> Μίμης Φωτόπουλος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος του Νικολάου (1913- 29 Οκτωβρίου 1986), δημοφιλής ηθοποιός, γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας τον Απρίλιο του 1913. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέχρι το β' έτος, 1933).

Εργάσθηκε ως ηθοποιός - θιασάρχης από το 1952 και σκηνοθέτης από το 1960. Έγραψε 7 βιβλία (4 ποιητικές συλλογές: "Μπουλούκια" 1940, "Ημιτόνια" 1960, ""Σκληρά τριολέτα" 1961 και ο "θάνατος των ημερών" 1976) και 3 αυτοβιογραφικά ("25 χρόνια θέατρο" 1958, "Το ποτάμι της ζωής μου" και "Ελ Ντάμπα - Όμηρος των Εγγλέζων" 1965) και 2 θεατρικά έργα ("Ένα κορίτσι στο παράθυρο" 1966 και "Πελοπίδας ο καλός πολίτης" 1976) που έχουν παιχτεί. Οργάνωσε 5 εκθέσεις ζωγραφικής (ιδιότυπης τεχνικής κολάζ γραμματοσήμων).

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρματος Θέσπιδος. Έκανε θεατρικές περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, Αίγυπτο, Τουρκία και Κύπρο.

Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α' και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο "Βυσινόκηπο" του Τσέχωφ, στις "Αγριόπαπιες" του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης, στο "Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας" του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου (1956) και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Ντ. Ηλιόπουλο. Εμφανίστηκε σε δεκάδες κωμωδίες φάρσες αλλά και δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστικές ερμηνείες στο "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" και "Δον Καμίλλο". Επίσης σε περισσότερες από 100 ταινίες με κωμικούς ρόλους όπως "Η Κάλπικη λίρα", "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο", "Τα κίτρινα γάντια", "Το σωφεράκι" κ.ά.

Ο μαγκούφης

Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα: "Και μετά θα κάααθεσαι!"


Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου 1986.

Φιλμογραφία

* Εν πλω (1985)
* Ένας πρωτάρης στο κολλέγιο (1984)
* Ο γλυκοψεύτης (1984) (V)
* Μήτσος ο ρεζίλης (1984)
* Ρόδα τσάντα και κοπάνα No 3 (1984)
* Χίλια κυβικά τρέλα (1983)
* Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο 2 (1983)
* Θα σε κλέψω, μ' ακούς; (1983)
* Άλλαγή... και το λουρί της μάνας (1982)
* Και... o πρώτος ματάκιας (1982)
* Καμικάζι τσαντάκιας (1982)
* Κέρατο στο κέρατο (1982)
* Κομάντος και μανούλια (1982)
* Ο περίεργος (1982)
* Ρόδα, τσάνα και κοπάνα (1982)
* Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)
* Γεύση από Ελλάδα! (1980)
* Τα παιδιά της Πιάτσας (1979)
* Περιπλάνηση (1979)
* Ο Πατούχας (1972)
* Ο καουμπόι του Μεταξουργείου (1971)
* Μια νταντά και τέζα όλοι (1971) (και σεναριογράφος)
* Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει (1971)
* Αριστοτέλης ο επιπόλαιος (1970)
* Ο ντιρλαντάς (1970)
* Δυο έξυπνα κορόιδα (1970)
* Δυο τρελλοί και ο ατσίδας (1970)
* Έμπαινε με Μανολιό (1970)
* Ένας χίππης με τσαρούχια (1970)
* Τέσσερις άσσοι (1970)
* Κακός, ψυχρός κι ανάποδος (1968)
* Κίτσος, μίνι και σουβλάκια (1968)
* Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968)
* Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967)
* Για μια τρύπια δραχμή (1967)
* Ο χαζομπαμπάς (1967)
* Κολωνάκι διαγωγή μηδέν (1967) .... Γιάννης
* Πέντε γυναίκες για έναν άνδρα (1967)
* Το πλοίο της χαράς (1967)
* Πράκτωρ Κίτσος καλεί.. Γαστούνη (1967)
* Ένα καράβι Παπαδόπουλοι (1966)
* Απόκληροι της κοινωνίας (1965)
* Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)
* Η Εύα δεν αμάρτησε (1965)
* Καημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
* Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) .... Πυθαγόρας Κωνσταντέας
* Ο ουρανοκατέβατος (1965)
* Άλλος για το εκατομμύριο (1964) .... Σάββας
* Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
* Νυχτοπερπατήματα (1964)
* Τα παλικαράκια της παντρειάς (1963)
* Τρελοί πολυτελείας (1963) .... Kυριάκος
* Ζητείται τίμιος (1963)
* Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
* Ο χρυσός και ο τενεκές (1962)
* Ο Θόδωρος και το δίκαννο (1962) .... Θόδωρος
* Μη βαράτε όλοι μαζί (1962)
* Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης (1962)
* Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) .... Φώντας
* Οι χαραμοφάηδες (1961)
* Ο καλός μας άγγελος (1961)
* Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960)
* Τα κίτρινα γάντια (1960) .... Λέανδρος
* Το μεγάλο κόλπο (1960)
* Η Νάνσυ την ψώνισε (1960) .... Mελέτης
* Νταντά με το ζόρι (1959)
* Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959)
* Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959)
* Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)
* Ο μισογύνης (1958)
* Ο Φανούρης και το σόι του (1957) .... Φανούρης
* Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο (1957) .... Πετράκης
* Ο μεγαλοκαρχαρίας (1957)
* Η καφετζού (1956) .... Σπύρος Τσαρδής
* Η κάλπικη λίρα (1955) .... Τυφλός
* Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1955) .... Σταθμάρχης
* Γκόλφω (1955)
* Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955) .... Πετράκης
* Ο μαγκούφης (1955)
* Μαγική πόλις (1954)
* Η Ωραία των Αθηνών (1954) .... Nότης
* Η άγνωστος (1954) .... Δημητράκης
* Γκολ στον έρωτα (1954)
* Το ποντικάκι (1954)
* Ρωμέικη καρδιά (1953)
* Το σωφεράκι (1953) .... Βάγγος
* Άγγελος με χειροπέδες (1952)
* Δυο κωθώνια στο ναυτικό (1952)
* Ο φαταούλας (1952)
* Ο γρουσούζης (1952) .... Κουτσομπόλης
* Ο πύργος των Ιπποτών (1952)
* Ο βαφτιστικός (1952)
* Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)
* Μια νύχτα στον παράδεισο (1951)
* Προπαντός ψυχραιμία (1951) (και σεναριογράφος, σκηνοθέτης)
* Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951)
* Οι Απάχηδες των Αθηνών (1950)
* Έλα στο θείο (1950)
* Θύελλα στο φάρο (1950)
* 100.000 λίρες (1948)
* Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948)
* Χαμένοι Άγγελοι (1948)
* Μαντάμ Σουσού (1948)

Εγκυκλοπαίδεια ελληνικού κινηματογράφου

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License