ART

 

.

Ο Τέλεριγκ (βουλγαρικά: Телериг) ήταν ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας μεταξύ του 768 και του 777.

Αν και ο Τέλεριγκ αναφέρεται για πρώτη φορά στις Βυζαντινές πηγές το 774, θεωρείται ως άμεσος διάδοχος του Πάγκαν, που δολοφονήθηκε το 768. Τον Μάιο του 774, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Ε΄ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον της Βουλγαρίας, ηγούμενος ενός τομέα του στρατού ξηράς και αποστέλοντας στόλο δύο χιλιάδων πλοίων που μετέφεραν ιππείς προς το δέλτα του Δούναβη. Ο στόλος αποβιβάστηκε στην περιοχή της Βάρνας, αλλά ο αυτοκράτορας δεν είχε δυναμικό πλεονέκτημα και ανεξήγητα υποχώρησε.

Λίγο αργότερα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν ανακωχή με υπόσχεση την παύση των εχθροπραξιών. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 774 ο Τέλεριγκ έστειλε μια στρατιά από δώδεκα χιλιάδες άνδρες να επιτεθούν στην Βερζιτία στη Μακεδονία και να μεταφέρουν το πληθυσμό στη Βουλγαρία. Συλλέγοντας ένα μεγάλο στρατό ογδόντα χιλιάδες στρατιώτες, ο Κωνσταντίνος Ε΄ εξέπληξε τους Βουλγάρους και πέτυχε μια σαρωτική νίκη. Η επακόλουθη επίθεση στη Βουλγαρία απέτυχε, επειδή ο αυτοκρατορικός στόλος αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το σημείο ο Τέλεριγκ έστειλε ένα μυστικό απεσταλμένο στο Κωνσταντίνου Ε΄, που δηλώνει την πρόθεσή του να φύγει από τη Βουλγαρία και να αναζητήσουν καταφύγιο με τον αυτοκράτορα, και αναζητούσε διαβεβαιώσεις φιλοξενίας και ένα κατάλογο Βυζαντινών ανθρώπων που μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Ο Τέλεριγκ κατάφερε να έχει τον αυτοκράτορα για να προδώσει τους δικούς του πράκτορες στη Βουλγαρία, που δεόντως στραγγαλίστηκαν και εκτελέστηκαν. Τα αναμενόμενα Βυζαντινά αντίποινα απέτυχαν να υλοποιηθεί καθώς ο Κωνσταντίνος Ε΄ πέθανε το 775. Παρά την προφανή επιτυχία, ο Τέλεριγκ έκρινε απαραίτητο να φύγει για τον νέο Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ τον Χάζαρο το 777. Η Βυζαντινή κυβέρνηση έδωσε στον Τέλεριγκ άσυλο και τον τίτλο του πατρίκιου. Ο Τέλεριγκ έγινε Χριστιανός με το όνομα Θεοφύλακτος και παντρεύτηκε μια ξαδέλφη της Αυτοκράτειρας Ειρήνης.

Η συλλογή Τζαφάρ Ταρίχ των Βουλγάρων του Βόλγα του 17ου αιώνα (αμφισβητούμενης γνησιότητας) αντιπροσωπεύει τον Ντιλγιαρέκ (δηλαδή τον Τέλεριγκ) ως γιο του πρώην κυβερνήτη Τέλες (δηλαδή τον Τέλετς).
Τιμή

Το Νουνάτακ Τέλεριγκ στην νήσο Γκρίνουιτς στις Νότιες Νήσους Σέτλαντ της Ανταρκτικής ονομάζεται προς τιμήν του Τέλεριγκ της Βουλγαρίας.
Φαντασία

Ο Τέλεριχ είναι ένας μεγάλος χαρακτήρας στο βιβλίο του Χάρρι Τάρτλντοουβ "Νησιά στη Θάλασσα" (1989), μια σύντομη ιστορία εναλλακτικής ιστορίας. Αρχικά εμφανίστηκε ως Εναλλακτικές λύσεις, επεξεργασμένο από τον Ρόμπερτ Άνταμς. Ανατυπώθηκε στις Αναχωρήσεις και στις Καλύτερες Ιστορίες Εναλλακτικής Ιστορίας του Εικοστού Αιώνα.
Δείτε επίσης

Ιστορία της Βουλγαρίας
Βούλγαροι

Πηγές

Μόσκο Μόσκοφ, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Σόφια 1988.
Τζόρνταν Αντρέγιεφ, Ιβάν Λαζάροφ, Πλάμεν Παβλόφ, Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Σόφια 1999.
(κύρια πηγή), Μπαχσί Ιμάν, Djagfar Tarihi, vol. III, Ορενμπούργκ 1997.

Μεγάλη Βουλγαρία (632–681)

Χουβράτης · Βαϊανός

1η Βουλγαρική Αυτοκρατορία (681–1018)

Ασπαρούχ · Τέρβελ · Κορμέσιι · Σεβάρ · Κορμισός · Βίνεχ · Τέλετς · Σαμπίν · Ούμορ · Τόκτου · Πάγκαν · Τέλεριγκ · Κάρνταμ · Κρούμος · Ομούρταγ · Μαλαμίρ · Πρεσιάνος Α΄ · Βόρις Α΄ · Βλαδίμηρος · Συμεών Α' · Πέτρος ο Α' (Καλόγηρος) · Βόρις Β΄Ρομάν · Σαμουήλ · Γαβριήλ Ρωμανός · Ιβάν Βλαντισλάβ · Πέτρος Δελεάνος (Πέτρος Β΄) διεκδικητής · Κωνσταντίνος Μπόντιν (Πέτρος Γ΄) διεκδικητής

2η Βουλγαρική Αυτοκρατορία (1186–1396)

Ιβάν Ασέν Α΄Πέτρος Δ' · · Πέτρος Δ' · Καλογιάννης · Μπορίλ · Ιβάν Άσεν Β' · Καλιμάν - Ασέν Α' · Μιχαήλ - Ασέν Α' · Καλιμάν - Ασέν Β' · Μήτσο - Ασέν · Κωνσταντίνος Τίκη · Ιβαήλος · Ιβάν Άσεν Γ' · Γεώργιος Τέρτερ Α' · Σμίλετς · Τσάκας · Θεόδωρος Σβετοσλάβ · Γεώργιος Τέρτερ Β'· Μιχαήλ - Σισμάν · Ιβάν Στεφάν · Ιβάν Αλεξάντερ · Ιβάν Σισμάν · Ιβάν Σρατσιμίρ

Βασίλειο της Βουλγαρίας (1908–1946)

Αλέξανδρος Α΄ · Φερδινάνδος Α΄· Μπορίς Γ΄ · Συμεών Β΄

Βούλγαροι

Εγκυκλοπαίδεια Βουλγαρίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License