- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η ταινία γυρίστηκε το 1948 από την εταιρία παραγωγής ΜΕΡ ΦΙΛΜ που ανήκε στον γνωστό οπερατέρ της εποχής Πρόδρομο Μεραβίδη. Είχε δίαρκεια 79 λεπτά και έκοψε 35.784 εισιτήρια.

Σκηνοθετήθηκε από τον Αλέκο Λειβαδίτη, (γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης θέατρου και κινηματογράφου) με οπερατέρ (φωτογραφία) τον Πρόδρομο Μεραβίδη και σενάριο του πασίγνωστου και αγαπημένου έλληνα συγγραφέα, Νίκου Τσιφόρου.

Εκατό χιλιάδες λίρες

Η μουσική επένδυση έγινε από τον Μενέλαο Θεοφανίδη και τραγούδησε το "Τρίο Αμίγκος".

Πριν βγει η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες της πρωτεύουσας είχε δυο τίτλους: "100.000 λίρες" και "Γαμπροί με δόσεις". Τελικά επικράτησε ο πρώτος και γνώρισε - για την εποχή - μεγάλη επιτυχία.

Σ' αυτή την ταινία έκανε και το κινηματογραφικό του ντεπούτο - το βάπτισμα με τον φακό που λένε στην καλλιτεχνική γλώσσα - ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Η εμφάνιση και η προβολή του μέσα απ' τις οθόνες των αιθουσών άρεσε τόσο ώστε όλες οι πόρτες των κινηματογραφικών εταιριών άνοιξαν, γι' αυτόν, διάπλατες κι από τότε δεν σταμάτησαν να ανοίγουν. Συμμετείχε σε ταινίες που τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του κοινού κι αγαπήθηκε και λατρεύτηκε μέχρι και το τέλος του καλλιτεχνικού του βίου.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον άλλο μεγάλο και εξαίρετο καλλιτέχνη και σπουδαίο άνθρωπο Μίμη Φωτόπουλο.

Εκατό χιλιάδες λίρες
Σκηνοθεσία Αλέκος Λειβαδίτης
Σενάριο Νίκος Τσιφόρος
Πρωταγωνιστές Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος , Καίτη Πάνου
Αλέκος Λειβαδίτης , Γιώργος Δαμασιώτης , Τζένη Σταυροπούλου
Γιάννης Ιωαννίδης , Ανδρέας Μυτάκης , Σούλα Εμμανουήλ , Φίλιος Φιλιππίδης
Μουσική Μενέλαος Θεοφανίδης
Διάρκεια 79 λεπτά
Γλώσσα ελληνική
Σελίδα Cine.gr

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License