεμπίτ, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 57 άτομα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, πρόκειται για έγκλημα πολέμου. (Africanews)
Τρία άτομα σκοτώνονται και άλλο ένα τραυματίζεται σε επίθεση που σημειώνεται σε αυτοκινητοπομπή του Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών στην πολιτεία Τζονγκλέι του Νότιου Σουδάν. (Reliefweb)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένα 14χρονο αγόρι πεθαίνει εέπιτα από πτώση από πύργο στο θεματικό πάρκο ICON στο Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ. (AP)

Διεθνείς σχέσεις

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να δοκίμασε έναν ICBM για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2017, όταν δοκίμασαν το Hwasong-15 . Ο πύραυλος, ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να φτάσει στο Γκουάμ, εκτοξεύτηκε προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. (NPR)
Αίρονται από την Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (UEMOA) οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί τον Ιανουάριο κατά της χούντας στο Μάλι, λόγω της καθυστέρησης στη διεξαγωγή εκλογών. (Reuters)

25 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Ρωσία δηλώνει ότι χρησιμοποίησε πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr κοντά στο Κίεβο. (Reuters)
Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλέον πλήρως τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που είχαν καταλάβει στην Ουκρανία. (The New York Times)
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαιώνει ότι η Λευκορωσία "δεν έχει σχέδια να πολεμήσει στην Ουκρανία". Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στον πόλεμο εάν εξαπολυθεί επίθεση εναντίον της. (TASS)
Η Ρωσία λέει ότι η πρώτη φάση της εισβολής έχει ολοκληρωθεί. (BBC News)
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενημερώνει τα επίσημα στοιχεία των απωλειών του στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε δράση και 3.825 άλλοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στις 24 Φεβρουαρίου. (Eurasian Times)

Διεθνείς σχέσεις

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας επιβεβαιώνει ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε χθες έναν ICBM, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είναι ο Hwasong-17. (Yonhap)
Η κρατική εταιρεία VR Group της Φινλανδίας ανακοινώνει ότι θα αναστείλει όλες τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες Riihimäki–Αγία Πετρούπολη, που συνδέει το Ελσίνκι και την Αγία Πετρούπολη, στις 28 Μαρτίου. Η αναστολή θα κλείσει μια από τις τελευταίες διαδρομές δημόσιων συγκοινωνιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Ρώσους. (Al Arabiya)

26 Μαρτίου

Καταστροφές και δυστυχήματα

Στις Φιλιππίνες, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανεβάζει την κατάσταση συναγερμού του Ηφαιστείου Ταάλ στο επίπεδο 3 μετά τη βραχύβια φρεατομαγματική έκρηξη που είχε το ηφαίστειο. (CNN Φιλιππίνων)

Διεθνείς σχέσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει σε ομιλία του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Σε απάντηση σε αναφορές ότι η δήλωση αποτελεί έκκληση για αλλαγή καθεστώτος, ο Λευκός Οίκος δημοσιεύει αργότερα μια δήλωση λέγοντας ότι «Ο Μπάιντεν εννοούσε ότι δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία επί των γειτόνων του ή επί της περιοχής. Δεν εννοούσε την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος». Σε απάντηση στη δήλωση του Μπάιντεν, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι αυτή είναι επιλογή του ρωσικού λαού. (CNN) (The Hill)

Πολιτική και εκλογές

Γενικές εκλογές Μάλτας 2022
Οι Μαλτέζοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν μέλη του Κοινοβουλίου. (Euronews)

27 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ισραηλινο–παλαιστινιακή σύρραξη
Δύο αστυνομικοί σκοτώνονται και άλλα 12 άτομα τραυματίζονται στη διάρκεια επεισοδίου με μαζικούς πυροβολισμούς από δύο ενόπλους που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος σε στάση λεωφορείου στην πόλη Χαντέρα του Ισραήλ. Οι δράστες πέφτουν νεκροί από πυρά. (Reuters) (Times of Israel)

Τέχνες και πολιτισμός

94η απονομή των βραβείων Όσκαρ
Η ταινία CODA κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ η Τζέιν Κάμπιον κερδίζει Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Η Εξουσία του Σκύλου. (CNN)
Ο Γουίλ Σμιθ κερδίζει πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Ρίτσαρντ Γουίλιαμς στο φιλμ Κινγκ Ρίτσαρντ, λίγο μετά το χαστούκι στον παρουσιαστή Κρις Ροκ επί σκηνής επειδή αστειεύτηκε για την απώλεια μαλλιών της συζύγου του, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ από την αλωπεκία, ενώ η Τζέσικα Τσαστέιν κέρδισε Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως Τάμι Φέι Μέσνερ στο φιλμ Τα Μάτια της Τάμι Φέι . (ABC News) (The Guardian)
Η ταινία Dune κερδίζει τα περισσότερα βραβεία σε έξι, κυρίως μη τηλεοπτικές κατηγορίες. (Showbiz Cheat Sheet)
Το αστέρι του CODA Τρόι Κότσουρ αποσπά το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, και γίνεται ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που κερδίζει Βραβείο Όσκαρ. (Variety)
Η πρωταγωνίστρια του West Side Story Αριάνα Ντέμποουζ κερδίζει Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, και γίνεται η πρώτη queer έγχρωμη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Όσκαρ.(The Guardian)
Διασημότητες στα βραβεία φορούν μπλε και χρυσές κορδέλες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και να αποτίσουν φόρο τιμής στους πρόσφυγες. (USA Today) (The Wrap)

Νόμος και έγκλημα

Το Ελ Σαλβαδόρ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού 62 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη χώρα χθες, καθιστώντας το το πιο βίαιο 24ωρο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Σαλβαδόρ το 1992. (BBC News)

Πολιτική και εκλογές

Δημοψήφισμα Ουρουγουάης 2022
Διεξάγεται ένα δημοψήφισμα στην Ουρουγουάη σχετικά με το αν θα καταργηθεί ο νόμος περί επείγουσας εξέτασης, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση περισσότερη εξουσία να διαλύει διαδηλώσεις και να αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας έπειτα από τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας που σημείωσαν ρεκόρ στην Ουρουγουάη το 2017. (MercoPress)

28 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο δήμαρχος της Ιρπίν Ολεξάντρ Μαρκούσιν αναφέρει ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από τις χερσαίες ουκρανικές δυνάμεις. (Times of Israel)
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι ορισμένοι δήμαρχοι που απήχθησαν από ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή, έχουν βρεθεί νεκροί. (Ukrayinska Pravda) (The Economist)
Ληστές βομβαρδίζουν και ανοίγουν πυρ σε τρένο στην πολιτεία Καντούνα που μετέφερε 970 επιβάτες που ταξίδευαν από την Αμπούζα προς την Καντούνα στη Νιγηρία, σκοτώνοντας 7 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 22. Ορισμένα άλλα απάγονται. (BBC News)

Νόμος και έγκλημα

Είκοσι άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι τέσσερις τραυματίζονται από μαζικό πυροβολισμό σε παράνομη πίστα για κοκορομαχίες στη Λας Τινάχας στην πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού. (BBC News)

29 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σε επίθεση με πύραυλο στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης στην Μικολάιβ σκοτώνονται 12 άνθρωποι και άλλοι 22 τραυματίζονται. (Reuters)
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν από τις θέσεις τους στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με ουκρανούς και αμερικανούς αξιωματούχους. (U.S. News) (Times of Israel)
Οι ΗΠΑ παρατάσσουν στη Λιθουανία 200 πεζοναύτες και έναν απροσδιόριστο αριθμό C-130 ως απάντηση του NATO στην ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη. (USNI)
Οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες πραγματοποιούν απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και δυο εβδομάδες. (AP)
Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση
Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και ένας άλλος τραυματίζεται κατά τη διάρκεια μιας σειράς πυροβολισμών με αυτοκίνητο στην Μπνέι Μπρακ της περιφέρειας Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Ο δράστης, ένας υποστηρικτής της Φατάχ, πυροβολείται και σκοτώνεται. (Jerusalem Post) (Times of Israel)
Εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη
Ο σαουδαραβικός στρατιωτικός συνασπισμός αναστέλλει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Υεμένη. (Arab News)
Έξι μέλη του πληρώματος από το Πακιστάν και ένας Ρώσος και ένας Σέρβος στρατιώτης σκοτώνονται καθώς συντρίβεται ελικόπτερο της MONUSCO στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η ανταρτική ομάδα Κίνημα 23ης Μαρτίου κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τη συντριβή. Η ομάδα αρνήθηκε τη συμμετοχή της. (Reuters)

Διεθνείς σχέσεις

Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Τσεχία απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες. (Reuters)
Η Ρωσία απελαύνει διπλωμάτες από Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία, ως αντίποινα για τις προηγούμενες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από αυτές τις χώρες. (Reuters)
Οι βουλευτές της Νότιας Κορέας και το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα δοκίμασε έναν πύραυλο Hwasong-15, ο οποίος δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2017, αντί για πύραυλο Hwasong-17. (ABC News) (AP)
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προσχωρεί στην Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής, καθιστώντας τη μεγαλύτερη χώρα τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό που το πράττει και, ως εκ τούτου, παραχωρώντας στην ομάδα κρατών πρόσβαση στον Ατλαντικό Ωκεανό. (Bloomberg)

Νόμος και έγκλημα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράφει την Πράξη Έμετ Τιλ κατά του Λιντσαρίσματος, με την οποία το λιντσάρισμα διώκεται ποινικά σε όλες τις ΗΠΑ. (CBS News)

30 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή του Τσερνομπίλ και κινούνται προς τη Λευκορωσία.(France 24)
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.(France 24)
Σε επίθεση της οργάνωσης Τεχρίκ ι Ταλιμπάν Πακιστάν σε στρατιωτική βάση στην πόλη Τανκ του Πακιστάν, σκοτώνονται έξι στρατιώτες του πακιστανικού στρατού. (Arab News)

Τέχνες και πολιτισμός

Η οικογένεια του ηθοποιού Μπρους Γουίλις ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την υποκριτική αφού διαγνώστηκε με αφασία. (iefimerida.gr)

Διεθνείς σχέσεις

Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, δηλώνει ότι το μερικώς αναγνωρισμένο κράτος θα προβεί σε «νομικά βήματα» στο εγγύς μέλλον προκειμένου να προσαρτηθεί στη Ρωσία. (Meduza)

Πολιτική και εκλογές

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ διατάζει τη διάλυση της Συνέλευσης, αφού 116 από τους 124 βουλευτές που συνήλθαν διαδικτυακά ψήφισαν νωρίτερα την ίδια ημέρα για την κατάργηση των εκτάκτων μέτρων που είχε λάβει από τον περασμένο Ιούλιο. (Reuters)

Επιστήμη και Τεχνολογία

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ παρατηρεί το πιο μακρινό μεμονωμένο αστέρι που παρατηρήθηκε ποτέ. Το αστέρι, που ονομάζεται Earendel από τους αστρονόμους, απέχει 28 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Είναι η πιο μακρινή ανίχνευση αστεριού, που χρονολογείται 900 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτή η ανακάλυψη ξεπερνά το ρεκόρ του Χαμπλ από το 2018, όταν ανακάλυψε το ένα αστέρι που υπήρχε όταν το σύμπαν ήταν περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών. (CNN)

Αθλητισμός

Ένα πλήθος 91.553 παρευρισκομένων στον δεύτερο αγώνα του προημιτελικού μεταξύ των αρχιαντιπάλων ΦΚ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο Καμπ Νόου στη Βαρκελώνη. Αυτό έθεσε ένα νέο ρεκόρ για τεκμηριωμένη συμμετοχή σε γυναικείο αθλητικό γεγονός, ξεπερνώντας τις 90.185 παρευρισκόμενους που είχαν καταγραφεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικώντου 1999. Η Μπάρτσα κέρδισε με 5-2 στον σημερινό αγώνα και 8-3 και στους δύο αγώνες. (ESPN)

31 Μαρτίου

Πόλεμος και επιθέσεις

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Energoatom επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ έχουν εγκαταλείψει την ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ. (Ukrinform)
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνσηης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ λέει ότι η Ουκρανία έστειλε λεωφορεία στη Μαριούπολη σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους πολίτες από την πόλη. (BBC News)
Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εισβάλλουν στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, για να συλλάβουν έναν ύποπτο που συνδέεται με τους πυροβολισμούς στην Μπνέι Μπρακ δύο ημέρες πριν, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλα 14. (Times of Israel) (Haaretz)
Ένας Παλαιστίνιος μαχητής μαχαιρώνει έναν Ισραηλινό πολίτης σε λεωφορείο στη Νεβέ Ντανιέλ με ένα κατσαβίδι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά και πέφτει νεκρός από έναν άλλον επιβάτη. (Haaretz)

Επιχειρήσεις και οικονομία

Η Αυστραλία ανακαλεί το καθεστώς ευνοούμενης χώρας για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα επιβάλει 35% δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται από αυτές τις χώρες από τις 25 Απριλίου. (The Guardian)

Τέχνες και πολιτισμός

Expo 2020
Η παγκόσμια έκθεση στο Ντουμπάι, η οποία είχε αναβληθεί για την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ολοκληρώνεται ύστερα από 6 μήνες. (AP)

Καταστροφές και δυστυχήματα

Ένα ναυλωμένο ελικόπτερο που κατευθύνεται προς τη νήσο Ουλούπνα στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, συντρίβεται στο Όρος της Απογοήτευσης, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες. (ABC News Australia)

20ός αιώνας | 21ος αιώνας | 22ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License