- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Στέφανος Ληναίος (κατά κόσμον Διονύσιος Μυτιληναίος), του Γεωργίου, γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας στις 6 Αυγούστου του 1928. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, ενώ ασχολήθηκε και με την πολιτική. Κόρη του είναι η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια του Δευτέρου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σύζυγός του η ηθοποιός Έλλη Φωτίου. Είναι κάτοικος Αθηνών (Ιλίσια).

Το 1951 αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου Αθηνών και το 1969 από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy of Dramatic Art - RADA) του Λονδίνου. Κατά την περίοδο 1954-1967 συνεργάσθηκε με περισσότερους από 20 θιάσους σε 100 περίπου θεατρικά έργα, ενώ εμφανίστηκε σε 100 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και στην τηλεόραση. Από το 1970 σκηνοθέτησε αλλά και πήρε μέρος σε περίπου 50 θεατρικά έργα, καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Στέφανος Ληναίος είναι ο ιδρυτής του θιάσου "Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο" στο θέατρο Άλφα της Αθήνας. Έγραψε διηγήματα όπως "Μερικοί θάνατοι" και πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων "Σύγχρονο θέατρο" και "TV μέσο Παιδείας" που λήφθηκε υπ΄ όψη στη καθιέρωση της "εκπαιδευτικής τηλεόρασης" της ΕΡΤ. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών (1966-1967) και είναι σύμβουλος της Π.Ε.Ε.Θ. από το 1975 και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου από το 1977. Είναι επίσης μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών.

Φιλμογραφία

Το οργανάκι του Αττίκ (1955) .... Αρίστος
Μπαρμπα-Γιάννης, ο κανατάς (1957) .... Αλέξανδρος Χαρίσης
Ραντεβού με τον έρωτα (1957)... Αλέκος
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) .... Ηρακλής
Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Λάκης Αγγελίδης
Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) .... Αλέξης Βρανάς
Ποια είναι η Μαργαρίτα; (1961) .... Νίκος Πανταζής
Ενώ σφύριζε το τρένο (1961) .... Βασίλης
Αγάπη και θύελλα (1961) .... Τάσος
Μιας πεντάρας νιάτα (1967) .... Γιώργος Στρατάκης
Η κόμισσα της φάμπρικας (1969) .... Χρήστος Δελημάνης (αστυνομικός)
Τα παιδιά της χελιδόνας (1987)

Εξωτερικές συνδέσεις

Στέφανος Ληναίος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License