- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Άλωση της Λέσβου ήταν πολεμική επιχείρηση του Μωάμεθ Β΄ προς κατάκτηση του νησιού, ως αντίποινα για την ήττα του στην Μεθώνη.


Εξέλιξη της μάχης

Στις αρχές του 1462, και αφού ο Μωάμεθ επέστρεψε από την εκστρατεία του στη Βλαχία κατά του Βλαντ Τσέπες αποφάσισε να καταλάβει το νησί της Λέσβου, που τότε βρίσκονταν υπό την διοίκηση του Γενουαίου οίκου των Γκαττιλούζιο.

Έφτασε ο ίδιος κάτω από τα τείχη της Μυτιλήνης με ισχυρό στόλο και πολυάριθμο στρατό αποβιβάσεως και με διοικητή τον βεζίρη Μαχμούτ πασά. Αμέσως έστειλε τελεσίδικο στον διοικητή Νικολό Γκαττιλούζιο Β' να παραδώσει το νησί, το οποίο αυτός απέρριψε. Από τον διαρκή κανονιοβολισμός που ακολούθησε επί εικοσιεπτά ημέρες εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, και ο δούκας του νησιού αναγκάστηκε να παραδοθεί. Μολονότι του δόθηκε υπόσχεση χάριτος, οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και απαγχονίστηκε. Η τύχη του νησιού μετά την άλωση υπήρξε δεινή. Τριακόσιοι Καταλονοί πειρατές διχοτομήθηκαν με πριόνι, ενώ από τους υπόλοιπους κάτοικους όσοι είχαν συντελέσει στην υπεράσπιση της πόλης μοιράστηκαν σε τρεις τάξεις. Η τάξη των πλουσιότερων εξορίστηκαν ατιμώρητοι να παν να εγκατασταθούν στην Κωνσταντινούπολη. Η μέση τάξη έγινε ιδιοκτησία των γενιτσάρων και ανέλαβαν την φρούρηση του νησιού. Η δε τάξη των πτωχότερων διασκορπίστηκε στα προάστια του νησιού. Οκτακόσια αγόρια και κορίτσια από τις ευγενέστερες οικογένειες ανέλαβε ο σουλτάνος για δική του χρήση.

Μετά την άλωση εξεράγη ο πρώτος Βενετοτουρκικός πόλεμος μεταξύ Ενετών και Οθωμανών.


Πηγές

Α. Πολυζωίδης: Τα Ελληνικά, Τόμος Β', 1874

Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License