- Art Gallery -

 

.

Αυστραλία Αυστραλία

Αυστραλία

Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά), η μόνη που καταλαμβάνει μια ολόκληρη ήπειρο, και η μεγαλύτερη στην Αυστραλασία. Στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, στα βόρειά της η Ινδονησία, η Παπούα-Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ. Το όνομα Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική φράση terra australis incognita ("άγνωστη νότια γη"). Η έκτασή της είναι 7.686.850 τ.χλμ και ο πληθυσμός της είναι 21.515.754 (εκτίμηση 2010) (19.872.600 στην απογραφή του 2003).

Πρωτεύουσα είναι η Καμπέρα, με 280.000 κατοίκους. Αποτελείται από την αυστραλιανή ήπειρο, την Τασμανία και πολυάριθμα νησιά.


View Larger Map

Για τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό στα τέλη του 18ου αιώνα, η Αυστραλία κατοικούνταν από ιθαγενείς Αυστραλούς, οι οποίοι ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις περίπου 250 γλωσσικές ομάδες.[5][6] Μετά την ανακάλυψη από Ολλανδούς εξερευνητές το 1606, το ανατολικό μισό της Αυστραλίας διεκδικήθηκε από τη Βρετανία το 1770 και αρχικά εγκαταστάθηκαν μέσω της ποινής της μεταφοράς στην αποικία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία επισήμως ιδρύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1788 (αν και επίσημη κατοχή της γης είχε συμβεί στις 26 Ιανουαρίου 1788).[7] Ο πληθυσμός αυξήθηκε σταθερά κατά τα επόμενα χρόνια, η ήπειρος εξερευνήθηκε και επιπλέον πέντε αυτοδιοικούμενες υπερπόντιες βρεταινκές αποικίες ιδρύθηκαν. Αυτές οι εξ αποικίες ενώθηκαν το 1901.

Οι κάτοικοι της Αυστραλίας ομιλούν την αγγλική γλώσσα ενώ συνυπάρχουν και οι γλώσσες των ιθαγενών που μοιάζουν μεταξύ τους και διαιρούνται σε δυο μεγάλες ομάδες, την ομάδα του νότου και την ομάδα του βορρά. Νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο Αυστραλίας.

Αυστραλία

Σύνορα - θέση

Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ανατολικού ημισφαίριου και βρέχεται από θάλασσα. Από το βορρά βρέχεται από την Αραφούρα θάλασσα στην ανατολή από τον Ειρηνικό ωκεανό και στα δυτικά και νότια από τον Ινδικό ωκεανό.
Μορφολογία

Η Αυστραλία ήταν στα αρχαία γεωλογικά χρόνια κομμάτι μιας μεγάλης ξηράς που κάλυπτε όλο το νότιο ημισφαίριο. Δεν διαθέτει σπουδαία βουνά. Οι Αυστραλιανές Άλπεις έχουν σήμερα διαβρωθεί τόσο, ώστε ούτε οι σιδηροδρομικές γραμμές δυσκολεύονται να περάσουν από τα παράλια στο εσωτερικό. Τα ψηλότερα βουνά είναι η Τάουνσενδ και η Κόσιουσκο, που βρίσκονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας και η Βόγογκ, στην πολιτεία Βικτόρια. Σε μεγάλη έκταση το έδαφος κλίνει προς τα μέσα κι έτσι εμποδίζεται η διαφυγή των νερών προς τη θάλασσα. Το πιο χαμηλό σημείο αυτής της κοίλης Αυστραλίας περιλαμβάνει τη λίμνη Έυρ, που βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γενικά οι λίμνες της Αυστραλίας είναι πολλές, αλλά δεν έχουν όλες πάντα νερό. Το νερό των λιμνών είναι αλμυρό και έτσι δεν είναι χρήσιμα τα εδάφη τους, για να αποξηρανθούν. Οι σπουδαιότερες, εκτός από την Έυρ, είναι η λίμνη Αμαντέους, η Γκάιντνερ και η λίμνη Τόρρενς, όλες τους ενδοροϊκές αλμυρές λίμνες. Ο σπουδαιότερος ποταμός της Αυστραλίας είναι ο Μάρεϊ που εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό. Είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος ποταμός, γιατί έχει πάντοτε νερό και γιατί μαζί με τους παραπόταμους καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου. Άλλος, μικρότερης σημασίας, ποταμός είναι ο Κούπερ που εκβάλλει στη λίμνη Έυρ.
Κλίμα

Το κλίμα της Αυστραλίας είναι διαφορετικό από μέρος σε μέρος. Γενικά, αν και σημειώνονται πολλές βροχές, συχνά φυσούν ξηροί άνεμοι που συντελούν στην έλλειψη βροχών για πολλά χρόνια. Σ' αυτές τις περιόδους ξηρασίας τα εδάφη ερημώνονται εντελώς. Το κλίμα της Αυστραλίας είναι πολύ υγιεινό και δεν ευνοεί τις επιδημικές αρρώστιες, όπως τη φυματίωση, ευνοεί όμως τη διάρροια, τη δυσεντερία και την ελονοσία. Η χώρα ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2008 ότι ως το έτος 2020 θα έχει μειώσει κατά τουλάχιστον 5% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.[8]
Χλωρίδα και πανίδα

Η βλάστηση, καθώς και τα είδη των φυτών, διαφέρουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι, στο βόρειο μέρος φυτεύονται πολλά είδη φοινίκων και αναρριχητικών φυτών. Στο νοτιοδυτικό μέρος υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της ηπείρου φυτά. Στο νοτιοανατολικό μέρος υπάρχει πλούσια βλάστηση σε ευκαλύπτους που φτάνουν τα 135 είδη, καζουαρίνες (21 είδη), μελανολεύκες (97 είδη), ακακίες (300 είδη).[εκκρεμεί παραπομπή] Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βλάστηση. Εξαιτίας του πετρώδους και αμμώδους εδάφους, βρίσκονται μόνο θαμνώδη φυτά. Από τα καρποφόρα φυτά τα περισσότερα τα έχουν φέρει από άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές.
Το κοάλα είναι χαρακτηριστικό μασιποφόρο της Αυστραλίας

Τα θηλαστικά ζώα της Αυστραλίας είναι τα περισσότερα μαρσιποφόρα που διακρίνονται σε 100 είδη όπως το καγκουρό και το κοάλα. Άλλα από αυτά είναι καρποφάγα, άλλα εντομοφάγα και άλλα τρωκτικά[ασαφές]. Υπάρχουν όμως και θηλαστικά μη μαρσιποφόρα, όπως ο σκύλος ντίνγκο, 21 είδη νυχτερίδας, 31 είδη ποντικιών. επίσης είναι το μοναδικό μέορς της Γης όπου ζουν μονότρημα, δηλαδή θηλαστικά που γενούν αυγά. Δύο είδη είναι γνωστά, η έχιδνα και ο πλατύποδας. Μεγαλύτερη ποικιλία έχουν τα πτηνά, όπως ο δρυοκολάπτης, ο σπίνος, ο φασιανός, ο γύπας, η λύρα, πολλά είδη παπαγάλων. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και μάλιστα δηλητηριώδη καθώς και σαυρών (110 είδη). Στα παράλια, στα ποτάμια και στις λίμνες υπάρχουν κροκόδειλοι και θαλάσσιες χελώνες. Ζώα που μεταφέρθηκαν από αλλού στην Αυστραλία, όπως το κουνέλι, εξαγριώθηκαν εκεί. Στην Αυστραλία μεταφέρθηκε και το πρόβατο, που σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου για τη χώρα. Το μαλλί των προβάτων της θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο κι έδωσε τεράστια οικονομική ανάπτυξη στις εριοβιομηχανίες της Βρετανίας.
Διοικητική διαίρεση

Κύριο λήμμα: Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Η πρωτεύουσα και οι πολιτείες της Αυστραλίας: [1] Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας [2] Νέα Νότια Ουαλία [3] Βικτόρια [4] Κουΐνσλαντ [5] Νότια Αυστραλία [6] Δυτική Αυστραλία [7] Τασμανία [8] Βόρεια Επικράτεια

Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από έξι πολιτείες και δυο μείζονες επικράτειες. Οι έξι πολιτείες είναι οι ηπειρωτικές Βικτόρια, Δυτική Αυστραλία, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία, Κουΐνσλαντ και η νησιωτική Τασμανία. Οι δυο μείζονες επικράτειες είναι η Βόρεια Επικράτεια και η Επικράτεια Πρωτεύουσας Αυστραλίας, οι οποίες έχουν μικρότερο βαθμό αυτονομίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με τις πολιτείες. Μια ακόμα ηπειρωτική επικράτεια, η Επικράτεια Τζέρβις Μπέι υπάγεται απ' ευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιπλέον στην Αυστραλία ανήκουν οι παρακάτω νησιωτικές περιοχές στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό:

Νησιά Άσμορ και Καρτιέ
Νήσος Νόρφολκ
Νήσος των Χριστουγέννων
Νησιά Κόκος
Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλιών
Νήσοι Χερντ και ΜακΝτόναλντ

Πληθυσμός

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας ανήκουν στην αυστραλιανή φυλή που θεωρείται αυτόχθων και υπάρχει μόνο εκεί. Στις μέρες μας ελάχιστοι κάτοικοι ανήκουν σ' αυτήν τη φυλή (το 2001 υπήρχαν 366.436).Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2009,στην Αυστραλία κατοικούν 21.262.641 άτομα. Αν εξαιρεθούν οι αυτόχθονες Αβορίγινες οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μετανάστες άποικοι και οι απόγονοι τους , που ανήκουν φυλετικά κυρίως σε διάφορους πληθυσμούς της Ευρώπης. Οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Έλληνες είναι από τις κυριότερες εθνότητες Ευρωπαίων πολιτών της Αυστραλίας. Οι Έλληνες καθώς και οι ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί είναι επίσημα περίπου 475.000 (109.988 γεννημένοι στην Ελλάδα και 365.147 γεννημένοι στην Αυστραλία), σύμφωνα με την απογραφή του 2006 . Άλλες σημαντικές πληθυσμιακά εθνότητες της Αυστραλίας είναι οι Κινέζοι, οι Ινδοί καθώς και άλλοι λαοί της Ασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2010, το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες είναι 79,33 χρόνια, στις γυναίκες 84,25 χρόνια και στο σύνολο του πληθυσμού τα 81,72 χρόνια[1].
Διακυβέρνηση

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας αποτελείται από δυο σώματα, την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, που αριθμεί 150 μέλη και τη Γερουσία με 76 μέλη.

Οι εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων διενεργούνται κάθε τρία χρόνια.

Στη Γερουσία οι εκλογές διενεργούνται κάθε έξι χρόνια με αναλογικό σύστημα και το 1/2 των μελών του σώματος ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. 12 μέλη αναλογούν σε κάθε μια από τις έξι πολιτείες, ενώ οι δυο περιοχές της πρωτεύουσας Καμπέρα και της Βόρειας Αυστραλίας εκπροσωπούνται από δυο Γερουσιαστές η κάθε μια.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Το ισχύον Σύνταγμα ψηφίστηκε στις 9 Ιουλίου του 1900 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 1901. Η Αυστραλία είναι μια δημοκρατική χώρα, μέρος της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Βρετανική Κοινοπολιτεία) και αναγνωρίζει ως ανώτατο άρχοντα τον εκάστοτε βρετανό μονάρχη, ο οποίος-α αντιπροσωπεύεται από έναν Γενικό Κυβερνήτη, που διορίζεται από την κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Στις 6 Νοεμβρίου 1999 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το ερώτημα να γίνει ή όχι η Αυστραλία Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνήθηκαν την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφάσισαν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος.

Δημοψήφισμα 1999
Πολιτεία/Επικράτεια Προεδρευομένη
Δημοκρατία
Βασιλευομένη
Δημοκρατία
Βικτόρια 49,84% 50,16%
Δυτική Αυστραλία 41,48% 58,52%
Νέα Νότια Ουαλία 46,43% 53,57%
Νότια Αυστραλία 43,57% 56,43%
Κουΐνσλαντ 37,44% 62,56%
Τασμανία 40,37% 59,63%
Βόρεια Επικράτεια 48,77% 51,23%
Επικράτεια Πρωτεύουσας 63,27% 36,73%
Σύνολο 45,13% 54,87%


Εκλογές 2007
Ομοσπονδιακή Βουλή, 24 Νοεμβρίου 2007

Οι Εργατικοί του Κέβιν Ραντ κέρδισαν νίκη στις εκλογές, με 83 έδρες.

Βουλή των Αντιπροσώπων — συμμετοχή 94,76% ([υποχρεωτική ψηφοφορία) — ανεπίσημη αποχή 3,95%[9][10]
Κόμμα Ψήφοι % Μεταβολή ποσοστού Έδρες Μεταβολή
Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 5.388.184 43,38 +5,74 83 +23
Φιλελεύθερο Κόμμα Αυστραλίας 4.546.600 36,60 –4,22 55 –20
Πράσινοι της Αυστραλίας 967.789 7,79 +0,60 0 0
Εθνικό Κόμμα της Αυστραλίας 682.424 5,49 –0,40 10 –2
Κόμμα Πρώτα η Οικογένεια 246.798 1,99 –0,02 0 0
Αυστραλιανοί Δημοκράτες 89.813 0,72 –0,51 0 0
Ανεξάρτητοι 276.370 2,23 –0,27 2 –1
Λοιπά 222.004 1,79 +0,25 0 0
Σύνολο 12.419.863     150
Εργατικοί Νίκη 52,70 +5,44 83 +23
Συμμαχία Εθνικού Κόμματος και Φιλελευθέρων 47,30 –5,44 65 –22

Ανεξάρτητοι: Τόνι Γουίνδσορ, Μπομπ Κάτερ.

Κόμμα Ψήφοι % Μεταβολή ποσοστού Κερδισμένες έδρες Αριθμός εδρών στη Γερουσία Μεταβολή
Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 5.101.200 40,30 +5,28 18 32 +4
Συνασπισμός Εθνικού Κόμματος και Φιλελευθέρων[12] 5.055.095 39,94 –5,15 18 37 –2
Πράσινοι της Αυστραλίας 1.144.751 9,04 +1,38 3 5 +1
Κόμμα Πρώτα η Οικογένεια 204.788 1,62 –0,14 0 1 0
Αυστραλιανοί Δημοκράτες 162.975 1,29 –0,80 0 0 –4
Ανεξάρτητοι 174.458 1,38 –0,13 1 1 +1
Λοιποί 813.538 6,43 –0,44 0 0 0
Σύνολο 12.656.805     40 76

Ανεξάρτητος: Νικ Ξενοφών.
Γενικές εκλογές 2010

Στις πρόωρες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Αυγούστου 2010 κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία 76 εδρών στην Ομοσπονδιακή Βουλή, για πρώτη φορά από το 1940. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 73 έδρες, έναντι 72 για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, ενώ μια έδρα κατέλαβαν οι Πράσινοι και τρεις οι ανεξάρτητοι.[13]
Βουλή των Αντιπροσώπων

Βουλή των Αντιπροσώπων — συμμετοχή 93,21% — άκυρα 5,55%
Κόμμα Ψήφοι % Μετακίνηση (Swing) Έδρες Μεταβολή
  Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 4.711.363 37,99 −5,40 72 −11
  Συνασπισμός          
  Κόμμα Φιλελευθέρων της Αυστραλίας 3.777.383 30,46 +0,76 44 −11
  Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα (QLD) 1.130.525 9,12 +0,60 21 +21
  Εθνικό Κόμμα της Αυστραλίας 419.286 3,43 −0,04 6 −4
  Φιλελεύθερο Κόμμα Υπαίθρου (NT) 38.335 0,31 −0,01 1 +1
  Πράσινοι της Αυστραλίας 1.458.998 11,76 +3,97 1 +1
  Εθνικό Κόμμα (WA) 43.101 0,34 +0,20 1 +1
  Ανεξάρτητοι 312.496 2,52 +0,30 4 +2
  Λοιπά 510.876 4,11 −0,38 0 0
  Σύνολο 12.402.363     150
Ψήφος στον δικομματισμό
  Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 6.216.445 50,12 −2,58 72 −11
  Συνασπισμός Εθνικού Κόμματος και Κόμματος των Φιλελευθέρων 6.185.918 49,88 +2,58 72 +7


Γερουσία 2010

Γερουσία , 21 Αυγούστου 2010 — συμμετοχή 93,82% — άκυρα 3,75%
Κόμμα Ψήφοι % Μετακίνηση Κερδισμένες έδρες Σύνολο εδρών Μεταβολή
  Συνασπισμός Φιλελευθέρων/ Εθνικού Κόμματος 4.871.871 38,30 –1,47 18 34 –3
  Αυστραλιανό Εργατικό Κόμμα 4.469.734 35,13 –5,17 15 31 –1
  Πράσινοι της Αυστραλίας 1.667.315 13,11 +4,07 6 9 +4
  Κόμμα Πρώτα η Οικογένεια 267.493 2,10 +0,48 0 0 –1
  Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα 134.987 1,06 +0,14 1 1 +1
  Ανεξάρτητοι 55.786 0,44 –0,94 0 1 0
  Λοιπά 1.255.047 9,86 +2,89 0 0 0
  Σύνολο 12.722.233     40 76

*Όλα τα αποτελέσματα είναι τελικά.[14][15]

Θρησκεύματα

Αν και στην Αυστραλία δεν είναι θεσπισμένη κάποια θρησκεία ως κυρίαρχη θρησκεία, οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, το 25.8% είναι Ρωμαιοκαθολικοί (κυρίως Αυστραλοί ιρλανδικής,ιταλικής και πολωνικής καταγωγής), το 18.7% Αγγλικανοί ενώ το 19.4% είναι πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων (Ορθόδοξοι, μέλη της Ενωτικής Εκκλησίας Αυστραλίας κλπ). Επίσης υπάρχουν κοινότητες Βουδιστών (2.1%), Μουσουλμάνοι (1.7%), Εβραίοι (0.4%) και λοιποί (2%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 18.7% των Αυστραλών δηλώνουν άθεοι ενώ το 11.2% δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα κατά την απογραφή.

Πολιτισμός
Η φημισμένη όπερα του Σίδνεϋ

Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων. Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, γνωστό και ως Ουλούρου στη γλώσσα τους. Οι Αβορίγινες είναι οι εφευρέτες του μπούμερανγκ. Το χρησιμοποιούν στο κυνήγι αλλά και ως παιχνίδι. Άλλο στοιχείο του πολιτισμού των ιθαγενών ήταν το ντιτζεριντού. Είναι ένα μουσικό όργανο, ένας μεγάλος ξύλινος σωλήνας από τον οποίο με ένα φύσημα παράγεται ένας παράξενος ήχος σαν βούισμα. Το ντιτζεριντού χρησιμοποιείται ακόμα στις θρησκευτικές γιορτές των Αβορίγινων.

Με την άφιξη των αποίκων από το 1788 και εντεύθεν, η βάση της αυστραλιανής κουλτούρας ήταν καθαρά Αγγλοσαξονική αν και δημιουργήθηκαν και κάποια αυτόνομα στοιχεία, σχετικά με τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος της Αυστραλίας και με τον προϋπάρχοντα πολιτισμό των ιθαγενών. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ο Αυστραλιανός πολιτισμός έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τον Αμερικανικό τρόπο ζωής (κυρίως μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης) καθώς και από τους μη αγγλόφωνους πληθυσμούς που βρίσκονται στη χώρα.

Σημαντικές πόλεις
Άποψη της Μελβούρνης

Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Αυστραλίας είναι το ανατολικό και ιδιαίτερα στα παράλια.

Στην πολιτεία Βικτόρια υπάρχουν οι πόλεις: Μελβούρνη (πρωτεύουσα με 3.000.000 κ.), Μπέντιγκο (65.000 κ.), Τζιλόνγκ (Geelong 149.000 κ.).
Στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία οι πόλεις: Σίδνεϊ (πρωτεύουσα με 3.400.000 κ.), Νιούκαστλ (430.000 κ.), Γούλανγκονγκ (250.000 κ.)
Στην Κουηνσλάνδη οι πόλεις: Μπρισμπέιν (πρωτεύουσα με 1.200.000 κ.), Τάουνσβιλ (107.000 κ.), Ίπσουιτς (75.000 κ.)

Η Αυστραλία έχει περίπου διπλάσια έκταση σε σχέση με την Ευρώπη και πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 20 εκατομμύρια. Αντιστοιχούν 2,5 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό την κάνει μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου.

Οι περισσότεροι Αυστραλοί ζουν στη νοτιοανατολική ακτή μεταξύ της Μελβούρνης (Melbourne) και του Μπρίσμπεϊν (Brisbane), σε μεγάλες αραιοκατημένες πόλεις. Οι Αυστραλοί κατά μέσο όρο δουλεύουν 41 ½ ώρες και κερδίζουν 960 AUD την εβδομάδα . Το 99% του πληθυσμού ανακυκλώνει τα σκουπίδια του, ενώ δύο στους τρεις Αυστραλούς εκδηλώνει κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία το 1829. Μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πρώτοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από τα νησιά και τη Μακεδονία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1924, οι μετανάστες άρχισαν να καταφτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς. Ο μεγαλύτερος, όμως, αριθμός Ελλήνων έφτασε στη χώρα τη δεκαετία του 50, μετά την υπογραφή συνθήκης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Στην αρχή έρχονταν μόνο άνδρες. Γυναίκες άρχισαν να καταφτάνουν τη δεκαετία του 60, οπότε και σχηματίστηκαν οι ελληνικές οικογένειες της Αυστραλίας. Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στη Δυτική Αυστραλία οι πόλεις: Περθ (πρωτεύουσα με 2.000.000 κ.), Φρίμαντλ (25.000 κ.)
Στη Νότια Αυστραλία : Αδελαΐδα (πρωτεύουσα με 1.800.000 κ.)
Στο Βόρειο Διαμέρισμα: Ντάργουιν (200.000 κ)

Οικονομία

Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι σημειώθηκε άνοδος της ανεργίας το 2008 και έφτασε σε 4,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας .[16]
Μεταφορές

Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.
Εικόνες της Αυστραλίας

Το λιμάνι του Σίδνεϊ

Ηλιοβασίλεμα στα βουνά της Βικτόρια

Το Ουλουρού

Ποταμός στη Νότια Αυστραλία

Το κρίκετ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην Αυστραλία

Το αυστραλιανό ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην Αυστραλία

Το καγκουρό είναι μαρσιποφόρο ζώο που απαντάται αποκλειστικά στην Αυστραλία

Καταιγίδα στο Ντάργουιν

The Explorers of Australia and their Life-work, Ernest Favenc

The Naval Pioneers of Australia, Louis Becke and Walter Jeffery

Peeps At Many Lands: Australia, Frank Fox

Australian Pictures, Howard Willoughby

The Present Picture of New South Wales (1811), David Dickinson Mann

Πολιτείες και Επικράτειες της Αυστραλίας

Πολιτείες και ηπειρωτικές περιοχές

Επικράτεια Αυστραλικής Πρωτεύουσας | Νέα Νότια Ουαλλία | Βόρεια Επικράτεια | Κουίνσλαντ | Νότια Αυστραλία | Τασμανία | Βικτώρια | Δυτική Αυστραλία | Όρμος Τζέρβις

Εξωτερικές επικράτειες

Νήσοι Άσμορ και Κάρτιερ | Αυστραλική Ανταρκτική Επικράτεια | Νησί Χριστουγέννων | Νήσοι Κόκος (Κήλινγκ) | Νήσοι Θάλασσας των Κοραλλίων | Νήσοι Χερντ και ΜακΝτόναλντ | Νήσος Νόρφολκ

Χώρες και εξηρτημένα εδάφη στην Ωκεανία

Ανεξάρτητα Κράτη Ανατολικό Τιμόρ1 | Αυστραλία | Βανουάτου | Ινδονησία2 | Κιριμπάτι | Ναουρού | Νέα Ζηλανδία | Νήσοι Μάρσαλ | Νήσοι Σολομώντα | Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας | Παλάου | Παπούα Νέα Γουινέα | Σαμόα | Τόνγκα | Τουβαλού | Φίτζι | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής3

Εξαρτημένα Εδάφη Αυστραλία: Άσμορ και Καρτιέ1 | Νήσος Νόρφολκ | Λόρδου Χάουη Νήσος | Νήσοι Κοραλλιογενούς Θάλασσας

Γαλλία: Γαλλική Πολυνησία | Νέα Καληδονία | Ουώλλις και Φουτούνα
Ηνωμένο Βασίλειο: Πίτκαιρν

Ηνωμένες Πολιτείες: Αμερικανική Σαμόα | Ατόλλη Μίντγουαιη | Ατόλλη Παλμύρα | Ατόλλη Τζόνστον | Βόρειες Μαριάνες Νήσοι | Γκουάμ | Νήσος Μπαίηκερ | Νήσος Ουέηκ | Νήσος Τζάρβις | Νήσος Χάουλαντ | Ύφαλος Κίνγκμαν

Ιαπωνία: Μπονίν Νήσοι | Μινάμι Τορισίμα | Ντάιτο Νήσοι | Οκίνο Τορισίμα
Νέα Ζηλανδία: Νήσοι Κουκ | Νιούε | Τοκελάου

Χιλή: Νήσος του Πάσχα | Σάλας και Γκόμεζ Νήσος

1Μπορεί να θεωρηθεί ολόκληρη τμήμα της Ασίας. 2Μπορεί να θεωρηθεί ολόκληρη ή εν μέρει τμήμα της Ασίας. 3Η πολιτεία της Χαβάης αποτελεί τμήμα της Ωκεανίας.

Αναφορές

1,0 1,1 CIA World Factbook
↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Έκθεση Οκτωβρίου 2010 ΔΝΤ
↑ Australian Immigration - 1995 Global Cultural Diversity Conference - Mr Joseph Lo Bianco
↑ Time - australia.gov.au
↑ "Australian Social Trends". Australian Bureau of Statistics website. Commonwealth of Australia. Ανακτήθηκε την 6 June 2008.
↑ Michael Walsh. 'Overview of indigenous languages of Australia' in Suzane Romaine (ed) Language in Australia (Cambridge: Cambridge University Press, 1991) ISBN 0-521-33983-9
↑ "The Heritage of the Land and Property Management Authority". Baseline.nsw.gov.au. Ανακτήθηκε την 2010-10-27.
↑ in.gr, Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποφάσισε η Αυστραλία, 15 Δεκεμβρίου 2008.
↑ 9,0 9,1 UWA election summaries
↑ Lower house results: AEC
↑ Upper house results: AEC
↑ Το σύνολο των 37 εδρών συμπεριλαμβάνει 32 για τους Φιλελεύθερους, 4 για το Εθνικό Κόμμα (2 στη Νέα Νότια Ουαλία, 2 στην Κουηνσλάνδη), 1 CLP (Βόρειο Διαμέρισμα).
↑ Τα Νέα, «Ισοπαλία» έβγαλαν οι κάλπες στην Αυστραλία, 21-8-2010.
↑ "2010 election upper house results: AEC". Vtr.aec.gov.au. Ανακτήθηκε την 23-8-2010.
↑ "2010 federal election upper house seat numbers". ABC. 29-7-2010. Ανακτήθηκε την 26-8-2010.
↑ Καθημερινή, Σε τέλμα η οικονομία της Αυστραλίας, 18 Ιανουαρίου 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δικτυακός κόμβος της Αυστραλιανής Κυβέρνησης
Δορυφορικές εικόνες της Αυστραλίας (Google Maps)
Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας
Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας

Εγκυκλοπαίδεια Αυστραλίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License