> Κώστας Λαζαρίδης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Κώστας Λαζαρίδης ήταν γνωστός Έλληνας συνδικαλιστής. Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΕΑΜ. Εκτελέστηκε για την Αντιστασιακή του δράση. Ήταν πατέρας του Τάκη Λαζαρίδη.

Νεανικά Χρόνια

Γεννήθηκε στους Ασώματους Ιάσμου της Ροδόπης το 1900. Από μικρός έγινε στέλεχος του ΚΚΕ. Το 1933 ήταν υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών. Το 1934 συμμετείχε στην Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδας ως γενικός γραμματέας της.[1]. Το 1937 συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας και εκτοπίζεται στην φυλακή της Ακροναυπλίας.


Δράση στην Κατοχή, ΕΕΑΜ

Όντας φυλακισμένος από την Δικτατορία της 4ής Αυγούστου δεν θα ελευθερωθεί από την Ελληνική κυβέρνηση αλλά θα παραδοθεί μαζί με χιλιάδες άλλους φυλακισμένους στους Γερμανούς κατακτητές. Οι Γερμανοί τον απελευθέρωσαν κατόπιν επιθυμίας της Βουλγαρικής πρεσβείας. Η απελευθέρωση των Σλαβομακεδόνων κομμουνιστών έγινε ευκαιρία για τον Λαζαρίδη για να δουλέψει στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ στην Αθήνα. Ο Κώστας Λαζαρίδης στις 16 Ιούλη του 1941 υπέγραψε το συμφωνητικό του ΕΕΑΜ, εκ μέρους της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας που έλεγχε το ΚΚΕ[2].


Εκτέλεση

Εκτελέστηκε στις 10-5-1943 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για την αντιστασιακή του δράση, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές ότι οι Γερμανοί του πρότειναν να ενταχθεί στους δοσιλογικούς μηχανισμούς με αντάλλαγμα την ζωή του καθώς και χρήματα.


Οικογενειακή κατάσταση

Ήταν παντρεμένος με τη Σουλτάνα Λαζαρίδου και είχε δυο παιδιά.


Πηγή

Ευτυχώς Ηττηθήκαμε Σύντροφοι. Τάκης Λαζαρίδης, εκδόσεις Πελασγός.


Παραπομπές

↑ εφημερίδα Ριζοσπάστης, Φύλλο: 16/3/1934, Σελίδα: 4
↑ Σάββατο 26 Ιούλη 1997, εφημερίδα Ριζοσπάστης, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΑΜ Θεμέλιο στην ενότητα δράσης Η εργατική τάξη στην πρωτοπορία της αντίστασης. Πενήντα έξι χρόνια από την ίδρυσή του Εργατικού ΕΑΜ

Λαζαρίδης, Γιώργος
Λαζαρίδης, Κώστας
Λαζαρίδης, Μάικ
Λαζαρίδης, Μανώλης
Λαζαρίδης, Μάρκος
Λαζαρίδης, Μίλτος
Λαζαρίδης, Νίκος
Λαζαρίδης, Σταν

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License